Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaniaa

Samotna matka w Wlk.Brytani

Polecane posty

Gość wejdz na link i ta pisz
z jakiego miasta jestes??? latwiej cos znalez.

najdzie także pomoc w Stowarzyszeniu Matek (Maternity Aliance)

Gość prosba o pomoc
dzieki za pomoc, dzieki ze sa tacy ludzie. Jestem z glasgow z uk

poszukam cos w szkocji

Szkocja - linia dla ofiar nadużyć domowych: 0800 027 1234

dasz rade - dzwon i nie odpuszczaj ,popros tlumacz polish translejter -

Gość prosba o pomoc
dzieki Ci za wszystko. Nie znam za dobrze angielskiego,bede wiec potrzebowac tego tlumacza. Nie wiem tylko jakie mam prawa tutaj,bo caly czas bylam na utrzymaniu meza. Co zrobia ze mna teraz i z nim? Czy mam dokad isc czy prosic o pomoc w powrocie do kraju?

a dlaczego chcesz wracac? po pierwsze alimenty po drugie odizoluja go od ciebie itd . zastanow cie czy waro wracac,

Gość prosba o pomoc
alimenty to chyba jedynie po rozodzie sie naleza? musze dowiedziec sie czy mam jakies prawa na mieszkanie odizolowane od niego,bo za 2 miesiace rodze! A co dalej...;/ byc z nim dlatego ze zostane bez srodkow do zycia to zamknieta pulapka,z ktorej sie nigdy nie wydostane.

nie ,alimenty na ciebie teraz ci sie naleza a na dziecko jak sie urodzi , i tutaj najlepiej alimenty zalatwiac ,w Polsce sie nie doczekasz//

Gość do prosba o pomoc
Nie zostaniesz bez srodkow do zycia. Naleza ci sie alimenty od ojca dziecka, pieniadze dla samotnej matki, benefity dla dzieci. Wejdz na te podane linki, mozesz udac sie bezposrednio do opieki spolecznej w Twoim miescie albo zadzwonic na policje.

Gość ava-ava
Cześć dziewczyny. Czy miałyście taki przypadek, że Child Benefit i Child Tax Credit był brany na ojca dziecka (bo jak się staraliśmy o benefity to ja jeszcze nie pracowałam) a po rozstaniu składałyście wszystkie dokumenty na siebie? Czy jak się rozstanę ze swoim partnerem i złoże dokumenty to od nowa będę czekała na decyzję pół roku? Pewnie jak zakomunikuję mojemu partnerowi o rozstaniu i się wyprowadzi to zgłosi HMRC, że z nami nie mieszka i zabiorą mu benefity. Właśnie boję się tej przerwy w otrzymywaniu dodatków bo na przedszkole dostajemy dosyć dużo a bez tego nie ma szans żebym mogła wysłać mojego synka do przedszkola. Firma dopiero mi się rozkręca i nie moge sobie pozwolić na niepracowanie bo całe moje dotychczasowe wysiłki pójdą na marne... I ktoś mówi, że pieniądze szczęścia nie dają..... Może szczęścia nie ale poczucie bezpieczeństwa :)

Gość ava-ava
No właśnie gdzieś w postach przeczytałam, że jakakolwiek pomoc dla samotnej matki należy się po przepracowaniu 12 miesięcy. Ja jestem self-employed od lipca 2008. Czy to znaczy, że nie dostanę żadnej pomocy?

Gość ffffffffffffffwwwwwwwwwwwwwq
Child Benefit i Child Tax Credit i jego element jezeli pracujesz to dostaniesz na siebie. pomoc do mieszkania rowniez. nie dostaniesz zasilku dla bezrobotnej w razie utraty pracy Masz HO I NIP /?

Income Support to jest benefit dla samotnych matek ,ale ty go nie dostaniesz bo nie masz przepracowanych 18 miesiecy, gdybys stracila prace to nie dostaniesz zasilku dla bezrobotnych i wlasnie tego wsparcia Income Support ale inne benefity tak bo pracujesz.

