Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mewa27

Badanie urodynamiczne - co o tym sądzicie? Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość mewa27

Witam, od lat paru mam przewlekłe zapalenie pecherza. W 99% pojawiające/nasilające sie po stosunku:( Furagin, żurawina, urosept, urovaxom i co tylko medycyna wymysliła w Polsce poległa. Urologów przeżyłam paru. Diagnoza - po stosunku to zwykle normalne. Furgina, siusiu po , zurawina profilaktycznie. Ostanio dostalam urovaxom - wydatek bagatela 300 zeta. Czekajac na cud w czasie brania urovaxomu dopadło mnie znowu. Podeptalam do urloga ktory sie bardzo zdziwił ze pozostali mnie tak olewali. Pomyslałam w koncu ktos kompetentny. Ponownie posiew, usg i.. NIC. Wszystko jak najbardziej ok. Urolog zalecił badanie urodynamiczne, ktore ale cos wykaże albo moje infekcje pozostaną niewadomą. Na sajtach o tym badaniu twierdza ze stosuje sie je przy nietrzymaniu moczu. A z tym nie ma problemu. Czy macie jakies doświadczenia w tym zakresie? bo to kolejne 300 zł . Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Badanie urodynamiczne można zrobić na NFZ. Jest bardzo potrzebne przy objawach, o których piszesz, i mądry urolog, że Ci to zalecił. Uprzedzam, nie jest miłe, ale naprawdę celowe. Poza tym wcale nie wykonuje się go tylko przy nietrzymaniu moczu. A jeśli urodynamiczne nic nie wykaże - to zrób jeszcze cystoskopię koniecznie z biopsją (bo lekarze to olewają). Jeszcze bardziej nieprzyjemne, ale naprawdę może Ci bardzo, bardzo pomóc. Zdołuję Cię :) - Twoje doświadczenia to dopiero początek, jeśli zaniedbasz, dopiero dowiesz się, jak wygląda \"leczenie pęcherza a la polonaise\" :( O tym, jak te badania wyglądają, poczytaj sobie na www.pecherz.pl -- dział \"Badania\". Jakbyś miała jakieś wątpliwości czy potrzebowała jakiegokowleik wsparcia - pisz do mnie. Pozdrawiam i trzymaj się :).

Gość mewa27
Dzięki za odpowiedź. Ja bardzo chcę nie zaniedbywać :) Niestety doświadczenie mi pokazało ze to urolodzy zaniedbują - nawet Ci z prywatnych przygodni. W przerażajacej ilości przypadków mojego leczenia sama wyczytałam a następnie nakierowałam urologa na sposób. W "państowej" słuzbie zdrowia nawet nie będe probowala tego robić bo pewnie termin uda mi się znaleźć w 2016:-> Urolog dał mi namiary na polecona klinikę więc się wybiorę na tę "przyjemność". Może w końcu uda mi się chociaż zdiagnozować przyczynę bo jak narazie w wylecznie wątpię.

Na wszelki wypadek upieraj się przy teście Pearsona (wstrzykują Ci do pęcherza wodę, a potem chlorek potasu i sprawdzają reakcję bólową). Wprawdzie on nie jest miarodajny, ale gdyby wyszedł pozytywnie (po potasie odczuwasz większy ból), to będzie to dla Ciebie ważna wskazówka. I tak Cię pomęczą przy badaniu, więc jeszcze jedno męczenie przeżyjesz :), to trwa ze 3 minuty dłużej, a czasami bywa pomocne. A jak chcesz - zrób sobie sama mały test: napij się np. coli (mocno gazowanej) albo sporo soku z grejpfruta (wyciśnięty, żeby był prawdziwy) - i zaobserwuj, jak za jakiś czas zachowa się Twój pęcherz i co będziesz czuła.

Gość *megan*kkkkkkkkk
podzielcie sie opinią o tym badaniu

Gość zawadzia
pęcherz