Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaa22

Czy miała któraś z was problemy z kolanem???

Polecane posty

nie boj sie operacji! mi sie nawet podobalo, serio. polecam chirurgie jednego dnia a nie lezenie tydzien w szpitalu i po operacji nastepny tydzien. ja mialam taka slaba narkoze jak u dentysty. obudzilam sie , wstalam i poszlam do domu! potem o kulach chodzilam 2 tygodnie, nie bylo zle naprawde ja tez sie balam ale nie ma o co.

ja dzień przed operacją mam się stawić z piżamką w szpitalu. Boję się najbardziej tego ,że operacja mi nie pomoże bo lekarz sam powiedział że nie daje mi gwarancji że operacja pomoże:(. A bardzo boli kolano po operacji? I jak ze szwami dużo ch jest?

Gość hejkaaaaa
Jesli bedziesz miala artroskopie to bedziesz miala tylko 3 lub 2 male naciecia- po jednym szwie. Artroskopia zazwyczaj jest w znieczuleniu rdzeniowym- od pasa w dol. Muszisz po zabiegu lezec plasko okolo 12-20 godzin inaczej bedziesz miala straszne bole glowy.Po operacji chodzenie o kulach, czesto tez lekarze przepisuja zastrzyki p/zakrzepowe. Co do mojego kolanka to nie jest najlepiej. Artroskopia wskazana, ale narazie poczekam. Chodze na laser z moja blizna i przy okazji naswietlam kolanko. Na szczescie ominely mnie 2 miesieczne kolejki, poszlam jako pracownik sluzby zdrowia(w moim mundurku) i pani z fizjoterapii zapisala mnie od reki na nastepny dzien. Wiec mialam szcxzescie. jestem po drugim naswietlaniu ale obrzek kolana nadal jest, chyba jeszcze bede mialam jedna punkcje bo raczej plyn w stawie kolanowym nadal sie gromadzi. Zobaczymy...

ja miałam problemy z kolanem. rok temu. bolało mnie pół roku jak stałam, chodziłam, oczywiście bolało z przerwami, bolało, nie bolało. aż w końcu poszłam do internisty, potem do chirurga, a potem do kolejnego lekarza i się okazało że musze iść na zabieg, bo mam zerwane więzadło. no i mi usunęli i dziś jest ok, normlanie chodzę, biegam itd. wiem, że to nie żarty, że lepiej się zbadać za wczasu, bo potem może się okazać że za późno i takie tam...

Gość JACHO
Co się robi ze PRZESTAWIONA RZEPKA W KOLANIE?? ODP

u mnie to nie bedzie atroskopia tylko operacja coś tam w środku będą ciąć

Gość uuuuuuupppp

Gość hejkaaaaa
Czesc wszystkim. W poniedzialek mam wizyte u ortopedy. Niestety moje kolano jest spuchniete, nie moga go do konca zgiac:( Boje sie. W sumie to artroskopie bede musiala miec i wlasnie boje sie ze padnie: umawiamy sie na artroskopie!!! Wyjezdzam 18 lipca do pracy za granice wiec na pewno do tego czasu nie dojde do siebie po operacji. Nie wiem co mam robic, bo z jednej strony zdrowie jest wazniejsze a z drugiej szkoda mi wyjazdu. Tylko czy dam tam rade??? Boje sie:( Pozdrawiam

Gość hejkaaaaa
Nikt tutaj juz sie nie wypowiada?? Bylam dzisiaj u ortopedy. Jego pytanie (dowcipnie)brzmialo: "rżniemy???dzwonie do szefa umowic zabieg" Pozwiedzialam mu o moich planach na wakacje, o pracy wiec stwierdzil ze mam przyjsc jak przyjade we wrzesniu i wtedy ustalimy termin. On uwaza ze jestewm twarda- 3 lata!!!:) Dostalam na wyjazd tabletki febrofen no i drogie tabletki na odbudowe chrzastki Arthron Complex. Zobaczymy jak co to we wrtzesniu artroskopia.

Gość hejkaaaaa
Witaj!!! Co tam sluchac???

no hej nie wiem czy czytałaś ale będę miała operowane kolano we wrześniu. A wogóle to mnie boli niestey utrudnia mi strasznie zycie

Gość hejkaaaaa
No to we wrzesniu bedziemy sie razem wspierac. ja mam miec prawdopodobnie artroskopie, no ale strach i tak jest. W sumie to ortopeda chcial mnie umowic na zabieg juz w tym tygodniu no ale po pierwsze w piatek obrona pracy, po drugie 17 lipca rozdanie dyplomow a po trzecie 18 jade do Holandii do pracy wiec moja nozka do tego czasu sie nie wyleczy. Mam nadzieje ze nic mi sie nie stanie w holandii(odpukac). Dostalam leki p/bolowe i p/zapalne i na uzupelnienie chrzastki w kolanie(strasznie ocieraja mi, i slychac przeskakiwanie). Mam tyle samo lat to ty, a juz takie problemy, juz 3 lata.....Dlugie macie terminy na zabieg, skad jestes? Moze ja mialam miec tak szybko ze wzgledu na to ze pracowalam w poradni?? Ciekawe. Mam nadzieje ze do wrzesnia sie troche poprawi i ze znow odwolam zabieg na jakies 3 lata. Pozdrawiam

dziś niestety musze isc ale będę jutro jestem z warszawy mam problem z kolanem od pół roku operacje mam we wrześniu

