Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Go艣膰 nemcio
Ja zdecydowanie mog臋 poleci膰 soczewki Pure Vision firmy Bausch & Lomb. S膮 to soczewki do noszenia w trybie Night & Day. Opakowanie 8szt to koszt ok.120z艂. Wsp贸艂czynnik przepuszczalno艣ci tlenu DK/t=112 sprawia, 偶e oko naprawd臋 oddycha. Teraz okulistka nam贸wi艂a mnie na soczewki Ciba Vision- Focus Night & Day i musz臋 przyzna膰, 偶e chyba jedynie r贸偶ni膮 si臋 cen膮. Niby DK/t=140, ale 偶adnej wiekszej r贸znicy nie zauwazy艂em. Mo偶e nawet oko czuje si臋 nieco gorzej ni偶 w Pure Vision. Jak ponosz臋 je troch臋 d艂u偶ej, to opisz臋 swoje wra偶enia tutaj. Na razie mog臋 powiedzie膰, 偶e te niby rewelacyjne Focusy nie posiadaj膮 znacznika stron i s膮 bardzo elastyczne, wi臋c przed za艂o偶eniem ich polecam tabletki na uspokojenie :P Pomimo tego i偶 mam wieloletnie do艣wiadczenie w zak艂adaniu soczewek, to za艂o偶enie tych akurat zaje艂o mi prawie 35minut.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pcheeelka
No wi臋c kupi艂a Aquify :| Ale poprawa trwa艂a mo偶e... 5 mic nie wiem co robi膰, nie wiem czy jest sens ponownie zmienia膰 soczewki i wyrzuca膰 pieni膮dze w b艂oto... Mo偶e to kwestia czasu i powinnam odczeka膰 a偶 oko si臋 przyzwyczai? Tylko 偶e to ju偶 prawie tydzie艅z soczewkami :|

