Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaniaa

Samotna matka w Wlk.Brytani

Polecane posty

jestem sama z corka 22miesiace chce w koncu zaczac zyc razem z corka bez partnera i ojca potrzebuje informacji na temat jakie zasilki mi przysluguja jakies dodatki bo jak narazie nie mam nic i juz niewiem sama co mam robic potrzebuje pomocy ja mam22 lata i nie pracuje bo nie dalam rady wszystkiego pogodzic i zrezygnowalam z pracy zglosilam sie jako bezrobotna a jestem tu dopiero 10 miesiecy prosze o jakies informacje na mojego e maila tatnoc@wp.pl bardzo dziekuje

Gość Anna82
Witam wszystkich. Obecnie mieszkam w hiszpanii, mam 6-letnią córkę i niedawno dowiedziałam sie że jestem w ciaży. Mój partner gdy to usłyszał kazał mi usunąc. Od razu skontaktowałam się z rodziną w anglii, która jest w stanie mi pomóc. Nie ma mozliwości żebysmy zostały tu w hiszpanii bo jest bardzo duży kryzys i jest trudno o jaką kolwiek prace i pomoc. moje pytanie jest takie: czy po przyjeżdzie do anglii mogę się ubiegac o jakiekolwiek benefity dla matek samotnych i jakie? Gdy wyjadę będę w około 5 lub 6 miesiacu tak wiec raczej nie będę mogła pracowac.Moja córeczka oczywiscie pójdzie do szkoły, tak jak chodzila w hiszpanii. Z góry dziekuje za wszelką pomoc. Ania

Gość jerynka
Niestety ale po przyjezdzie do UK nic ci sie nie bedzie nalezalo. Abys mogla cokolwiek dostac musisz zaczac prace, uzyskac HO i NIN. Potem mozesz wystapic o CB na co czeka sie obecnie od roku w gore.

Gość ciezko edzie////
po przepracowaniu 18 miesiecy. od razu to .. tylko rodzinne ale dopiero jak sie dziecko urodzi. chya ze bedziesz mieszkac sama moze suport taka pomoc dla samotnych matek . moze masz ciag pracy z Hiszpani? w ciazy jestes ciezko to widze.

Gość tetramora
Ale na przyznanie benefitow czeka sie teraz ponad rok czasu.W ciazy,samotna matka w czasie kiedy w ogole nastepuje ciecie zasilkow,nie pracujac tu w ogole,bez NINu i HO to czarno to widze.

Gość ciezko edzie////
jak sie dziecko urodzi to alimenty Kiedy były partner mieszka za granicą Wielka Brytania posiada porozumienia z ponad setką krajów i terytoriów. Na ich mocy rodzic mieszkający w jednym kraju może domagać się alimentów od rodzica, mieszkającego gdzie indziej. Reciprocal Enforcement of Maintenance Orders (Wzajemne Egzekwowanie Zasądzonych Alimentów), w skrocie REMO, to nazwa tego procesu uzyskania alimentow w Wielkiej Brytanii. Lista krajów, z którymi Wielka Brytania ma podpisane porozumienie REMO. Roszczenia względem osoby mieszkającej za granicą: Jesli alimenty byly przyznane przez sad w momencie, gdy partner mieszkal w UK, z nakazem sadowym nalezy udac sie ponownie do sadu. Zostanie wtedy wdrozona procedura REMO (jesli partner jest w kraju, ktory podpisal umowe). Po skontaktowaniu sie z sadem, jego pracownicy wyjasnia dalsze postepowanie. Jeśli alimenty nie zostały jeszcze zasądzone (na przykład gdy masz jedynie ocenę dokonaną przez CSA) należy zwrócić się do najbliższego sądu grodzkiego (magistrates court) lub sądu rodzinnego w sprawie złożenia wniosku o wypłatę alimentów przez byłego partnera mieszkającego za granica. i tutaj link odmosnie alimentow .http://www.cmoptions.org/index.asp

Gość massi m
durne polki! nic dziwnego ze anglicy mają nas dość! bzyka sie taka z kim popadnie i juz na profity liczy...

Gość ciezko edzie////
Aby otrzymać świadczenia rodzinne należy złożyć wniosek w Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS). HISZPANIA LINK

Gość Anna82
Do massi m: jestem z ojcem mojej 6-letniej córki i z nim będę miała to drugie dziecko. Jak nie znasz sprawy to mnie nie obrażaj.

Gość Anna82
Dziekuje wszystkim za rady. Nie pracowałam, musiałam sie zająć dzieckiem, na które nie dostałam dofinansowania na obiady i musiałam ją odbierac w południe żeby zjadła i szłysmy drugi raz do szkoły. Poza tym w dalszym ciagu mieszkam z nim i nie wiem co dalej.

