Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Gość nemcio
Ja zdecydowanie mogę polecić soczewki Pure Vision firmy Bausch & Lomb. Są to soczewki do noszenia w trybie Night & Day. Opakowanie 8szt to koszt ok.120zł. Współczynnik przepuszczalności tlenu DK/t=112 sprawia, że oko naprawdę oddycha. Teraz okulistka namówiła mnie na soczewki Ciba Vision- Focus Night & Day i muszę przyznać, że chyba jedynie różnią się ceną. Niby DK/t=140, ale żadnej wiekszej róznicy nie zauwazyłem. Może nawet oko czuje się nieco gorzej niż w Pure Vision. Jak ponoszę je trochę dłużej, to opiszę swoje wrażenia tutaj. Na razie mogę powiedzieć, że te niby rewelacyjne Focusy nie posiadają znacznika stron i są bardzo elastyczne, więc przed założeniem ich polecam tabletki na uspokojenie :P Pomimo tego iż mam wieloletnie doświadczenie w zakładaniu soczewek, to założenie tych akurat zajeło mi prawie 35minut.

Gość pcheeelka
No więc kupiła Aquify :| Ale poprawa trwała może... 5 mic nie wiem co robić, nie wiem czy jest sens ponownie zmieniać soczewki i wyrzucać pieniądze w błoto... Może to kwestia czasu i powinnam odczekać aż oko się przyzwyczai? Tylko że to już prawie tydzieńz soczewkami :|

Gość nemcio
No więc tak- jeśli chodzi o tą mgiełkę, to raczej nie masz co liczyć, że ustąpi ona po zmianie soczewek. Noszę soczewki kontaktowe od dłuższego czasu. W sumie jakoś wyjdzie ponad 10lat :) Nigdy w sumie nie miałem problemu z soczewkami, no może poza pierwszymi tygodniami. Po kilku latach zaczeła również mi się pojawiać taka mgiełka. Na początku strasznie się wystraszyłem. Byłem u 3 okulistów i wywnioskowałem, że sami nie wiedzą skąd to się bierze. Jeden twierdzi, że od niedotlenienia oka? Hmmm- przy stosowaniu soczewek z DK/t=112? Nie uwierzyłem, wieć wybrałem się do drugiego okulisty-diagnoza zapalenie spojówek. Stosowałem kropelki i odstawiłem soczewki na trzy tygodnie. Po tym okresie- znów miałem mgiełkę przed oczami, więc poszedłem do trzeciego okulisty, który stwierdził, że to z przemęczenia i wysuszenia oczu. Od tego czasu zmieniałem soczewki kilka razy i efekt jest ten sam- czasami widzę jak przez mleko :P Raczej więc wątpię, żeby to była wina soczewek. Na pewno duże znaczenie ma tu nawilżenie oczu, bo kropeli na jakiś czas pomagają. Jednak pracując przy komputerze w klimatyzowanym pomieszczeniu raczej trudno o dobre nawilżenie oka. Moim zdaniem więc to jest główna przyczyna tej dolegliwości. Teraz jestem na etapie testowania płynów do soczewek oraz nowych soczewek Ciba Vision do noszenia w trybie 30dniowym bez zdejmowania na noc. Mgiełka czasami jednak się pojawia :(

Gość maras
HEJ wiem ze wielu ludzi ma taką mgiełke ja tez ją mialem ale soczewkami johnsona udalo mi sie od niej uciec choc czasami na krotko powraca.wszystkie soczewki johnsona oprocz J&J ACUVUE ADVANCE i bedzie cool. reszta ciba i inne nie daly rady no moze jeszcze EYEYE BIOXY ale w nocy przy prowaddzeniu auta mialem z nimi problemy.pozdrawiam i spróbujcie

Gość nemcio
A może ktoś zna mechanizm powstawania tego dziwnego zjawiska? Przecież niemożliwością jest, że przez prawie 10 lat nie miałem wiekszych problemów, a nagle teraz mam do czynienia z tym zamgleniem od czasu do czasu? Co dziwne, to zimą nie zdarzyło mi się coś takiego. Problem zaczął się w tamtym roku w czerwcu i ustąpił we wrześniu i teraz znowu powraca. Może to od jakiś pyłków w powietrzu?

