Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ksiezniczka angina

CHORZY W NASZYCH DOMACH

Polecane posty

Go艣膰 migotkaaaaaa
Witam 馃尲 Podci膮gam topik, a przy okazji chcia艂am zapyta膰, czy wiecie co艣 na temat specjalnych sposob贸w podnoszenia chorego tak, aby opiekuna mniej bola艂 kr臋gos艂up. Gdzie艣 kiedy艣 o czyms takim s艂ysza艂am, ale wtedy nie by艂o mi to potrzebne... pozdrawiam 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Oj, widz臋, ze cicho si臋 zrobi艂o... Kilka dni nie zagl膮dalam, ale jak widz臋, tematy si臋 wyczerpaly... Szkoda:-( Pozdrawiam wszystkich, ktorzy si臋 odezwali. Trzymajcie si臋 cieplutko :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 migotkaaaaaa
U mnie zrobi艂o si臋 cicho, bo moja Mama odesz艂a :( 呕ycz臋 Wam wszystkim du偶o si艂y. Mamo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Adelajda2212
Mogotko, serdecznei wsp贸艂czuj臋. Trzymaj si臋 kochana, jese艣 dobr膮 i dzieln膮 dziewczyn膮. Ja p贸艂 roku temu pochowa艂am Tat臋 chorego na Alzheimlera. Wiem o czym piszecie. Serdecznie pozdrawiam Was wszystki, dzielne i ciche bohaterki dnai codziennego. Sciskam Was mocno.

Udost臋pnij ten post

migotkaaaaa, niesamowicie mi przykro... nawet nie wiesz jak bardzo. ksi臋偶niczko - dzi臋ki za ten topik.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 g贸贸贸贸rka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 smutna ja2332
M贸j tata ma schizofremie, nawroty choroby ma co kilka lat, z wiekiem cz臋艣ciej. Tak jest dobrym cz艂owiekiem, ojcem, m臋zem. Gdy nadchodzi choroba ci膮gle bluzni, wydaje nieotrzebnie pieni膮dze(kt贸rych mamy niewiele), mama ci臋zko pracuje, po powrocie do domu musi sprz膮ta膰 bo tata cos przestawia, nakleje tasme na wszystko, nie daje spa膰 innym(bo chodzi, puka)i duzo by tu pisa膰. Ja w takiej sytuacji mog臋 wyniesc si臋 do mojego narzeczonego, tylko wtedy sama mama z nim zostanie, ona ma problemy z sercem, zawsze po tym ma jeszcze wi臋ksze k艂opoty ze zdrowiem. Duzo by pisa膰, ale nie jestem w stanie po p艂acze i mam go do艣膰, chyba nawet nie mog臋 powiedzie膰 ze go kocham. Jestem rozbita, nie wiem co mam zrobi膰, chcialabym moze si艂, zeby traktowac go jak swojego ojca, ale nie potrafie... :cry: nie mam tyle si艂 co Wy

Udost臋pnij ten post

Pop艂aka艂am si臋 jak przeczyta艂am ten topik, zrobi艂o mi si臋 bardzo smutno, tyle cierpienia jest na tym 艣wiecie, straszne :(. Bardzo Was wszystkie podziwiam i gratuluj臋 wytrwa艂o艣ci, cierpliwo艣ci i si艂y. Nie poddawajcie si臋 馃尰 馃尰. U mnie w rodzinie te偶 jest jedna bardzo powa偶nie chora osoba, a w艂a艣ciwie os贸bka, ch艂opczyk (m贸j chrze艣niak), nie maj膮cy jeszcze 2 latek :(, te偶 dzielnie walczy i znosi wszystkie cierpienia (teraz jest w szpitalu), a my wszyscy mamy wielk膮 nadziej臋, 偶e b臋dzie dobrze, 偶e wyzdrowieje, 偶e z u艣miechem na twarzy b臋dzie m贸g艂 prze偶y膰 dzieci艅stwo i reszt臋 swego 偶ycia...偶ycz臋 Jemu tego z ca艂ego mojego serduszka. Wojtu艣 to dla Ciebie: 馃尰 馃尰 馃尰 馃尰 ]kwiat] 馃尰 馃尰.

