Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość Bumer
chcę zachować intymność, po prostu! Sprawa jest skomplikowana. Szturchał szturchał i to jeszcze jak! Niebo! Czysta fizyka, ot co!

Gość Bumer
Żałuję! I mimo tego, że mnie szturchnął chcę wyjść z twarzą.Chcę ratować reputację Polek. Bo nigdy nie jest za późno! Czyż nie tak?

Gość wertyp, ktory zapomnial hasla
no nie pamietam, ale mam zapisane. pozniej napisze z konta. macie art. o turasach nizej. Nahide Opuz, 39-letnia matka dwójki dzieci jest pierwszą turecką kobietą, która otrzymała ochronę finansowaną z budżetu państwa po tym, jak Europejski Trybunał Praw Człowieka osądził Turcję w 2009 roku za niedopełnienie obowiązku zapewnienia ochrony jej oraz jej matce, która została zabita. Zanim precedensowa sprawa trafiła przed oblicze sędziów w Strasburgu, Opuz była wielokrotnie bita, przeżyła ugodzenie nożem oraz próbę przejechania jej samochodem. Władze tureckie wielokrotnie nie reagowały na jej skargi, a w końcu jej były mąż zabił jej matkę. Opuz, pochodząca z zamieszkałego głównie przez Kurdów południowego wschodu Turcji, żyje teraz z dala od ludzi. Nie może nawet rozmawiać, ani żyć normalnie. Doświadczała przemocy i grożono jej śmiercią przez cały czas trwania jej małżeństwa, a także później, powiedziała agencji AFT prawniczka Meral Hlya Glbahar. nahide_opuz_afpAktywiści twierdzą, że przemoc wobec kobiet w tym kandydującym do członkostwa w UE państwie osiągnęła alarmujący poziom i obarczają za to winą organy sądowe oraz rządzącą proislamską Partię Sprawiedliwości i Postępu, AKP. Według danych podawanych przez BIAnet, serwis informacyjny koncentrujący się na łamaniu praw człowieka, 52 kobiety zostały zabite przez mężczyzn w lutym i marcu tego roku. W ciągu minionego roku liczba ta wyniosła co najmniej 217 kobiet, z czego 27 % z nich zostało zabitych po tym, jak poprosiły o rozwód. W okresie od 2002 do 2009 roku liczba kobiet zabitych z premedytacją wzrosła czternastokrotnie, według statystyk Ministerstwa Sprawiedliwości, które nie udostępnia szczegółowych informacji dotyczących sprawców i okoliczności. Problem ten osiągnął w Turcji poziom kobietobójstwa, powiedziała Hlya Glbahar, czołowa aktywistka walcząca o prawa kobiet. W kraju, w którym nadal kultywowane są patriarchalne tradycje, kobiety od dawna są ofiarami przemocy, w tym honorowych zabójstw. Jednak krytycy dowodzą, że w ostatnich latach problem ten jeszcze się nasilił w wyniku popierania konserwatywnych wartości przez AKP. Konserwatyzm AKP oraz islam wybrały za cel ataku kobiece ciało i seksualność, powiedziała Pinar Ilkkaracan, aktywistka i obrończyni praw kobiet. Brakuje ze strony rządu chęci do wyeliminowania przemocy wobec kobiet. Rząd wykazuje zdecydowany opór przeciwko rozwiązaniu tego problemu, dodała. Winę za rosnącą przemoc Glbahar przypisuje również ostrej kampanii propagandowej przekonującej, że kobiety i mężczyźni nie zostali stworzeni równi i dlatego kobiety są odpowiedzialne za prace domowe i obowiązki macierzyńskie. Premier Recep Tayyip Erdogan, który nazwał kiedyś aktywistki walczące o prawa kobiet „marginesem, znalazł się pod ostrzałem krytyki w zeszłym roku, gdy powiedział, że mężczyźni i kobiety nie mogą być równi, a jedynie uzupełniać się. Partia AKP, która pozostaje przy władzy od 2002 roku, odpiera oskarżenia, przekonując, że liczba zabitych i maltretowanych kobiet wzrosła, ponieważ obecnie sprawy te są należycie rejestrowane, a co za tym idzie, zyskały większy rozgłos. Nasza partia wywiera pozytywny wpływ na swój konserwatywny elektorat, działając przeciwko maltretowaniu kobiet, oświadczyła Fatma ahin, prawodawczyni, która przewodzi jednostce ds. kobiet partii AKP. Dodała, że kobiety zaczęły mówić głośno i walczyć przeciwko maltretowaniu i te przypadki są rejestrowane. Ankara twierdzi, że również aktywnie uczestniczy w przygotowywaniu konwencji Rady Europy w sprawie zwalczania przemocy wobec kobiet i planuje zostać jednym z pierwszych jej sygnatariuszy w maju. Jednak zdaniem prawniczki Nahide Opuz, problem polega na sposobie wprowadzania przepisów prawa wprowadzane w życie. Władzie nie traktują gróźb pozbawienia życia poważnie. Prokuratorzy i policja nie robią tego, co powinni, powiedziała Beta, przytaczając sprawę byłego męża pani Opuz, który został skazany na 15 lat więzienia, ale odsiedział tylko 6 lat, ponieważ kara została zmniejszona z różnych przyczyn. Innym istotnym uchybieniem Turcji jest to, że w kraju zamieszkałym przez około 74 miliony ludzi istnieje tylko 49 schronisk dla kobiet, chociaż prawo nakazuje, aby w każdym mieście posiadającym ponad 50.000 mieszkańców znajdowało się jedno schronisko.(p) Safak Timur

