Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Ganglionowa

GANGLION - Torbiel galaretowata

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Lepiej nie traktuj go t艂uczkiem, tak na prawd臋 to nie jest bezpieczna metoda. Nigdy nie wiadomo czy p艂yn si臋 rozleje r贸wnomiernie, czy mo偶e gdzie艣 si臋 skumuluje i uszkodzi Ci 艣ci臋gno czy staw. Ja mia艂am przez kilka lat na przegubie prawej r臋ki, wyszed艂 jak mia艂am ma艂e dziecko, r臋ka przeci膮偶ona. Mia艂am r贸偶ne leki, ma艣ci, opaski... dopiero po zagipsowaniu r臋ki wszed艂 do 艣rodka /tak m贸wi艂 lekarz/. Mam spok贸j. W ubieg艂ym roku z dnia na dzie艅 pojawi艂 si臋 na nodze, na linii pantofla /pod du偶ym palcem w stron臋 艣r贸dstopia/. Masowa艂am, rozgrzewa艂am, bez skutku. Jaki艣 czas temu sam znikn膮艂 ;-) Nie wiem od czego to zale偶y, ale czyta艂am sporo o tym i nie ma regu艂y na to 艣wi艅stwo - czasem si臋 odnawia nawet po zabiegach a czasami samo znika niespodziewanie. Je偶eli nie dolega to ja nie rusza艂abym. Kiedy艣 by艂am u takiego znanego ortopedy i on sam tak powiedzia艂, 偶e zanim nie dokucza to zostawi膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Wiczkaa bejbee
Mam 13 lat. Ganglion mia艂am rok na grzbiecie prawej stopy , nie wiedzia艂am co to jest moja mama my艣la艂a ,偶e po prostu si臋 uderzy艂am i ,偶e to zniknie . Lecz nie znik艂o ;( . Nie dawno ok. 2 tyg. temu mia艂am zapalenie w lewym nadgarstku , no to przy okazji pokaza艂am lekarzowi moj膮 ''gulk臋'' na nodze , naciska艂 mi na ni膮 z ca艂ej si艂y i u艣wiadomi艂 mnie 偶e to jest ganglion i , 偶e b臋d臋 mia艂a operacje(zabieg) . Troche si臋 za艂ama艂am bo to moja pierwsza operacja ,ale no c贸偶 ten ganglion mi przeszkadza艂 , nie bola艂 , ale przeszkadza艂 .Brzydko wygl膮da艂 na mojej stopie ;( . Dzi艣 mia艂am operacje , by艂am pod narkoz膮 og贸ln膮, nic nie pami臋tam :) . Nog臋 rozcieli wyjeli ganglion i zaszyli . Teraz mam mocny b贸l stopy , za tydzie艅 zdejmuj膮 mi szwy i mam nadzieje 偶e wszytko b臋dzie dobrze i te paskudztwo nigdy do mnie nie powr贸ci. Nie 偶ycze takiego b贸lu nikomu. B臋de mia艂a spok贸j :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ze co

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wczoraj mia艂am zabieg usuni臋cia ganglionu prawego nadgarstka. R臋ka wci膮偶 boli jak nie wiem, staram si臋 jej nie u偶ywa膰 i wszystko robi臋 lew膮, cz臋sto z pomoc膮 kogo艣 innego. Mia艂am znieczulenie miejscowe. Wypu艣cili mnie ju偶 wczoraj wieczorem, ale dzisiaj jad臋 po wypis :) Mam nadziej臋, 偶e z r臋k膮 wszystko b臋dzie ok, w ko艅cu to prawa ko艅czyna :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja mialam zabieg usuniecia gangliona na lewej dloni... trzeba przyznac, ze bolalo i dalej boli mnie kosc. sam zabieg nie byl az tak straszny, mialam znieczulenie miejscowe. I tu mam pytanie do tych, kt贸rzy mieli juz taki zabieg. Czy was tez reka boli, szwy wiadomo, ale kosc na kt贸rej to bylo? czy mieliscie mdlosci po kilku dniach od zabiegu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no wi臋c ja mam bardzo nietypowa historie gangliona i chcialabym uslyszec ze ma ktos podobnie.. pierwszy raz pojawil mi sie poltora roku temu po miesiacu mialam usunietry operacyjnie.. pozniej po 9 miesiacach odrosl , kolejne ciecie, odrosl po zdjeciu bandazy, kolejna poprawka. dalismy sobie spokoj na pol roku.. teraz czekam na termin u chirurga reki, ale w miedzyczasie sprobowalismy odciagania igla.. no i od tego czasu ganglion mi peka i wylewa sie na zewnatrz! Ta rana od igly sie nie goi bo ganglion za szybko sie odnawia i peka i trzeba wycisnac maz.. i tak co 2 tyg na poczatku, a teraz coraz czesciej (zaczely sie zajecia akademickie wiec pisze chora reka i jest moze przeciazona bardziej..) Czy komus tez ganglion pekal i wylewal sie na ZEWNATRZ? bede wdzieczna za informacje bo przejrzalam setki postow na roznych forach i nikt nic takiego nie pisal

