Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaa22

Czy miała któraś z was problemy z kolanem???

Polecane posty

Gość Ankkkaaaaaaaaa
Mam nadzieje że ktoś mi szybko odpowie bo konczy się sierpień i już niedługo idę do pierwszej klasy liceum dlatego pilnie potrzebuje pomocy. Oczywiście mój problem to ból w obu kolanach .Pojawia się on po tym jak długo siedzę i następnie wstaję i chce iść jest to nie do wytrzymania szczegolnie gdy długo jade samochodem to później nie moge z niego wyjść ,tak bolą mnie kolana. Kiedy je rozruszam jest lepiej ,ale teraz się to nasiliłoi za każdym razem strasznie boli. Ktoś wie od czego to może być??? Dodam że sporo już szperałam w necie i znalazłam coś o kolanu kinomana i o tym że jak się za duzo forsuje kolana przysiadami czy pływaniem żabką to mozna uszkodzić chrząstki .co o tym myślicie?? co powinnam robić????

Gość istel
Szukam ratunku w sprawie mojego kolana od kilkunastu lat.To istna droga przez meke.15 lat temu urazilam lewe kolano tuz pod rzepka i w ten sposob dowiedzialam sie ze cos mi tam uroslo.Byl to malutki guzek ktory nie dawal zadnych dolegliwosci-musialam jednak uwazac na urazy bo nawet delikatne musniecie sprawialo nieziemski bol.Zylam z tym bo co lekarz to opinia a nic konkretnego,dobrej diagnozy i rokowan.Teraz przezywam pieklo bo mimo ze unikam urazow doznaje samoistnych napadow nerwobolu ktory promieniuje i jest nie do wytrzymania.Poza tym boli mnie caly staw a do tego dolaczyly sie ogolne dolegliwosci -chyba reumatyczne bo bola mnie tez stawy batkowe no i stawy i kosci od "krzyza" w dol. Ta dolegliwosc odbiera mi ochote do zycia.Takie leki jak ketonal czy cocstral nie pomagaja mi w pelni no i nie chce faszerowac sie takimi silnymi srodkami. Czytalam tu cos o "niespokojnych "kolanach-rzeczywiscie,nie moge usiedziec cicho,ciagle sie krece. Czy jest ktos kto moze mi cos na ten temat poradzic?

Gość nietajemnicza.
hej mam pytanie. co robić ze spuchniętym kolanem? nie mam na razie czasu iść do lekarza, a muszę coś z tym zrobić. ale co lepiej? wie ktoś może co robić, albo CZEGO NIE ROBIć jak sie ma stan zapalny w kolanie?! bo możliwe że właśnie to (znów..) mi dolega. ;/ kolano zaczerwienione, gorące, spuchnięte. lepiej robić okłady ciepłe czy raczej zimne (np. z lodu)?! albo po prostu wie ktoś, czego nie mogę robić żeby nie pogłębić tego stanu?! a wiem że ten post średnio na temat, ale o tym gadaliśmy ho ho czasu temu odpiszcie szybko. ważne!

Gość asdasd
Na spuchnięte kolano wiem ze dziala zel, ktory sie zamraza w zamrazarce ale najlepwiej to kilka dni odpoczynkiu zrobic wraz z okladami z zelu :D ale lod tez moze byc...

Gość aniolek7
czesc kto mi doradzi co powinnam robic?? mialam wypadek samochodowy przepolowilam wynkotke mialam zabieg bo niemoglam wogule chodzic lekarz usunol mi kawalek co blokowal mi kolano to bylo w roku 2007 a juz prawie 2009 a mnie kolano dalej boli:( boje sie i niewiem co dalej kaza mi isc na kolejny zabieg z tym ze oni sami nie wiedza co jest przyczyna bolu:( nieiem co ma robic moze ktos z was mial podobny problem ?? czekam na odpowiedzi z gory dziekuje:D