Gość nina45
a dzisiaj ogladalam w necie w uwaga o tej Polce, o ktorej wczesniej pisalam. masakra, ona nie dosc , ze siedzi w tureckiej puszce chyba w stambule, to jeszce nie chce sie przyznac kto ja tak urzadzil?! rozumiecie to?! ona go jeszcze chroni - i dlatego nie jest mi jej zal - sama sie o to prosila, niech siedzi, skoro nie chce go wydac. Tak jak to powiedzial ten facet zaproszony do rozmowy cytuje " Oni(Turcy) nigdy sie nie zakochuja, nigdy nie kochaja, chca tylko wykorzystac" i to powiedzial Turek z krwi i kosci. w takim razie - NIE MAM PYTAN.

Gość Bumer
http://uwaga.tvn.pl/47551,wideo,258865,polki_w_rekach_narkotykowej_mafii,polki_w_rekach_narkotykowej_mafii,reportaz.html LINK DLA ZAINTERESOWANYCH do Reportażu o którym wspomina NINA45

Gość Bumer
Niemniej jednak proszę zauważyć, że mowa jest tu o Nigeryjczykach, a nie Turkach. To bardzo istotne rozróżnienie w tym sporze. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.

Zanim zaczniemy komentowac warto najpierw zapoznac sie dobrze z danym temacie. Problem honorowych zabojstw to przede wszystkim problem wschodu Turcji zamieszkiwanego w wiekszosci przez Kurdow, ktorzy maja dosc osobliwa tradycje rodzinna. Wielu z nich kultywuje system, w ktorym istnieje tzw. *aga* (przywodca), ktory rzadzi kilkoma wioskami, a mieszkancy musza byc mu posluszni. Aga ma wielodzietna rodzine - im rodzina liczniejsza tym silniejsza (oczywiscie wazne by miec wiecej synow niz corki). Porachunki miedzy kurdyjskimi rodzinami to porachunki na smierc i zycie - aga wybiera zabojce, najczesciej mlodego chlopca ponizej 18. roku zycia, by ten dostal jak najnizszy wyrok z racji mlodego wieku. Problem przemocy w rodzinie jest bardziej zlozony niz tu piszecie. Najwiekszym problemem nie jest to, ze mezczyzni bija, ale to, ze bite (i finansowo zalezne) tureckie kobiety uwazaja, ze mezczyzni maja do tego prawo. Co do zatrzymanej Polki: diewczyna poznala NIGERYJCZYKA w internecie, na pierwsze spotkanie wybrali Turcje. Osoby, ktore daly jej walizke to kompletnie nieznani jej ludzie. Kto (i po co) na lotnisku ciaga ze soba pusta walizke i pozycza kompletnie obcej osobie?? Po co Polka i Afrykanin umawiaja sie w nieznanym dla siebie kraju na 1. spotkanie?? Sprawa jest grubymi nicmi szyta, wiec znow sugeruje dokadniej zapoznac sie z tematem, a potem komentowac.