Gość s.dee
witam, u mnie jest tak z tą mgiełką, że jak chwilę nie mrugam oczami, to soczewki mi zachodzą nią. ale wystarczy wrócić do 'normalnego trybu' i jest okej. mam jednak inne pytanie. już pół roku noszę soczewki i są to ACUVUE ADVANCE with hydraclear (johnson&johnson), promoień krzywizny 8.3. nie narzekam na nie, wręcz je sobie chwalę, lecz czy mogę sama wybierać sobie soczewki - np. innej marki, w innej cenie itd. czy tylko lekarz może mi przepisywać po badaniu soczewki. tak jak w tym przypadku te acuvue. od dawna nurtuje mie to pytanie, jeśli możecie, odpowiedzcie. z góry dzięki.

Gość nemcio
S.dee- jeśli chwalisz sobie te soczewki, to po co chcesz je zmieniać? Z soczewkami jest tak, że jak podasz jakie nosiłaś wcześniej u optyka, to on dopasuje Ci innej firmy o podobnych właściwościach. Rzekomo soczewki o promieniu krzywizny 8.6 Johnsona nie są takie same jak B&L.

Gość Martyna.
Ja chciałam wam opowiedzieć o tych cuuudnych soczewkach Night&Day . Soczewki nosze już jakieś 5 lat, jak tylko dowiedziałam się o tym że istnieją takie których mogę nie zdejmować nawet cały miesiąc(!) - jak twierdzi producent po prostu od razu pobiegłam żeby je kupić. No i kupiłam. Założyłam. Wydawały sie cudowne, bo rzeczywiscie było w nich o wiele wygodniej niż w tych "normalnych". No i przenosiłam 3 dni. Potem zdjęłam na jedną noc. No i znowu 3 dni noszenia. Tylko że po tym tygodniu , kiedy się obudziłam rano nie umiałam otworzyć oczu.Strasznie mnie bolały. Najmniejszy promień słońca wywoływał okropny ból, łzawienie. Szybko do lekarza-okazało się że mam jakiąś infekcje bakteryjną. Pani dokto rod razu na wstępie zapytała czy to te "cudowne " soczewki. Powiedziała że miała już wielu pacjentów z takimi problemami. Powiedziała także że NIE MA SOCZEWEK KTóRE MOżNA NOSIć TAK DłUGO !! Sporadycznie MOŻNA np. w trakcie długiej podróży ich nie zdejmować. Takie tylko ostrzeżenie dla tych zainteresowanych tymi "cudownymi " soczewkami...

Gość Monniaa77
mam dosc powazna wade, niestety niedowidze z daleka, okulary powinnam nosic na stale, a nosilam tylko w szkole na lekcjach i w domu. slyszalam ze szkla kontaktowe daja konfort. tylko ze moj zasob wiedzy na ten temat jest znikly. Jakich soczewek uzywa sie na poczatku, ile par soczewek jest w jednym pudelku i jaki jest tego koszt ??- to najwazniejsze... Bardzo bym chciala nosic soczewk ale trudno jest mi przekonac do tego moich rodzicow;//

Gość s.dee
do Monniaa77. jeśli jesteś zdeterminowana i nie lubisz okularów, to soczewki są super wyjściem. na początku człowiek ma problem z zakładaniem i wydaje mu się, że nigdy nie nauczy się 'obsługi' tych dwóch małych plastików :-) jednak z czasem (b. szybko) dochodzi się do wniosku, że cała procedura jest banalna i powtarzana codziennie rano, staje się zwykłą czynnością. ja kupuję soczewki 2 tyg. w salonach optycznych - para kosztuje mnie ~30zł + płyny ~20zł. wydaje mi się, że to trochę dużo, bo z tego co czytam na forach, ludzie kupują znacznie taniej i na dłużej swoje soczewki (np. przez internet). dlatego też pytałam, czy można bez konsultacji z lekarzem zmieniać sobie soczewki. pytanie do ogółu: co myślicie o soczewkach kupowanych w bardzo promocyjnych cenach (nawet o 50% taniej niż w sklepie) na allegro np.? czy taka fajna cena to tylko kwestia mniejszej ilości pośredników, jak napisała mi jedna ze sprzedających?