Gość le_hobbit
Witaj, Moze bolec bo: 1. rosnie :-P 2. masz wysiek w kolanie(punkcja powinna zalatwic) 3. nie jest kolano wyleczone do konca. Ja radze wziac ze 200 zlotych, isc do prywatnego lekarza, do jego gabinetu i on pokaze co i jak. Ewentualnie mozesz sprobowac przejśc sie na rzeonans magnetycznyh , ale zwykle termin to jest okolo 2 miesiace w przod, lub jesli chcesz od razu to 600 PLN. Jezeli o mnie chodzi, mnie tez kolano boli, choc nie tak dokuczliwie i tylko na zmiane pogody. Nie idz na zabieg bez rezonansem, bo jak Ci zrobia artroskopie, to dowama rurkami to se moga w tylku pogrzebac:) Jesli bedziesz miala jakies czesci uszkodzone z tylu kolana, to artroskopia tego nie wyrkyje, wiec jak mowie - rezonans ale najpierw lekarz!

Gość aniolek7
le_hobbit@wp.pl ale ja jestem w USA. i tu sie mecze juz prawie ponad rok z tym bo oni nieiwedza co to zabardzo jest jak nieotworza kolana a ja sie obje isc na kolejna operacje:( ja juz robilam te dokladne prrzeswietlenia ale im to nic i tak nie mowi a do PL. niemoge poleciec bo mnie tu trzymaja.. a lekarzy juz mam 3 . wiesz kolano boli mnie jak chodze po schodach o bieganiu czy skakaniu niema mowy.. jeju co ja ma robic myslisz ze ma sie zgodzic na ta 2 operacje:(??

Gość le_hobbit
wtaj, Ja jestem po atroskopii, iwycieli mi 1/3 wiezadla krzyzowego. Łąkotka i cala reszta stufu była w porzadku, jedynie widac poczatki chondromelacji rzepki. Ja jak schodze po schodach, to chrupie mi kolano dosc mocno. Tez nic nie moge zrobic. Prawdopodobnie w styczniu bede mial operacje na kolano, bo ostatnio zerwalem juz calkiem wiezadlo. Co do Twojego przypadku, kurde , skoro zrobili Ci rezeonans i rezonans nic nie wykazal to ze tak powiem "fuck them". Jak Ci otworza kolano, to beda mieli taka sama sytuacje jak na rezonansie elektromagnetycznym, tylko dostep bedzie z przodu lub tylu kolana. Jelsi robilas rentgen kolana, to ok. Jesli robilas USG kolana to ok. Ale jesli nie robilas rezonansu, a mialas wczesniej operacje, to imho nie powinnas sie godzic kroic. Kurde , to jest ciezko wytlumaczyc ja ksie nie wie o co chodzi. Ja bym olal tych lekarzy i wyslal badanie (albo ksero) do rodziny w Polsce. Moze oni by poszli do lekarza tutejszego i poradzili cos? Zapytaj sie tez, dlaczego chca Ci zrobic ten zabieg, czy cos beda usuwac, czy tylko otworza i zamkna. Na razie tyle z mojej strony. Sorry ze tak duzo ;-)

Gość aga11999
Czesc.Ja od miesiaca borykam sie z bolem kolana.Na poczatku bolalo tylko podczas zginania,a teraz boli caly czas.Dostalo dziwnego ksztaltu,i wydaje mi sie,ze jest opuchniete,czuje jak bol promieniuje,od gory do dolu.Bylam u rodzinnego to zapisal mi tab przeciwbolowe,ktore nie pomagaja,zapisalam sie prywatnie do ortopedy,ale dopiero za miesiac mam wizyte,nie wiem czy wytrzymie z tym bolem do tego czasu.Co robic?pozdrawiam

Gość krystyna152
Mam problem z kolanem ale u 87-letniej matki.Lekarz ortopeda na podstawie rtg stwierdziłzwyrodnienie stawu.Kolano boli ją od dwóch tygodni /pierwszy raz/.Zastrzyki /niesteroidowe przeciwzapalne i znieczulające/lidokaina/nie pomagają. Czy może pomóc blokada? Mama do tej pory nie miała większych problemów ze zdrowiem,była na \"chodzie\'.Pomagamy jej z siostrą jak tylko możemy ponieważ same jesteśmy po 60 -tce.Czasami wydaje nam się czy nie udaje aby wymusić jeszcze większe zainteresowanie. krystyna

