Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Gość Rach
fielman we wroclawiu jak to ci zepsuli nieodwracalnie wzrok?? :| Ja nie narzekam na nich..

Gość saha8
hej.od wczoraj mam szkła kontaktowe AIROPTIX NIGHT&DAY,okulistka powiedziała,że można je nosić bez przerwy przez miesiąć (dzień i noc).z tego co wiem do demakijażu powinnio się zdjąć soczewki.więc i tak wychodzi na to,że codziennie wieczorem muszę się namęczyć :-) żeby je zdjąc.tylko jaki jest sens w takim razie zakładania ich z powrotem na noc?jestem laikiem w tym temacie,ale wydaje mi się,że lepiej jest spać bez soczewek. może więc skoro i tak je ściągam do zmywania makijażu to lepiej zastanowić się nad kupnem jednodniowych albo miesięcznych do użytku dziennego?

ja mam soczewki ACUVUE Johnson&Johnson i mam pytanie, Teraz jadę na rajd (tzn w poniedziałek) i czy mogę przez noc w nich spać?? i nic mi się nie stanie?? czyli w sumie nosiłabym je od poniedziałku rano, przez noc cały wtorek i dopiero we wtorek wieczorem zdjąć. Można tak?? nie będzie mnie nic bolało w oku??

Gość Rach
saha8 oczywiscie ze tak, soczewki na noc to bezsens, komu sa potrzebne chyba osobie ktora spi na walizkach, a i tak zakladanie i czyszczenie to nie jest taki znowu problem ;]]

Gość Swirusek
Witam kupilem sobie soczewki w sobote dzisiaj jest niedziela czyli niedlugo i mam pare malych pytan, a mianowicie (nosze miesieczne soczewki firma cytat z opakownia ,,Ciba Vision" ):P : 1.Moge plywac w tych soczewkach? 2.Co ile nalezy wymieniac płyn? 3.Najdłuższy czas noszenia? 4.Co sie stanie gdy zdazy mi sie w nich przysnac? 5.Najprostsze metody wg. was sciaganie/zakladanie? Wielkie ThX czekam na odpowiedzi....

Gość Aira
płyn wymieniasz wtedy,jak Ci się skończy- tj kupujesz nowy ;) czy krzywizna soczewki ma znaczenie podczas jej 'pobytu" :P na oku? nosiłam 8.7, teraz dostałam na 2 tyg 8.4 i jest o niebo lepiej..tylko że to nie są soczewki tej samej firmy. 8.7 nosiłam IWeary i Freshlooki, a 8.4 dostałam Acouve Oasis..i nie wiem,czy teraz mam taki komfort, bo inna krzywizna,czy dlateg,że soczewki nwoszej generacji...

Gość Swirusek
proszę o odpowiedzi na moje pytania znajdujące sie powyżej i mam jeszcze jedno pytanko: -Czy gdy soczewka zmieni swoje strony (chodzi mi o to ze jak zakładałem soczewkę to przekręciła mi sie w druga stronę, i ją założyłem czy to jest jakaś różnica??) proszę o szybka ODPOWIEDZ!!

Gość czekałam

Gość czekałam
jak soczewke sie odwróci na drugą stronę to gniecie, albo od razu albo po jakimś czasie, jest poprostu niewygodna krzywizna jest ważna, jak jest zła to też soczewki gniotą, czuje sie je na oku a nawet oko łzawi

Gość czekałam
mozna przysnąć w soczewkach. Co najwyżej mogą się troche przykleić do oka tak jak po długim noszeniu. No i po przebudzeniu zwykle " się je czuje" z powodu resztek białkowych z oka, dlatego ja w takiej sytuacji muszę poprostu je wyczyścić :)

Gość czekałam
niektórym pływanie wogóle nie przeszkadza, ale soczewki mogą jednak spaść, dlatego lepiej pływać w goglach co tam jeszcze...