Gość lili007
wertyp ty robisz niezly syf az smiac sie chce widze ze dalej jestes walniety rozkazuj ale sobie i to ty wracaj do polski i tam zostan trutniu twoje teksty nie robia na nikim wrarzenia poza lizusami kazdy ma swoje zdanie i opinie i napewno taki bezmozgowiec jak ty nie bedzie rozkazywal kto jak ma zyc i to ty robisz obciach nie dziewczyny ktore sa z turkami:P

Gość nina45
ja jebie, zrozm kobieto ze ja sie nikomu nie podlziuje, kurwa jest tyle ludzi na swiecie do chuja wafla i kazdy ma inne zdanie na temat turkow czy innych muzulmanow, kobieto zrozum - NIKT NIE BEDZIE IM TRZYMAL PALCAA W DUPIE JAK TY TO ROBISZ, kurwa zrozumcie to!!!!!!!!1 juz mnei nerwy wziely. przepraszam. fuck .

Gość lili007
kurwa nina czy ja napisalam akurat ze ty sie podlizujesz az tak cie to ruszylo a moze i prawda palec w dupe to ty wsadz laluniu bo ja nikomu nie wsadzam i jak zauwazylas ja mam rowniez wlasne zdanie takze sie nie ciskaj jak gowienko zrozumialas nie wal glupa i tyle!

Gość Ewka Plewka
moja koleżanka tez była z turkiem, też ją kochał dopóki nie zaszła w ciąże , wtedy ją rzucił .................................................................

Gość lili007
ale to ty jestes zalosny wszystko cie interesuje kto z kim i po co nie masz wlasnego zycia?jestes stukniety i do tego sam sobie ciagniesz hehe nie bedziesz mi rozkazywal kmiotku!nie dzialaja na mnie twoje wyzwiska jak i wrarzenia nie robisz rozsmieszasz mnie swoja glupota i ubaw mam:P

Gość lili007
pietnowac to musisz siebie i to jak najszybciej za takie zachowanie nie czuje sie zdrajczynia wobec kogo polski?a gdzie jest zapisane ze polki maja byc tylko dla polakow ?jeszcze takich chorych jak ty zgroza!

Gość lili007
to ty polaczku patrioto za dyche wynos do polski jestes nikim i takie zero nie bedzie mowilo co mam robic a jak bede miala ochote to i pojade do kurdystanu czemu nie ciemnoto !

Gość lili007
hehe nic mnie nie zabolalo bo rozsmieszasz mnie:P swoja glupota i mam ubaw z ciebie i mam pytanko do mamy tez mowisz szmato:P

Gość lili007
oj wertypku urosles od tego pisania:P dla twoich nie pelnych informacji pochodze z miasta takze do plugu mi daleko i nikt mnie nie nazywa lafirynda trepie jestem lubiana osoba i nikomu nie przeszkadza z kim jestem tylko tobie ale ty mnie nie obchodzisz takze po co sie ciskasz nie widzisz ze tzw grono nabija sie z ciebie i kazda z nas ma gdzies to co piszesz smieszny jestes:P

Gość Arafatka22
Żal mi tych wszystkich frustratów polskich naszych, w zyciu prywatnym nie wyszło, nawet wlasny pies ma ich gdzies wiec sie na kafe poodgryzją na normalnych ludziach..zal....

Gość Arafatka22
lili007 jestem z toba mała, :D:D:D

Gość Arafatka22
iesz... jak to mówią Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy..... dostanie ci sie po pyszczku i za to:) A kto z kim spi to jego sprawa, a wiesz wydaje mi sie ze osoba ktora kochales zostawila cie dla turka, i z tad w tobie tyle jadu...

Gość lili007
Arafatka22 dzieki :) oj wertyp a ty znowu swoje wiesz sa ludzie bardziej kulturalni w moim otoczeniu niz ci sie wydaje trepku a nie tacy zacofani w rozwoju jak ty ich czyjes zycie nie obchodzi bo maja swoje a ty jak plotkara stara zajmujesz sie obgadywaniem kogos kto z kim spi itp:P nie wstyd ci ? myslisz ze obchodzi mnie to co piszesz nie jestes wzorem do nasladowania uwiez mi zgroza ze taki tepy czlowiek wypowiada sie na tematy na ktore nie ma pojecia a twoje slownictwo wzielo sie z domu chyba tatus tak pieknie do mamusi zwracal jak ty tutaj na forum:Pnaprawde daj spokoj bo nie robisz na mnie wrarzenia !:P

