Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiasek

Książki które ABSOLUTNIE polecacie do przeczytania

Polecane posty

Gość ja polecam
ale pewnie zostane zbita jak piesek za to sage o ludziach lodu - dla tych. ktorzy chca cos lzejszego niz np. sto lat samotnosci.....czytalam i polecam rowniez, ale jest to ciezka lektur, choc wciagajaca oraz najlepszy kryminal pod sloncem Imie rozy Umbert Eco

Gość koniec dnia...
Ktoś pytał o tematykę żydów i polaków. nie ma tego dużo ale polecam Ligocka Rome, naprawde zadko mi się zdarza ale jak czytam jej ksiązkę mam wrazenie jakbym wraz znia uczestniczyła w opowiadanych wydarzeniach. czytajac ksiązki przenosimy się w inny swiat ktory tez polecam (g.h grudzinski).

Gość Bułhakowa
"Mistrz i Małgorzata" oraz jakby kontynuacja: "Powrót Wolanda albo nowa diabolada" Witalij Ruczinski

Pewnie niektore sie powtorzyly, ale dodam moje typy (kolejnosc przypadkowa): Mistrz i Malgorzata Zabic drozda (!!!!) Pułapka na motyla, Hanna Samson Tam gdzie spadaja aniolo i W krainie kota - Terakowska wiecej na razie mi do glowy nie przychodzi

Gość polecam kilka książek
ale chyba tu juz były wymienionw UKŁAD kazana ósobowość cmy Grocholi oczywiście POTEGA PODŚWIADOMOŚCI Jesli spotkasz budde zbij go Oskar i róża

Witam, super topik :-) Polecam: J. Carrol - Kości Księżyca, Kraina Chichów J. Kosiński - Malowany ptak, Pasja - książki raczej dla ludzi o mocnych nerwach A. Pilipiuk - Kroniki Jakuba Wędrowycza :-D :-D Dla lubiących s-f a nie dysponujących zbytnio czasem Arcydzieła pod redakcją O.S. Carda, zbiór opowiadań. Z lektur uzupelniajacych Folwark Zwięrzęcy Orwella, Ferdydurke Gombrowicza i jak już wspomniamo wcześniej Mistrza i Małgorzatę. Dla wielbicieli surrealizmu Dziennik Geniusza S. Dali :-) Pewnie jeszcze mi się coś przypomni

Gość gaga_az
podnoszę topic bo trafiłam na coś ciekawego IMO: trafiłam na taki opis na www empiku: "Ostatnie dwa lata w Polsce to rządy propagandy, które przyniosły wielkie spustoszenie w naszej polityce, w życiu publicznym i w świadomości wielu Polaków. (...) Mieliśmy więc do czynienia nie z wielkim przełomem i nie z wielkim "wzmożeniem moralnym", ale z wielkim oszustwem. Jak długo Polacy, a przynajmniej część z nas, dadzą się oszukiwać? Nie wiem. Nie znam odpowiedzi na to pytanie. I nie ja jestem jego adresatem. Adresatami są wyborcy, obywatele. POLACY. Felietony publikowane od listopada 2005 do września 2007. książka nazywa się "PIS-neyland", autorstwa Tomasza Lisa :) opis na empiku zachęca, cena przystępna, i chyba ją sobie zamówię :)

Ksiazki Harlana Cobena, Mary Higgins-Clark sporo tego jest jak do tej pory wszystkie super. Polecam tez moze bardziej dla kobiet cala serie Nepomuckiej zaczynajac od malzenstwo niedoskonale a konczac na starosci doskonalej. Rewelacja

Gość archeo
Wszystkie książki Deaver'a, szczególnie "Maga" i "Zegarmistrza"- bez wątpienia najlepsze kryminały jakie kiedykolwiek czytałam.

Gość Dianaaaaaaaa
BEZAPEACYJNIE: J. Kosiński - Malowany ptak bedziecie płakać, będziecie krzyczeć, bedziecie obrzydzeni, źli, współczujący, zszokowani...wzruszeni.

