Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sisi1111

MATKI POLKI W WIELKIEJ BRYTANII

Polecane posty

no, zeby Flyfly sama sobie dzien dobry i dobranoc nie mowila :p Biedula, jak juz sie pokaze to innych nie ma ;) A tak nawiasem tesciowo, wyslalam ci zaproszenie przez gg - dostalas? czy ktoras z was ma sposob na mniej stresu? wydaje mi sie ze jestem ciagle w biegu, ciagle doganiam czas. To czesto wplywa na moj humor i latwo o klotnie.....

Laboszku, dzieki. Jak narazie chce sie starac bez pomocy zadnych srodkow, nawet jesli ziolowych. No moze jakac herbarke ziolowa od czasu do czasu. ciagle sie zabieram za jogging po polozeniu malej spac ale jakos mi nie wychodzi a najwieksza wymowka narazie to to ze musze sobie kupic nowy stanik sportowy bo te z przed ciazy juz nie pasuja (biust mi troszke zmalal :( ) Do stressu doklada sie tez wizyta mojej mamy na 1sze urodzinki Myszki, i potem za miesiac przjezdza jeszcze raz z moja bratanica. A ja bardzo bym chciala moc z nimi pojezdzic po Londynie, no ale coz praca... :(

Oj, jeszcze cos Laboszku, wiesz ja bede czesto bywac w Swindon w naszej filii. Kiedys mozemy sie umowic na godzinke przed moim powrotem do Londynu, co nie? Mialabym okazje poznac ta twoja sliczna dziewczynke!!!

Gość ziarno_piasku
czy która z was wie jak można uzyskać dla noo narodzonego dziecka brytyjski paszport? jeśli macie gdzieś link do strony to podajcie proszę. My z moim partnerem nie jesteśmy małżeństwem i wiem jak trzeba się nabiegać żeby załatwić polski paszport dlatego chcieibyśmy się starać o brytyjski. Z góry dziękuję za informacje

Dobrze Laboszku, fajnie bedzie. W Swindon chyba bede raz na miesiac (bylam w zeszla srode ale z szefem czyli ze spotakania bylyby nici). Moj gg w stopce ale od razu wlaczam twoj do kontaktow!

odkrylismy dzis dwa nowe zeby :) mamy juz 6 :) :) :) :) :) :) probuje odstawic mala od piersi. Ciezko mi to idzie, ale sie staram. Uparciuch jest, bo od rana nic nie jadla az do 16 kiedy mi sie juz serce nie pozwolilo dalej jej przekonywac. Nie chce jesc zup, kasz, zaciska buzke i koniec. Do tego w nocy je 3 razy :( nie wiem jak ja od tego odzwyczaic, probuja nakarmic ja jak najwiecej wieczorem, ale i tak budzi sie juz kolo polnocy.

do ziarno piasku - o paszport brytyjski mozecie sie starac zaraz po rejestracji urodzin w urzedzie miejskim jesli jedno z rodzicow (przypuszczam tata) jest obywatelem UK. Formularze mozna dostac tez na poczcie i z zalaczonymi instrukcjami (tzn jakie dokumenty nalezy dolaczyc). Powodzenia Przepraszam ze wczesniej przeoczylam twoje pytanie 🌻

Malgorzatko, gratulacje tylu juz zabkow! My jestesmy jak narazie na kwocie 2.45. Gorna jedynka juz wychodzi (narazie tylko jedna) i gorna dwojka juz zaczyna przeswitywac. A ostre te zabki sa, jejku! Ciesze sie ze te zeby Myszce wyszly teraz a nie jak ja jeszcze piersia karmilam ;) Co do wprowadzania pokarmow stalych Malgorzatko, trudna sprawa i u nas nie bylo nigdy problemow, ale moze probuj najpierw zamiast zupek tylko pojedyncze warzywka lub owoce. Mowia ze marchewka jest najlepsza na poczatek, Mysz marchewki nie lubiala i dotad nie lubi ale za to zjada pietruszke i seler! A moze to przez to obwite zabkowanie ze mala nie ma apetytu?