Gość Swirusek
Wielkie ThX ,,Czekałam" :* za odpowiedzi na moje pytanka mam nadzieje ze odpowiesz na pozostale :) widze ze masz pojecie o tym co mowisz Czekam na ODP.. ...;)

Gość mikaM
Witam Ja nosiłem J&J i nie byłem zadowolony.Jak miała krzywizne 8.4 to spadała mi z oka gdy patrzyłem w inne strony.Szybko robiła sie sucha a jak zdejmowałem z oka to sie tak troche odkształcała-ale to pewnie przez ta suchosc jak ktos napisał. Teraz nosze juz długo B&L 3 miesieczne i jestem bardzo zadowolony.Takze polecam B&L.Nawet okulistka powiedziała mi ze pod nimi oko lepiej oddycha.

Gość kiniaminia
Ja nosze teraz J&J i nie jestem z nich zadowolona, pojawia sie mgiełka i szybko oko robi sie suche.Zawsze nosiłam B&L ale chciałam wypróbowac te ,no i wracam do B&L.

Gość witam witam
A ja znalazłem stronke gdzie mozna zamówic o wiele taniej rózne soczewki i J&J i B&L i ciba vision i wiele innych Zamawiam i wszystko jest ok,po paru dniach dostaje sie paczuszke z soczewkami.Co jakis czas chodze se do okulisty a tam zamawiam po co mam przepłacac. http://www.hamerlik.com/

Gość ja tez znam to
Tez tam zamawiam soczewki J&J i jestem zadowolona(tzn wszystko ok, to nie naciagacze) a przez to ze soczewki sa tańsze to moge sobie pozwolić aby zamawiac sobie kolorowe soczewki :-)

Gość krótkowidzaca
Fajna stronka ,zamówiłam sobie b&L i z niecierpliwoscia czekam :-)

Gość barte004
Witam! kupilem sobie kolorowe soczewki eskstrawaganckie roczne o promieniu krzywizny 8.6 i sie lekko zsuwaja na lewa strone co powoduje ze ograniczaja kąt widzenia. przedtem nosilem soczewki o promieniu 8.6 i nie bylo zadnego problemu. W czym tkwi problem?

dziewczyny mam pytanko... ja jeszce nie nosze soczewek ...ani okularów..ale wiem ze przez ostatnie lata bardzo polecial mi wzrok:( niedługo ide do okulisty...) jakoś tak do 20 roku zycia nie miałam problemów a teraz już zaczeły się... z daleka trace kontrast i nie widze, rozmazuje mi sie wszystko... poza tym mama ma rónież duża wadę wzroku (krótkowzroczność), wiec może to dziedziczne... mam pytanko czy od razu mozna zacząc nosić soczewki czy na poczatek dostane okulary???? bronie sie przed okularami rekami i nogami...

Gość eeeeeeewewew
powiedzcie mi co robicie jak idzicie nad wode...ja dostalam infekcji oka rok temu jak sie chlapnelam woda z morza po oku...jest jakies wyjscie????

nie ma chyba regóły czy najpierw okulary czy nie. Chyba nic się nie stanie jak od razu zaczniesz nosić soczewki

Witam :) Mam do sprzedania (ew. zamiany) dwie pary najnowszych soczewek kontaktowych o2optix, marki CIBA o mocy -2,75 każda. Sprzedaję ponieważ zmieniła mi się wada i potrzebuje silniejszych. Zainteresowane osoby proszę o kontakt mailowy, pozdrawiam :)

Gość okularka
ja nosze soczewki juz 10lat i jestem zadowlona od 2 lat nosze całodobowe B&L Pure sa dobre.

Gość maras
witam masakra nomen omen swietny plyn tak bardzo zachwalany do pielegnacji soczewek wycofują z rynku.Płyn Complete Moisture Plus kiedys renu co jest grane taki niby cundy a w ameryce tyle narobił szkód podobno.

