Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiasek

Książki które ABSOLUTNIE polecacie do przeczytania

Polecane posty

Tzn. Magdalena :), zeby nie bylo watpliwosci. Ostatnia wieczerze namalowal L da Vinci, ten sam co tak okrutnie skrzywdzil gwardzistow szwajcarskich :). Ja bym tam czlowiekowi renesansu tak nie ufala w kwestiach wiary.

Gość jeśli ktoś chce wiedziec
jak było czy mogło być naprawdę to sięga po książki dokumentalne a nie beletrystykę. Bez sensu jest się zastanawiać czy to prawda co napisał autor Kodu

Gość My dzieci z dworca ZOO
dla wszystkich małolatów - ku przestrodze :)

A czytał ktoś z was książke BROWN (chyba) - Mroczna Wierza ( to ma 7 tomów) napiszcie czy warto kupić

No Maria Magdalena:) Nie w tym problem, ze chce sie dowiedziec jak bylo naprawdę - bo tego nawet książki dokumentalne nie powiedzą. Książki piszą ludzie, którzy równie dobrze mogą sie mylić. Mottem przewodnim mojej wypowiedzi miało być to, że nikt nigdy do końca nie bedzie wiedział na 100% .

Gość takich książek
jak Kod nie czyta się dla wiedzy tylko dla przyjemności czytania

Gość Wielki Marsz - King Stephen

Gość oookkkooo
"Świat Zofii" Gaardera i tego samego autora "W zwierciadle niejasno"-to koniecznie

Gość szczająca Zuzanna

emil zola germinal rewelacja :) mario puzo rodzina borgiow robert graves ja klaudiusz i klaudiusz i messalina

\"Jeździec miedziany\" oraz \"Tatiana i Aleksander\" P. Simons - historia miłosna na tle wojny. dla mnie te książki są nr 1 \"Świat Zofii\" Gaarder - świetna książka, w której autor bardzo prosto i jasno opowiada o filozofii, \"Spóźnieni kochankowie\" Whartona - tez o miłości ale w troche inny sposób, \"Na wschód od edenu\" Steinbecka - po prostu trzeba przeczytać.

Gdzieś już pisałam o książkach wartych polecenia ale zrobię to jeszcze raz. :) Moje propozycje to: \"Sto lat samotności\" Gabriela Garcii Marqueza - najlepsza książka jaką czytałam do tej pory, a zakończenie poprostu powala. Polecam również \"Święto kozła\" Mario Vargasa Llosy oraz twórczość Wiktora Jerofiejewa, przede wszystkim \"Rosyjska piękność\" i \"Encyklopedia duszy rosyjskiej\". Gwarantuję, to prawdziwa intelektualna uczta.

Gość x25
a ja gorąco polecam paragraf 22 Hellera poza tym równiez OJCA CHRZESTNEGO I PRZEMINĘŁO Z WIATREM oraz Sage rodu FORSYTE' ÓW REWELACYJNA (są dwie części dalsze Nowoczesna Komedia i Koniec Rozdziału) autor John Galsworthy gwarantuje ze jak komus podobało sie przemineło z wiatrem to na pewno to tez, troche inny klimat i barzdziej ale polecam

Gość kimka 23 vel 24
w bibilotece przeczytałam taki cytat: "książki nie mają właściwości róż dlatego nie szukajmy ciągle świeżych" idąc tym tokiem, wypożyczyłam sobie i przeczytałam prawie wszystkie książki Issaka Beshevisa Singera Po prostu magicze powieśći, Jak ktoś lubi czytać o tym jaka kiedyś Polska była przed wojną, gdy obok siebie żyli Polacy i Żydzi to jest to coś dla niego. Polecam, można dużo ciekawych rzeczy sie dowiedzieć o ich kulturze, zwyczajach. A tak przy okazji, ze względu że przeczytałam prawie wszystkie ksiązki tego autora, może ktoś mógłby mi polecić innego autora, które również zajmuję sie tą tematyką??

Gość x25
poza tym jedna z moich ulubionych ksiazek REWELACYJNA STĄD DO WIECZNOŚCI . autor James Jones. ale to juz bardziej chyba dla facetów bo akcja dzieje sie głownie w koszarach wojskowych. Kazdy facet uwazam powinien ja przeczytac. trzeba tylko przebrnąc przez nudny poczatek , pozniej nie mozna sie oderwac. aLE JA JĄ CZYTAŁM W OGÓLNIKU W WAKACJE NA PLAŻY, POLECIŁA MI JĄ MAMA TAKŻE MYŚLĘ ZE DZIEWCZYNOM SIĘ SPODOBA RÓWNIEŻ DODAM JESZCZE ZE KSIĄZEK O TAKIEJ TEMATYCE NIE CZYTAM A TA MI SIĘ BARDZO SPODOBAŁA. POLECAM

polecam G.G. Marquez \"Miłość w czasach zarazy\" D. Terakowska \"Ono\" Cudowne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Irvinga \"Regulamin tłoczni win\" Atwood \"opowieść Podrecznej\" \"bracia Lwie Serce\" Lindgren \"wróbel\" i \"dzieci Boga\" Mary Doria Russel i Koontza dla odprężenia też , ale najbardziej \"grom\"

Gość kimka 23 vel 24
za jakieś książki starsze?? takie że bedzie pewność że będą w bibliotece

Gość _ANIA__..
"Pamięć i tozsamość"

Gość A MOŻE KTOŚ
zaproponuje jakas pozycję (godna polecenia) z nowości ?

\"Dziewczyna z pomaranczami\" Gaarder \"Kwiat Sniegu i sekretny wachlarz\" \"Spoznieni kocankowie\" i \"Rubio\" Whartona \"Zamiec\" Folleta

Ja polecam \"Biegnaca z wilkami\" - Clarissa Pinkola Estes - warto przeczytać i powiem, że każda dziewczyna powinna tą książkę przeczytać Bardzo dobrze czyta się : - \" Nie wiem jak ona to robi\" Allison Pearson -\"Rozbuchana wyobraźnia Olivii Joules\" - Helen Fieldiny Moze to nie najnowsze pozycje, ale ukazały się na rynku stosunkowo niedawno :-D

Gość a moze..........
"Imprimatur" oraz "Secretum" - Rita Monaldi i Francesco Sorti

Gość tomciaa
" Zwał" Sławomir Shuty