Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość i kolejny raz
Oj dziewczyny dziewczyny jak czytam kolejne raz tego typu posty to nşe wşem czy sie smaic czy plakac. 90 % z was nawet nie ma 18 lat a pisze na temat slubow i doroslego zycia.wiekszosc z was poznala ( swoich mezczyzn ) na wakacjach w turcji w miejscowaosciach typu marmaris antalia czy bodrum i po powrocie do polski pisce na tego typu forach o wielkiej milosci po tygodzniu wakacji. mam na ime Ayse mam 27 jestem pol polka pol turczynka i mieszkam z moimi rodzicamy w turcji. jedemm z moich kuzynow ktory w wakacje pracuje w jedynym z tureckich kurortow opowiada mi jak to polskie dziewczyny w wieku od 15- 20 lat przyjezdzaja na wakacje i wrecz pchaj sie w rence turckich chlopakow ktorzy co tydzien maja nopwa dziewczyne w okresie wakacyjnym. a potem jak taki chlopak po powrocie do polski sie nie odzywa i nie pisze smssow kochane dziewczyny psuja reputacje turcji ( nie wspomne juz kto sie pierszy pchal w rece) obrazaja kulture turecka o ktorej nie maja zielonego pojecia !!!!!! a najlepsze jest to jak ublizaja turkom od brudasow ( hah dlaczego co o tym swiadcz) moze to ze w kazdej toalecie jest bidet albo to ze turcy dbaja o higiene !!!!!!! Ja jestm osobo obiektywna i nigdy nie powiem ze spoleczenstow tureckie jest idealne ale bedac w polsce u mojej babci widze jak zachowuje sie polskie spoleczenstwo ( wszedzie na kazdym rogu grupa meneli ) dziewczyny z piwem na ulicy . 16 matek z 20 tatusiami nie raz telewizja pokazywala. a przeciez polski maz to ideal!!! zanim zacznecie kogos ocenac poparzcie na siebie!!!!!!!!!

Gość wiola mar
f do KİZ 88 cytuje ; wiesz co Turk Kizi a ja czym wiecej czytam tym bardziej mam to w d...e bo niektore rzeczy sie kupy nie trzymaja doslownie a ja dziekuje Bogu ze my z turkami anie arabami czy irakijczykami bo o nich to dopiero glosno - o puszczalskich polkach to dobiero glosno PRAWDA !!!!!

Gość wiola mar do kiz 88
Kiz 88 cytuje wiesz co Turk Kizi a ja czym wiecej czytam tym bardziej mam to w d...e bo niektore rzeczy sie kupy nie trzymaja doslownie a ja dziekuje Bogu ze my z turkami anie arabami czy irakijczykami bo o nich to dopiero glosno A o puszczalskich nastoletnich polkach to dopiero glosno Przawda!!!

Gość jazze...
..a czy to normalne ze mój mustafa zwierza sie prawdopodobnie ze swoich uczuć do mnie swoim bratankom kuzynom i jescze nie wiadomo z kim o tym gada...zaskoczyło mnie to..bo widze usmieszki na mój widok..cos tam ostatnio jakby milski sie dla mnie zrobili... ..a może jescze z was ktoś wie..co to za obyczaj był we wtorek..czy związany jest z tym ze ramadan się konczy...powiem szczerze ..nie uczestniczyłam w nim..poszłam cos robić innego ..widziałam ze reszta tureckiego towarzystwa byłaby nie zadowolona....

Gość jazze...
.pytanko jescze jedno..mustafa ciagle wola na mnie ..my sweety...itp..jak mu odpowiedziec...byle nie kochany..sliczny itp bo jescze na to za wczesnie...oczywiscie po turecku...