witam 3 godziny temu wróciłam z Londynu było cudownie i już bym chciała zabrac malego i wracać do meża a tu moc roboty przede mną w Polsce :( najważniejsza chyba wiadomość to to że mamy mieszkanko :) superowe i bardzo jestem zadowolona że je znaleźliśmy a tamto w którym mieliśmy mieszkac nie wypaliło będziemy mieszkać na Claypounds i mąż będzie miał az 10 minut spacerkiem do pracy przez Gunnersbury Park :)

Nusiek, szkoda ze na zachodnim Londynie bedziecie :( Ale fajnie ze sie cieszysz i ze wszystko sie udalo! A gdzie maz teraz pracuje? Wiesz, ja mowilam w pracy ze obydwoje jestescie geofizykami, jak cos sie zwolni to bede najpierw o was myslec

no a teraz spac - ale sobie pobuszowalam :D 😴 p.s. FlyFly, a dobranoc powiedzialas?

Gość ziarnko_piasku
do Mama E >> dziękuję za odpowiedź, niestety oboje jesteśmy Polakami, dziecko nam się urodzi we wrześniu ale ccielibyśmy by miało podwójne obywatelstwo. W czerwcu miną 2 lata jak mój narzeczony jest tu w UK a mnie w grudniu. Niie wiem jak z tym paszportem... przeraża mnie wiza biegania po konsulatach, tłumaczach przysięglych, wysyłaniu dokumentów pocztą do Polski bo w polskich urzędach często coś ginie... :(

Gość ziarnko_piasku
no właśnie gdzieś kiedyś z jakiejś strony internetowej wydrukowałam sobie co trzeba gdzie załatwić i była napewno mowa o wysyłaniu dokumentów do Polski, wiem że linie Ryanair akceptują tylko dokument ze zdjęciem u takiego malucha więc w grę wchodzi paszport. W konsulacie po złożeniu dokumentów dostanę paszport dla dziecka? chociażby tymczasowy? czy jak? przepraszam że tak głupio pytam ale nie mam się tego od kogo dowiedzieć a może wy jesteście lepiej poinformowane

ziarenko, o obywatelstwo mozecie sie starac dopiero po 5 latach stalej rezydencji w UK, to dla was ktore automatycznie przechodzi na dzidzia. Nie wiem zbyt duzo o \"jak i co\" w zalatwianiu paszpotru dla malego ale zerknij sobie na stronke konsulatu: http://www.londynkg.polemb.net/ Dziewczyny, a co tu tak pusto? Powyjezdzalyscie szczesciary czy co?

Gość ziarnko_piasku
dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :) najgorsze jest to że własnie żeby otrzymać ten paszposrt (polski) trzeba dziecko zarejestrować w polskim urzędzie stanu cywilnego, a przeciez nie przyjedziemy z dzieckiem bo nie bedzie jak... zostaje wysyłanie dokumentów pocztą... o ranyyyy będziemy się martwic we wrześniu :(

Gość akira
Ziarnko_piasku-paszport zalatwisz w polskim konsulacie w Londynie,musisz zadzwonic,umowic sie na spotkanie ,najblizsze dopiero w sierpniu,zdjecia mozna zrobic podbno niedaleko konsulatu.Paszport brytyjski a i owszem pod warunkiem ze ty masz obywatelstwo brytyjskie-tak mi powiedziala urzedniczka w konsulacie,aha potrzebujesz akt urodzenia dziecka ,moze byc angielski tylko ten rozbudowany,dziecko tez potrzebujesz,ojca dziecka i wasze paszory,pozdrawiam

Gość akira
nie trzeba rejestrowac dziecka w polskim urzedzie zeby dostac paszport tymczasowy!!!!!!!!!!!!!!!skad ty dziewczyno czerpiesz informacje.........

Gość akira
do wyrobienia paszportu normalnego potrzebujesz a i owszem,polski akt urodzenia i pesel,ale nie do tymczasowego-powtarzam!!!!!!1

Gość akira
laboszek-udna ta twoja Ninka!ale ci zazdroszcze!ja mam 2 chlopakow.