Gość lili007
a i rzadzic to ty trepku mozesz na klozecie a nie w cudzym zyciu:P

Gość cicha obserwatorka z kafe
na kafe siedzę już kupę czasu. mam tutaj oczywiście swój stały nick, którego rzecz jasna nie zdradzę. śledzę większość działów. ten temat, a w szczególności postać wertypa na bieżąco. na początku byłam przekonana, że "gwiazda" tego topica, długo tu niezawita. po napina się i da spokój. tak się jednak nie stało. wertyp (nie wiem skąd pomysł na ten nick), stawał się coraz bardziej bezczelny i arogancki. nigdy nie było tu takiej osoby. oprócz swoich racji, z którymi zazwyczaj się trudno nie zgodzić. nasz bohater próbował maksymalnie upokarzać dziewczyny piszące tutaj. od delikatnych prób wywołania zdenerwowania, po obelgi, a nawet próby namierzania. arogancja i narcyzm autora dziesiątek postów o Turkach jest wręcz niebywała. swoje mowy (tak jak pisałam wcześniej dość sensowne. ja również nie popieram takich związków) degradował kompletnie językiem wypowiedzi. co gorsza nie obyło się o postów na tle rasistowskim w stosunku do np. hindusów czy czarnych. choć oczywiście wertyp twierzi, że on z rasizmem nic wspólnego nie ma. nawet...

... zrobił sobie podpis, by unikną tego typu oskarżeń, a w konsekwencji bana. jego postać w pewnym stopniu wręcz mnie zaintrygowała. uważnie obserwowałam jego kolejne ruchy na tym forum. w pewnym momencie zaczął się udzielać w innych wątkach. oczywiście narcyzmem biło na kilometr. szydercze komentarze - to dla niego norma. zawsze zaznaczał, że jest nie do złapania... ale każdy w końcu popełnia błąd. i nasz bohater się tego nie ustrzegł. mówiąc wprost - wiem jak wygląda wertyp. złapałam cię. nie wyglądasz na aż takiego złego chłopca, na którego tutaj pozujesz, aczkolwiek dostrzegam pewien błysk w tych niebieskich oczkach. teraz pograsz na moich zasadach :) wkrótce się przekonasz o czym mówię.

Kurde, Wertyp, ja mam podobne do twoich poglady, ale po tym co wypisujesz tutaj, wstyd mi sie do tego przyznac. Prostactwo wali od ciebie na kilometr.

oczywiście musiałeś mnie obrazić :D inaczej nie potrafisz. tylko wyzywać. popełniłeś jeden błąd. o jeden za dużo. namierzyłam cię po mailu, który podałeś na kafe, myśląc, że nikt cie nie zna poza tym wątkiem. a po mailu, po użyciu kilku wyszukiwarek - mam twój profil na myspace. później znalazłam cię na fb. tu już cię widać. wszystkie dane się zgadzają. to jesteś ty - wertyp. oj przepraszam będę ci pisała po imieniu, Marcinie 👄. gdy to czytasz jesteś pewnie w szoku. nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka :D a... i nie usuwaj swojego konta z fb. to i tak nic nie da. fotkę mam zapisaną na dysku. zastanawiam się co z tym zrobić... na pewno radzę ci okazać skruchę za to co napisałeś w moim kierunku. tyle na początek.

hoho co się stało z twoim kontem na fb :D już czytałeś, to ci napisałam. nie odpuszczę ci. zapomnij o tym. wciąż czekam na przeprosiny :(

Gość nina45
ha ha, ale nagle ciiszaaaaaaaaaaaaaaaaa sie zrobila na forum , no no ! ;]

Gość Bumer
No to Wertyp wpadł jak śliwka w kompot ;-)

nie widzę przeprosin :( czekam do 18:00. jak nie okażesz skruchy, zamieszczę tutaj twoje zdjęcie. masz dowód, że mam je u siebie zapisane. wycięłam tylko fragment, ale mogę dać całe! :-P http://imageshack.us/photo/my-images/802/beztytuukopia.jpg/

Wertyp, gdy chcesz to umiesz w miare normalnie pisac. Dziwie sie, ze wspominasz o lamaniu prawa po wyzwiskach jakimi uraczyles wiele dziewczyn. Jestes kolejnym przykladem tchorza, ktory ukrtyty za, pozorna jak sie okazalo, maska anonimowosci uwaza, ze jest bezkarny. Myslalam, ze masz choc odrobine odwagi, ale coz, gdy wyzwiska trzeba firmowac wlasnym nazwiskiem lub twarza, a nie nickiem, odwaga maleje w trybie ekspresowym. Gdyby nie grozba ujawnienia twojej tozsamosci nie przeprosilbys. Mam nadzieje, ze osoba, ktora Cie namierzyla (gratuluje) jest tego swiadoma i potrzyma Cie w niepewnosci jeszcze dlugi czas.