Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Go艣膰 pytaajacyy
jak sie wymiawia 'O2optix'???

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 g膮ska 20
a ile kosztuj膮 soczewki kolorowe....bardzo chcialabym zakupic sobie jakies w kolorze br膮zowym :-) i czy mozna kupic tylko 1 pare??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 albina
ja zwyk艂e Freshlooki kupowa艂am za 80 z艂 , ale w ma艂ym saloniki optycznym, mo偶e w takich jak Vision Express s膮 ta艅sze troch臋, popytaj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 albina
Do koniak czy brandy: spokojnie mo偶esz sobie za艂o偶y膰 soczewki na basen!!! :D Tylko lepiej na basen kupi膰 jednodniowe i wywali膰 od razu po wyj艣ciu z wody , 偶eby 偶adna bakteria nie zosta艂a na soczewce i potem , 偶eby k艂opotu z oczami nie by艂o. Je偶eli chcesz nurkowa膰, to koniecznie za艂o偶 okulary p艂ywackie, je偶eli tylko p艂ywa膰, to poradzisz sobie bez nich :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
Mi kilka razy zdarzy艂o si臋 p艂ywa膰 w soczewkach, raz nawet nurkowa艂am i jeszcze 偶yj臋 wi臋c nie jest to takie straszne. Mia艂am wtedy miesi臋czne soczewki, kt贸re po wyj艣ciu z wody od razu w艂o偶y艂am do pojemniczka z p艂ynem piel臋gnacyjnym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
widze, 偶e tematy odno艣nie soczewek, troch臋 si臋 wyczerpa艂y :( Ja chcia艂am jeszcze zapu艣ci膰 temat odno艣nie soczewek i paznokci. Macie problemy z zak艂adaniem soczewek maj膮c d艂ugie paznokcie? Ja mam kr贸tkie paznokcie wi臋c problem贸w nie mia艂am , a jak jest przy d艂ugich paznokciach?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 iwonka p
Hello hello ja mam d艂ugie paznokcie, nosz臋 soczewki od listopda 2005 i nie mam problemu ze zdejmowaniem i zak艂adaniem soczewek. Ale przyznam 偶e na pocz膮tku jednak trzeba mie膰 kr贸tkie pazurki-nim si臋 dojdzie do wprawy, bo i naczej mo偶na sobie oczko wydzioba膰 hi hi. Pozdro

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 iwonka p
Acha, mam pytanie: czy pogorszy艂 si臋 Wam wzrok od kiedy zacz臋li艣cie nosi膰 soczewki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
Ja nie mam problemow z wada wzroku, tzn jest caly czas sta艂a, nie zwi臋ksza si臋 , no i nie s艂ysza艂am 偶eby od soczewek pogarsza艂 si臋 wzrok?? mo偶esz co艣 wi臋cej o tym napisa膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣ciuwa
Moja wada to -6,5 i -5,5 na soczewkach. Bardzo d艂ugo nie mog艂am si臋 zdecydowac na ten krok ale gdy dosta艂am kupon na darmow膮 par臋 to z niego skorzysta艂am. Nie wyobra偶am sobie teraz byc w okularach. Przy gotowaniu mi nic nie paruje a i zim膮 nie ma problem贸w z zaparowanymi szk艂ami. Kupuj臋 po ca艂ym opakowaniu bo tak mam taniej i zwykle dostaj臋 jakie艣 gratisy: ma艂y p艂yn lub mask臋 na oczy itp. Pozdrawiam wszystkie soczewianki!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
Dlatego w艂a艣nie uwa偶am , 偶e soczewki s膮 wygodniejsze od okular贸w, ja nie znosi艂am jak w zime snieg moczy艂 mi szk艂a a potem wszystko parowa艂o :/ Spicie w soczewkach? Ja przyznam si臋 , 偶e ostatnio coraz cz臋艣ciej mi si臋 to zdarza w O2optix i zyj臋, wi臋c chyba cz臋艣ciej b臋d臋 to praktykowa艂a, tylko wtedy skraca si臋 czas noszenia soczewkek, ale wygodne jest to rozwi膮zanie - szczeg贸lnie na imprezach :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 androidka
ja mia艂am kiedy艣 takie soczewki Night and Day i przez miesi膮c mo偶na by艂o w nich spa膰. Zdejmowa艂am je od czasu do czasu, 偶eby oko odetchn臋艂o, ale moja psiapsi贸艂a chodzi w nich non-stop przez 30 dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcelinka01
to ja si臋 do艂膮cz臋 do w膮tku - jak uwa偶acie czy to, 偶e mimo noszenia soczewek trzeba mie膰 dodatkow膮 par臋 okular贸w to g艂upota wymy艣lana przez optyk贸w czy prawda??? Bo ja na przyk艂ad mam wad臋 -1.0 i nosz臋 na codzie艅 soczewki optixy , ale czasem ich nie zak艂膮dam a z okular贸w i tak nie korzystam i le偶膮 nawet nie wiem gdzie. W ka偶dym razie od ponad roku (odk膮d mam soczewki) ani razu nie za艂o偶y艂am okular贸w - to po co mi one????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jaquilline
no nie s膮dz臋, 偶eby z tymi okularami to mit by艂. Ja nosz臋 soczewki kt贸rych wcale nie wyjmuj臋 - te Niht&Day, ale jak co艣 si臋 dzieje z okiem to przecie偶 musz臋 widzie膰, jak je wyjm臋. Mo偶e przy wadzie minus 1 to si臋 tego nie czuje, ale przy wi臋kszych na 100% trzeba mie膰 okulary w zapasie. ja bez okular贸w nie wyje偶d偶am nawet na urlop nigdzie, zawsze bior臋 na wszelki wypadek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uwolnij orke ..
ja nosilam I-weary ... bylam zadowolona, nic mi sie nie dzialo- tylko mialam ogromny problem z zalozeniem ...czasem po kilka razy mi sie nie udawalo ...i to ni ena popczatku ale stale...chyba mam niewielkie "rozwarcie " powiek i ciezko mi je otworzyc ... przedluzalam noszenie o ok tydzien..... czasami przyklejaly sie mocno, jak oko wyschlo i nie mpoglam zdjac ale generalnie problemow ze zdejmowaniem nie mialam a plyny jakie wam sluza? -- ja lubilam Opti free ...lagodny nie szczypal ... teraz nosze okulary...jednak taniej i mam ladnie dobrane wiec mi sie podobaja i nie ma tej meki zakladania ... no i : nie robie sobie zmarszczek na oku od ciaglego wyciagania skory pod oczami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dobra rada.
sluchajcie jak sie dobrze z okulista dogadaciet wam sprzeda soczewki bo cenie hurtowej wszystko zelzey od was

