Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kachnawielgachna

orbitrek-zalety i wady

Polecane posty

Gość finka911
Dzisiaj zero orbitowania. Las, grzybki, dużo chodzenia... No niestety byłam potem głodna i wieczorem się najadłam. Najgorsze, że to były ciasteczka. Teraz mam wyrzuty sumienia....

Dziękuję xena za odpowiedz. Mówiąc szczerze Twój wynik jest inponujący i jeszcze bardziej zachęcił mnie do ćwiczen. Ja ważę 74kl,ale przy wzroście 160 cm, więc sama widzisz ze stanowczo za dużo. Mam nadzieję ze dam radę i dzięki cwiczeniom schudnę .

Witam wszystkich, ja dzisiaj, po wczorajszej sesji w kombinezonie neopronowym (czy jakoś tak) weszłam na wagę i aż mi się buzia uśmiechnęła - kilo w dół czyli jest już 68,3 jeszcze 3 do pierwszego założonego etapu, ale efekty już widać a to motywuje. Co do zumby w moim miasteczku jest i podobno super sprawa, koleżanki chodzą i mówią że spocą sie jak szczury a ze śmiechu na początku brzuch boli, ja niestety nie mogę, małe dziecko w domu uczepione nogi, dobrze że chociaż wcześnie chodzi spać to mogę pobiegać te soje 45 min, ale dodatkowo hula hop polecam, bo dodatkowo te 20 min kręcę i najwięcej zeszło właśnie w pasie, już 8 cm. I wiecie co jest najpiękniejsze - do tej pory byłam maniakiem czekoladowym, a teraz czeko nie istnieje bo wiem ile muszę się potem namachać żeby ją spalić. A i to forum motywuje jak nie wiem co - także wszystkim dzięki:)

Asiula82 kurcze przykro mi,bo milo bylo patrzyc na Twoje wyniki.Wez najpierw zglos sie do tych z allegro i na pewno uznaja.gwarancje,sprawdzic warto.To nie taki tani sprzet :-/ Jesli nie ,to polecam Kettlera,jest cichy i dlugowieczny ;-) tfu tfu

Gość mads
Cześć dziewczyny, mam pytanie o to JAK ćwiczyć na tym urządzeniu. Od paru miesięcy jestem na stypendium w kraju gdzie wcina się głównie tłusty ryż i makaron i masę smażonego w głębokim tłuszczu wszystkiego. Klimat i zanieczyszczenie powietrza zniechęca do jakiejkolwiek outdoorowej formy aktywności fizycznej, chyba że w formie wyrafinowanego samobójstwa. Dodatkowo przestałam tu palić i w trosce o własne zdrowie, formę i wiotką kibić zaczęłam korzystać ze szkolnej siłowni. Stoi tam właśnie orbi, taki spory magnetyczny i z ilością programów większą niż w lokalnej telewizji. Niestety, o ile obsługa pozostałych urządzeń jest wytłumaczona łopatologicznie za pomocą obrazków, to orbi jest ich pozbawiony, i prawdę mówiąc nikt na nim nie ćwiczy. Jak to w szkolnej siłowni, WFisty brak, a inne osoby ćwiczące jakoś nie pałają chęcią udzielenia mi porady. Podejrzewam zresztą że nikt nie wie, bo inne wynalazki typu bieżnie i rowerki są oblężone na okrągło, a ten stoi smutny i samotny Pytania mam 3: - to ma tak szybko śmigac? Bo jak dotąd ćwiczyłam na rowerku stacjonarnym i tam wiadomo, im mocniej się przyciśnie w pedałki tym szybciej się jedzie. Natomiast orbi jak się rozhulał to nie nadążałam nogami przebierać :D i to niezależnie od poziomu jaki sobie ustawiłam, po prostu rozhulanie trwało krócej lub dłużej, a potem już cały czas coraz szybciej... Nie mówiąc już o problemie z zatrzymaniem rozbujanego urządzenia... -co z tymi pałąkami od rąk? czy je się tak po prostu ściska pracując nogami, czy jakoś trzeba nimi szaleńczy pęd nóg hamować na zasadzie nogą cisnę a ręką ciągnę? -czy można w ramach urozmaicenia pedałować do tyłu? Szczerze mówiąć, mi bardziej taka opcja odpowiada, ze względu na trzaskające kolanka? Wiem, że pytania są trochę trywialne, ale czytając wasze forum znalazłam dużo zalet orbitreka, wiele powodów aby z niego skorzystać... i niestety, żadnej instrukcji... Pozdrawiam, Magda