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Gangliona nie nale偶y rozcierac gdy偶 moze to doprowadzic do stanu zapalnego...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mozna rozcierac,ale delikatnie,mozna tez go zlikwidowac samemu mentalnie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam pytanie do Was. Do tych co mieli odsysane i ostrzykiwane gangliony oraz operacyjnie usuwane. Interesuj膮 mnie fachowcy od ganglion贸w w stopie, a dok艂adnie o staw skokowy (to nie ci sami specjali艣ci co od r膮k). Mi zagnie藕dzi艂 si臋 mi臋dzy Achillesem a kostk膮. Na oko jest nie widoczny. Podajcie mi namiary na fachowc贸w je艣li mo偶ecie. Chcia艂bym to najpierw odessa膰 i ostrzykn膮膰 sterydem, no chyba, 偶e konieczne jest ci臋cie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Martusia004
Ja takie co艣 mam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣c wieczorow膮
Nie potrzeba niczego odsysac,i tak Ci odrosnie ganglon skoro juz sie raz pojawi艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 piet艂ek
Witam wszystkich. Podobnie jak Wy mia艂em gangliona na prawym nadgarstku. M臋czy艂em si臋 z nim przez kilka dobrych lat. Opaski elastyczne, ma艣ci, odsysanie, operacja, zawsze odrasta艂. Ale przeczyta艂em ciekawy wywiad z pewnym doktorem. Artyku艂 by艂 o nie piciu mleka, gdy偶 mleko jest dla ciel膮t a nie dla ludzi. Pomy艣la艂em bzdury przecie偶 od zawsze pije mleko. No i w艂a艣nie st膮d te problemy, przynajmniej tak mi si臋 wydaje. Przesta艂em je spo偶ywa膰. I przynajmniej na razie ju偶 kilka miesi臋cy ganglion znik艂. A i do tego du偶o witaminy D3 czyli przebywanie na s艂o艅cu jak najd艂u偶ej. Picie py艂ku kwiatowego albo tranu. Mam nadziej臋, 偶e ju偶 nigdy nie wr贸ci. B臋d臋 dalej obserwowa艂 swoje cia艂o za jaki艣 czas napisze co i jak. NIE PI膯 MLEKA ;) Macie pytania postaram si臋 odpowiedzie膰. Przynajmniej na podstawie swoich do艣wiadcze艅 gg: 2427659 piotrganglion@o2.pl z powa偶aniem Piotr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monikan1979
witam wszystkich, ja mia艂am ganglion na prawym nadgarstku przez kilka miesi臋cy, nie utrudnia艂 mi 偶ycia wiec nie rusza艂am go - niechaj b臋dzie my艣la艂am, dwie noce temu obudzilam sie z potwornym b贸lem nadgarstka i reki az do 艂okcia, nie moge teraz ruszac d艂oni膮, b贸l jest naprawd臋 uci膮偶liwy, dzi艣 id臋 zrobic zdjecie rtg moze cos potem lekarz poradzi? pozdrawiam wszystkich! PS. Piotr, musze przemyslec kwesti臋 mleka, co艣 w tym jest:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paulka362
hejo wszystkim, ja mialam ganglion i chirurg 2 razy robil mi punkcje (odciagal dziada strzykawka) powiedzial, ze nie oplaca sie go wycinac bo to trzeba rozcharatac reke a itak czesto pozniej wyskakuje w tym samym miejscu lub obok i ze w szpitalu to robia a u nich jak chc臋 to najlepsza metoda jest leczenie regeneracyjne autogennymi czynnikami wzrostu (prp) terapia polega na pobraniu krwi pacjenta a nastepnie wstrzyknieciu odwirowanego osocza w zmienione chorobowo miejsce w celu przyspieszenia gojenia. podobno jakas nowa metoda i kosztuje 200zl. chyba sie na to zdecyduje poniewaz mam ganglion na samym zgieciu reki, widac go dopiero jak zegne reke bo jak mam prosto to nie widac. a boli jak... tym bardziej ze zaczelam prace na produkcji przy wiazkach kablowych to nadwyrezam reke niesamowicie. aha i po tym zabiegu reke wkladaja w gips chyba na miesiac zeby nia nie ruszac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 R63