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 valentina.
tez mialam na poczatku problem z zakladaniem soczewek, ale teraz doszlam z tym do perfekcji i potrofie to zrobic nawet bez lusterka. najprostszy sposob to: u osob praworecznych, trzymamy soczewke na palcu wskazujacym prawej reki, srodkowym palcem tej samej reki odchylamy dolna powieke, palcem wskazujacym lewej reki odchylamy gorna powieke i wkladamy soczewke centralnie na teczowke. co do zdejmowania to najlepszy sposob jaki opracowalam wyglada tak: odchylamy dolna powieke, patrzymy w gore, przesuwamy palcem wskazujacym soczewke do dolu az sie zmarszczy i wtedy metoda szczypniecia wyciagamy z oka, powodzenia;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gingerkas
Ja to samo z zak艂adaniem: - soczewka na wskazuj膮cy palec prawej r臋ki, wysuszony!! - odci膮gam doln膮 powiek臋 lekko - patrz臋 lekko w g贸r臋 - nak艂adam soczewk臋 na bia艂ko ale koniecznie tak, 偶eby zachodzi艂a na t臋cz贸wk臋, je艣li nie zachodzi to przes贸wam j膮 na t臋cz贸wk臋 - puszczam d贸艂 powieki - delikatnie zamykam oko i patrze we wszystkie strony, je艣li soczewka si臋 藕le u艂o偶y to naciskam zamkni臋t膮 powiek臋 palcem 偶eby si臋 u艂o偶y艂a Nosz臋 Dailies z AquaRelease wi臋c one s膮 lekko trudniejsze do zak艂膮dania ni偶 inne, bo nie maj膮 znacznika lewa prawa i trzeba si臋 przyjrze膰 czy talerzyk jest dobrze wygi臋ty. Z drugiej strony one s膮 za to wygodne bardzo bo cieniute艅kie s膮 i 艂atwo si臋 zdejmuj膮 te偶 na koniec dnia, co艣 za co艣 :) Ale jak teraz poczyta艂am Was to te o2optix wydaj膮 si臋 niez艂e? I iwear te偶 musz臋 spr贸bowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pernambucano
Tw贸j spos贸b na zak艂膮danie jest identyczny jak m贸j z tym 偶e ja nie patrz臋 w d贸艂, ale reszta toczka w toczk臋! Pewnie by艂y艣my u tego samego lekarza:) A co do dailies贸w to te偶 je nosz臋 i rzeczywi艣cie nak艂ada si臋 je z pocz膮tku troch臋 trudniej ni偶 np o2 optix. S膮 jednodni贸wkami w zwi膮zku z tym s膮 bardzo cienkie i trzeba z obchodzi膰 si臋 bardzo dok艂adnie. Ale za to w og贸le ich nie czu膰!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Valerie5
A ja chcia艂am bardzo wszystkich przestrzec przed kupowaniem soczewek w sklepach internetowych! Pisz臋 tu, 偶eby by艂o na zawsze w tych mitach i prawdach. My艣la艂am najpierw, 偶e mnie ostrzega okulistka bo ma w tym jaki艣 interes ale pyta艂am ju偶 3 r贸偶nych okulist贸w i ka偶dy to samo m贸wi! Kupowa膰 soczewki tylko u optyk贸w! Bo te z netu mog膮 by膰: 1. przeterminowane 2. nie z Polski 3. niedok艂adnie takie jak si臋 zamawia艂o etc. No i NAJWA呕NIEJSZE: nie kupowa膰 byle jakich soczewek, bo znamy wad臋 swojego wzroku! Musz膮 by膰 dobrane przez okulist臋! Ja na przyk艂ad mam zapisane na kartce 偶e mog臋 nosi膰 konkretne soczewki z konkretn膮 krzywizn膮 i moc膮 i do tego si臋 stosuj臋 a nie do promocji w salonach :) Chocia偶 jak ostatnio mi do moich przy zakupie dodali 2 gratis to specjalnie nie marudzi艂am :)