Benefity naleza sie glównie osobom z niskim dochodem (lub szukajacym pracy), majacym dzieci, chorym badz niepelnosprawnym, 60 latkom i starszym, osobom osieroconym, kobietom w ciazy lub które niedawno urodzily. Child Benefit Child Benefit to zasilek do którego kwalifikujesz sie zaraz po urodzeniu dziecka. Jest to zasilek wolny od podatku i wyplacany 90% rodzinom w UK. Nie jest wymagane placenie skladek na ubezpieczenie (national insurance contributions) i dochod nie jest brany pod uwage. CB wyplacany jest na dziecko do 16 roku zycia lub do 19 jesli dalej sie uczy. CB moze równiez otrzymac nie-biologiczny rodzic. Child Benefit wynosi Ł17.00 tygodniowo na najstarsze dziecko, Ł11.40 na kazde nastepne. Mozesz sie starac o Child Benefit na 3 miesiace wstecz, nawet jezeli dzieci mieszkaja w Polsce. Tax Credits to zasilki wyplacane przez HM Revenue & Customs, zwykle wyplacane rocznie, od kwietnia do kwietnia, ale kwota wyplacana moze sie zmienic jesli twoje okolicznosci sie zmienia w ciagu tego roku, np. w rodzinie pojawi sie kolejne dziecko. Jesli zyjesz w zwiazku z inna osoba podanie nalezy skladac wspólnie z zona/mezem. Maksymalny okres starania sie o Tax Credit wstecz to 3 miesiace. Child Tax Credit jest dostepny dla osób które maja na utrzymaniu dziecko, i których dochód nie przekracza okreslonej kwoty. Wszystkie rodziny z rocznym przychodem nie wiekszym niz Ł58,000 (Ł66,000 jesli masz dziecko ponizej roku zycia) lub mniej kwalifikuja sie do Child Tax Credit. Kwota która dostaniesz zalezy od ilosci dzieci w rodzinie i od tego czy sa w pelni sprawne. Child Tax Credit jest dostepny niezaleznie od tego czy pracujesz i placony jest zwykle przelewem na konto. Working Tax Credit to dodatek do twoich zarobków jesli twój dochód jest odpowiednio niski. Dodatkowa kwota jest wyplacana osobom niepelnosprawnym, pracujacym 16 godzin lub wiecej tygodniowo, lub tym które placa za opieke nad dzieckiem/dziecmi. Co wazne, do otrzymania WTC nie trzeba miec dzieci. Kwota wyplacana jest bezposrednio na konto. Jesli mieszkasz poza UK, mozesz równiez sie kwalifikowac do WTC. Do obliczenia kwoty brane pod uwage sa zarobki i srednia liczba godzin przepracowywanych w tygodniu (twoje i partnera), inne zasilki ktore pobierasz, liczba i wiek dzieci w rodzinie, tygodniowa kwota która wydajesz na opieke nad dzieckiem/dziecmi. Statutory Sick Pay (SSP) SSP jest wyplacane pracownikom niezdolnym do pracy z powodu choroby. SSP jest wyplacane przez pracodawce pzrez maksymalnie 28 tygodni. Aby otrzymac SSP musisz miec podpisany kontrakt/umowe o prace z pracodawca. Aby otrzymac SSP musisz byc w wieku 16 � 65 lat, byc chorym pzrez conajmniej 4 dni z rzedu (wlaczajac weekend badz swieta) � to tak zwany Period of Incapacity for Work, i zarabiac srednio Ł82 gross (before tax and NI) a week (Lower Earnings Limit for National Insurance Contributions). SSP