Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sisi1111

MATKI POLKI W WIELKIEJ BRYTANII

Polecane posty

Gość aneta76
Witam wszystkich być może ktoś będzie umiał odpowiedzieć mi na pytanie.Otóż od 2 lat mój mąż pracuje w Wielkiej Brytanii tam też pobiera zasiłek rodzinny na dwoje dzieci,ja mieszkam w polsce i niedłógo urodzę 3 dziecko czy w takim przypadku mojemu mężo3wi należy się coś na kształ naszego becikowego,czy jakiś inny zasiłek .Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam

Wlasnie Zuzanna mialam pytac o to szczepienie. My mamy tydzien odstepu miedzy nimi wiec bedzie trzeba dzwonic i znowu przekladac 😠. Tak Szanta, wlasnie dlatego, bo powiedziano mi (w Jobcentre chyba) ze (przewaznie) pracodawcy w UK nie maja pojecia jaki jest poziom ksztacenia w Polsce i troche boja sie nas zatrudniac. Sama jeszcze nie szukalam pracy wiec moze to tylo bujda. Ale jest jeszcze inny problem. Mianowicie dwa lata po studiach boje sie ze nie mam juz czym sie pochwalic. Zawsze bylo kiepsko z moja pamiecia a dodatkowy rok by bardzo pomogl. Myslisz, zeby rozszerzyc horyzonty i sprobowac troszke czegos innego? Angielska srzynia biegow hmmm...lokiec przez nia rozbilam kiedy rozpaczliwie probowalam zmienic bieg prawa reka. Mat sie ze mnie nabijal a zrobil dokladnie to samo kiedy bylismy w Polsce :D :D.

No, moj brat tez byl super hop do przodu, jak to ja zdziwiam (w Polsce) ze nie umiem biegow zmieniac, bo co to za roznica. No to dalismy mu zaparkowac auto tutaj :D Po chwili stweirdzil, ze to jednak przegwiazdane jest, bez przerwy drzwi otwieral :) Zuzanna - PhD to doktorat (Philosophy Doctor - bez wzgledu na to z czego ten doktorat, filozofia matka wszech nauk, chyba ze z medycyny, wtedy sie robi innym trybem, i jest MD) Tak bym wlasnie myslala, Madzik, ze jak sobie zrobis (podyplomowo, hehe ) magistra z czegos innego, to bedziesz miec podwojne wyzsze wyksztalcenie. A pracodawcy rzeczywiscie maja zgryz jak polskie wyksztalcenie rozumiec, bo tu sie ksztalci glownie zawodowo, i my z naszymi tytulami, a bez lat praktyki, to jestesmy dla nich lekko dziwni. Ale wszystko zalezy od tego gdzie chcialabys pracowac, i z czego masz dyplom- niektore trzeba nostryfikowac, albo zapisac sie do izby zawodowej, co nie wymaga wiedzy, tylko pieniedzy, z administracji to pewnie i tak jakiesz kursy tu trzeba przechodzic, bo inna u nas i tam. Wydaje mi sie zreszta, ze po tych kilku latach Polski w EU przyzwyczaili sie juz do polskich dyplomow tez, i niech zadna pani w jobcentre nie probuje wmawiac, ze powatpiewaja w polskie kwalifikacje, bo opienie fachowcow to mamy jak malo kto. O! Wiec podsumowujac - musialabys sie kontaktowac z konkretnym pracodawca, i pytac czy uznaja Twoj dyplom :)

Gość Zuzanna30
Doktorat po licencjacie? Na to bym nie wpadla.

Tak :) Tu malo kto ma masters, bo uniwerek typowo konzy sie BSc (czyli licencjat). Ogolnie mowi sie, ze MSc to taki \"nieudany doktorat\", ale mysle ze to lekka przesada...W kazdym razie na pewno nie dla ludzi ktorzy po prostu chca zaczac prace po studiach - tu BSc w zupelnosci wystarcza.

Gość Zuzanna30
Aneta76 - nie potrafie odpowiedziec, wyslij meza do job centre - bo to wlasnie tam sklada sie wnioski o te wszystkie dodatki i niech spyta.