Gość ziarnko_piasku
akira, luboszek >>. dziękuję za odpowiedzi, wiem że to wkurza jak ktoś się tak pyta ale wykarzcie trochę zrozumienia, nie mieszkam w Londynie a wyprawa z maleńkim dzieckiem kilkadziesiąt mil nie należy do łatwych i przyjemnych...

witam dziewczyny... ja jeszcze nie mamusia ale juz na dniach powinnam do was dolaczyc (mam termin za 5 dni) chcialam sie poradzic odnosnie butelek.... mam na oku dwie frimy avent i tommee tipee, nie wiem ktore lepsze..... co radzicie??? z gory dzieki :]

laboszek: mnie tez sie walsnie podobaja te butelki tommee tipee... co prawda kupilam juz z aventu ale tylko 2 tak na wszelki wypadek... te z tommee tipee sa takie smieszne... a ja to takie duze dziecko jestem :p po drugie podoba mi sie ten ksztalt smoczka do butelki - wyprofilowany na ksztalt piersi chyba sie zdecyduje na tommee.... ale jak macie jeszcze jakies propozycje to jestem otwarta.... :]

Mi tez sie podobaja te z Tommy Tippe w sumie dla malej uzywam aventu ale bidonik kupie jej chyba z tommy :) ale moze tez zdecyduje sie na Tommy przy nastepnym dziecku :)

póżniej sie troche rozpisze a teraz zmykam papa milego bank holiday juz sie konczacego :)

Dzien dobry:):):) Jetsem jestem gosci mielismy to czasu brakowalo teraz tez lece do chlopakow... Tesciowa odpisalam na gg pewnie nie dostalas😭.. My sie bardzo cieszymy:):):)

A my wlasnie wrocilysmy z urodzinek (pierwszych) kolezanki Myszki, Alice. Mysz sie swietnie zachowywala, bardzo grzeczna, ALE MUSZE POWIEDZIEC fLYFLY (przepraszam, Mysz tez sie do klawiatury dobiera) Ewelinka dostala az trzy buziaki od slicznego Daniela. Adas lepiej sie spieszy!!!! :p a odpowiedzi na gg nie dostalam, wyslalas na moj numer w stopce?

Mamo E-super :) chłopię raczej zostanie w firmie ale ja będę za jakiś czas poszukiwać nam w zachodnim najlepiej bo chłopie w Vantage West pracuje

witam Was ponownie jestesmy z mezem razem zreszta juz od 4 dni. Uwielbiamy byc razem ja moge wtedy odpoczac troche od malej a on tez od pracy i malej przeznaczyc troche czasu.Teraz mala juz spi w nocy dala nam jazzu .. ale mysle ze chyba ida nastepne zeby trójeczki Dzis rano poszlam sobie na miasto kupilam kilka rzeczy fajny zeszyt do moich nowych lekcji angielskiego , kilka potrzebnych drobiazgów i paracetamol po tym ostatnim ataku migreny musze miec przy sobie gdyby mnie zlapalo. Widzialam tyle fajnych ubranek dla dzieci, narazie nie mamy kaski ale podobaly mi sie tez takie fajne buciki skórzane tu głownie balerinki ... mąz mi powiedzial ze moge sobie kupic kurde w tym miesiacu naprawde mamy malo kaski na dodatkow wydatki. Te zakichane kody podatkowe.... mam nadzieje że teraz juz beda ok. Mama E - jak ja z moja ide na grupe to ona ma swoich dwóch ulubienców Jason i Kevin bliźniacy zreszta rodem z Portugalii i tez ich mamusia namawia ich by calowali Martynke widocznie te dzieciaki teraz maja taki urok ;) Jutro ide na phisi kids musze zapytac mojej health visitor odnosnie tokenow mam juz forme. Ciekawe czy nam to przyznaja ....

wcisnelo mi sie za szybko pozdrawiam Was i spokojnej nocki życze :)