Udost臋pnij ten post

pytanie do dziewczyn z soczewkami torycznymi - czy odczucia z ich noszenia sa inne od zwyklych? ja teraz nosze optix - bardzo dobre ale nie widze dobrze blisko bo mam astygmatyzm i ide dzis jedna zminic na soflens toric czy kmfort noszenia jest inny? co do plynow - ktore poilecacie dla mnie opti free jest swietny natomisat dostalam maly plyn b&L nowy z kompleksem nawilzajacy i jest totalna porazka klei sie w dotyku, widzenie mi sie pogorszylo i caly czas czulam soczewki - a ze wtedy mnialam soczewki po rocznej przerwie po raz pierwszy wiec myslalam ze mi szkla nie podeszly zmianilam plyn i spokoj niesty nie widze dobrze przy czytaniu i przy komputerze dlatego zamowilam soczewki toryczne - dzis ide do okulisty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytek
marcy napisz koniecznie o doswiadczeniach ze szklami torycznymi bardzo mnie to interesuje gdyz chyba mnie tez to czeka, w tej chwili nosze zwykle szkla na" - "ze wzgledu na mala wade astygmatyzmu (a spora na dal) ale chcialabym zrobic prawo jazdy wiec chyba musze zmienic szkla na mocniejsze, no wlasnie mam pytanie, do tej pory spotykalam sie z tym ze okulisci przepisuja szkla kontaktowe z troche mniejsza wada niz mam w rzeczywistosci(podobno tak trzeba tj. ze szkla nigdy idealnie nie pokryja wady), jak jest wiec z jazda samochodem czy mozna prowadzic w szklach kontaktowych?????? bardzo sie martwie ze nie, bo mam spore minusy.... pozdrawiam wszystkich uzytkownikow kontaktow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lukas664
Ja mam astygmatyzm, cylindry i spor膮 wade czy ja tak偶e mog臋 sobie zakupic soczewki czy raczej jest to niemozliwe pozdrawiam...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jest to mozliwe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 katie bell
ja nosz臋 Focus Toric w艂膮艣nie - czy komfort noszenia jest taki jak przy o2optix to nie wiem niestety bo tych nie nosi艂am, ale Focusy s膮 wygodne, no i nie wygl膮da si臋 jak z denkiem od butelki w okularach. Niestety nie mo偶na w nich spa膰 - s艂ysza艂am 偶e w o2optix mo偶na? i pewnie nie mo偶na tak d艂ugo w ci膮gu dnia chodzi膰 w nich jak w o2optix, bo nie maj膮 a偶 takie prepuzczalno艣ci tlenu. Mam nadziej臋, 偶e kiedy艣 zrobi膮 o2optix toryczne...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 katie bell
a - jak chcecie co艣 wiedzie艣 o torycznych to napisz臋 bo ju偶 nosz臋 d艂ugo i chyba du偶o wiem, bo jestem maniaczk膮 czytania instrukcji i innych zdrowotnych prikaz贸w. W ka偶dym razie - tak - zdecydowanie dla os贸b z astygmantyzmem si臋 soczewki nadaj膮 i komfort widzenia jest IMHO nie por贸wnywalny z okularami (na korzy艣膰 soczewek oczywi艣cie hihi) - nie ma si臋 tego rozmycia przy kraw臋dziach (no bo kraw臋di nie ma) i jest pole widzenia du偶e wi臋c nie kr臋ci si臋 w g艂owie. generalnie ja si臋 czu艂膮m jakby mi kto wzrok przywr贸ci艂 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gregorija
To ja bardzo poprosz臋 o wi臋cej info o soczewkach dla astygmatyk贸w - jak oni do soczewek te cylindry dodaj膮? i jak mam poprosi膰 okulist臋, mam poda膰 cylinder jaki mam i moce i mi da takie soczewki jak trzeba? i jak to jest jak si臋 ma r贸偶ne moce i r贸偶ne cylindry na ka偶dym oku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do ----Valerie5 ----
Piszesz :, cytuj臋 : "Kupowa膰 soczewki tylko u optyk贸w! Bo te z netu mog膮 by膰: 1. przeterminowane 2. nie z Polski 3. niedok艂adnie takie jak si臋 zamawia艂o etc." BZDURA!!! AD.1 jaki sklep internetowy sprzedawa艂by przeterminowane????, zawsze data waznosci jest na opakowaniu i na soczewkach!!Sklepy inetrnetowe z soczewkami zakladaj膮 optycy ktorzy sprzedaj膮 je rowniez przez ineternet. Ja np. nie kupuje ze sklepow inetrnetowych tylko z ALLEGRO duzo taniej niz u optyka, a takiej samej jakosci. Ad.2 nei z polski - no i co w zwiazku z tym??!! Bo nie rozumiem, co z tego ze bylyby nei z Polski?wiem ze wiele osob kupuje soczewki w Irlandii np. gdyz sa tam tansze a pozniej sprzedaje nie kryjac sie z tym skad pochodza. ;) A poza tym gdybys pojecha艂a za granic臋 i przypuszczalnie nie wziela ze soba zapasowych soczewek to wracalabys do Polski po nie? Bo jak piszesz nie z Polski - to z艂o ! Ad.3 "niedok艂adnie takie jak si臋 zamawia艂o" - 偶eby nie dopuscic do takliej sytuacji trzeba podac wszytskie parametry - to wszytsko , wiadomo ze pomylki sie zdarzaja ale to w kazdej sytuacji ;) OpTYK zawzse POWIE KUPUJCIE TYLKO U mnie, ja u optyk贸w nie kupuje, ale mneijsza o to, wkurza mnie jak ktos nie majac pojecia wypisuje takei bzdury, "nie z polski", "przeterminowane"..etc - no ludzie 偶enada...:)