Gość xena.21
Cześć Magda co do pytań: - podczas ćwiczeń musisz kontrolować swój puls, żeby za szybko nie biegać bo wtedy będziesz chudła o wiele wolniej, gdzieś już o tym ktoś wcześniej na tym forum napisał. Nie wiem co z tym rozhulaniem, jak zmieniałaś poziom obciążenia to czułaś różnicę?Pytam bo może orbitrek jest popsuty. - pałąki, złap je na ich wyższym poziomie i cały czas trzymaj , mi ćwiczenie na orbitreku przypomina chodzenie na nartach biegówkach. -można pedałować do tyłu, ja tak robię przez parę minut podczas treningu, bo gdzieś wyczytałam, że to ładnie podnosi pupę Ćwicząc bądź wyprostowana, wciągnij trochę mięśnie brzucha, patrz przed siebie tak lekko zadartą do góry głową, a stopy postaw płasko na pedała. Wejdź może na youtube, tam są filmiki jak dziewczyny ćwiczą. Pamiętaj, że jak już dojdziesz do wprawy to ćwicz minimum 45minut, a póki co to z każdej minuty spędzonej na tym sprzęcie możesz być dumna. Praktycznie każda z nas jak zaczynała to wytrzymywała tylko kilka minut i to jest normalne. Pozdrawiam

No ja to mam jakiegoś pecha, fatum normalnie. Facet od allegro rząda paragon, którego mi nie wysłał!!! Sprawdzałam 1000 razy, cały karton, wszystko zachowałam. Ehh. Poza tym dziś rano stłukłam swój nowiutki krem do twarzy wrrrrrrr !!! Rozmawiałam wczoraj z mężem, słyszał jaka jestem załamana i chyba uda się wymienić sprzęt na nowy ( trzymajcie kciuki). Szczerze powiedziawszy straciłam zaufanie do marki (pewnie chińskiej) na której ćwiczyłam zaledwie od miesiąca (dokładnie wczoraj minęło 4 tygodnie jak go mam). Więc nawet jak go naprawią, lub jakoś załatwię tą reklamację będę chciała się go pozbyć albo podaruję mamie. Naolala a jakiego ty masz dokładnie (typ) i czy dużo ci miejsca zajmuje??? Do Magdy coś mi się w tym orbim nie podoba, ćwicząc na orbitreku powinnaś czuć jakikolwiek opór i nie powinno tak być że coraz bardziej przyśpieszasz a później nie możesz wyhamować - to brzmi jakby miał jakąś wadę. Mój orbitrek teraz tak działa - to znaczy ma zerowy opór heh i chodzi tak szybko że moje nogi nie nadążają -nie wiem czy się śmiać czy płakać :(

Gość xena.21
Dziewczyny muszę sie pochwalić, że przyszły mi buty z poduszeczkami na podeszwie. Weszłam na próbę na orbiego i o dziwo nie czułam stóp, w końcu ćwicząc nie miałam uczucia jak by mi ktoś gwoździe w stopy wbijał :) Odnośnie treningu, to jak zwykle usypiam dziecko i ruszam do boju 70minut. Pozdrawiam trzymajcie się ciepło

Dziewczyny właśnie zauważyłam od dziurki tej od pedałów że jakiś pasek jest (tak jakby spadł z koła) w żaden sposób nie mogę otworzyć tej plastikowej obudowy - chciałam spróbować sama naprawić ale chyba nic z tego :( Zobaczymy co pan z allegro mi odpisze. Ewidentnie mogę mu udowodnić, że kupiłam u niego i dostał kasę a że nie dał mi paragonu to on jest nieuczciwy i powinien się bac skarbówki a nie ja. Tak czy tak będę gorąco namawiać męża, jak nie za gotówkę to na raty ale chyba lepiej kupić lepszy sprzęt niż zrobić sobie problem!!! Najbardziej martwi mnie brak ćwiczeń przez 3 dni - normalnie aż mi się ryczeć chce !!!!