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nemcio
No wi臋c tak- je艣li chodzi o t膮 mgie艂k臋, to raczej nie masz co liczy膰, 偶e ust膮pi ona po zmianie soczewek. Nosz臋 soczewki kontaktowe od d艂u偶szego czasu. W sumie jako艣 wyjdzie ponad 10lat :) Nigdy w sumie nie mia艂em problemu z soczewkami, no mo偶e poza pierwszymi tygodniami. Po kilku latach zacze艂a r贸wnie偶 mi si臋 pojawia膰 taka mgie艂ka. Na pocz膮tku strasznie si臋 wystraszy艂em. By艂em u 3 okulist贸w i wywnioskowa艂em, 偶e sami nie wiedz膮 sk膮d to si臋 bierze. Jeden twierdzi, 偶e od niedotlenienia oka? Hmmm- przy stosowaniu soczewek z DK/t=112? Nie uwierzy艂em, wie膰 wybra艂em si臋 do drugiego okulisty-diagnoza zapalenie spoj贸wek. Stosowa艂em kropelki i odstawi艂em soczewki na trzy tygodnie. Po tym okresie- zn贸w mia艂em mgie艂k臋 przed oczami, wi臋c poszed艂em do trzeciego okulisty, kt贸ry stwierdzi艂, 偶e to z przem臋czenia i wysuszenia oczu. Od tego czasu zmienia艂em soczewki kilka razy i efekt jest ten sam- czasami widz臋 jak przez mleko :P Raczej wi臋c w膮tpi臋, 偶eby to by艂a wina soczewek. Na pewno du偶e znaczenie ma tu nawil偶enie oczu, bo kropeli na jaki艣 czas pomagaj膮. Jednak pracuj膮c przy komputerze w klimatyzowanym pomieszczeniu raczej trudno o dobre nawil偶enie oka. Moim zdaniem wi臋c to jest g艂贸wna przyczyna tej dolegliwo艣ci. Teraz jestem na etapie testowania p艂yn贸w do soczewek oraz nowych soczewek Ciba Vision do noszenia w trybie 30dniowym bez zdejmowania na noc. Mgie艂ka czasami jednak si臋 pojawia :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maras
HEJ wiem ze wielu ludzi ma tak膮 mgie艂ke ja tez j膮 mialem ale soczewkami johnsona udalo mi sie od niej uciec choc czasami na krotko powraca.wszystkie soczewki johnsona oprocz J&J ACUVUE ADVANCE i bedzie cool. reszta ciba i inne nie daly rady no moze jeszcze EYEYE BIOXY ale w nocy przy prowaddzeniu auta mialem z nimi problemy.pozdrawiam i spr贸bujcie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nemcio
A mo偶e kto艣 zna mechanizm powstawania tego dziwnego zjawiska? Przecie偶 niemo偶liwo艣ci膮 jest, 偶e przez prawie 10 lat nie mia艂em wiekszych problem贸w, a nagle teraz mam do czynienia z tym zamgleniem od czasu do czasu? Co dziwne, to zim膮 nie zdarzy艂o mi si臋 co艣 takiego. Problem zacz膮艂 si臋 w tamtym roku w czerwcu i ust膮pi艂 we wrze艣niu i teraz znowu powraca. Mo偶e to od jaki艣 py艂k贸w w powietrzu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 s.dee
witam, u mnie jest tak z t膮 mgie艂k膮, 偶e jak chwil臋 nie mrugam oczami, to soczewki mi zachodz膮 ni膮. ale wystarczy wr贸ci膰 do 'normalnego trybu' i jest okej. mam jednak inne pytanie. ju偶 p贸艂 roku nosz臋 soczewki i s膮 to ACUVUE ADVANCE with hydraclear (johnson&johnson), promoie艅 krzywizny 8.3. nie narzekam na nie, wr臋cz je sobie chwal臋, lecz czy mog臋 sama wybiera膰 sobie soczewki - np. innej marki, w innej cenie itd. czy tylko lekarz mo偶e mi przepisywa膰 po badaniu soczewki. tak jak w tym przypadku te acuvue. od dawna nurtuje mie to pytanie, je艣li mo偶ecie, odpowiedzcie. z g贸ry dzi臋ki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nemcio
S.dee- je艣li chwalisz sobie te soczewki, to po co chcesz je zmienia膰? Z soczewkami jest tak, 偶e jak podasz jakie nosi艂a艣 wcze艣niej u optyka, to on dopasuje Ci innej firmy o podobnych w艂a艣ciwo艣ciach. Rzekomo soczewki o promieniu krzywizny 8.6 Johnsona nie s膮 takie same jak B&L.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Martyna.
Ja chcia艂am wam opowiedzie膰 o tych cuuudnych soczewkach Night&Day . Soczewki nosze ju偶 jakie艣 5 lat, jak tylko dowiedzia艂am si臋 o tym 偶e istniej膮 takie kt贸rych mog臋 nie zdejmowa膰 nawet ca艂y miesi膮c(!) - jak twierdzi producent po prostu od razu pobieg艂am 偶eby je kupi膰. No i kupi艂am. Za艂o偶y艂am. Wydawa艂y sie cudowne, bo rzeczywiscie by艂o w nich o wiele wygodniej ni偶 w tych "normalnych". No i przenosi艂am 3 dni. Potem zdj臋艂am na jedn膮 noc. No i znowu 3 dni noszenia. Tylko 偶e po tym tygodniu , kiedy si臋 obudzi艂am rano nie umia艂am otworzy膰 oczu.Strasznie mnie bola艂y. Najmniejszy promie艅 s艂o艅ca wywo艂ywa艂 okropny b贸l, 艂zawienie. Szybko do lekarza-okaza艂o si臋 偶e mam jaki膮艣 infekcje bakteryjn膮. Pani dokto rod razu na wst臋pie zapyta艂a czy to te "cudowne " soczewki. Powiedzia艂a 偶e mia艂a ju偶 wielu pacjent贸w z takimi problemami. Powiedzia艂a tak偶e 偶e NIE MA SOCZEWEK KT贸RE MO偶NA NOSI膰 TAK D艂UGO !! Sporadycznie MO呕NA np. w trakcie d艂ugiej podr贸偶y ich nie zdejmowa膰. Takie tylko ostrze偶enie dla tych zainteresowanych tymi "cudownymi " soczewkami...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monniaa77
mam dosc powazna wade, niestety niedowidze z daleka, okulary powinnam nosic na stale, a nosilam tylko w szkole na lekcjach i w domu. slyszalam ze szkla kontaktowe daja konfort. tylko ze moj zasob wiedzy na ten temat jest znikly. Jakich soczewek uzywa sie na poczatku, ile par soczewek jest w jednym pudelku i jaki jest tego koszt ??- to najwazniejsze... Bardzo bym chciala nosic soczewk ale trudno jest mi przekonac do tego moich rodzicow;//