Gość Zuzanna30
No to jesli ktos ma mnie nazywac nieudanym doktorantem to juz wole sklamac ze mam tylko licencjat - przynajmniej udany :-)

Wlasnie tak sie poczulam, jak mi mowili ze moje 5-letnie studia magisterskie na UJ to jakas hybryda :) Ale fakt faktem, ze my tutaj jestesmy strasznie \"przeedukowani\" za to mamy duzo za malo doswiadczenia praktycznego jak na ich wymogi i oczekiwania...

No nie -> Szanto, znowu nas laczy kolejna rzecz....bo ja tez studiowalam na UJ...niestety - akurat moj rocznik nie mial podzialu na licencjat - i mam AZ 3 lata z magisterki - choc tu na Uniwersytecie Warwick przedstawilam im swoj syllabus - i powiedzieli,ze moglabym skladac papiery od razu na magistra, bez formalnego licencjata (z drugiej strony - nie moge konczyc jakby samego licencjata, bo na 3. roku nie ma transferow, a nizej to juz mi sie nie oplaca). I mam niestety problem, bo magister kosztuje 3000 nie mowiac juz o kosztach jakie musialabym wydac na opieke nad moja Ola....wiec to troche sie komplikuje.

Czesc dziewczyny. MamaE wiec ja z przeprosinami z tym show ja nie mialam czasu nawet do Was zajrzec .Przepraszam :):)Odezwac sie nie moglam nie mamy jakiekoglwiek kontaktu ,a kompie moglam pomazyc😭 U nas maly chwycil retrowirusa biegunka wymioty temperatura .Biedak nic nie jadl 3 dni slaby mama w nie lepszej kondycji .W czawartek wyladowalismy z nim w szpitalu balam sie odwodnienia obylo sie bez kroplowek ,maly pil tam elekrolity ktorych oczywscie w domu nie tknal tam mu lekarz butelke do dziuba wsadzil od niego ciagnal jakby czekalde mu dawali. Apetyt wrocil humorek malemu tez ,a ja walcze teraz z wymiotami i biegunka ojjjjj wirusy. Slaba zmeczona ,ale juz lepiej byleby przeszlo juz na dobre .Plusy takie waga w dol leci :):):) Pozdrowienia oczytam przy okazjiii

Gość Ulus24
czesc mamusie!!! Madziara81!! moj usmiecha sie od tygodnia!!!nie ma powodow do obaw-moze to,moj jest jakis nadzwyczajnybo byl "przeterminowany":)) czt ktoras z Was mamusie orientuje sie jak tu jest ze szczepieniami przeciw GRUZLICY I WZW B i czy sa platne??bo w Polsce przeciw gruzlicy szczepia odrazu po urudzeniu a tu w wypisie ze szpitala nie napisali zeby moj synus dostal to szczepienie(ma napisane ze dostal wit.K).my pierwsze szczepienie mamy 21/03/2007. pozdrawiamy mamusie-Ula. Jeremi i Mariusz(moj maz i tatus Jeremiego)!!! www.jeremis.bobasy.pl

FlyFly, boshe, a gdzie on te rotawirusy zlapal? Jestescie tutaj w Londynie prawda? Wracajcie do zdrowia jak najszybciej!!! I pij duzo wody Kasiu!!!! Duze 😘 dla was!!!!!!!

Flyfly, a myslalam ze retrowirusy to tylko w Polsce teraz szaleja :( Wspolczuje serdecznie, leczcie sie skutecznie!!!! Felicity - to moze my sie znamy???? :D Kiedy zaczynalas studia? Bo ja tez robilam jeszcze w systemie bez licencjatu... OK, uciekam spaaaac, dobranoc :)

Raczej sie nie znamy Szanto :) bo ja dopiero w ciazy przerwalam studia - a ty pewnie juz dlugo w UK siedzisz? Zaczynalam w 2003...chyba :D

A no to w rzeczy samej nie Felicity, ja w 2002 juz tutaj bylam :) Widocznie na biotechnologii wczesniej wprowadzili licencjat, bo wydawalo mi sie ze zaraz po tym jak mysmy zaczynali.... A gdzie wszystkie mamuski, hop hop, dziendobry, brzydki dzien okropnie, w sam raz na siedzienie na necie...