Gość iviarzenie...
balim-moj miodku hehehhe

Gość iviarzenie...
PRZYSTOJNY-yakişikli

Do \"i kolejny raz\" Z przykrością ( bo jestem polką) muszę stwierdzić że zgadzam się z tym co napisałaś. Czasem to forum wybiega troszkę za daleko, ale cóż każdy ma prawo się tu wypowiedzieć. Mnie tez denerwuje generalizacja, uogólnianie, ocenianie wszystkich muzułmanów i wszystkich Turków. To przykre jeśli wypowiadają się osoby które faktycznie niewiele wiedzą w tym temacie. Ja sama niedawno odwiedziłam Turcje. Widziałam jakie to proste poznać tam faceta. Druga sprawa to niestety tacy faceci \"polujacy na kobiety z innego kraju\" nie zawsze są uczciwi....i mam podstawy aby uważać że nie należą do dobrych muzułmanów, a czasem wcale nie znają swojej religii. Ale nie tylko w Turcji mozna spotkać takich facetów,w \\polsce w pubach, na plażach bywają mężczyźni liczący na łatwy podryw. Pisze to aby zwrócić uwagę że nie każdy Turek bywa uczciwy podobnie jak nie kazdy polak ma czyste intencje. Ja radze więc uważać na te wakacyjne milości obojetnie czy do mężczyzny z Polski czy z Turcji, postarajcie się poznać i dopiero wtedy oceniajcie. Dziewczyny czasem Wasze pytania bywają bardzo dziwne...pytacie czy tak się zachowuje turek, czy to normalne zachowanie. Ale w większości przypadków jakie podajecie to nie normy zachowań wynikające z narodowości, kraju pochodzenia, ale zależące od charakteru człowieka. \\poznawajcie więc swoich mężczyzn, rozmawiajcie z nimi i sami wyciągajcie wnioski. Ja znam dziweczyny zyjące w wieloletnich związkach z Turkiem, One mogły by wiele wam opowiedzieć o życiu z nimi. Nie po przygodzie trwającej miesiąc, dwa ale po trudach wspólnego życia. Mam przyjaciół wśród turków, bywam częstym gościem w ich domach, więc znam relacje jakie tam panują. Ja nie miałabym watpliwości czy wiązać się z Turkiem, oczywiście jeśli byłby dobrym czlowiekiem i muzułmaninem ( bo jako muzułmanka takiego męża szukam).

Gość iviarzenie...
agnes...pieknie i madrze powiedziane...niestety jedt jeden klopot takie fora odwiedzaja rozni ludzie...z uprzedzeniami,bez ,dzieci takze,wiec wiedomo ,,,czasem nim cos napisza nie przemysla albo pisza nie wiedzac sami co ..pozdrawiam...wielki szacun dla ciebie

\do jazze Przypuszczam że chodzi Ci o Noc Przeznaczenia ( Noc Kadir). Jest to bardzo ważna noc dla Muzułamnów Noc Kadir jest w miesiącu Ramadan najwartościowszą nocą. "Wierzącemu i oczekującemu nagrody od Allahu teala poprzez przestrzeganie Nocy Kadir zostaną wybaczone byłe grzechy." (Buhari, Muslim) Nie wiemy dokładnie kiedy wypada ta noc. Byc moze Twoi przyjaciele obchodzili ją własnie 23, spędzając noc na modlitwach, mążczyźni czesto wspólnie w Meczecie. "Szukajcie Nocy Kadir w ostatnich dziesięciu nocach Ramadanu tych, co są pojedyncze, jak 21, 23, 25, 27 i 29 lub ostatniej nocy. Mającemu nadzieję, że zyska nagrodę, spędzając na ibadet Noc Kadir, zostaną grzechy wybaczone." (I. Ahmed)

Gość iviarzenie...
do jazze jesli chcesz mniej zobowiazujaco sie odniesc do niego napisz mu : canim-moj drogi ,moj mily:)

hey laski ! :D Co tam u Was słychać?/ Zauważyłam że ostatnio dużo osob przychodi co ma dobre zdanie na temat turków : Dagnes 252 : OO to jestes muzłumanka?

ale na ewentualne dalsze pytania odpowiem wieczorem :) bo teraz kończę pracę i uciekam Ja również pozdrawiam Iviarzenie... :)

Do i kolejny raz : No z tymi polkami to faktycznie prawda! :) Aż wstyd ale nie wszystkie takie są : )

Gość elif
do Edunia; Dobra opinie o narodowosci tureckiej maja ci ktorzy tak naprawde znaja kulture turecka maj rodzine turecka badz mieszkaja w turcji i wiedza jak sie tam zyje. Ja od lat mieszkam w istanbule i mam cudownego meza i wspaniala turecka rodzine ( szkoda mi tych dziewczyn ktore trafily na nieodpowiednie osoby i nie chodzi mi tylko o mieszkancow turcji ale takze polski niemiec czy hiszpanii) dodam Tez jestem muzulmanka. Allahu Akbar ;) Kurban bayram geliyor ;)))

Nie mieszkam na stałe w Turcji, ale miałam okazje poznać tam prawdziwe życie, nie takie w kurortach i nie na zorganizowanych wycieczkach po wybrzeżu . :)

Gość elif
do Edunia; Dobra opinie o narodowosci tureckiej maja ci ktorzy tak naprawde znaja kulture turecka maj rodzine turecka badz mieszkaja w turcji i wiedza jak sie tam zyje. Ja od lat mieszkam w istanbule i mam cudownego meza i wspaniala turecka rodzine ( szkoda mi tych dziewczyn ktore trafily na nieodpowiednie osoby i nie chodzi mi tylko o mieszkancow turcji ale takze polski niemiec czy hiszpanii) dodam Tez jestem muzulmanka. Allahu Akbar ;) Kurban bayram geliyor ;)))