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 s.dee
do Monniaa77. je艣li jeste艣 zdeterminowana i nie lubisz okular贸w, to soczewki s膮 super wyj艣ciem. na pocz膮tku cz艂owiek ma problem z zak艂adaniem i wydaje mu si臋, 偶e nigdy nie nauczy si臋 'obs艂ugi' tych dw贸ch ma艂ych plastik贸w :-) jednak z czasem (b. szybko) dochodzi si臋 do wniosku, 偶e ca艂a procedura jest banalna i powtarzana codziennie rano, staje si臋 zwyk艂膮 czynno艣ci膮. ja kupuj臋 soczewki 2 tyg. w salonach optycznych - para kosztuje mnie ~30z艂 + p艂yny ~20z艂. wydaje mi si臋, 偶e to troch臋 du偶o, bo z tego co czytam na forach, ludzie kupuj膮 znacznie taniej i na d艂u偶ej swoje soczewki (np. przez internet). dlatego te偶 pyta艂am, czy mo偶na bez konsultacji z lekarzem zmienia膰 sobie soczewki. pytanie do og贸艂u: co my艣licie o soczewkach kupowanych w bardzo promocyjnych cenach (nawet o 50% taniej ni偶 w sklepie) na allegro np.? czy taka fajna cena to tylko kwestia mniejszej ilo艣ci po艣rednik贸w, jak napisa艂a mi jedna ze sprzedaj膮cych?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mitia
Witam, czy mo偶na kupi膰 soczewki toryczne kolorowe i kt贸re soczewki s膮 lepsze o wi臋kszym procentowo uwodnieniu czy mniejszym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dotti25
Co do trzymiesi臋cznych Bausha, to je偶eli sie sklejaj膮, tzn. 偶e za d艂ugo si臋 je nosi艂o (ilos膰 godz dziennie). Najprostszy sposobem, 偶eby przy pr贸bie rozklejenia ne p臋ka艂y jest od艂o偶y膰 do pojemniczka z p艂ynem, gdy b臋d膮 nawilzone - same si臋 rozklej膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Soczewkagirl
ja nosze soczewki 3,5 roku.... najpierw johnons miesi臋czne zwykle a od trzech miesiecy z cyklu night&day jestem bardzo zadowolona.... wada sie nie pog艂ebia....czesto zapominam wog贸le ze mam jakikolwiek problem ze wzrokiem, a wada jest spora -9 i -8,5 jestem szczesliwa nastolatka.... soczewki sa the best ;p;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艣lepak
hej, okulista dobra艂 mi soczewki acuvue oasys twierdz膮c 偶e sa one miesi臋czne. Na stronie producenta wyczyta艂am 偶e sa 2 tygodniowe. To moje pierwsze soczewki, wi臋c mam pytanie do do艣wiadczonych - jak to w ko艅cu jest z tymi soczewkami? S艂uchac okulisty i nosi膰 miesi膮c czy wymieniac co 2 tygodnie? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za info :)

Udost臋pnij ten post

zarowno advanc ejka i oasysy mozna przenaszac do miesiac bo to super technologia i s alepsz aods tych meisiacznych wiec ja nosze advance 8.3 miesiac i jest dobrz a jak pod konei cjuz mgla to wywyalam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maras
witam na pewno acuvue oasys te soczewki nie s膮 miesieczne. nie ryzykuj ----2 tygodnie i moze max 3 ale to juz ostatecznosc. tym bardziej ze ceny troche spadaj膮 ale oczy masz jedne.

