Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

studenttt

jakie są objawy tasiemca?

Polecane posty

brałam 4 tabl i właśnie nie wiem co sądzić, bo jeśli cokolwiek ze mnie wyłaziło to kawałki jakieś - nie miałam całego robala - czy to możliwe żeby tak sie rozłozył ? lekarz powiedział, że wzięcie cesolu równe jest wyzdrowieniu .. nie wiem czy tak jest rzeczywiście .. a ty ?

Gość aliens
ja jeszcze kończe te zioła -paraProtex-a dopiero po tym zamierzam zażyć DISTOCIDE , czyli prazyquantel.i zobaczymy....

jestem zdania, że na takie gadżety nie ma co ziół - od razu z grubej rury. byłam dziś u lekarza i powiedział, że Cesol jest najsilniejszy i nie ma opcji by nie wytruł wszystkiego

Gość aliens
tak .zgadzam się-ale skoro kupiłem ten ParaProtex i zabuliłem 110 zł. TO GO ZJEM CHOĆBY NIEDZIAŁAŁ> a co do leku to cesol tez ma jako substancje aktywną prazyqantel-chyba

tak, cesol jest najlepszym lekiem z prazykwantelem, leczenie jest w 100% owocne. ja wzięłam 10 mg, a 20 stosuje się na pasożyty i inne świństwa tropikalne z afryki nawet :) zabije wszytsko

Gość aliens
właśnie-jakie dawkowanie jest tego cesolu - bo ja dowiedziałem się że trzeba 1tabl, 600mg praziquantelu na 10kg.wagi ciała . Ile Praziquantelu jest w CESOLU?

Tak ja pamietam mialam takie objawy, że wraz z kalem wychodzily biale robaszki, ktore powodowaly swedzenie z reguly zazwyczaj wieczorami to sie nasilalo. Okropnosc. Myslalam, ze to od slodyczy, ale nie zjadlam przez tydzien nic nawet nie slodzilam herbaty i ciagle to samo. Choruje takze na rozne choroby, wiec akurat z badan kontrolnych krwi wyszlo mi, ze mam krwinki kwasochlonne podwyzszone i wyslali mnie do sanepidu na zbadanie krwi w kierunku pasozytow. Wyszlo jak byk, ze jest sobie taki stworek i znalazlam sie w szpitalu chorob zakaznych ( w poradni ) leczylam sie pol roku, pani doktor dawala mi jakies tabletki co lykalo sie 3 dni po dwie czy trzy tabletki na dzien i 3 razy ta serie powtarzala i po pol roku odczyn wyszedl juz ujemny. A w ten czas wraz z kalem wychodzily jakies dziwne czarne kropki, a po swedzeniu i bialych robaszkach ani sladu. Pamietam, ze jeszcze chudlam sporo - jadlam duzo, a waga spadala. To tyle z moich doswiadczen.

A co do robienia badan kal w kierunku pasozytow to wielka lipa ja do swojej przychodni zanosilam 2 razy i ciagle wychodzilo, ze brak czegokolwiek, a w sanepidzie placi sie 30 zl za badanie i wychodzi wszystko jak byk.

Gość aliens
więc potrzeba skierowanie od lekarza do sanepidu...Tak?

Do sanepidu nie trzeba nic z tego co pamiętam. To idzie się na własną rękę i mówi się na co w kasie ( że na pasożyty badanie chce się zrobić ) płaci się i idzie do laboratorium na pobranie krwi z karteczka jaka daje pani w kasie. Wyniki są po tygodniu coś tak i z tym wynikiem wtedy do lekarza pierwszego kontaktu, a on już bez żadnego "ale" wtedy - jezeli wyjdzie dodatni ten wynik - kieruje do zakaznego. Ja pamietam moja lekarka od cukrzycy sama mi przepisala ta pierwsza serie leku bo miala do tego prawo na podstawie tych krwinek kwasochlonnych podwyzszonych i tego badania z sanepidu wlasnie. Poszlam akurat do niej na wizyte i przy okazji pokazalam to i ona mi dala tez skierowanie do zakaznego, a tam juz za darmo robia wszystkie badania i to co w sanepidzie takie i jakies jeszcze mnostwo innych (wszystko z krwi ) i tez przepisuja leki dalej jezeli nadal jest dodatni. Ja meczylam sie pol roku, troche trzeba niestety, ale tych robali juz nie bylo przy zalatwianiu sie - po pierwszej serii tych tabletek poznikaly i odczyn co miesiac spadal, az w koncu spadl do ujemnego i jest juz ok. :-) A lazilam z tym od stycznia tamtego roku i dopiero w czerwcu jak juz nasililo sie bardzo z tymi robalami i lekarka mnie nastraszyla z tymi krwinkami to zrobilam z tym porzadek, zaczelam wlasnie od badania w sanepidzie i tak juz z gorki. Do konca roku mialam juz z glowy ten problem.