wyplacane jest dziennie, i placone jest za dni które normalnie bys pracowal, tak zwane Qualifying Days (QDs). Jesli twoje srednie zarobki brutto wynosza Ł82.00 tygodniowo, standardowa stawka SSP to Ł68.20. Pracodawca moze sie nie zgodzic na wyplacenie SSP jesli powiadomisz go o chorobie po wiecej niz 7 dniach od zachorowania. Statutory Maternity Pay (SMP) Statutory Maternity Pay mozesz otrzymac jesli pracowalas dla tego samego pracowadcy conajmniej 26 tygodni, w momencie kiedy jestes 15 tygodni przed data porodu. To oznacza, ze musialas pracowac dla tego samego pracodawcy podczas ciazy. Powinnnas równiez zarabiac tygodniowo conajmniej minimalna tygodniowa stawke. SMP jest wyplacane przez pracowadce przez okres maksymalnie 26 tygodni. Maternity Allowance Maternity Allowance (MA) to zasilek dla kobiet, które pracowaly ale nie zarabialy odpowiednio duzo aby kwalifikowac sie do Statutory Maternity Pay. Mozesz otzrymac MA jesli pracujesz albo przestalas pracowac aby miec dziecko. Musisz miec przepracowane conajmniej 26 tygodni, w okresie 66 tygodni przed data porodu. Nie musi to byc ciagle zatrudnienie i moze to byc jeden lub wiecej pracodawców. Mozesz starac sie o MA pod warunkiem ze zarabialas conajmniej Ł30.00 srednio tygodniowo, pracujac na umowie jako pracownik lub jako samo-zatrudniony. Maternity Allowance nie zalezy od skladek wplacanych na ubezpieczenie (national insurance contributions). Wyplacana kwota to albo 90% twoich srednich zarobków albo Ł106.00 tygodniowo, ktorakolwiek bedzie mniejsza. Mozesz dostac dodatkowa kwote dla swojego meza czy partnera który wychowuje z toba dziecko/dzieci, pod warunkiem ze ta osoba ma odpowiednio niski dochod. O MA mozesz starac sie od 26 tygodnia ciazy, i wyplacany jest przez okres maksymalnie 26 tygodni; najwczesniej mozna go dostac 11 tyg przed porodem, najpózniej zaraz po urodzeniu. National Insurance Number jest wymagany do starania sie o Maternity Allowance. Incapacity Benefit Incapacity Benefit (IB) to zasilek o który mozesz sie starac jesli nie kwalifikujesz sie ani do Statutory Maternity Pay ani do Maternity Allowance (np. jesli wogóle nie pracowalas). Wysokosc tego zasilku zalezec bedzie od twojego stopnia zaawansowania ciazy i czy byloby zagrozenie dla ciazy jesli bys pracowala. Incapacity Benefit jest oparty na twoich skladkach na ubezpieczenie (national insurance contributions). Mozesz starac sie o Incapacity Benefit na 6 tygodni przed urodzeniem dziecka, i do 14 dni po urodzeniu http://www.dwp.gov.uk/ http://www.dwp.gov.uk/eservice/ http://www.hmrc.gov.uk/childbenefit/ http://www.wakefield.gov.uk/Education/School s/FreeSchoolMeals/FreeSchoolMeals.htm http://www.benefitsandwork.co.uk/ linki o benefity szkolne http://www.google.co.uk/search?client=firefo x-a&rls=org.mozilla%3Aen-GB%3Aofficial&channel=s&hl=en&q=EMA +uk&meta=lr%3Dlang_en |lang_pl&btnG=Google+Search