Gość Ulus24
Czesc mamusie!!! U mnie tez pogoda cudna ale moj synus obecnie spi iwc mam troche czasu na pisanie a poza tym na zjedzenie spokojnie sniadania bo zawsze to robe w biegu!!! Cze ktoras z Was moze mi odpowiedziec na zadane wczesniej pytanie o szczepienia p[rzecw WZW b i gruzlicy????bo chclalabym synka zaszczepic i nie wiem czy musze wykupisz szczepionke lub poinformowac ich wczesnoiej ze chce czy moze w jakims okresie zycia bedzie zaszczepiony(choc z karty szczepien to nie wynika).21.03.2007 idziemy na pierwsza szczepionka!!! Buziaki i pozdrowienia dla wszystkich!!! www.jeremis.bobasy.pl

Ulus - musisz poprosic zeby Ci go zaszcepili p/w wzw i bcg, bo tutaj to nie sa rutynowe szczepienia. Nie bedziesz za to nic placic, ale z tego co pisaly dziewczyny bcg koliduje z innymi, wiec bedziesz sie musiala osobno umowic na nie. Gdyby pytali po co CI te szczepienia, to powiedz ze w Polsce sa rutynowe, albo ze wybierasz ise do kraju gdzie jest zagrozenie.

ale sie musialam nas naszukac!!!! coscie tak zacichly? FlyFly, jak tam, zdrowsi dzisiaj? Qrka, to niedobrze ze te rotawirusy zlapaliscie, ja tez myslalam ze to tylko w Polsce takie przypadki... Wiecie co? Juz tak dawno nie zajmowalam sie Myszka 24/7 ze zapomnialam jakie to fizycznie meczace jest! Co wieczor jestem po prostu padnieta! I wszystkie miesnie mnie bola! Nic dziwnego Niania Ewa schudla ;) Jutro rano pobudka o 3.45! Odlot o 7! Taksowka zamowiona a tata.... podejzenie zapalenia wezlow chlonnych!!!! To nie tylko lecimy same ale na lotnisko tez same mamy jechac i sobie poradzic... mmm, no to pazurki juz naostrzone ;) kobitki, nie wiem jak czesto bede zagladala do nas wiec zycze wam i waszym pociechom (duzym i malym) zdrowka, jak najsloneczniejszej wiosny i przemnostwo codziennych usmiechow! Do uslyszenia! Wracamy za dwa tygodnie 😘😘😘

no to mamo E baw sie dobrze. Odpocznij sobie :) ile sie da. Piekna wiosna i do nas zawitala. Zawsze na wiosne mi sie humor poprawia :) My dzisiaj bylismy na szczepieniach. I na razie spokoj na jakis czas mamy. Health visitor powiedziala ze Julka jest troszke zbyt gruba 😡 bo 8800 i 65cm. Przyznaje ze jest niezly pulpet z niej, ale ja sie nie martwie, zrzuci jak zacznie chodzic :) Powiedziala zebym starala sie ja troche rzadziej karmic- latwo powiedziec...

Witam rano!Przepraszam,ze tak z buciorami wchodze w Wasz topic ale mam pytanie odnosnie membrane sweep,czy moze ktoras to miala?Chodzi oto,ze po wczorajszym masazu mam brunatny sluz i tylko lekkie skurcze w zwiazku z tym zastanawiam sie czy mam dalej czekac na cos mocniejszego? Pozdrawiam wszystkiem mamusie i malenstwa,juz niedlugo i my dolaczymy do grona szczesliwych :-)

Czesc Asiek Ja mialam robiona membrane 2 razy. Po pierwszej wystapil taki rozowy sluz. Po drugiej wlasnie brazowy a po poludniu pojawily sie skurcze. Okolo godziny 19 skurcze byly bardziej dokuczliwe i w nocy urodzilam. Takze moze dzis urodzisz.

Ulus a niedostalas propozycji zaszczepienia dziecka na gruzlice jeszcze w szpitalu? Mnie pytali czy chce zaszczepic bo niby Polska jestem krajem zwiekszonego ryzyka zachorowan na ta chorobe.

U mnie tez tak jak u agnieszki - sami zaproponowali w szpitalu (wtedy to ja nawet nie wiedzialam,ze w polsce sie na to tak szczepi ;) ale zaszczepilam Ole) Mamo E - milego pobytu...My lecimy dopiero w przyszla sobote!