Gość osz przegapilam ciag dalszy
Asiula - wspolczuje problemow ze sprzetem i zycze jak najszybszego pomyslnego rozwiazania tychze!! Z facetem z Allegro kloc sie do upadlego, ze ma Ci wymienic sprzet na nowy. Mozesz udowodnic przez konto na Allegro, ze od niego kupilas. A czas wolny od orbiego wykorzystaj na inne cwiczenia. Wejdz na youtube, np. i porob sobie 8 minuet abs - na brzuch, 8 minute legs - na nogi, 8 minute buns - na pupe. Niby tylko 8 minut, ale daja wycisk :) plus jakies cwiczenia rozciagajace, 8 minute stretch :D Zawsze to jakas odmiana dla organizmu i zarazem potrzebna :) Ja dzis poszlam spac o 2.00 rano, wstalam o 6.00, zrobilam 20 min jogi dla poczatkujacych (z youtube wlasnie) + 8 minut cwiczen na brzuch i na pupe... oj czulam miesnie, czulam.. na orbim mi sie nie chcialo jakos jezdzic... Pozdrawiam :D

Xena gdzie kopiłaś te buty - jak na allegro to podaj linka, rozmawiałam z koleżanką wuefistką i mówiła że te butki ogólnie świetnie działają,

osz przegapilam ciag dalszy świetny pomysł, spróbuję tej jogi i innych ćwiczeń. Tak na dobrą sprawę to wymiana sprzętu może potrwać dłuższy czas :( Pewnie, że będę się kłócić do upadłego to jego problem, że nie wystawił paragonu to on oszukuje skarbówkę nie ja. Ja mam dowód i w postaci konta allegro i potwierdzenie płatności dla niego i wkońcu pozytywny komentarz od niego. Najgorsze jest to, że się nie odzywa :(

Gość mads
Xena - dziękuję za szybką odpowiedź. Raczej nie jest zepsuty - bo sprawdziłam oba dostępne dla studentów i na obu problem się powtórzył. Może jakoś obszerniej napiszę - ja na tego orbi weszła, ustawiłam sobie pierwszy poziom i tak jakoś bezoporowo pojechał, że mało mi te drążki zębów nie wybiły :D no to po chwili takiego pedałowania w tempie 20 -22 km/h (tak pokazał licznik) podkręciłam sobie opór... Efekt był taki, że z coraz większym trudem ruszałam z miejsca, ale potem znowu - 20 -22,24 km/h i tak jakby samo niosło, bez mojego większego wysiłku, nawet nie musiałam naciskać mocno na pedały. Dziwnie się czułam, jakbym nie mia miała kontroli nad urządzeniem, ono samo za mnie pedałowało praktycznie. Dziekuję za porady odnośnie postawy, będę się pilnować (sala zaprojektowana jest dla krasnali, tzn ja z moim 175 jestem tu żyrafą) i nie zginać za bardzo ( ale czuję się trochę krzywa przy tym pedałowaniu, to fakt.. pewnie ku zgrozie wszytskich na sali nie powstrzymam się jutro od pogrezebania w ustawieniach Orbi i przystosowaniu do swoich potrzeb). HR mam i tak wysoki, 140 bez problemu osiągam i utrzymuję Tak naprawdę nie muszę chudnąć - po prostu nie chcę się upaść na tutejszej diecie, no i zadbać o formę w tutejszym klimacie - serce i krążenie, plus - jak się nie zmęczę to mam problemy z zasypianiem... A ze względu na problemy kostno-stawowe nie chcę przeginać z truchtaniem na bieżnik czy rowerku... A właśnie, wyczytałam że choroby krążenia są przeciwwskazaniem do ćwiczeń na Orbi, czy ktoś wie jakie i dlaczego ? Tu moim problemem jest skłonność do żylaków, ale akurat na to schorzenie ruch jest wskazany. A co do butów, czy ma sens ćwiczenie w butach MBT ( to takie inne EasyTone, buty kołyskowe, które noszę ze względu na ich dobroczynny wpływ na stan stawów i kręgosłupa) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję, Magda