Gość mitia
Witam, czy można kupić soczewki toryczne kolorowe i które soczewki są lepsze o większym procentowo uwodnieniu czy mniejszym?

Gość dotti25
Co do trzymiesięcznych Bausha, to jeżeli sie sklejają, tzn. że za długo się je nosiło (ilosć godz dziennie). Najprostszy sposobem, żeby przy próbie rozklejenia ne pękały jest odłożyć do pojemniczka z płynem, gdy będą nawilzone - same się rozkleją

Gość Soczewkagirl
ja nosze soczewki 3,5 roku.... najpierw johnons miesięczne zwykle a od trzech miesiecy z cyklu night&day jestem bardzo zadowolona.... wada sie nie pogłebia....czesto zapominam wogóle ze mam jakikolwiek problem ze wzrokiem, a wada jest spora -9 i -8,5 jestem szczesliwa nastolatka.... soczewki sa the best ;p;p

Gość ślepak
hej, okulista dobrał mi soczewki acuvue oasys twierdząc że sa one miesięczne. Na stronie producenta wyczytałam że sa 2 tygodniowe. To moje pierwsze soczewki, więc mam pytanie do doświadczonych - jak to w końcu jest z tymi soczewkami? Słuchac okulisty i nosić miesiąc czy wymieniac co 2 tygodnie? Z góry dziękuję za info :)

zarowno advanc ejka i oasysy mozna przenaszac do miesiac bo to super technologia i s alepsz aods tych meisiacznych wiec ja nosze advance 8.3 miesiac i jest dobrz a jak pod konei cjuz mgla to wywyalam

Gość maras
witam na pewno acuvue oasys te soczewki nie są miesieczne. nie ryzykuj ----2 tygodnie i moze max 3 ale to juz ostatecznosc. tym bardziej ze ceny troche spadają ale oczy masz jedne.

ja jutro wybieram sie po pierwsze w zyciu soczewki i mam pytanie. Jeśli przykładowo nie będę ich chciała nosić przez dwa, trzy dni jak np siedze w domu i moge wtedy ubrac okulary, to czy soczewki mogą sobie tak lezec w tym płynie te trzy dni i nic im nie będzie ?? moze to głupie pytanie ale coz :)

Gość upupupupuppp

Gość ślepak
Dziękuję za informacje! :)

Gość MARAS
TAK MOGĄ LEZEC W PLYNIE NAWET DO 30 DNI A POTEM ZNOWU PRZEPLUCZ PLYNEM jesli bedziesz ich uzywac .ale po 30 dniach potrzeba je znowu oczyscic nawet jesli ich nie nosisz.sa juz plyny ktore czyszcza soczewki w 5 minut.polecam płyn EYEYE All in One NoRub.

dziękuję bardzo za pomoc ;) ide po soczewki dziś po południu i trochę się stresuję :P

Gość weronisia03
aigia: ja sie tez przymierzam aby sie wybrac po soczewki! czy mozesz mi powiedziec gdzie sie udalas??? zastanawialam sie nad Vision Express. Bo zapewne wizyta u lekarza optyka przed wyborem soczewek to mus, prawda??? samemu sie nie dobierze??? mam wade "tylko" -1 ale mimo to chcialabym soczewki bo mecza mnie okulary i to ze nic na ulicy nie widze!!! Nie orientujecie sie ile kosztuje wizyta u lekarza, mniej wiecej 50złotych??? dziekuje za odp

Gość maras
witam to zalezy od miasta im wieksze tym badanie drozsze. ale 50 zl powinno wystarczyc. na pare soczewe bedzies potrzebowała kolo 30zl i co najwazniejsze patrz na parametry jakie ci okulistka wymierzy.tzn promien krzywizny. a potem juz na allegro kupuj zaoszczedzis 40% ceny. np acuve 2 u optyków kosztują 100zl a na allegro 55 zl.pozdrawiam kontaktowców