Gość jeszcze Kubus Puchatek
(sprofanowany niestety przez filmy Disneya), Alicja w Krainie Czarów, Wojna i pokój, Tołstoja, Gra w klasy Cortazara

Gość goba-zaczytana
szukam propozycji na ciekawą leturę

Gość goba-zaczytana
polecam Paulo Coelho 11 minut super książka

Gość goba-zaczytana
MOJE ULUBIONE; 1. Pamiętnik 2. Na ratunek Nicholas Sparks 3. Jesienna miłość 4. List w butelce 5. Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki- Mario Vargas Llosa 6. Inrtuz-Stepchanie Meyer 7. Życie miłosne-Zeruya Shaler 8. KObieta samotna 9. Saga o Ludziach Lodu-margit Sandemo 47 części ale warto

Gość Mona 24
Spotkamy się pod drzewem ombu

Gość panic
"Życiorysy niepoprawne" Ryszarda Katarzyńskiego..najlepsza książka jaką w życiu czytałam, polecam tym, którzy lubią książki na faktach, ta opowiada o życiu Żydów na Ziemiach Odzyskanych; szkoda, że w tradycyjnych księgarniach jest raczej nieosiągalna, ja ją zdobyłam na goneta.net, ale to jedna z tych książek, które warto przeczytać :)

'kwiat sniegu i sekretny wachlarz", "biala masajka" , "ćpun" , "nawiedzony"- polecam. dzis zaczelam czytac "wyznania gejszy"-zapowiada sie ciekawie. ponadto interesuja mnie niektore ksiazki ktore tu wymieniacie m.in."ojciec chrzestny" i "pachnidlo". wiec to nastepne w moich planach;d a jesli juz o ksiazkach mowa, moze zna ktos dobra ksiazke na temat buddyzmu?

Nie bede powielac Johnatana Carolla, bo nie ma po co.... Kraina Chichow to ksiazka do ktorej wracam co jakis czas... Ale ostatnio dopadlam " Zanim Cie znajde" Johna Irvinga i jestem nia zauroczona... Irving to specyficzny pisarz... Polecam ta ostatnia,jesli ktos lubi opasle tomiska, napisane z humorem i niesamowitym polotem :)

" Pachnidlo" czytalam kilka razy.... calkiem, clakiem :).... i z takich z dreszczykiem "Sklepik z marzeniami" i " Miasteczko Salem" Kinga

Gość gość
Witam, Jestem świeżo po lekturze "Inferno" Dana Browna- ciekawa książka przedstawiająca dalsze losy Roberta Langdona, w którego rolę zapewne w wersji filmowej wcieli się Tom Hanks. Autor trzyma wysoki poziom, do której nas przyzwyczaił w swoich poprzednich książkach. Z ostatnio przeczytanych książek bardzo podobało mi się "Togo" Michała Lisiaka. Jest to książka dla czytelników, którzy zainteresowani są choć trochę historią współczesną oraz Afryką- choć należy pamiętać, że rzeczywistość w niej przedstawiona to kompletna literacka fikcja. Pojawia się o dziwo w tej książce także akcent polski- w bardzo pozytywnym świetle. Dodatkowym atutem tej książki jest niewątpliwie jej cena, która nie przekracza w ogólnie znanych sklepach internetowych kilku złotych. W związku z tym nawet niezbyt zamożny czytelnik może sobie pozwolić na zakup oryginalnego pliku. Dla miłośników książek w stylu Dana Browna polecam naszego polskiego autora Victora Orwellskiego i jego "Kod władzy"- tutaj również możemy liczyć na bardzo dobry stosunek ceny do jakości w porównaniu z książkami bardziej znanych pisarzy. Victor Orwellsky po bardzo udanym debiucie napisał też drugą część swojej książki "Kod władzy- tajemnica czternastej bramy" W "Kodzie władzy" znajdziecie wszystko czego można oczekiwać po dobrej książce sensacyjno-kryminalnej. Na początku miałem wrażenie, że autor przesadził z ilością wątków, które jednocześnie czytelnik musi śledzić, ale muszę powiedzieć, że moja cierpliwość się opłaciła. Jest to naprawdę porządna literatura beletrystyczna. Jeżeli czytelniku zainteresowany jesteś jakimiś konkretnym gatunkiem to warto poszukać trochę recenzji książek na licznych blogach tematycznych. Ja swoimi wrażeniami o przeczytanych książkach dzielę się na swoim blogu: Alter Ego- wirtualny świat książki Podyskutujmy o książkach :-) Zapraszam :-)

Gość gość
o ja teraz mam trochę więcej wolnego czasu, dlatego chętniej sięgam po dobra książkę. Właśnie skończyłam czytać U progu zagłady, bardzo dobra, wciągająca książka sensacyjna. Jak ktoś lubi ten gatunek koniecznie powinien po nią sięgnąć

może nie absolutnie trzeba to przeczytać, ale fajna lektura na leniwe letnie popołudnie - Wzgórza Toskanii a w ogóle ostatnio urzekły mnie to prowansalsko-toskańskie sielskie klimaty dobrze odstresowują, lekko sie czyta