Gość pchelka
Hej, przeglądnęłam cały temat i ponieważ nie rozwikłałam wszystkich moich wątpliwości to bardzo mocno proszę o pomoc. Soczewki kupiłam w niedzielę (dziś jest środa). Okulary nosiłam -1, ale po badaniu do soczewek okazało się że muszę mieć moc -1,75. Z zakładaniem i ściąganiem mam niestety problemy - dzisiaj nawet wystraszyłam się że jedna soczewka mi się przykleiła do oka, bo za nic nie mogłam jej ściągnąć. Nosze Iweary. Nie mogę powiedzieć, czy jestem zadowolona, bo to dopiero 3 dzień, ale jak dotąd mam problemy z czytaniem, pojawia mi się mgiełka i generalnie dzisiaj jakoś się to zamglenie częściej pojawiało, nawet gdy patrzyłam w dal. Byłam u lakarki i pytałam dlaczego tak jest, dowiedziałam się że to przez zmianę mocy soczewek i że oko musi się przyzwyczaić, no i nigdy dotąd nie czytałam w okularach - za miesiąc kontrola. Powiem szczerze że jest to dość nie wygodne gdy nie widzi się czysto, mam nadzieję że to faktycznie kwestia przyzwyczajenia oka. Czy ktoś może miał podobnie? Co do czasu noszenia soczewek, to mam takie pytanie? Czy można zdjąć soczewki, potrzymać je przez jakiś czas w płynie i założyć je znów? Np. po godzinie wychodząc wieczorem? Czy jest może jakiś minimalny czas kiedy soczewki powinny być w płynie? Kolejne pytanie, to jak się zachowują soczewki na imprezach, np. dyskotekach? Gdzie nieuniknione jest przebywanie w miejscach zadymionych? No i jak to jest w ciemności? Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość lekarka powiedziała
że 3-miesięczne B&L mają przestarzałą technologię i oko pod nimi źle oddycha. Powinno nosić się je maksymalnie 8-10 godzin i zdjąć. Efekt? Przekrwione, niedotlenione oczy, takie mam. Polećcie inne, niedrogie. Tylko nie J&J, od nich miałam suchość w oczach

Gość a moja lekarka
zachwala 3 miesieczne B&L i twierdzi ze sa jede z lepszych ,lepsze od J&J. Tez je nosze(b&L) i jestem baardzo zadowolona. Jak nosiłam J&J to tez tak miałam ze niemogłam sciagnac soczewek-tak jakby sie przykleiły,ale wystarczy troszke kapnac do oka,ktopelek awilzajacych lub nawet soli fizjologiczej lub troszke płynu i powinno byc łatwiej.tez miałm tak ze miałam troche takiej mgiełki ale po tyg-2tyg oko sie przyzwyczaiło,no i czesto oko jet suche.Ale jak nosze B&L to tego niema. Mozesz sciagac sobie soczewki jak np. wrócisz z pracy czy szkoły a potem na wieczór ponownie załozyc a potem na noc do pojemniczka. Na dyskotekach, w pabach nigdy nie miałam problemu z soczewkami w ciemnosciach takze nie-widzisz normalnie.

Gość pchelka
Słuchajcie, zrezygnowałam z tych Iwear - oddałam i zwrócili mi pieniądze. Teraz mam O2 Optix - co prawda, efekt mgiełki ciągle jest :| Oczy trochę bardziej "oddychają" ale nie przejżystość pojawia się :| Chyba mam za suche oko, postanowiłam że jutro kupię płyn nawilżający Aquify może on rozwiąże mój problem. Ech... co o Tym sądzicie? :> Strasznie się nie komfortowo czuję :| Myślałam, że soczewki nie będą tak wielkim wydatkie, a tu się okazuje że conajmniej stówkę miesięcznie trzeba wydać. Czy myślicie że mgiełka może pojawiać się ze względu na to że pracuję przy komputerze? I przez to oko jest cały dzień mniej suche? No i czy ktoś z Was próbował tego granatowego płynu Aguify?

Gość maras
hej nie chcesz mgiełki wez wybróbuj soczewki acuvue oasys . nosze soczewki 15 lat i nieco wiem.pozdrawiam