Udost臋pnij ten post

Patrz臋 na to troch臋 inaczej. Dla mnie to 偶aden \"krzy偶\", wi臋c i moje \"zas艂ugi\" 偶adne ;) Niemniej wezm臋 do siebie kilka Twoich s艂贸w i podzi臋kuj臋. ;) Do艣膰 trudno wyja艣ni膰 to w kilku s艂owach. Chyba po prostu staram si臋 nie hodowa膰 w sobie prywatnej martyrologii. I mam wra偶enie, 偶e st膮d te resztki normalno艣ci ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 migotkaaaaaa
Wiecie, to ju偶 niby za mn膮, a nie potrafi臋 przesta膰 Was czyta膰. Trzymajcie si臋 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Laura26
Jesli chodzi o moja babci臋, a raczej jej chorob臋 to bez zmian. Ostatnio nie chcia艂a zjej艣膰 mi lekarstw, szarpa艂a si臋 ze mn膮 i z艂ama艂a mi palca, tak偶e mam gips a偶 do 艂okcia. Jedynie dobrze, 偶e to lewa r臋ka to mog臋 w miare pracowa膰 i prowadzi膰 samoch贸d. Straszna ta choroba, po prostu straszna, wczoraj przysz艂am z pracy i p艂aka艂am jak b贸br tul膮c j膮 do siebie, bo ona mnie zapyta艂a co mi si臋 w r臋k臋 sta艂o i czy mnie boli. Tak偶e w og贸le nie jest 艣wiadoma tego co si臋 sta艂o. ksi臋偶niczko jak u Ciebie, jak mama, zagl膮dasz tu czasami? Marcheweczko choroba dziecka jest chyba czym艣 gorszym ani偶eli taka choroba jak u mojej babci, bo ona chocia偶 co艣 prze偶y艂a, a takie ma艂e dzieci膮tko to co, od ma艂ego cierpienie:(. migotko bardzo, bardzo mi przykro, trzymaj si臋.鉂わ笍馃尰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sunny_23
Moja babcia zmar艂a 2 tygodnie temu. Bardzo za ni膮 t臋skni臋. Ju偶 zapomnia艂am jak to by艂o jak nas nie poznawa艂a, jak by艂a agresywna, widz臋 ci膮gl臋 przed oczami jej twarz, jak si臋 艣mia艂a jak przychodzi艂am do niej, jak si臋 cieszy艂a jak jeszcze by艂a w lepszej formie. Pozdrawiam Was gor膮co i b膮d藕cie silne

Udost臋pnij ten post

Czy Kto艣 jeszcze bywa tutaj czasami? Co s艂ycha膰? U mnie wla艣ciwie bez zmian, tylko kr臋gos艂up odmawia coraz bardziej wsp贸lpracy. Ale c贸偶, tak trzeba... Pozdrawiam :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 migotkaaaa
Ksi臋偶niczko 馃尲 chocia偶 to ju偶 za mn膮, to ci膮gle tu zagladam, sama nie wiem dlaczego, to zostaje gdzie艣 w psychice na ca艂e 偶ycie pewnie. Chcia艂abym Was wszystkich wesprze膰 chocia偶 dobrym s艂owem, chocia偶 pozytywnymi my艣lami, bo gdy sama zmaga艂am si臋 z tym problemem, to cz臋sto nie mia艂am nawet tego. Wierz臋, 偶e to dobro i troska, kt贸re dajemy kiedy艣 do nas wr贸c膮 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Migotko- wyrazy wsp贸艂czucia, przykro mi 馃尰 Pozdrawiam wszystkie dziewczyny