Elif : Ahmm .. .Ja też tak uważam.... A i jka sie w Turcji zyje ? :D

Gość sarisin
Ayse, agnes - macie racje, wiele dziewczyn, które jadą na wakacje i poznają Turków (czy innych południowców) faktycznie zachowuje się okropnie, sama byłam na wakacjach w Turcji i widziałam z drugiej strony ci Turkowie też byli już na tyle zmanierowani, że sami się do mnie przystawiali mimo wyraźnej odmowy z mojej strony, więc nie zwalałabym wszystkiego zawsze i wszędzie na dziewczyny, chłopak który po dziesiątym "no!" i piątym "please leave me alone" chwyta mnie za rękę, a kiedy staram się odejść całuje mnie w plecy - no proszę, to się nazywa wchodzenie mu w łapy...? a poza tym czy poznanie kogoś na wakacjach to coś gorszego? ja swojego poznałam w Internecie (też można to wyśmiać, ale mojego poprzedniego chłopaka też tak poznałam i byłam z nim 3 lata...) i jestem przeszczęśliwa, że w ogóle się poznaliśmy... a że dziewczyny poniżej 18 lat planują sobie przyszłość? co w tym złego...? dzięki swoim facetom przynajmniej uczą się tolerancji i życia w otoczeniu ludzi, którzy nie mówią po polsku, nie są katolikami i w paru innych kwestiach są inni od tego, co nas na co dzień otacza i wydaje mi się, że to bardzo dobrze... nawet jeśli nam wszystkim tutaj cała nasza polsko-turecka miłość upadnie z hukiem - to są nasze marzenia, nasze plany i nasze (czasem głupie i idiotyczne, zwłaszcza dla bardziej doświadczonych w temacie) problemy... ja mam zaraz 22 lata a nadal czuję się jak dzieciak :D i jak dzieciak z moim 24-letnim dzieciakiem planuję przyszłość, która może się w ogóle nie spełnić... ale fajnie czasem sobie pomarzyć i mieć nadzieję :D

Gość elif
Bardzo dobrze zdecydowanie lepiej niz w Polsce. Niem zreszta co porownywac. Turcja jak dla mnie jest lepsza pod kazdym wzgledem czy to kulturowym ( polacy mago pozazdroscic tureckieh kultury) czy pod zycia a nawet politycznym.

Gość sarisin
elif - pod względem politycznym?:D wszyscy Turcy jakich znam narzekają na AKP i są jej przeciwni... i wcale nie są zadowoleni ze swojego życia politycznego...

Gość iviarzenie...
dokladnie...slyszalam to samo...czytam nieraz i oczom nie wierze

Gość elif
mialam na mysli to ze to dzieki panstwu w tureckich szkolach tureckie dzieci maja podreczniki ktore funduje panstwo !! q polsce trzeba conajmniej 500 wydac na wyprawde do szkoly

I ja to samo słyszałam.... Ale Ty dal swojego faceta zmieniłaś religie elif? :)

Gość sarisin
elif... wiele osób wolałoby wydać 500 zł niż mieć nakaz noszenia krzyżyków na szyi... albo zamiast innego ograniczania demokracji... poza tym ja nie twierdzę, że u nas jest idealnie, nie popadaj tylko w skrajność, że wszystko co tureckie lepsze, co polskie gorsze ja mam wiele zastrzeżeń do życia w PL, ale naszej kultury i tradycji zawsze w jakiś sposób będę bronić (i nie chcę, żeby to zabrzmiało jakoś dumnie, po prostu lubię Polskę) z całym szacunkiem i podziwem dla tego, co jest w Turcji oczywiście...

Gość iviarzenie...
no moze z tym lepiej ale z ta kutura to chyba tez nie tak...ja jak bylam u swojego ex (turka) to wielu turkow mnie zaczepialo i na sile probowalo nawiazac rozmowe mimo ze widzieli ze nie jestem sama....nie powiem ze kazdy ale wielu i jedyne co mi sie podobalo to zachowanie jego znajomych ktorzy naprawde byli wspaniali....ale 75 % reszty turkow spotkanych np na plazy zachowywalo sie jak dzieci...to jest kultura...a jak potem nie zdobenda takiej panny to jest polska szmata?...ja kocham turcje ale co do porownan tego typu przekonania nie mam...nie widzialam zeby na polskiej plazy polacy rzucali sie na panny innej narodowosci w takli sposob

Gość elif
nie ja jestem muzulanka od urodzenia. İ szczerze mowi ze kto zmienia religie dla drugiej osoby robi wielki blad bo potem z braku wiedzy na Jej temat wypisuje na forach jakies bzdury.

Gość elif
do iviarzenie ja nie mowie o kulturze chlopakow z turystycznch kurortow tylko o kulturze w rodzşnach tureckich i tradycjach o szacunku dla starszych osob. o oli matki w rodzinie o tym jak oni zwracaja sie do siebie na ulicy ( abi czy abla) o zwyczajach w tureckich domach itd. wiec nie ma co porownywac tu polskej kultury.