Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

baja

mężatki radzą-

Polecane posty

Jesli dostaniecie slub koscielny, to bez problemu powinniscie tez dostac konkordatowy! Bo slub konkordatowy oznacza, ze wszystkie formalnosci urzednika zalatwia ksiadz! Po co wiec ten cyrk z koscielnym i cywilnym?

Gość Romullka
Naprawde mozna??? Jestes pewna?? Ja nie wiem jeszcze sie nie pytalam. No i dodatkowo on nie jest polakiem, ale jakby mozna bylo to super:)

Zamiast niesc te papiery do urzedu, niesiesz je do ksiedza. I po sprawie.

Opublikujcie tą instrukcję raz a porządnie na forum, bo teraz robi się topic o instrukcji zamiast o radach mężatek. Wszyscy z wypiekami na twarzy - instrukcja i instrukcja :-(

NIe chce opublikowac tej listy, bo to dla mnie prywatna sprawa- udostepniam ja tylko osobom, ktore faktycznie sa zainteresowane, z powodu zblizajacego sie swojego slubu. Natomiast nie rozumiem, dlaczego wszyscy pisza o ta liste na forum, kiedy przeciez wystarczy kliknac na moj nick i tam pojawia sie moj adres mailowy!

Gość deli24
czy wkładki zelowe do butów się sprawdzaja?

Wkładki zelowe są rewelacyjne. Ja sie z nimi nie rostaje. uwielbiam buty na obcasie i przetestowałam te wkładki na sobie. Warto je mieć.

Gość a wy wierzycie ze sie uda
a jak to jest z porzegnaniem gosci po weselu?

Gość Doradzam jeśli mogę
Ja z mężem wręczaliśmy po paczce (specjalnie zamówionych w cukierni) ciast na odchodnym. Żegnaliśmy się z każdym, dziękowaliśmy za uczesnictwo w uroczystości i w zabawie. :-D

Gość deli24
a czy te wkładki zelowe nadają się do butów z odkrytą piętką? i ile kosztuja?

Gość miniśka
Mam pytanie!!!! Dzisiaj mój przyszły mąż rozmawiał z DJ i ten cały czas mówił coś o jakiejś szyszce i gwiazdce jako ze mój przyszły slubny nielubi przyznawac się do niewiedzy wiec ja pytam doswiadczonych czy to jakis przesąd czy co?????

aga1979 bardzo mi sie podoba twoja lista z organizacja -prosze wysil mi ja na meila

Gość pytam bo mam stresa
za tydzień mamy ślub a ja mam pytanie: co podpisuje się na ołtarzu po przysiędze i czy panieńskim nazwiskiem? I jeszcze: czy pieniądze na ofiarę dawał wam pan młody czy trzymałyście je gdzieś przy sobie?

Niestety nie wiem, mialm tylko cywilny w marcu , a 17.06 mam koscileny

Gość oczywiście że panieńskim
się podpisujesz, nie zawsze na ołtarzu, to zależy w jakim kościele, czasem przed lub po uroczystością w zakrystii. ofiara też nie w każdym kościele jest zbierana, u nas np nikt nie chodził z koszyczkiem, szczerze mówiąc nie podobałoby mi się to- przecież już płaciliśmy za mszę.... ale myślę, że to dobre rozwiązanie w razie konieczności, jakby pan młody trzymał tę "ofiarę", przecież garnitur zawsze ma jakąś kieszonke, a sukienka raczej nie- no chyba, że będziesz mieć torebkę. W sumie to, przecież chyba by nawet wysterczyło, żeby tylko pan młody rzucił na tacę- chyba oczywiste byłoby, że to od was obojga.

Gość oczywiście że panieńskim
a co podpisujesz- jeżeli ślub jest konkoradtowy to 3x protokół z USC i 1X księge z parafii.... jeżeli tylko kościelny.... no to wiadomo papiery z USC odpadają.

A mnie sie wydaje, ze ja podpisywalam swoje papiery nazwiskiem po mezu. To powinno byc w sumie nawet logiczne, bo slub koscielny zaklada, ze ma sie juz cywilny, badz wlasnie zawiera. Wiec chyba powinno sie podpisywac nazwiskiem \"mezowskim\"? Wszystkie papiery podpisuje sie w zakrystii (duzo tego) i chyba tylko symbolicznie ostatni podpis na oltarzu.