Udost臋pnij ten post

Migotko! 馃尲 Dzi臋ki za s艂owa wsparcia, tego rzeczywi艣cie czasem potrzeba. I jak sama stwierdzila艣, baardzo wsparcia brakuje. Ja wla艣nie walcz臋 w pracy o to, zeby nie musie膰 wyje偶d偶a膰 na kilkudniowe szkolenie na drugi koniec Polski, ale nikt nie potrafi zrozumie膰, ze dla mnie teraz to niemo偶liwe... I co偶 zrobi膰... No i kolejny rok bez wyjazdowego urlopo (kt贸ry偶 to ju偶 z kolei...) Ale walcz臋 dalej :-) A tak przy okazji - podzielcie si臋, prosz臋 sprawdzonymi sposobami z pocz膮tkuj膮cymi odle偶ynami (na razie bardziej odparzenie jeszcze ni偶 dole偶yna...) Pozdr贸weczka 馃尲

Udost臋pnij ten post

ksi臋偶niczko, s膮 specjalne materace do 艂ozka przeciw odlezynom. Zmiana pozycji cia艂a, masa偶e te偶 czasami nie pomagaj膮, zaele偶y to od cia艂a. czyli jakie ma chory kr膮偶enie. I jest specjalna ma艣膰, w duzym pudle, jutro pdam Ci jej nazw臋. A w razie, gdy ju偶 powstanie rana w sk贸rze s膮 specjalne 偶elowe plastry, ktore w臋tyluj膮 ran臋, wtedy szybciej si臋 goi. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Witam! Misiu z okienka! 馃尲 Materac antyodle偶ynowy pneumatyczny do spania do siedzenia maty gorczycowe (co艣 w rodzaju materaca antyodle偶ynowego, tyklo wielko艣ci siedziska) higiena przede wszystkim (mycie, mycie, mycie - tylko szare myd艂o - najlepsze) plus przy zmianie ka偶dego pampersa - oliwka dla niemowl膮t. Profilaktycznie 2 razy dziennie Clotrimazol (zapobieganie grzybicy) Alantan + Tormentiol (stary szpitalny sposob na odparzenia u niemowl膮t) Sudocrem (znam!) ma艣膰 z wit. A na pocz膮tkuj膮ce odle偶ynki (pomoc w gojeniu) ostatnio preparat PC 30 V (nawet niez艂y) To m贸j standard. Tylko, 偶e mimo wszystko w okolicy ko艣ci ogonowej jest co艣 na pograniczu odparzenia i odle偶yny. Nie jest to du偶e (jakjakie艣 2x3 cm) ale wydziela sie z rany lekkie osocze. boj臋 si臋, ze zrobi sie z tego prawdziwa odle偶yna i b臋d膮 k艂opoty... Na opatrunki 偶elowe jeszcze a wcze艣nie konsultowalam z lekarzem. Lekarz te偶 nie wymy艣lil nic nowego... Mo偶e macie jakie艣 sprawdzone \"domowe\" sposoby? Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 migotkaaaa
Ksi臋偶niczko 馃尲 wiem, 偶e wsparcia najbardziej brakuje. I na dodatek zostaje co艣 jeszcze i widz臋, 偶e nie znika - brak wiary w innych ludzi, co艣 na zasadzie - nie by艂o was, gdy tak bardzo kogo艣 potrzebowa艂am, to teraz idzcie sobie, bo teraz to ja sobie 艣wietnie sama poradz臋. A wyjazdowy urlop - no c贸偶, gdy wreszcie mog臋, to nie mam z kim, a sama jako艣 nie potrafi臋. Co do odle偶yn - nie pomog臋, moja mama zanim trafi艂a do szpitala nie le偶a艂a, a w szpitalu le偶a艂a na OIOM-ie i tam te偶 jechali zestawem takim, jak poda艂a艣, sudokrem, ma艣膰 z wit. A, itd. Co do szkolenia - ja by艂am w takiej samej sytuacji - tylko, 偶e nauczona do艣wiadczeniem, 偶e osobiste wzgl臋dy nie dzia艂aj膮 zrobi艂am nast臋puj膮co - pe艂en entuzjazm odno艣nie wyjazdu, a dwa dni wcze艣niej - zwolnienie lekarskie. Czasem inaczej si臋 nie da po prostu. Trzymajcie si臋 dziewczyny, ja ca艂y czas ciep艂o o Was my艣l臋 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Zagl膮dam czasem na ten smutny topik i my艣l臋, 偶e nie tylko ja tak robi臋. Mo偶na tu sobie przypomnie膰, co znaczy s艂owo Cz艂owiek... Tym razem odwa偶臋 si臋 napisa膰 par臋 s艂贸w: 呕ycz臋 Wam, dziewczyny, du偶o si艂 i tego, by艣cie szybko doczeka艂y pogodniejszych dni. Trzymajcie si臋 馃尲

