Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak se pisze

kawałek Londynu, co zobaczyć?

Polecane posty

Gość tak se pisze

Wpadam do Londynu na przyszły tydzień. To mój pierwszy wyjazd za granicę z Polski i tym samym pierwsza wizyta w tym mieście. W związku z tym nie mam sprytu globtrottera. Niewiele też będę miała czasu poza pracą, głównie wieczorami i nie wiem gdzie będę mieszkać. Bardzo proszę, powiedzcie mi co jest ciekawego do obejrzenia w trójkącie między pałacem Buckingham, budynkami parlamentu a powiedzmy Victoria Station (a propos, to metro?). Chodzi mi nie tylko o kulturę czy życie ludzi ale o to jakie sklepy warto tam odwiedzić. I jak wygląda komunikacja miejska, jakie są ceny, co warto kupić (w sensie oryginalności i cen), do której godziny są otwarte sklepy? Może jakieś duszyczki zechcą mi odpowiedzieć jak najdokładniej? Aha, czego się wystrzegać?

Gość defx
wystrzegaj się obcokrajowcow, zwlaszcza tych niewyzytych co czyhaja na turystki co by im zrobic dobrze ;)

Gość tak serio to...
nie ma takiego miasta Londyn

Gość efka 2333
jezeli chodzi o ubrania to w georgu (asda) maja teraz wyprzedaz, ja sobie kupilam fajne ciuszki, bardzo dobre gatunkowo, az sie sama zdziwilam:) next jest calkiem ok, i po przystepnych cenach, house of fraser jest drogi ale czasem mozna kupic cos fajnego na wyprzedazy, w h&m maja fajne dzinsy, ogolnie ubrania sa o wiele tansze niz w Polsce, za dzinsy zaplaci sie okolo 20 , 30 funtow, za jakies podkoszulki z wyprzedazy okolo 5 funtow, sklepy zazwyczaj sa otwarte od 9 do 20, oplaca sie kupowac buty ze skorki, torebki, zloto i srebro jest tanie ale nienajleprze jakosciowo, komunikacja miejska jest calkiem ok, co prawda nie masz planu rozkladu autobusow , jest jedynie napisanie ze autobus jezdzi o tej o tej gdz co okolo 10 min, co nie zawsze sie sprawdza,,,,metro jest proste do rozszyforwania, wszedzie masz kolorki dla odpowiedniej linii, wystrzegaj sie brixton,,

warto zobaczyc Soho, dzelnice rozpusty jak to mowia ;), poza tym popularne jest Muzeum figur woskowych, Science Museum, Trafalgar Squere..zreszta wejdz w google, tam jest pelno informacji na ten temat :) aha, polecam odwiedzic jakikolwiek pub angielski, maja one swoje klimaty

Gość Roman G minister edukacji
Cenzura topika

Gość tak se pisze
dzięki ogromne (efka, super informacje!) i proszę, wpisujcie jakieś porady jeszcze :))) (do "tak serio": no ja wiem że Londyn to tylko taka legenda i okaże się że świat jest rozpoczętą makietą tylko i kończy przed Londynem ale warto sobie powyobrażać...)

Gość kayka
Snt JAmes PArk - park z pelikanami - zaraz obok palacu. China Town troszkę w lewo od palacu

Gość Olaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
witam ja z kolei polecam Camden Town, ale najlepiej w weekend-absolutnie obowiązkowe!!!! a na zakupy polecam Primark i TK Max, to są sieci sklepów, więc sprawdź sobie na necie, gdzie będziesz miała najbliżej od Twojego mieszkanka:) pozdrawiam

Ja byłam w Londynie tylko 4 dni co prawda i na zakupy nie miałam czasu. Moja bazą był Tower Bridge bo tam mieszkałam. Byłam w twierdzy Tower, St Pauls Cathedral dosłownie wychodzisz z mostu Millenium na wprost katedry. Codziennie rano chodziłam sobie wzdłuż Tamizy na spacer a tam po drodze: Teatr Globe (zszekspirowski), Tate Gallery. Obowiązkowo zobacz Big Bena. Przy nim odpływają stateczki na Greenwich; bardzo mi się podobało miasteczko G. , niska zabudowa i domki takie z innej epoki, angielskie po prostu:) Polecam tam knajpkę z makaronem (chińska), tanio. Nie wiem ile kosztuje London Eye bo nie byłam ale widoki podziwiałam z St. Pauls i z wieży ( nie pamiętam nazwy - w domu sprawdzę. Wieża związana z pożarem w Londynie). Byłam na Picadilly Circus, St. James Park, Buckingham Palace. Nie pamiętam więcej. Ostatniego wieczora z kolega jeździliśmy po Londynie samochodem chyba 3-4 godziny. Koniecznie zjedz fish&chips :) Niestety cen nie pamiętam bo kolega był sponsorem a na Greenwich miałam za darmo bo koleżanki koleżanka pracuje tam w kasie:) Może wieczorem cos dopisze ja sobie przypomne.

Gość tak se pisze
dzięki za wszystkie rady, spisałam co ważne diabli, denerwuję się tym wyjazdem :)