Udost臋pnij ten post

hej, ja co do soczewek torycznych :) to moje pierwsze soczewki i nie bardzo mam por贸wnanie,ale jednak mam :D bo wcze艣niej mia艂am 3 pary jednodniowych Dailes贸w (nie wiem czy dobrze pisz臋 :P),dosta艂am tak na pr贸b臋 z salona, na studni贸wk臋 i w og贸le :P w ka偶dym razie moje spostrze偶enia : 1. s膮 mniejsze od SoftLenses Toric,jakie teraz mam 2. 艣ci膮ganie to m臋ka! ale pewnie dlatego,偶e kompletnie nie mia艂am wprawy :P jednak za pierwszym 艣ci膮gnaniem torycznym od razu si臋 na palsuzek przenios艂y :P 3.ceny pomin臋 ;) toryczne s膮 duuu偶o dro偶sze.. 4. musze przyzna膰,偶e toryczne lepiej mi si臋 na oku ulo偶y艂y i nie ruszaj膮 si臋..bo tamte si臋 same z siebie przesuwa艂y :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Valerie5
Hej - no wiec mnie tak okuli艣ci m贸wili w艂a艣nie kilka razy. Te z zagranicy soczewki czasem maj膮 inne parametry ni偶 te z Polski. Ale g艂贸wnie i przede wszystkim oni chyba przestrzegaj膮 przed tym, 偶eby sobie ludzie nie kupowali soczewek tak na g臋b臋, bez przymierzania, bada艅 okulistycznych etc. Takiech pierwszych soczewek. By膰 mo偶e jest tak jak m贸wisz, ale ja si臋 jednak tych okulist贸w b臋d臋 s艂uchac :)

Udost臋pnij ten post