Gość ava-ava
do fffffffffffffwwwwwww a co to jest HO i NIP? Bo chyba nie chodzi o ten NIP w Polsce? :) dziajak dzwoniłam do HMRC i podałam wszystkie zmiany czyli, ze jestem sama itp. Powiedzieli, że za kilka dni dostanę potwierdzenie zmian których dokonałam w ciągu 4 tygodni będzie przyznana decyzja czy i ile TC dostanę. Dzięki za te wszystkie linki!

Gość aniasouth
CZEŚĆ MIESZKAM OD 3 LAT W ANGLII,MAM DWOJE DZIECI, NIE JESTEM ZAMĘŻNA, ALE MIAŁAM PARTNERA, KTÓRY ZOSTAWIŁ MNIE Z DNIA NA DZIEŃ..,. NIE MAM PRACY, DO TEJ PORY MIELIŚMY WSPÓLNE KONTO, ALE NIE MOGĘ WYPŁACIĆ Z NIEGO PIENIĄŻKÓW PONIEWAŻ ZABRAŁ MI KARTĘ, ZŁOŻYŁAM WNIOSEK O MIESZKANIE, CZEKAM JUŻ 2 I POL ROKU, MÓJ LANDLORD KAŻE MI PŁACIĆ CO TYDZIEŃ ZA MIESZKANIE, ALE NIE MAM NO TO PIENIĘDZY... MUSZE ŻYĆ, DOSTAJE CHILD BENEFIS 132Ł/M-AC, ALE ŻYĆ TEZ MUSIMY... CHCIAŁABYM DOSTAĆ MIESZKANIE SOCJALNE, JAKIE MAM NA TO SZANSE, GDZIE POWINNAM SIĘ ZWRÓCIĆ O POMOC JAKO SAMOTNA MATKA? ALE CHCIAŁABYM PODKREŚLIĆ, ZE DO TEJ PORY MIAŁAM PARTNERA, OD 2 TYGODNI JESTEM JUŻ SAMA... CO MOGĘ ZROBIĆ? NIE CHCE WRACA DO POLSKI - TO CHYBA OCZYWISTE... BARDZO PROSZĘ O JAKIEŚ INFORMACJE, Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJE

Gość Avanda
Nie piszesz nic o tym czy pracujesz i czy dostajesz WTC i CTC. Czy Ty placisz council tax czy Twój landlord? Bo jeżeli Ty to po pierwsze możesz starać się o zniżkę 25% jeżeli jesteś jedyną dorosłą osobą zamieszkująca to mieszkanie. Większe zniżki są też dla samotnych matek. Po drugie jeżeli jesteś samotna matką to możesz dostać housing benefit i zapłacą Ci nawet cały wynajem. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas taki formularz dostaje się w Town Hall lub jak zadzwonisz to Ci przyślą. I to jest jeden formularz na housing benefit i council tax benefit. Nie rozumiem pytania o mieszkanie bo pytasz gdzie się starać o socjalne mieszkanie ale napisałaś też, że już czekasz na mieszkanie. Jeżeli starałaś się o mieszkanie razem z partnerem to teraz złóż nowy wniosek tylko na Twoje nazwisko. Pewnie jako samotna matka szybciej dostaniesz takie mieszkanie. Chociażby dlatego, że masz dużo niższe zarobki sama niż razem z partnerem.

Gość gina11
ciekawe dlaczego na forach tyle pytań dotyczących benefitów a tak malo o darmowe kursy angielskiego lub tez inne kursy podnoszące kwalifikacje...

Gość aniasouth
WITAM I DZIEKUJE ZA POMOC .W TEJ CHWILI NIE PRACUJE MAM ROCZNEGO SYNKA I 5 LETNIA CORKE KTORYMI SIE MUSZE ZAJAC ALE SZUKAM PRACY NA PART-TIME I OPIEKUNKI NA PARE GODZIN .ZLOZYLAM WNIOSEK O HAUSING BENEFIT I WCIAZ CZEKAM NA DECYZJE .MOGLA BYS MI NAPISAC CO TO JEST WTC I CTC.Z GORY DZIEKUJE

Gość aniasouth
masz racje gina11 ,ale jezeli masz jakies infornmacje dotyczace jakich kolwiek kursow darmowych napisz chetnie skorzystam .i napisz gdzie mozna sie o nie dopytac .pozdrawiam :)

Gość avanda
Ja na kursy angielskiego nie chodzę ale moja sąsiadka chodzi raz w tygodniu do pobliskiej biblioteki. Myślę, że można znaleźć info w internecie. albo popytać wśród Polaków. Co do kursów zawodowych to Job Centre się tym zajmuje. Moja kuzynka chodzi na kurs księgowości.