Gość kiszkajka
Poszukaj pomocy w jakis organizacjach w Hiszpanii, na jakich forach dla Polakow w Hiszpanii. Wieksze szanse masz tam cos zalatwic niz w UK. W Hiszpanii mieszkasz a w UK bedzesz nowa, bez zadnej historii pracy, bez rejestracji, bez NINu. Naprawde wyobrazasz sobie, ze przyjedziesz tu i od razu cos dostaniesz?

Gość siwka
witajcie! potrzebuje pomocy! chce wyjechac do londynu a ojciec dziecka nie chce mi podpisac zebym wyrobila dowod pomozcie

Gość pszczola maja
czesc siwka, wydaje mi sie,ze jedyneym rozwiazaniem jest postaranie sie o paszport dla dziecka prawnie - przez sad, moze to troche potrwac ale to chyba jedyna opcaj, ktora Ci zostala

Gość pije kawe sama
Tak maja ma racje ,jezeli nie chce ci podpisac to składaj podanie do sadu rodzinnego . Masz z nim rozwód ?? Nie dosc ze nie zajmuja sie dziecmi to jeszcze decyduja czy moga miec paszport czy dowód paranoja ;):)

Gość ice coffee
moja uwagę przykuła zmiana miejsca zamieszkania...Polak w Hiszpanii ,który chce żyć w Anglii.Szkoda dziecka,dla dziecka takie zmiany zamieszkania to wielki wstrząs .

Gość pszczola maja
do Anna82, ja na Twoim miejscu bedac pewna, ze nie chce byc z ojcem dzieci wyjechalabym do Anglii.. to prawda,ze na pewne benegity musisz czekac rok- tzn przepracowac 12mcy zeby sie kwalifikowac - doplata do mieszkania no) ale jak zaczniesz prace od razu mozesz sie ubiegac o Child TAx Credit i Working Tax Credit - tylko musisz conajmniej 16 godz tygodniowo pracowac.. jesli masz rodzine w Anglii gotowa Ci pomoc i Ty chcesz definitywnie odejsc od partnera - wyjezdzaj poki toje dziecko jest male i latwo sie zaadoptuje do zmian... tylko co zrobisz z maluszkiem w brzuszku czy bedziesz mogla go z kim zostawic kiedy bedziesz w pracy?

Gość niepełnosprawni
Witajcie. Prześledziłam cały temat, ale w dalszym ciągu nie do końca się orientuję. Interesuje mnie trochę inny temat, tzn ten sam, ale w innym wydaniu. Jestem samotną matką niepełnosprawnego kilkulatka. Prowadzę działalność gospodarczą tutaj w Polsce. Zastanawiam się nad wyjazdem do Londynu, ale przerażają mnie wydatki (mieszkanie itd) a nie mam oszczędności. Mam kilka pytań, gdyż chciałabym się odpowiednio przygotować do wyjazdu: Czy otwierając filię mojej firmy w Anglii, liczyłoby mi sie coś do rezydentury? Jeśli tak to w jaki sposób otorzyć taką filię? Czy są tam dobre szkoły specjalne? Czy mam większe szanse na mieszkanie socjalne, czy jak tam one się nazywają? Jak wygląda rehabilitacja i pomoc (w Polsce np. mają obowiązek dowozić moje dziecko do szkoły) i ostatnie pytanie- na jakie kwoty mogłabym liczyć zaraz po przyjeździe a na jakie po spełnieniu wszelkich formalności typu NIN itp. (chociaż w tym temacie też się nie orientuję, ale doczytam). W czasie kryzysu mam małe przychody i wielkie wydatki i naprawdę przestaje sobie radzić w Polsce, pomimo tego, że przez wiele lat walczyłam z wiatrakami a moje dziecko ma porażenie i nie chodzi. Pracuję w domu i tak też widziałabym moją pracę w Anglii. Oczywiście musiałabym siedzieć w domu na d... i nie zarabiać, żeby dostać od naszego Państwa coś w granicy 700 zł, chyba po to, zeby po miesiącu umrzeć z głodu i smrodu. Z tego co zrozumiałam w Anglii można zarabiać a to duża różnica i nie rozumiem, dlaczego tutaj musi być inaczej... Nie mam mieszkanie w Pl a przez obecnego partnera jestem wykorzystywana. Za dużą płacę cenę w zamian za dach nad głową... Wszystko straciłam kiedy wpadłam w depresję po porodzie i późniejsze fanabelie z durnymi lekarzami, którzy mnie dobijali i prawie wykończyli moje dziecko, ale nie poddałam się i nauczyłam się już żyć, tylko, że z niegdyś pięknej kobiety z wieloma talentami i kilkoma zawodami, stałam się mentalie ,,niepełnosprawna'' i ze związanym rękami..., czuję się jak w pułapce i nie chcę tak żyć. Muszę wszystko zmienić, póki jeszcze mam resztki sił. Kocham mojego synka ponad życie i jesteśmy nierozłączni.