Udost臋pnij ten post

ja jutro wybieram sie po pierwsze w zyciu soczewki i mam pytanie. Je艣li przyk艂adowo nie b臋d臋 ich chcia艂a nosi膰 przez dwa, trzy dni jak np siedze w domu i moge wtedy ubrac okulary, to czy soczewki mog膮 sobie tak lezec w tym p艂ynie te trzy dni i nic im nie b臋dzie ?? moze to g艂upie pytanie ale coz :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 upupupupuppp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艣lepak
Dzi臋kuj臋 za informacje! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MARAS
TAK MOG膭 LEZEC W PLYNIE NAWET DO 30 DNI A POTEM ZNOWU PRZEPLUCZ PLYNEM jesli bedziesz ich uzywac .ale po 30 dniach potrzeba je znowu oczyscic nawet jesli ich nie nosisz.sa juz plyny ktore czyszcza soczewki w 5 minut.polecam p艂yn EYEYE All in One NoRub.

Udost臋pnij ten post

dzi臋kuj臋 bardzo za pomoc ;) ide po soczewki dzi艣 po po艂udniu i troch臋 si臋 stresuj臋 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 weronisia03
aigia: ja sie tez przymierzam aby sie wybrac po soczewki! czy mozesz mi powiedziec gdzie sie udalas??? zastanawialam sie nad Vision Express. Bo zapewne wizyta u lekarza optyka przed wyborem soczewek to mus, prawda??? samemu sie nie dobierze??? mam wade "tylko" -1 ale mimo to chcialabym soczewki bo mecza mnie okulary i to ze nic na ulicy nie widze!!! Nie orientujecie sie ile kosztuje wizyta u lekarza, mniej wiecej 50z艂otych??? dziekuje za odp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maras
witam to zalezy od miasta im wieksze tym badanie drozsze. ale 50 zl powinno wystarczyc. na pare soczewe bedzies potrzebowa艂a kolo 30zl i co najwazniejsze patrz na parametry jakie ci okulistka wymierzy.tzn promien krzywizny. a potem juz na allegro kupuj zaoszczedzis 40% ceny. np acuve 2 u optyk贸w kosztuj膮 100zl a na allegro 55 zl.pozdrawiam kontaktowc贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pchelka
Absolutnie nie id藕 do VE!!! Tylko naci膮gaj膮 ludzi na wydatki!! Polecam Koczorowskich :)