Gość krystyna152
Mam problem z kolanem ale u 87-letniej matki.Lekarz ortopeda na podstawie rtg stwierdziłzwyrodnienie stawu.Kolano boli ją od dwóch tygodni /pierwszy raz/.Zastrzyki /niesteroidowe przeciwzapalne i znieczulające/lidokaina/nie pomagają. Czy może pomóc blokada? Mama do tej pory nie miała większych problemów ze zdrowiem,była na \"chodzie\'.Pomagamy jej z siostrą jak tylko możemy ponieważ same jesteśmy po 60 -tce.Czasami wydaje nam się czy nie udaje aby wymusić jeszcze większe zainteresowanie. krystyna

Gość asdfasdf
Czy ktos mial moze cos takiego jak "kolano kinomana" (kolano boli gdy przez dluzszy czas siedzi sie z ugieta w kolanie noga)? Czy sa jakies cwiczenia na to, ktore moglbyby pomoc?

Gość Grażynaaa
Spuchnięte, mocno ciepłe kolano, bolące - przyklejałam rozgrzewające plastry voltarenowe (trzymają ciepło 10 godzin), jeden za drugim, chyba przez tydzień (cały czas opaska na kolanie, ale nie za ciasna, żeby było normalne krążenie). Po tygodniu opuchlizna kolana znikła, woda przemieściła się na dół łydki (tam ukazało się opuchnięcie) ale stamtąd łatwo było ją przegnać okładami z Altacetu (w żelu). Spoko. Dobre skutki kuracji zabezpieczam następująco: Okłady z podgrzanej soli. Zdradzę Wam łatwy sposób: do bawełnianej skarpetki "frotki" sypiecie sól - tak żeby się zrobiła okrągława "kiszka" , dość luźna, by łatwo układała się na kolanie. Zawiązujecie. Na czajniku pełnym wrzącej wody (ale wyłączony gaz!) kładziecie sobie takie dwie frotki z solą na jakieś 15-20 min, a potem na kolano/a, niech tam sobie leżą dopóki nie ostygną. Idealne na wieczór przed snem. U mnie diagnoza była: "stany zwyrodnieniowe", "podniszczona rzepka", "brak mazi". Chyba żaden z dotychczasowych (fachowych) zabiegów rehabilitacyjnych nie zadziałał tak jak "te głupie frotki". Oczywiście można użyć specjalnie szytych woreczków, a zamiast soli piasku.

Gość Ansia KKK
Jeju, ja poprostu nie moge jak czytam to co tu jest napisane, czy to jest zła interpretacja, czy naprawde niektórzy lekarze gadają bzdury... ale jeżeli chodzi o jakiekolwiek wysięki w kolanie, to ktoś kto zleca ściągnięcie igła płynu i nie zaleca najpierw ćwiczeń, to wypada zmienić "specjaliste". A ćwiczenie jest bardzo proste tylko należy powtarzać je kilka razy dzienie- w siadzie prostym, może byc siedzenie przy biurku, przez 10 sekund ciągniemy palce na siebie, a potem rozluźniamy, powtórzyć tak z 10 razy i wykonywać kilka razy dziennie. Dodatkowo można założyć sobie u dobrego fizjoterapeuty tzw. kinesiotaping przeciwobrzekowy. Także fizjoterapeuta po badaniu moze pomoc w różny sposób-ale także polecam znaleść kogoś dobrego. jeżeli chodzi o blokade w kolano to nic innego jak podanie właśnie leków przeciwzapalnych i przeciwbolowych w miejsce bolu, czyli w kolano. Niestety zwyrodnienie ma to do siebie, ze ciężko jest pomóc, ale zalecam także stosowanie ćw wymienionego wyżej-może pomóc, jeśli będzie wykonywane systematycznie-nie bede się rozpisywac dlaczego aha, droga estel-nie ważne co i jak, sa inne metody niz mowienie komus zeby doprowadzić do zaniku mięśni- w tym wypadku chyba ktos ma zanik ale innej czesci ciała przepraszam, ze tak ostro, ale to co piszecie to dla mnie szok!!!