Gość już mężatka
brałam ślub konkordatowy w sierpniu ubiegłego roku. podpisywałam podczas mszy, na specjalnym stoliczku z boku, trzy razy protokól ślubny - nie wiem, czy to aż tak dużo, jak to aga pisze. podpisujesz się na 100% nazwiskiem PANIEŃSKIM.

Gość jeszczepannaaleniedługomężatka
czy wypada poprosić gości o słodycze i zabawki zamiast kwiatów?

Gość basia26
dziewczyny,ten topik jest super.Piszcie, co wam się jeszcze przypomni, wasze rady są bardzo cenne.

Gość mezatka radzi
NIE WYCHODŹCIE ZA MĄŻ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość toja*
~hej! Gdybym miala możliwośc jeszcze raz wyjsc za mąz to na pewno poprosilabym gosci zeby zamiast wszystkich tych bukietów przyniesli skromnie po 1 róży, Mialabym jeden olbrzymi ładny bukiet, a tak większosc kwiatkow sie zmarnowala!!

może to głupie, ale pamiętajcie, zeby w tych pięknych sukniach z odkrytymi plecami nie garbić się, szczególnie w kościele, bo po prostu nieładnie to wygląda (i widać potem na zdjęciach i na kasecie) a jak pan młody siada, to niech nie siada na marynarce:))

Gość zielone oczko.
Mam problem ze ślubnym stanikiem - sukienka moja jest koloru ecri, góra z koronki, zsunięta na ramiona. Potrzebuję bardotki, która dobrze się trzyma bez ramiączek, ale obawiam się że jej tyl będzie mi prześwitywał przez tą koronkę...czy jeżeli kupię bardotkę w takim cielistym kolorze to będzie ją widać?? Kiedyś spotykałam biustonosze z takim silikonowym tylem a teraz jak na złość nigdzie nie widuję...a może ktoś wypróbowal takie samonośne silikonowe biustonosze? można je kupić na alegro, ale czy w sklepach z bielizną również?

ja mam samonośny biustonosz i jest OK ładnie podnosi piersi i co najważniejsze nie widać go tak jak normlany biustonosz

1. Ustalcie z kim bedziecie tanczyc po waszym pierwszym tancu. Pan mlody powinien poprosic swoja mame, panna mloda swego ojca, trzeci taniec jest z tesciami. Ja popelnilam blad i dotad mi jest glupio - nie zatanczylam z tesciem. 2 Inna sprawa to zdjecia. Niby nie modne sa juz sesje w atelier, a wiekszosc par zamawia fotografa na caly dzien, ale my teraz zalujemy ze nie zrobilismy sobie zdjec u fotografa w studiu. Sa perfekcyjnie naswietlone, wypozowane, retuszowane i wypieszczone. Moze nie wszystkim podoba sie z reguly kiczowate tlo, ale naprawde warto dodac te pareset zeta do budzetu wesela i umowic sie u fotografa na sesje studyjna (oprocz fotografi reportazowej i kamerzysty. Ten dzien sie nie powtorzy i jedyne co o nim zostanie to obraczka na palcu i te zdjecia wlasnie. 3 Fajnie jest zeby na weselu byl jakis ciekawy, oryginalny akcent, cos co odrozni je od innych wesel. U nas to byl pomysl na karteczki na stoly. Wlozylismy je do ramek a pod spodem umiescilismy nasze zdjecie z nazeczenstwa i nowy wspolny adres emailowy. Niby nic takiego, ale goscie gratulowali inwencji i jednoczesnie mieli pamiatke. 4 Koniecznie wezcie chusteczke - na otarcie lez. Ja jej niestety nie mialam, a ryczalam jak bobr. Pod oltarzem mi swiadkowa mowila ze to przeciez radosna uroczystosc, a ja jeszcze gorzej rycZalam. Ze wzruszenia.

Gość barcelonka1
jesli chodzi o te biustonosze samonosne to mozna je kupic w sklepie z bielizna i fajnie sie trzymaja :) takie w ciepistym kolorze sa fajne z triumpha i jakosciowo rewelacyjne mam go juz 4 lata i dalej nosze tak sie dobrze trzyma :) polecam

Rewelacyjny topik. Ślub w przyszlym roku, ale mam stresa strasznego. Nie mogę znlaezc zadnej sali na wesele. Robimy male przyjecie, na ok.40 osob, a sale nie dosc ze sa zajete, to jeszcze w wiekszosci trzeba miec ponad 50 gosci