Gość xena.21
Asterka kupiłam na allegro, http://allegro.pl/easytone-obuwie-sportowe-reebok-42-wyprzedaz-i2699023329.html. Już dawno je chciałam, ale były dla mnie za drogie więc czekałam na okazje.Ta koleżanka naprawdę widziała efekty po chodzeniu w takich butach? Gdzieś czytałam, że one tak na prawdę nic nie dają, ale w trakcie dzisiejszego chodzenia na orbitreku czułam bardziej mięśnie nóg i pośladków(nie wiem czy to tak rzeczywiście czy może tylko moja wyobraźnia) Mads chyba wiem o jakie buty Ci chodzi, też w takich ćwiczyłam, ze względu na ogromny dyskomfort śródstopia podczas ćwiczeń, a te buty maja grubą podeszwę.Też mam 175cm. Ile kg ma koło zamachowe tego orbitreka? Kiedyś przeczytałam, że jak orbitrek jest ma za duże koło zamachowe to możemy mieć wrażenie, że wręcz na nim płyniemy a nie ćwiczymy.Odnośnie przeciwwskazań to ja nic niestety nie pomogę. Asiula nie dawaj się temu sprzedawcy, i trzymam kciuki żebyś jak najszybciej do Nas dołączyła :)

Facet się nie odzywa :( Tak jak myślałam :( Dziewuszki dajcie znać czy faktycznie działają buciki??? Ja już dawno chciałam je kupić ale wtedy wybuchł ten skandal gdzie amerykanka wygrała proces z Reebokiem skarżyła ich i wygrała. Więc sobie odpuściłam. Ale może coś w nich jest i nie na każdego działa ?? Xena a jakiego ty masz dokładnie orbitreka??? Duża zajmuje miejsca??? Jakie ma funkcje i czy jesteś z niego zadowolona??? Działa cicho??? Sprawuje się??? Sorki za tyle pytań ale i tak mam zamiar kupić nowy lepszy więc teraz mam dylemat jaki.

Gość xena.21
Nie wiem czy te buty faktycznie mi coś pomogą w związku z walką z tłuszczykiem, ale jak dzisiaj ćwiczyłam to bardziej czułam mięśnie, Jak jechałam po córkę do przedszkola to mnie pośladki bolały i do tej pory je czuje.Tez słyszałam o tym procesie i byłam przekonana że to ściema. Ja ma thorn e5000 16kg koło zamachowe, zajmuje sporo miejsca ale to tak jak pozostałe z którymi miałam do czynienia . Funkcje- ma różne programy, ale ja ich nie używam, pokazuje puls, prędkość, dystans, watt,kcal i ma regulowane podnóżki.Jest cichy i jak na razie jest wszystko ok (odpukać). Mi najbardziej zależało żeby orbitrek miał duże koło zamachowe. Oba orbitreki są bardzo fajne, musisz tylko wybrać czy zależy Ci na wielkości koła zamachowego, czy regulacji obciążenia.

Asiula82 ja mam Kettlera Rivo P,ale o tych co pisalas,tez dziewczyny na forum pisaly duzo dobrego.Ogolnie.firma jest super niemiecka i jesli chodzi o ten sprzet to jest swietny. Nie zajmuje duzo miejsca moim zdaniem.A gdzie go wyparzylas ,rowniez na allegro? Ja kupowalam na ebay uk i tez kiepsko.to widze jak cos w nim padnie,ale licze na jakosc firmy ,ze dluugo nic sie z nim nie bedzie dzialo :-)

Witam dziewczyny W kwestii wyboru orbitreka nie pomogę niestety bo jestem zielona,a sama mam najtańszego chyba :) Chcę się pochwalić,że wczoraj już 15 min poszło jak z płatka :D I to nieprawdopodobne ale zrzuciłam w ciągu 4 dni 2 kg !

Dziewczyny zaszalałam, zamówiłam tego z 14kg kołem zamachowym. Naolala wydaje mi się, że są one bliźniaczo podobne. Co do mojego starego orbitreka facet mnie olał całkowicie ale nie odpuszczę nawet jak miałabym to zgłosić na policję (oczywiście zacznę od administracji allegro). Jeśeli go naprawią oddam go mamie - robiła takie maślane oczy jak go zobaczyła heh Co prawda moja mama jest szczuplutka i nie potrzebuje ćwiczeń w celu schudnięcia ale dla zdrowia napewno się jej przyda. Ciekawe tylko co mąż powie na taką rozrzutność. Ehh no ale cóż ja rzuciłam palenie coś mi się za to należy ( ona nadal pali) mam go w szachu heh. Brokatowy anioł pięknie, brawo oby tak dalej!!! Każdy taki sukces mobilizuje do dlaszej walki :) Trzymasz dietę??? Powiem wam szczerze, że nie myślałam, że ćwiczenia tak uzależniają. Szok.