Gość aniolek777
Ansiak problemy jesli ktos ma z kolanem to nie wyleczy sie szybkooo czasami trzeba zabiegi,operacje powtarzac kilkarazy kolano sie nie zrosnie do sie nie da wiec kazdy kto ma problemy z nimi a ja wiem bo sama je mam mialam juz 2 operacje narazie jest w miare ale co dalej czas pokarze te cwiczenia co wspomnialas przyznaje jesli sa robione systematycznie pomagaja...ale jesli ktos ma blokade w kolaanie to niewolno jej lekcewarzyc ze ona minie a tabletek na bol nie nalezy czesto jest bo po oslabia aa nie pomagaaaa.... ja jak narazie do bolu w kolanie sie przyzwyczailam choc nie ukrywam przeszkadza to bo atakuje wtedy gdy najmniej sie tego spodziewam....

Gość Ansia KKK
Aniolek777 Ja nie napisałam, że problem szybko minie, wręcz przeciwnie, jeżeli ma się jakieś schorzenie to trzeba o nie dbać systematycznie, zeby się poprawiło, albo żeby nie powróciło. A ja w sumie podałam ćwiczenia które można stosować w każdym stanie, nawet w pierwszym etapie po operacji, bo to sa cwiczenia izometryczne. I ja pisalam o blokadzie jako leczenie, a nie bloku w stawie-to taka mala różnica. A tabletki racja-nie nalezy ich brac czesto. A do bólu nie zlacecam się przyzwyczajać, tylko poszukać jakiś innych metod walki z nim. Tak jeszcze dla wyjaśnienia-nie mialam problemow z kolanami, ale wiem co mowie bo jestem fizjoterapeutka i ten temat nie jest mi obcy

Gość mirti
ja od soboty nagle nie umiała giąnc kolana wczoraj miałam bita blokade i nic nie pomogło jeszcze dalejnie umia chodzić mamcspóchniente od kolana do stopy noge.

Dzisiaj uderzyłam się w kolano. Od kilku godzin boli mnie jak chodzę, zginam. Nie widzę żebym miała jakiegoś siniaka. Wiem, że minęła mało czasu ale zastanawiam się czy to może być coś poważnego?

Gość karolinapowodzeniaxd
ja mam chondromalacje rzepki prawej i lewej 3 stopnia... tzn 2 lata temu tak bylo teraz lekarze nie wspominaja czy przeszlo to juz w faze 4 - ostatnia... ciekawa jestem co bd pozniej,.albo na sarosc BOJE SIE .... a wspomne ze mam dopiro 17 lat i jestem po 2 operacjach... przed operacjami mialam rehabilitacje okolo 10 razy,po 3 zabiegi przez 2 tyg ... nic nie pomagalo mialam tez 3 serie cwiczen po 2 tym... jakies wirowki cwiczenia z wiazaniem nogi takie malo wysilkowe.... od 3 lat nie moge cwiczyc na wf,liedys tanczylam taniec towarzyski niestety teraz musialam przerwac... zycie jest niesprawiedliwe,ci ktorzy kochaja sport musza sie z nim pozegnac a msliciele,noblisci itd itd sa zdrowi i mogliby robic co chca.... fajnie nie ? mialam juz 4 razy po 10 zatrszykow w kolana... za 2 dni kolejna seria 5 zastrzykow-sa bardzo drogie okl.120 zl za 1 zastrzyk ... sa tez bolesne,nieprzyjene.... czesto radze sie 3 lekarzy w roznych miejscach itd aby sprawdzic tego prowadzacego i kazdy mowi to samo.. takze jak dla mnie zastrzyki to ostatnia pomoc... a pozniej juz mi nic nie pomoze bardziej...