Witam Wszystkich! Jestem ciekawa co mi odpowiecie mam gangliona ju偶 prawie trzy lata. Kupi艂am sobie trzy lata temu orbitreka do 膰wiczenia, jak zacz臋艂am 膰wiczy膰 to zacz臋艂y si臋 problemy z kostk膮 w nodze. Nie wiedzia艂am co to jest chodzi艂am po r贸偶nych ortopedach ka偶dy robi艂 co innego zabiegi zastrzyki itd. P贸艂tora roku temu trafi艂am do lekarza w Krakowie, kt贸ry stwierdzi艂 偶e mog臋 to usun膮膰 ale nie ma gwarancji 偶e nie odro艣nie. Podda艂am si臋 operacji, bo ju偶 nie mog艂am du偶o chodzi膰. Min臋艂o p贸艂tora roku i zn贸w mnie zaczyna bole膰 jak gdzie艣 po艂a偶臋 wi臋cej. Wydaje mi si臋 偶e znowu odrasta dwa centymetry dalej. Nie mam ochoty znowu da膰 si臋 ci膮膰. A lubi臋 chodzi膰 turystycznie a teraz klapa. P.ozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hej Moja 10-letnia c贸rka mia艂a ganglion na lewym nadgarstku. W szybkim czasie (ok. 3 tyg.) ur贸s艂 tak, 偶e nie da艂o si臋 go ju偶 rozmasowa膰 i sam by si臋 nie wch艂on膮艂. Skierowano nas do ortopedy, kt贸ry odessa艂 t臋 "galaretk臋". Na kontrol臋 mamy przyj艣膰 po miesi膮cu, a do tego czasu ma unika膰 przesilenia nadgarstka, ma zwolnienie z w-fu. Znieczulenie mia艂a miejscowe ( tylko czym艣 popsikali).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olala28
Hej :) Jestem dzi艣 po punkcji gangliona na lewym nadgarstku po wewn臋trznej stronie. M臋czy艂am si臋 z nim ponad rok. Od p贸艂 roku b贸l by艂 nie do zniesienia, bola艂a nie tylko sama okolica stawu nadgarstkowego ale b贸l promieniowa艂 do palc贸w oraz do 艂okcia. Czasem dr臋twia艂a mi ca艂a ko艅czyna g贸rna. Dzi艣 ... po zabiegu (kt贸ry cholernie bola艂 - bez znieczulenie) lekarz po zrobionej punkcji ostrzykn膮艂 sterydem. R臋ka ca艂y czas boli , z b贸lu nie moge wytrzyma膰, boj臋 si臋 zajrze膰 pod opatrunek....dosta艂am skierowanie na EMG splotu barkowego bo jest tak偶e podejrzenie zwyrodnienia pochewek 艣ci臋gnistych, mam nadziej臋 偶e si臋 nie sprawdzi! Pozdrawiam wszystkich Ganglionowc贸w i trzymam kciuki za szybkie pozbycie si臋 ich!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mam ganglion stawu mi臋dzykr臋gowego C5/6. Boli mnie szyja, g艂owa i og贸lnie do d..., mo偶e mia艂 kto艣 w tym miejscu a nie jak ka偶dy przewa偶nie w nadgarstku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hey 7 pa藕dziernika 2013 roku mialam usuniety ganglion operacyjnie byl on na kostce bocznej lewej nogi i po roku czasu stwierdzam ze kolega znowu odrosl . Nie boli jedynie co to sk贸ra sie na nim robi ciemna szorstka i sie luszczy i wyglada to bardzo nie estetycznie mial kto艣 to dziadostwo w tym miejscu???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czy mia艂 kto艣 na grzbiecie r臋ki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nosi艂am d艂ugo ma艂e dziecko na prawej r臋ce i pojawi艂 si臋 guzek na grzbiecie r臋ki.Znacie jakie艣 ma艣ci,kt贸re pomagaj膮?Poprosz臋 o nazwy...

