Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaa22

Czy miała któraś z was problemy z kolanem???

Polecane posty

Gość hejkaaaaa
Widzialam wiele osob po zabiegach na kolanie jak mialam praktyki w poradni urazowo-ortopedycznej i wszystko zalezy od tego co bylo w tym kolanie. Niektorzy juz po zdjeciu szwow funkcjonowali normalnie a niektorzy miesiac po przychodzili nadal o kulach i czuli sie fatalnie. Czesto stosowane sa po zabiegu zastrzyki dostawowe w kolano- podobno drogie!!! zeby wiecej mazi bylo, na odbudowe chcrzastki. Czesto tez przychodzili na puncje, opuchlizna utrzymywala sie po zabiegu i trzeba bylo robic punkcje. Ciezko jest cokolwiek stwierdzic ale zalezy tez wszystko od nastawienia. Ci ktorzy sie nad soba uzalaja i mowia ze nie umia chodzic bo boli to maja problemy a Ci ktorzy od razu sie za siebie wzieli przychodzili juz bez kul(lekarz krzyczal na nich!!) bo uwazali ze juz czuja sie dobrze. ja mam nadzieje ze tak bedzie i chce by zabieg byl eobiony w takim znieczuleniu ze bede mogla juz przynajmniej po 3 godzinach wstac z lozka. A najlepiej bym mogla w ten sam dzien isc do domu:) w to watpie ale pomarzyc mozna.

kurcze niewiem jak zniosę chodzenie o kulach;( a włoski robisz sobie woskiem przed operacją bo ja chyba pójde

Gość hejkaaaaa
Ja chyba zgole przed operacja na oddziale, co tak. W sumie to goli sie tylko male pole wiec po operacji spokojnie bedziesz mogla sie golic. Mam taka nadzieje:) A o kulach to zalezy co beda ci robic, bo jak tylko diagnostyczne to wystarczy tylko chodzic troche po operacji, jak cos zdajda to wiecej :) niestety

Gość hejkaaaaa
To moze troche pochodzisz o kulach, pozniej raczej rehabilitacja. Dlaczego nie chca zrobic artroskopii(chyba ze go nie maja)ale ja bym wolala ja niz zwykla operacje. W sumie to mowilam lekarzowi i zapewnial mnie ze bedzie u mnie artroskopia. Ale i tak sie boje:) A pomyslec ze gdybym nigdzie nie wyjezdzala to moze bym juz byla po, bo lekarz proponowal mi w tym tygodniu zabieg. Szkoda...

niewiem czemu ale napewno nie dlatego, że nie mają bo to bardzo dobra klinika. Cięzki będzie wrzesień przez ta operację później boże ja nie chce chodzić o kulach:(

Gość hejkaaaaa
a tak na marginesie to co robisz?? uczysz sie jeszcze?? Nie martw sie nie bedzie tak zle, bedziemy sie razem wspierac:)

Gość hejkaaaaa
Jakos bedzie!! To nie moja pierwsza operacja wiec mniej wiecej wiem co mnie czeka:) Juz tyle przezylam ze bedzie dobrze:) pozdrawiam

moja niestety pierwsza wogóle nigdy nie leżalam w szpitalu więc ciężko mi sobie to wyobrazić.

Gość hejkaaaaa
Ja przy pierwszej tez tak panikowalam, mialam zreszta 15 lat i byla to tez operacja ortopedyczna. Teraz to moge na to spojrzec ze dwoch stron: pacjentki i pielegniarki. W sumie to nie boje sie tak bardzo, znieczulenie jak znieczulenie, przeraza mnie to ze bede musial pozniej lezec, chodzic na kontrole... itp Samego zabiegu sie nie boje:)

Gość hejkaaaaa
A ja chce miejscowe od pasa w dol. bede mogla wszystko ogladac na ekranie i mnie to cieszy. Choc minusem jest ze bede musiala lezec caly dzien a tego nie zniose. Myslalam o ogolnym, bo bede mogla szybko wstac ale przy tamtych mialam problemy z oddychaniem podczas ogolnego i nie chce tego powtorzyc. Bedzie co ma byc. Zadecyduje lekarz, ja sie dostosuje. Byle jak najlepiej. Chcialabym byc "obecna" przy zabiegu. No i zastrzeglam sobie: zadnego "glupiego jasia":)

Gość uppppppppp
podnoszę!!!!!

