Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ateistka

Ateiści wpisujcie się!!

Polecane posty

Katarina - owszem, owszem. To był tylko przykład. W każdej wierze, czy odłamie są napewno i dobrzy ludzi jak i Ci wynaturzeni, ale przekonani, że robią dobrze.

Gość Xna
Mówię o pięknej idei chrześcijaństwa,co zrobili z nią ludzie-sami widzicie...

dreamer2006 mi chodzi tylko o to, by nie mylić chrześcijaństwa z katolicyzmem ;) Katolicyzm jest jednym z odłamów chrześcijaństwa. A ludzie są różni - wierzący i ateiści, katolicy, prawosławni, muzułmanie itp. Pozdrawiam :)

Gość Xna
Eep-chodzi Ci oto,że zdefiniowano pojęcie zła?Zło nie jest elementem rzeczywistości-czyli nie istnieje?

Xna - no zgadzam się co do idei. Ale przerażają mnie ludzie absolutnie pewni, że ich światopogląd jest tym jedynym i prawdziwym i za wszelką cenę próbujący narzucić go innym. Wg mnie to też nie jest żadna wiara.

Gość Xna
Dreamer2006.Ciesze się,że się zgadzasz co do idei.Mnie też podnoszą ciśnienie fanatycy jedynej prawdziwej wiary-jakkolwiek by ją nazwać.Tacy zawsze się znajdą.

Nie no - owszem - nie ma definicji zła i może być ono różnie pojmowane przez pryzmat np. kultury czy indywidualnych wartości. Ale to chyba nie oznacza, że nie ma na świecie rzeczy złych.

Gość Xna
Weźmy na przykład pojmowanie zła przez islamskich fundamentalistów.

A Thousand And One Night - możliwe, że się przekona - co wcale nie znaczy, że będzie to napewno Twoja \"prawda\", czy moja. A może to będzie np. buddyjska \"prawda\" - czyli reinkarnacja.

Xna weźmy na przykład rozumienie przez nich Koranu :D Nie dość, że większość z nich nigdy Koranu nie przeczytała, to jeszcze interpretuja go po swojemu. Oczywiście posiedli jedyną prawdę :O

Bóg daje szanse nawrócenia człowiekowi już na ziemi. Czasem posyła na niego różne niedogodności żeby człowiek odpokutował za swoje wcześniejsze grzechy. Pytanie jest czy istnieje piekło - czy to wina człowieka że urodził się w takim a takim środowisku i tak go wychowało życie ? Czy ma za to smazyć się w piekle ? Ja sądze że człowiek taki dostaje szanse w innym życiu

Gość Xna
To juz niestety ekstrema

Ech Xna znam katolików, którzy równiez nigdy Biblii nie przeczytali, a z jaka zajadłością potrafili dyskutowac na jej temat :D

Gość Xna
Czasem zatanawiam się,dlaczego Bóg tak okrutnie bawi się człowiekiem tu na ziemi?Po co nas stworzyl na tym "łez padole" ,po to byśmy cierpieli,chorowali?Jesteśmy pionkami w jakiejś grze.Obawiam sie powiedzieć-grze szlaleńca. To pytanie głównie do A Thousand And One Night.

Gość Xna
Kararina Witt-takich katolików jest zdecydowana przewaga.Jak on ma Biblię zrozumieć,kiedy 80% Polaków nie rozumie o czym w Wiadomościach mowa???

Xna przykra szara rzeczywistość :O Niewiedza to świetna pożywka dla różnych ekstremistycznych poglądów...

Gość Xna
Tak jak w dowcipie-wychodzą ludzie z kościoła i mówią: -"Ale ten ksiądz pięknie gada...." -"ale o czym?" -"...(chwila konsternacji)Nie wiem,ale pięknie gada..."

Gość marei
Nie wierzę w nosorożce. Nigdy nie widziałam nosorożca, ale nie wierzę w niego. Co z tego, że jacyś ludzie z National Geographic porobili nosorożcom zdjęcia, że ktoś opisał nosorożca jako jakieś zwierzę? Ja w niego nie wierzę. Nie widziałam go, idźcie spać.

Gość Xna
Marei-nie upraszczajmy

Gość marei
Cała ta dyskusja jest upraszczaniem. Boga nie ograniemy rozumem, jest za wielki. I po co Go bronić? Jest dość silny, umie bronić się sam. A te dyskusje to chyba tylko pokazanie własnych poglądów. Nic nie wnoszą... Bo czy coś w was zmieniają? Raczej nie. Tylko ateiści myślą 'ale ci wierzący są naiwni', wierzący stwierdzają, że dobrze, że mają Boga. Po co komu to. Ale to wasza dyskusja. Śmiesznie się to czyta.

Gość Xna
A główna autorka topiku salwowała się ucieczką?Rozwinął si ę nie po jej myśli,czy boi się podjąć dyskusję.Brak argumentów?

Gość marei
Napisała, co myślała i se poszła. Albo zgubiła swój topik.

Gość Xna
Ziało nienawiścią od niej,niestety.

Gość marei
Albo prowokacją :)

Marei - a co niby mają wnieść takie dyskusje? Oczekujesz, że udowodnimy tu któryś z poglądów, a obalimy jakiś inny? Przecież to niemożliwe. Wymieniamy tylko nasze opinie.