Udost臋pnij ten post

Mam spos贸b!!!Po dw贸ch tyg. od pojawienia si臋 zacz臋艂am smarowa膰 偶elem Veno偶el.Zmniejsza艂 si臋 stopniowo,od razu by艂a r贸偶nica,偶el przyjemnie ch艂odzi....Po trzech dniach smarowania ju偶 go nie wida膰!Polecam!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Miss Ganglion
Witam, mam gangliona na stawie skokowym. Kilka dni temu mia艂am odsysanie. Teraz zn贸w mam "gulk臋", ale mi臋kk膮 i jakby rozlan膮. Czy to mo偶e by膰 obrz臋k, czy to cholerstwo odrasta? Czy kto艣 mia艂 podobnie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja id臋 jutro do chirurga z ganglionem na lewym nadgarstku. Kolejny raz odr贸s艂. Poprzednio by艂 odsysany strzykawk膮, moze jednak czas na zabieg.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam. Czy odessanie tej galaretki wykonuje si臋 zazwyczaj przy znieczuleniu miejscowym czy na 偶ywca ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na 偶ywca, ale az tak tragicznie nie boli :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olala28
Hej. Jestem po chirurgicznym usuni臋ciu tego paskudctwa 2 dni temu. Znieczulenie miejscowe r臋ka boli i drerwieje mi kciuk a偶 do szw贸w. Po operacji czuje si臋 fatalnie mam md艂o艣ci nie wiem co dalej za tydzie艅 jade na 艣ci膮gni臋cie szw贸w... mia艂 kto艣 takie objawy...???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 igaga
Witam z ganglionem m臋cz臋 si臋 od ok. 4 lat Mia艂am go na prawej d艂oni od wewn臋trznej strony. Najpierw by艂 ma艂y i mi臋kki i wch艂ania艂 si臋, aby po pewnym czasie zn贸w si臋 pojawi膰. Za ka偶dym razem by艂 odrobin臋 wi臋kszy i coraz twardszy, oraz by艂 ze mn膮 na d艂u偶ej i z coraz wi臋kszym trudem si臋 wch艂ania艂. Po kilku razach nie wch艂on膮艂 si臋 wcale tylko utworzy艂 tward膮 podsk贸rn膮 torbiel. Od kilku miesi臋cy bola艂 bardzo i utrudnia艂 ruchomo艣膰 r臋ki. 呕adne masa偶e, smarowid艂a, czy opaski nie przynosi艂y efektu. S艂ysza艂am 偶e mo偶na ten ganglion "rozgnie艣膰" masa偶ami, lub uderzaj膮c w niego czym艣 twardym, ale mimo pr贸b nie da艂o to efektu. Po wizycie u ortopedy, oraz usg zapad艂a decyzja 偶e jedynie zabieg mo偶e pom贸c tym bardziej 偶e torbiel uciska jakie艣 wi膮zad艂a co powoduje b贸l oraz promieniowanie i do palc贸w r臋ki i 艂okcia. By艂o to ok. 1 miesi膮ca temu. Wczoraj przesz艂am "operacj臋" na w艂asne 偶yczenie. Ot贸偶 w po艣piechu 艣cisn臋艂am r臋k臋 z ganglionem w drzwiach zabola艂o bardzo i ganglion p臋k艂 !!! Rozla艂 si臋 od wewn臋trznej strony r臋ki, ale ju偶 dzi艣 troch臋 si臋 wch艂on膮艂. Najwa偶niejsze 偶e ju偶 nie szpeci r臋ki i nie uciska 艣ci臋gien !! W 艣wietle r贸偶nych metod ta by艂a chyba najbardziej naturalna !! Licz臋 na to 偶e d艂ugo nie b臋dzie mnie nawiedza艂 !! Poczekamy ... Zobaczymy ... :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mia艂am gangliona od ok. 5 lat na wierzchniej stronie d艂oni. Pocz膮tkowo by艂 bezbolesny dlatego nic z nim nie robi艂am, jednak kiedy zacz臋艂y si臋 b贸le nie da艂o si臋 wytrzyma膰. Ka偶da zmiana pogody, za d艂ugie 膰wiczenie czy nawet zwyk艂e ruchy sprawia艂y mi b贸l. Posz艂am do chirurga, kt贸ry odessa艂 mi to. Po藕niej odsysanie mia艂am jeszcze jakie艣 trzy razy, ale po ka偶dym praktycznie po jednym dniu ganglion odrasta艂. W ko艅cu, kiedy zacz臋艂y mi dr臋twie膰 palce zdecydowa艂am sie na operacje. W szpitalu le偶a艂am dwa dni. Operacja by艂a na znieczuleniu miejscowym, ale i tak praktycznie ca艂膮 przespa艂am. Kiedy si臋 obudzi艂am musz臋 przyzna膰, 偶e bola艂o strasznie, jednak kropl贸wka przeciwb贸lowa dzia艂a cuda. Za艂o偶yli mi szyn臋, 偶ebym nie rusza艂a r臋k膮 i odes艂ali do domu. Min膮艂 ponad tydzie艅 od zabiegu, szyny ju偶 nie nosz臋, szwy (a raczej szew, bo jest tylko jeden) mam do wyj臋cia za kilka dni. Jak narazie wszystko si臋 艂adnie goi, chocia偶 mam problem z palcem wskazuj膮cym, poniewa偶 nie mog臋 go zgi膮膰... Obawiam si臋, 偶e mogli mi co艣 uszkodzi膰, ale poczekamy kilka dni i zobaczymy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olala28
Mine艂o 13 dni od operacji , 4 dni temu mia艂am 艣ci膮gni臋te szwy ale w dalszym ci膮gu mam zdr臋twia艂y kciuk i uczucie jakby kto艣 obdziera艂 mi go ze sk贸ry...nerw dalej bardzo rwie... czeka mnie kolejna wizytabu chirurga

Udost臋pnij ten post