Udost臋pnij ten post

Znalaz艂am to forum dopiero teraz (by膰 mo偶e ju偶 sie zako艅czy艂o) ale chcia艂abym sie wypowiedzie膰.. i opowiedzie膰 jak by艂o z moimi soczewkami:) Nosz臋 soczewki od roku. Na badaniu by艂am u znajomej okulistki, kt贸ra co prawda mia艂a 艣mieszny spos贸b badania:P ale w ko艅cu przepisa艂a mi B&L Comfort I tak przez nast臋pne 10 miesi臋cy szuka艂a wygodnych soczewek mia艂am J&J wszystkie mo偶liwe rodzaje miesi臋cznych ale 偶adne mi nie pasowa艂y.. Najbardzie wygodne by艂y 3miesi臋czne B&L ale nie chcia艂am nosi膰 3miesi臋cznych.. i B&L SoftLens59 ale je wycofali.. postanowi艂am wtedy kupi膰 iWear z Ciba Vision, bo poleci艂a mi je pani w VE I MUSZ臋 PRZYZNAC 偶E S膮 NAPRAWD臋 SUPER!! Oko wog贸le mi sie nie wysusza jak by艂o z innymi soczewkami, mam super ostro艣膰 widzenia i wszystko jest extra! Nosz臋 je coprawda miesi膮c ale chyba ju偶 mog臋 oceni膰:P Teraz zamierzam dokupi膰 kolejne opakowanie 3 soczewek za 55 z艂.. bo zosta艂a mi 1 z poprzedniego opakowania. Ale za 2 miesi膮ce jak je zu偶yj臋 to kupi臋 to wi臋ksze opakowanie gdzie jest 6 sztuk. Mam jeden problem z g艂owy bo mam ta sam膮 wad臋 w obydwu oczach. Generalnie s膮 naprawd臋 godne polecenia i zawieraj膮 78%wody!! Jak ma艂o kt贸re:P Chcia艂am jeszcze powiedzie膰 co s艂ysza艂am o soczewkach J&J:P A mianowicie 偶e mo偶na je nosi膰 w dzie艅 i noc przez 2tyg., a jak sie nosi tylko w dzie艅 to przez miesi膮c.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pcheeeeelka
No to podziwiam 偶e dobrze sprawuj膮 Ci si臋 Iwear, bo mnie wog贸le nie spasowa艂y, ja osobi艣cie by艂am bardzo nie zadowolona!! I do tego ten p艂yn do soczewke, totalna klapa!! Obecnie u偶ywam O2optix, jestem zadowolona, cho膰 czasami zastanawiam si臋 na zamian膮. Faktem jest, 偶e przy komputerze oczka troszk臋 si臋 mgl膮 no i kiedy jestem zm臋czona to te偶 ostro艣膰 jest gorsza, ale tak to jest ok, oko si臋 nie m臋czy - bo jest dobrze dodtlenione i mog臋 je d艂ugo nosi膰!! Polecam tak samo jak p艂yn Solo Care Aqua

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Whitett
Witam mam kilka pyta艅, kt贸re dotycz膮 soczewek. Gdy u偶ywam komputera i mam za艂o偶one soczewki, to rozmazuje mi si臋 wzrok. Co jest nie tak? Bezpo艣rednio po za艂o偶eniu soczewki oko mnie boli, robi sie zaczerwienione i 艂zawi... po kilku minutach b贸l ust臋puje i potem jest ju偶 ok. Czy je艣li mama soczewki 1 miesi臋cze to czy zawsze musze przemywa膰 je p艂yne i czysci膰 przez pocieranie palcem ? Czy mog臋 pomin膮c to czynnos膰 ? Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi na te pytania pozdawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aru艣艣艣
No to tak pierwsza sprawa do Tonisi soczewki soflens 59 dawniej comfort nie zosta艂y wycofane ze sprzeda偶y nie wiem gdzie tak ci nagadali:P druga sprawa do whitett'a je艣li masz takie problemy zr贸b tak: zakup sobie w aptece s贸l fizjologiczn膮 w ma艂ych plastikowych ampu艂kach potem po艂贸偶 soczewk臋 na palcu tak jak by艣 mia艂 j膮 za艂o偶ys i i przesuwaj膮c kciuk po palcu wskazuj膮cym przy艂贸偶 lekko do soczewki, nast臋pnie pokrop z ka偶dej strony soczewk臋 gdy to zrobisz spr贸b贸j j膮 za艂o偶yc powinno by lepiej :) powodzenia napisz jak wra偶enia :P (mo偶esz u偶yc p艂ynu ale soj膮 b臋dzie taniej) pami臋taj 偶e w nocy soczewki TRZEBA przechowywac w p艂ynie !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 smerffetka
Ja nosze softlens na pocz膮tek s膮 podobno najlepsze:) Ale do ok贸lar贸w ju偶 na pewno nie powr贸ce

Udost臋pnij ten post