Gość juliesco
Maz pozabieral mi wszystkie akty malzenstwa, uniemozliwjajac zlozenie pozwu o rozwod, twierdzac ze sam juz zlozyl. Czy ktos z Was orientuje sie ile czeka sie na pozew z sadu? Niechcialabym czekac nieskonczenie. Maz ma problemy z prawem w Polsce i stara sie jak moze, aby sprawa rozwodu nie narobila mu jeszcze wiekszych tu w Londynie wiec spodziewam sie, ze najzwyczajniej klamie grajac na zwloke, niestety przy tym niszczac zycie mi a przede wszystkim dzieciom. Czy ktos wie cos na temat rozwodu, procedury i czasu jaki zajmuje zlozenie pozwu do sadu, nastepnie odeslanie z sadu w tej sytuacji do mnie. Dziekuje za ewentualne odp.

Gość samotna 122
Witam wszystkich. Przeczytalam wiele waszych wypowiedzi i widze ze jest tu wielu zyczliwych ludzi sluzacych porada i milym slowem. Moja kolezanka jest w 2 mies ciazy, gdy chlopak dowiedzial sie o dziecku zostawil ja. Obecnie mieszka w Szkocji, ale ma mozliwosc przeprowadzki do Londynu,ma tam znajomych ktorzy chca jej pomoc. Ostatnio ktos jej powiedzial ze pomoc socjalna w Anglii jest jednak duzo slabsza niz w Szkocji, czy to prawda? I mam kolejne pytanie, czy jako samotna matka lepsze bedzie dla niej zatrudnienei sie u kogos czy zarejestrowwanie wlasnej dzialalnosci( chodzi o sprzatania),bo ma tez taka mozliwosc. Czy prawda jest, ze aby dostac Maternity musi przepracowac u jednego pracodawcy 12 miesiecy( znaczyloby to ze po przeprowadzce do Londynu nie dostanie tego swiadczenia. Z gory dziekuje za wszelkie informacje

Gość samotna 122
Zapomnialam dodac ze kolezanka ma lacznie przepracowane 12 mies legalnej pracy w Szkocji, ma wyrobiony NIN i HM. Pozdrawiam

do samotnej Witajcie! czy mogłabyś podać mi maila do tej twojej koleżanki ze Szkocji? sama jestem samotną matką i chciałabym nawiązać z nią kontakt. mieszkałam wcześniej w Szkocji, obecnie niestety jestem w Polsce- ale nie chcę tu być i chcę z tąd w miarę jak najszybciej wyjechać-wrócić do Szkocji. jeśli ktoraś z mam jest zainteresowana kontaktem ze mna, to moj mail mamuska8912@interia.pl

do samotnej Witajcie! czy mogłabyś podać mi maila do tej twojej koleżanki ze Szkocji? sama jestem samotną matką i chciałabym nawiązać z nią kontakt. mieszkałam wcześniej w Szkocji, obecnie niestety jestem w Polsce- ale nie chcę tu być i chcę z tąd w miarę jak najszybciej wyjechać-wrócić do Szkocji. jeśli ktoraś z mam jest zainteresowana kontaktem ze mna, to moj mail mamuska8912@interia.pl

Gość pije kawe sama
Sa jakies matki z Lincoln??.... Chcialabym czasem z kims porozmawiac ,pojsc na zakupy,....

Witam, jestem samotną matką, mam 4 dzieci w wieku 15, 10, 9 i 5 lat. Jakiś czas temu postanowiłam przeprowadzić się do Londynu. Mam już załatwioną pracę (nic wielkiego, ale od czegoś trzeba zacząć) i chciałam zapytać czy będę mogła starać się o jakąś pomoc pieniężna bo w końcu 4 dzieci to dla samotnej matki duże wydatki a praca nie jest jakaś świetnie płatna. Dlatego czy będę po przyjeździe do Londynu mogła się o jakąś pomoc starać? Z góry dziękuję za pomoc :)

Gość Konsultant Finansowy
Witam! Drogie Panie w związku z tym, że jesteście samotnymi mamami na Wyspach zadbajcie o bezpieczną przyszłość Swoich dzieci i Swoją! Dowiedzcie się więcej o Ubezpieczeniach chorobowo-wypadkowych (Income Protection), które chronić będzie wasze zarobki w razie choroby oraz Ubezpieczeniach na Życie. Oferujemy również kredyty mieszkaniowe, kredyty gotówkowe i wiele innych. tel. 0740 269 1873 www.PoradyExperta.info