Gość pchelka
Absolutnie nie idź do VE!!! Tylko naciągają ludzi na wydatki!! Polecam Koczorowskich :)

Znalazłam to forum dopiero teraz (być może już sie zakończyło) ale chciałabym sie wypowiedzieć.. i opowiedzieć jak było z moimi soczewkami:) Noszę soczewki od roku. Na badaniu byłam u znajomej okulistki, która co prawda miała śmieszny sposób badania:P ale w końcu przepisała mi B&L Comfort I tak przez następne 10 miesięcy szukała wygodnych soczewek miałam J&J wszystkie możliwe rodzaje miesięcznych ale żadne mi nie pasowały.. Najbardzie wygodne były 3miesięczne B&L ale nie chciałam nosić 3miesięcznych.. i B&L SoftLens59 ale je wycofali.. postanowiłam wtedy kupić iWear z Ciba Vision, bo poleciła mi je pani w VE I MUSZę PRZYZNAC żE Są NAPRAWDę SUPER!! Oko wogóle mi sie nie wysusza jak było z innymi soczewkami, mam super ostrość widzenia i wszystko jest extra! Noszę je coprawda miesiąc ale chyba już mogę ocenić:P Teraz zamierzam dokupić kolejne opakowanie 3 soczewek za 55 zł.. bo została mi 1 z poprzedniego opakowania. Ale za 2 miesiące jak je zużyję to kupię to większe opakowanie gdzie jest 6 sztuk. Mam jeden problem z głowy bo mam ta samą wadę w obydwu oczach. Generalnie są naprawdę godne polecenia i zawierają 78%wody!! Jak mało które:P Chciałam jeszcze powiedzieć co słyszałam o soczewkach J&J:P A mianowicie że można je nosić w dzień i noc przez 2tyg., a jak sie nosi tylko w dzień to przez miesiąc.

Gość pcheeeeelka
No to podziwiam że dobrze sprawują Ci się Iwear, bo mnie wogóle nie spasowały, ja osobiście byłam bardzo nie zadowolona!! I do tego ten płyn do soczewke, totalna klapa!! Obecnie używam O2optix, jestem zadowolona, choć czasami zastanawiam się na zamianą. Faktem jest, że przy komputerze oczka troszkę się mglą no i kiedy jestem zmęczona to też ostrość jest gorsza, ale tak to jest ok, oko się nie męczy - bo jest dobrze dodtlenione i mogę je długo nosić!! Polecam tak samo jak płyn Solo Care Aqua

Gość Whitett
Witam mam kilka pytań, które dotyczą soczewek. Gdy używam komputera i mam założone soczewki, to rozmazuje mi się wzrok. Co jest nie tak? Bezpośrednio po założeniu soczewki oko mnie boli, robi sie zaczerwienione i łzawi... po kilku minutach ból ustępuje i potem jest już ok. Czy jeśli mama soczewki 1 miesięcze to czy zawsze musze przemywać je płyne i czyscić przez pocieranie palcem ? Czy mogę pominąc to czynnosć ? Dziękuję za odpowiedzi na te pytania pozdawiam

Gość Aruśśś
No to tak pierwsza sprawa do Tonisi soczewki soflens 59 dawniej comfort nie zostały wycofane ze sprzedaży nie wiem gdzie tak ci nagadali:P druga sprawa do whitett'a jeśli masz takie problemy zrób tak: zakup sobie w aptece sól fizjologiczną w małych plastikowych ampułkach potem połóż soczewkę na palcu tak jak byś miał ją założys i i przesuwając kciuk po palcu wskazującym przyłóż lekko do soczewki, następnie pokrop z każdej strony soczewkę gdy to zrobisz spróbój ją założyc powinno by lepiej :) powodzenia napisz jak wrażenia :P (możesz użyc płynu ale soją będzie taniej) pamiętaj że w nocy soczewki TRZEBA przechowywac w płynie !!!

Gość smerffetka
Ja nosze softlens na początek są podobno najlepsze:) Ale do okólarów już na pewno nie powróce