Gość jatakaja
miałam kiedyś problem z lewym kolanem. Zaczęło sie od lekkiego, tępego ale irytujacego bólu. Bolało coraz bardziej, doszło do tego ze nie mogłam chodzić prawie wcale. Ortopeda stwierdził chorobę Szletera (tak się wymawia,nie wiem jak się pisze). Dostałam zwolnienie z zajęć wf w szkole najpiew na rok, potem kolejny i jeszcze kolejny. Nie ćwiczyłam w sumie 3 lata ale juz jest ok. Czasem tylko lekko boli ale to juz nie jest nic poważnego. Wzięło sie to u mnie z intensywnych ćwiczeń, grałam wtedy w drużynie koszykarskiej i tak wyszło. Ledwo wyleczyłam kolano a zaczełam grać w siatke :D Ja nie potrafię tak nic nie robić :P Tylko te 3 lata nicn ierobienia spowodowały u mnie kłopoty z wagą i cięzko mi wrócic do dawnej wagi :(

Gość hejkaaaaa
A jakie mialas robione badania i jak cie leczyli??

ja miałam robiony tylko rtng na początku miałam 10 zabiegów fizykoterapii ale nie pomogło i zostaje operacja:(

Gość hejkaaaaa
A jaka dokladnie fizykoterapie. ja miala laser i ultradziweki no i jeden jonoforezy z jodkiem potasu na ktory niesty dostalam uczulenie. Na ktorego masz zabieg i dlaczego tak pozno?

chyba miałam jono coś tam ale nie pomogło. Czemu bo prof. wyjeżdza na wakacje a pozatym rzadko robią operacje w wakacje

Gość hejkaaaaa
Mozliwe choc u nas to operacje sa na bieżaco i w okresie wakacji też. Jakie miasto takie zwyczaje. Dobrze ze masz przynajmniej profesora:)

Gość Karlaj
ja mialam, hmm nadal mam ...ktos sie zapytal czy mialas fuzykoterapie ja zaliczylam ja ( chyba wszytskeiz mozliwych zabiegow ) no i mobilizacje rzepki bo to znimi mam problem (skrzywienie rzepek) wada wrodozna ktora da sie wyleczyc jedynie operacyjnie.....fizykoterapia pomaga jedynie usmiezyc bol na jakis czas- szczegolnie laser i krioterapia :)

Gość hejkaaaaa
No misiaa strasznie dokucza kolano w upaly, opuchlizna, bol, czerwone ....mam dosyc. byle do wrzesnia i niech sie dzieje co chce.

Gość hejkaaaaa
Musze powiedziec szczerze ze przez trzy lata od stwierdzenia diagnozy nie bolalo mnie kolano tak jak teraz od miesiaca. Wtedy nie mialam czasu na chorowanie i myslenie o bolu, ciagle tylko praktyki, wyklady, nauka. Studia sie koncza a ja teraz odczuwam skutki 3 lat meczarni i praktyk w mojej "pieknej" uczelni, gdzie przez ostatnie wakacje odpiepszalam robote za pielegniarki ktore poszly na urlop i co najgorsze 3 miesiace za darmo. Znalezli sobie bardzo tania sile robocza. No ale mam to za soba, a teraz zaczne sie sama leczyc....

to mnie zmartwiłaś od trzech lat to troche dziwne że ja mam problemy z kolanem od pół roku i już na stół ide:(

Gość hejkaaaaa
Ja juz miala skierowanie na artroskopie zaraz po rezonansie magnetycznym i jak jonoforeza i laser nie pomogly ale nie poszlam bo po prostu nie mialam kiedy. Studia pielegniarskie nie pozwalaja na dlugie zwolnienia, sa praktyki obowiazkowe - juz i tak opuscilam jedne przez operacje wyrostka i mialam problemy z zaliczeniem. Artroskopia wiazala sie (i tak bedzie) z pozniejsza rehabilitacja i chodzeniem o kulach wiec to odpadalo calkowicie. Dawalam rady przez 3 lata i jestem z siebie zadowolona, ale jakim kosztem to sie okaze we wrzesniu. Wiec sie nie martw ze tak szybko chca operowac, to dobrze. gdybym ja miala operacje 3 lata temu to teraz bym tak nie cierpiala. :)

pewnie masz rację ale nie zmienia to faktu że strasznie się boję ale z drugiej strony jak bym wiedziała że pomoże to już bym dziś nawet poleciała. Zastanawiam się co z robic z nogami chyba zrobie sobie woskiem żebym pożniej nie chodziła jak małpka:). Myślisz że po operacji po jakim czasie będę mogła normalnie funkcjoowoać?