Udost臋pnij ten post

Witam 馃尲 Co do tego szkolenia - to jest jeden maly problem :-) pracuj臋 w firmie prywatnej, jestem jednym ze wsp贸lnik贸w, wi臋c opcja zwolnienia - cho膰 pomys艂 dobry - z powod贸w oczywistych nie wchodzi w gr臋 :-) Dzi臋ki za slowa otuchy 鉂わ笍 To bardzo wazne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 migotkaaaaaa
Nie chcia艂abym, 偶eby ten topic znikn膮艂. Na pewno nie macie czasu i si艂y pisa膰, bardzo dobrze to wiem. Dla Was wszystkich 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 porada
Trzeba za艂atwi膰 podnosnik. Jest dofinansowanie z UE. Trzeba uda膰 si臋 do MOPSu. Wi臋cej informacji na www.ipon.pl forum.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tu jestem
Dla Was wszystkich 馃槏

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to i ja podnios臋
:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 migotkaaaaaa
To ju偶 rok min膮艂... Ten temat nie powinien znikn膮膰, dlatego go podnosz臋. Je偶eli czasem tu jeszcze zagl膮dacie, to dla Was :heart:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedobrawnuczka
Podziwiam Was wszystkie,ja od paru miesi臋cy opiekuj臋 si臋 babci膮 i szczerze m贸wi膮c mam ju偶 tego dosy膰. Zosta艂am z tym wszystkim w艂a艣ciwie sama.Wszyscy oczekuj膮 ode mnie,偶e si臋 po艣wi臋c臋. Naj艣mieszniejsze jest to,偶e nigdy nie by艂am lubiana przez babci臋,a wr臋cz przeciwnie:wyszydzana,najgorsza z ca艂ej czw贸rki... I co ?Wspania艂e rodze艅stwo nie mo偶e z niczego zrezygnowa膰. Mog臋 poszuka膰 opiekunki to si臋 z艂o偶ymy,problem w tym,偶e nie mam kiedy jej szuka膰,nie mam za du偶o pieni臋dzy i nie ma tu warunk贸w do pracy dla kogo艣 takiego.Czuj臋 si臋 jakbym odbywa艂a wyrok w izolatce,ca艂ymi dniami siedz臋 w domu,nie mog臋 wyj艣膰 nawet na chwilk臋. Powoli zaczynam wariowa膰. Jestem pewnie straszna: marz臋 o tym,偶eby to si臋 wreszcie sko艅czy艂o...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedobrawnuczka
Wsp贸艂czuj臋 ,moim zdaniem masz prawo by膰 zm臋czona i mie膰 dosy膰 .masz kogo艣 kto by Ci pomaga艂 ? Ja nie mam nikogo,m臋cz臋 si臋 sama.Te偶 coraz cz臋艣ciej bij臋 si臋 z my艣lami na temat oddania jej do domu opieki. Boj臋 si臋 tylko,偶e wyrzuty sumienia mnie zabij膮. Popadam w depresj臋,najch臋tniej 艂ykn臋艂abym gar艣膰 jaki艣 proszk贸w i przesta艂a si臋 m臋czy膰. Pewnie nas opluj膮,ale to b臋d膮 Ci kt贸rzy nie maj膮 zielonego poj臋cia o czym pisz膮. Wydaje im si臋 tylko co by czuli,czy co by zrobili, b臋d膮c w takich sytuacjach,ale ciekawa jestem ile czasu by wytrzymali na naszych miejscach. Mimo wszystko 偶ycz臋 Ci du偶o si艂 :)

Udost臋pnij ten post