Malgorzatko - nie przejmuj sie waga...u nas na forum pazdziernikowek, jest szkrab ktory wazy 8800 a jest z konca pazdziernika...Najlepsze, ze matka karmi go piersia...a mowia,ze dzieci karmione piersia sa mniejsze :D Ja tez uwazam,ze jak moja zacznie sie ruszac to bedzie chudsza - a teraz sie nie przejmuje :)

Hej dziewczyny - u nas o bcg musialam sie sama upominac, i to kilka razy, ale walczylam jak lwica :D I z tego wszystkiego zapomnialam ze nie tylko gruzlice chcialam, ale WZW typu B...bede musiala poprosic jak teraz pojdziemy pod koniec marca... o, wlasnie, dziewczyny - czy przy kolejnych szczepionkach maluszki byly badane? Tzn wazone, mierzone itp? Bo nie wiem czy sie osobno wybrac na wazenie, czy zalatwia mi to od reki? Bo cos czuje ze z majeczki tez sie zrobil sliczny paczus, kto to wymyslil ze dzieci na odzywkach lepiej przybieraja na wadze??? No ale moja kruszynka potrafi sie przyssac na jakies 40 min - dzis rano pobila wszelkie rekordy, 1.5h, ale to przez sen (moj sen) wiec ona tez pewnie podsypiala (a fe, jak paskudnie niewychowawczo). Malgorzatka - nie wiem, czy rzadsze karmienie cos pomoze, bo na moj gust to bedzie intensywniej i wiecej ssala, tylko rzadziej...Wiec nie wiem jak to sie przelozy na kalorie. A zrzuci na pewno jak zacznie biegac, Mieszko byl ksztaltu doskonalego, a teraz taki szkielecior sie zrobil,wszystkie zebra na wierzchu :) A ja sobie wlasnie zakupilam w ramach rozpusty czeresnie i do tego wspanialego slonca podjadam:) super pasuje! Zupelnie jak w lecie sie czuje... Ale zmeczenie wiosenne strasznie mi daje w kosc - Wam tez? o 9 wieczorem doslownie lece z nog, nie ma szans, poprostu ide spac, rano tez dosypiam ile sie da (wlasnie za cene bledow wychowawczych), a i tak jestem wymeczona :( Mam nadzieje ze Mama E doleciala bez przeszkod, ze wszystkimi bagazami i Ewelinka, i ze od razu ktos jej pomogl ze wszystkim, bo pobudka o 3.30 to nie zarty... OK, lece, dam Wam szanse napisac cos jeszcze na tej stronie :D

Agnieszka,dziekuje.Troche mi ulzylo.Ja membrane mialam wczoraj i moje skurcze sa ale nie tak silne,wiec czekam dalej.Dzieki ;)

Gość Uus24
Witam asiek392!!! Ja tez milalam robiona memmbrane i niestety mi to nic nie dalo:((byla na wywolywaniu porodu-OPISALAM WSZYSTKO NA FORUM "CIEZARNE POLKI W ANGLII..." Mni nie zaproponowali w szpitalu:(niestety ide 21.03 na pierwsze szczepienie wiec sie upomne o szczepienie na gruzlice i WZW typu B-chce jak najszybciej Jeremiego zaszczepic bo to szczepienie cykliczne a w lipu chce do Polski poleciec(dopiero w licu przez ten konsulat:(((((((( )!!! POZDRAWIAM MAMUSIE!!! U MNIE TEZ WIOSNA AZ SIE CHCE ZYC I SPACEROWAC WIEC ZARAZ JEREMI WSTANIE, MALE KARMIONKO I NA SPACEREK:)) www.jeremis.bobasy.pl

szanta u nas badania lekarskie byly tylko przy pierwszym badaniu, a teraz to tylko wazenie, how are you i szczepimy a z ta gruzlica nam w szpitalu proponowali, i ja mowilam kolezance zeby sie upomniala i jak to zrobila to ja przepraszzali, bo to niby ich obowiazek zeby zaproponowac a dzieci karmione piersia to podobno grubaski na poczatku ale potem w zyciu doroslym rzadziej maja problemy z nadwaga. Tez mysl ze zrzuci i diety nie stosuje, bo i jak ?

Ulus,dzieki za porady.Mam nadzieje,ze sie w koncu ruszy,bo mam juz dosyc czekania.Twoj porod faktycznie byl dosc trudny