Tak apropo jeszcze ktoś wczesniej umiescil zdjecie z tym czyms bialym na piapierze - to wlasnie sa jajeczka tasiemca czy glistnicy ludzkiej. Ja takie mialam wlasnie i same wychodzily sobie z reguly pod wieczor to sie zaczynalo, a z kalem to juz zawsze. Ja tak postapilam z tym problemem tak jak opisalam wszystko wyzej i teraz juz jest ok.

kochani, rzeczywiście nie wyjdzie nic badaniu kału w zwykłym lab, trzeba dać w Wawie np do szpitala zakaźnego itp. tylko am zbadają dobrze. ja miałam objawy : kropki w kale, swędzenie odbytu, poddenerwowanie, swędzenie ciała, wysypka. w gole nie chudłam. aha i wzdęcia miałam spore. wzięłam 2 razy po 3 buteleczki zentleu, po którym wyszła mi glista zdechła ( tydzien po pierwszych 3 butelkach ). potem wziełam cesol 4 tabl - jak się go stosuje na wagę ciała nie wiem, mi dano 4 tabletki na raz a ważę ok 54 kg. po około tygodniu od cesolu zaczęlo sie ze mnie wysypywać z kałem jakiś coś - kremowe kropeczki, dziwne jakieś dłuższe bałe kreski co sie rozmazywały przy dotknięciu - może to wrak robala, nie wiem. obecnie nie mam już tyle wzdęć, nie mam wysypek, nie swędzi mnie odbyt. w kale rzadko już cokolwiek widze. mam się obserwowac, szczególnie do 3 m0cy, bo wtedy tasiemiec odrasta - jeśli została głowa. te robaki co wypełzają nocą to albo owsiki albo człony tasiemca psiego - te tak potrafią .

Gość aliens
o -u mnie właśnie tak sie dzieje -ale to józ wiele lat.Z badania kał nic nie wyszło dlatego nie chce tego więcej robić-natomiast chetnie zgłosze sie do sanepidu na te badania krwi -skoro nie trzeba skierowania od lekarza -tylko gdzie to np. w Warszawie by było? Prazyquantel załatwiłem sobie sam -ale troche się boje sam brac -zwłaszcza że sporo waże i tych tablete wychodzi z 10 chyba wg . wagi

Gość aliens
na ich stronie nie ma opcji badania krwi na pasorzyty -jedynie wymazy albo kał.

To nie pomogę nie mieszkam w Wawie, ja znalazłam w internecie swój wojewódzki sanepid i na stronie tez nie bylo nic napisane, wiec zadzwonilam i spytalam. A jak nie robia to po prostu spytac gdzie robia, jezyk za przewodnika.

alens - ja też jestem z warszawy - najlepiej kał oddać albo do Insytutu Higieny na Chocimskiej lub do poradni chorówb psaożytnycznych w szpitalu zakaźnym na wolskiej, na 1 piętrze jest podobno gabinet nr 23 - i tam oddaje sie próbkę i na bank wychodzi co i jak. ważne że jeśli uda sie zdobyć kawałek stwora - to panie stamtąd od razu potrafią powiedzieć co to za gatunek - sa podobno mało miłe, nie chcą przyjmować próbek, ale należy ładnie poprosić. w innych lab próbki ida do kosza na śmieci niestety ... ad brania leków - ja poszłam do lekarza - w LIM na Domaniewskiej jest lekarz chorób zakaźnych - ten zlecił mi 4 tabl cesolu na raz. jutro odtruwa sie mój mąż , weźmie 6 tabletek. Najlepiej poradzic się lekarza, bo to jednak lek.

Gość aliens
w kwestii leku to poradziłem-a raczej prubowałem poradzic sie lekarza -ale ten odesłał mnie na badanie kał .....i koło sie zamyka .Mieszkam blisko warszawy -więc wolał bym -ODPŁATNIE ale SOLIDNIE i z krwi .. bo z doświadczenia wiem że w kale te człony sie nie trzymają i nic z tego badania nie wynika.W poniedziałek zadzwonie do Sanepidu i popytam o te badania z krwi...w sobote nikt nie odbierał.

Gość barrt
W jaki sposób zdobyć cesol? (oczywiście piza birukratyczną drogą importu docelowego) Z lektury odpiwedzi wynika, że było to możliwe. Słyszałem o opcji kupna tego w niemieckiej aptece na polską receptę, ale to jest długa wyprawa. Czy można to kupić na wysyłkę?

ja wysłalam po receptę ciocię, która mieszka w niemczech. kupiła i wysłała mi.

wczoraj zawiozłam kał do badania na wolską do szpitala. naładowałam w buteleczkę pełno czegoś, co mi przypomina częsci robaka. Po cesolu nadal mam objawy - tzn cos w kale i swiąd odbytu - nie wiem czy ten cesol nie podziałał ??? byłabym zalamana ... zobaczymy co mi wyjdzie w badaniu - jutro wyniki.

Gość Xtreeme
Wie ktos jak dlugo taki tasiemiec zyje w jelitach?

moze życ tyle, ile człowiek. masakra ja odebrałam wyniki po leczeniu cesolem, czysto :-)

Gość Xtreeme
A jak wygladaja te kawalki tasiemca ktore mozna podobna znalezc w kale?? Ma ktos jakies fotki? Jak tak to prosze wrzucic bo nie zamierzam grzebac w kale i szukac czegos co nawet nie wiem jak wyglada.

Gość Xtreeme
Dzisiaj kupuje dynie lub pestki dyni i bede sie tym faszerowal.

Gość aliens
żółtawe około 1cm dł. około 0,5 cm szerokosci taki prostokąt wydlużaja sie i skracaja...

Gość Oslossss
Kolega zaczol gadac wczoraj o Tasiemcu..i teraz caly czas czuje jak on by tam byl ;// dzisiaj mnie brzuch bolal strasznie i sie pocilem..nie wiem czy to ze strachu czy co..