Gość karolinapowodzeniaxd
DO : Magda1369 nie boj sie,oby bol przesdl,wez jakies tabletki przeciwbolowe napewno nie zaszkodzi a pomoze... wtedy nie rozwinie sie tam zadne zapalenie... mowie to zeby ci pomoc,wiem jakie bledy popelnilam w swoim przypadku i nie orb tego samego... probuj sie nie wysilac przez jakies 2 tygg nie uprawiaj sportow (jedynie rower) oszczedzaj sie... to nie jest lenistwo wytlumacz moze mamie tacie ze to wazne !!!! idz do lekarza jak najszybciej.. nie daj sobie wcisnac gipsu popros o rehabilitacje... lekarz da ci skierowanie... powinno pomoc a jesli nie znajdz dobrego lekarza...

u mnie pojawiła się twarda narośl na kolanie kolano boli, szczeg. przy siadaniu, zejściu po schodach nie wiem , gdzie się udać? chirurg? reumatolog? ortopeda? a może do chirurga na izbie przyjęć byłoby szybciej

Gość Do lekarza to nie
Myślę ze zapper i Uncaria Wilcakora powinna pomóc,mozna jeszcze dółozyc srebro nanokoloidalne

Gość muuriii
ja to już wogole masakra ;c 5 lat lecze kolano była fizykoterapia i jeszcze gorzej. tu gdzie mieszkam nie umieja leczyc.;// kolano boli puchnie..;/ .. łyydki przez kolano tak samo. a w nocy łapie mnie straszny bol uda.. nie raz nei moge dojsc do domu z tego bolu .

Musisz się udać do zwykłego lekarza po skierowanie do ortopedy, ale czeka sie na to trochę. Ja czekałam 3 miesiące ale warto bylo czekac bo ledwo wyszłam z tego cało :/ Miałam tą narośl na kości udowej obok kolana. Wycięto mi ją w maju i do dzisiaj jestem na l4 i poruszam sie o kulach. Dopiero wczoraj lekarz zalecił mi ćwiczenia, przyznam że nie jest łatwo ale trzeba ćwiczyć bo rehabilitanci litości mieć nie bedą, wiec wole pocierpiec w domu. Jeśli macie taka narosl to radze wam usunąć bo mimo iz jest to narośl to należy ona do nowotworów i w pewnym czasie złośliwieje, u mnie na szczescie nie zdążyło bo jak powiedział wczoraj ortopeda... czekała by mnie amputacja nogi :( Tak wiec nie lekceważcie takich problemów.

Gość AnetaJach
Czesc..mam 16 lat , no i mnie tez boli lewe kolano.. :/ od jakis 2-3 miesiecy..i nie moge siedziec z zgietym kolanem nie dluzej niz 5 min.. :/ np po turecku..jestem w angli slabo mowie po angielsku i nie wiem czy isc do tego lekarza czy nie.. bo i tak sie z nim nie dogadam.. na poczatku myslalam ze mi to przejdzie itp..no ale jakos nie przechodzi .. :/ no i nie wiem czy mam sie obawiac czy nie..

Gość Lolita Freud
Z tym naprawdę nie ma żartów! Przy jakichkolwiek problemach z kolanem należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Za dużo później powikłań, żeby lekceważyć sobie takie (pozornie błahe) dolegliwości. Poszukaj jakiegoś dobrego specjalisty (w Centrum Medycyny Sportowej w Warszawie są świetni) i działaj, póki jeszcze możesz chodzić...

Gość gość
Ja miałam problem z kolanami. Przeciążyłam je mocno i zaczęły boleć. Lekarz przepisał mi na to 4Flex. Nie spodziewałam się, że tak mi pomoże. Już mnie nic nie boli.

Gość rasałowa
I pomaga? Długo się go stosuje?

Gość gość
gość 2014.06.28 Alez kłamiesz,bo kolagen nie wchłania sie z przewodu pokarmowego,niestety