Gość uppppppppppppp

Gość erika23
cześć wszystkim. mam pytanie czy ktoś z was ma też taki problem jaak ja. w okresie dojrzewania pojawiła się umnie narośl na kolanie, która rosła razem ze mną i stanęła w momencie kiedy ja przestałam rosnąć. dziś to już 10 lat od tamtego czasu. lekarze kiedyś chcieli mi tę narośl wyciąć ale jeżeli mi w niczym nie przeszkadzała postanowili pozostawić tak jak jest. dziś czasem na zmianę pogody czuję rwanie w tym kolanie. narośl jest nie zauważalna, ale jest spora jeśli się dotknie. nie wiem czy powinnam się nią martwić czy zostawić tak jak jest. pozdrawiam wszystkich

ja osobiście, żeby wyleczyć swoje kolana, byłam u wielu specjalistów.. i tak naprawdę to niewiele zrobili tylko postraszyli operacją i nafaszerowali mnie jakimiś lekami, które nie do końca były skuteczne! miałam podejrzenia martwicy, a ostatecznie guzowatość piszczeli. Najbardziej bóle dokuczały mi kiedy następowała zmiana pogody, a także gdy pzebywałam za granicą w krajach śródziemnomorskich (wiadomo ze wzgledu na klimat). Przeszłam różne zabiegi, które do konca nie dawaly efektów. Aż wkoncu znalazlam kogos kto wyleczyl moje kolanka.. zielarza. Uważam, że zielarz jest osobą która pomoze w kazdej dolegliwosci, w kazdej chorobie!!! mi polecil jaskolcze ziele ale musialam dostosowac sie do wskazowek kiedy zrywac, jak robic oklady itp a takze picie siemienia lnianego. Po paru wizytach u tego otoz zielarza moje wszelkie dolegliwosci zniknely. Ogolnie okazalo się ze mam niedokrwistosc i stad moje problemy..

Gość hejkaaaaa
Erika23; moja kolezanka miala podobny problem, zdecydowala sie na zabieg. Jest juz 2 lata od operacji i nic z kolanem sie nie dzieje, po zabiegu chodzila jakis czas o kulach.

Gość *Marcia*
Ja własnie uczęśzczam na fizykoterapie - mianowicie mam za soba jonoforeze , teraz biore laser i krioterapie ale po tych zabigach wieczorami boli mnie to chore kolano ..... lekarz też zalecił mi operacje - artroskopie ale nie chciałąm sie tak od razu zdecydować wiec zalecił zabiegi czy to cos w ogóle pomoze ? ........... a operacja jest bardzo nieprzyjemna ?chodzi mi tu o to znieczulenie miiejscowe któego najbardziej sie boje

Gość hejkaaaaa
Z tego co wiem to samo znieczulenie nie jest zbyt przyjemne ale na pewno nie bolesne. Wszystko mozna przezyc.

Gość upupupupuppupupupu
podnosze

hej.tak czytam wasze wypowiedzi dziewczyny i jestem przerażoną macie różnego rodzaje rehabilitacje a ja co 10zabiegów jonoforoza czy jakoś tak nic nie pomogło więc operacja czy z moim kolanem jest aź ta źle:(

a i tak przy okazji mam do was pytanie może się orientujecie bo mam sztuczne paznokcie czy będę musiała je zdjąc przed operacją?:(

Gość upupupup

Gość hejkaaaaa
Jak bedziesz miala zabieg to paznokcie sztuczne nalezy zdjac a lakier zmyc(jesli jest na paznokciach). Oczywiscie zero bizuterii i zero makijazu. A zabiegi typu jonoforeza czy laset, czy ultradziweki pomagaja na krotko albo w cale, mowie to na wlasnym przykladzie.

kurcze a jak nie pojadę do szpitala w niezdjętych będą kazali mi zdjąć czy puszczą

Gość hejkaaaaa
Trzeba zdjac do zabiegu. Chodzi tutaj o ocene zabarwienia skory, paznokci podczas zabiegu, czy np nie doszlo do niedotlenienia.

kurcze a jeżeli ja mam żele przezroczyste to nie mogą być ?przecież widać wszystko

Gość hejkaaaaa
wszystko tez zalezy od szpitala, ale prawie zawsze karza wszystko sciagac, szczegolnie zmywac lakier do paznokci. Ja nawet przy znieczuleniu miejscowym przy usuwaniu bliznowca tez musialam byc "czysta", w razie jakichkolwiek komplikacji.