Gość xena.21
Brokatowy Anioł bardzo ładny wynik już osiągnęłaś, byle by się nie poddawać. Jak zaczynałam ćwiczyć to też miałam takiego najtańszego.Zarzało się że ćwiczyłam na orbim, który kiwał mi się na wszystkie strony, ale byłam zawzięta i doczekałam się lepszego sprzętu. Asiula82 bardzo fajny ten orbitrek. Podejrzewam, że ten nowy zakup jeszcze bardziej Cię zmobilizuje do pracy. Uzależnić się od orbiego można i to bardzo, sama tak mam. To taki dobry nałóg :) Ważne tylko żeby się nie przetrenować , tak jak ja to miałam, bo będziecie musiały mieć przerwę w ćwiczeniu, a wtedy dopiero się chce płakać. Jak zwykle dzisiaj i jutro nie ćwiczę, ale i tak mam , trochę ruchu , bo robię porządki w domu. Pozdrawiam

Asiula,no właśnie ,że nie trzymam :) Ja ogólnie bardzo malutko jem ale często, a czekolady sobie nie odmówię zwłaszcza przed okresem. Wczoraj dzieci namówiły mnie jeszcze na pizzę ,zjadłam 2 kawałki :o A dziś taka niespodzianka na wadze :)

Super Asiula bedziesz z przyjemnoscia smigac na Kettlerku :-) oj ja tesknie za orbim,musze sie znow zmobilizowac ...:-/

Cześć, dziewczyny musze się pochwalić, na wadze już 67 kilo czyli w sumie przez 2 tygodnie 4 mniej, mała śpi wiec zaraz ide biegać, nawet mąż zauważył że schudłam hurrra, do pierwszej bazy jeszcze tylko 2.

Borkatowy Aniele no to super, nic tylko pogratulować. Najlepsza jest taka dieta, jeść wszystko a w małych ilościach wtedy nie ma jojo. Asterko77 pięknie, naprawdę super wynik!!! Dziewczynki ależ tęskno mi za bieganiem. Sama już nie mogę się doczekać na swojego nowego. No i mam wielkie zmartwienie ze starym :( Wiem, że tyle zainwestowałam, że napewno będzie mi służył na lata (tfu tfu odpukać). Ja także dziś pól dnia w ruchu, nie dosyć że się nabiegałam za bąblem to jeszcze auto wypucowałam na błysk ( chcę zapunktować u męża ;) ) Trzymajcie się dziewczyny, miłego wieczorku :) Naolala a ty już nie śmigasz???

Oj Znow mnie energia i checi opuscily,mam slomiany zapal to moja wada :-( i ponas kilo wrocilo ...:-( dam znac kiedy znow zaczne ,a zaczne na pewno ;-) cwiczycie rano czy wieczorem dziewczyny?? O jakich porach?? Pozdr

Ojej a u mnie 3 dzień i poprostu umieram z braku orbitreka :( Chyba się uzależniłam ;) Ja zawsze śmigałam wieczorkiem jak dzieci już w łóżeczkach, tylko wtedy mogę. Bo pomimo tego, że mała śpi jeszcze w dzień zawsze mam wtedy co robić - a to pranie, gotowanie, sprzątanie.... Już się nie mogę doczekać aż przyjdzie moja nowa zdobycz. Męża poinformowałam, był lekko zaskoczony. Ale zanim zdążył cokolwiek powiedzieć przedstawiłam mu swoje argumenty ( że mi się należy bo tyle kasy przepaliłabym w rok) i w sumie się ze mną zgodził. Heh upiekło mi się ;) A tak będzie miał zdrową, piękną żonkę do tego nie palącą heh

Ja też wieczorkiem, ćwicze, bo w dzień nie ma szans - moja dwulatka już w dzień nie śpi, zaraz zaczynam Miłego wieczorku wszystkim

Dziewczyny ale ze mnie gapa. Przy pakowaniu orbitreka zauważyłam że mam fakturę ( dowód zakupu ) zaklejoną folią na kartonie. Ależ się namęczyłam żeby go spowrotem złożyć ehh. Najgorsze jest to, że za Chiny nie potrafię go zmieścić do tego kartona, w którym do mnie przybył :( Chyba poczekam na męża on jest lepszy w te klocki :) Asterka to mamy dzieci w podobnym wieku moja córcia ma 20 miesięcy, straszy synek ma już 8 lat :)