Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

future mum

cesarka ze względu na wadę wzroku???

Polecane posty

mam wadę wzroku niby ne dużą bo -1,5 w jednym a 0.5 w drugim oku, ale lekarz powiedział, że mam unikać nadmiernego wysiłku bo wada sie pogorszy. ze słyszenia wiem, ze poród to ogromny wysiłek, czy on moze wpłynąć na mój wzrok i w związku z tym mogę mieć zaświadczenie o koniecznosci wykonania cc?

Gość dziwne
Mam na oba oka -1,5 o rodziłam naturalnie.

Gość Frankowa
Faktycznie to prawda,ze przy wadach wzroku jest wskazanie do cc,ale nie przy takiej jak twoja.Dziewczyno,taka wade wzroku ma co druga osoba!

To nie jest tylko kwestia dioprii czy jak sie to pisze, ale dna oka, stanu rogówki, musisz spytać okulisty, czy kwalifikujesz sie do cc. Ja mam dużo większa wadę i rodziłam naturalnie, ale o tym decyduje lekarz

Tak naprawdę to nie chodzi o krótkowzroczność, tylko o ewentualne ryzyko odklejenia siatkówki przy wysiłku-parciu - a takie ryzyko bardzo zwiększa się przy DUŻYCH wadach wzroku! Jeśli masz jednak wątpliwości powinnaś skonsultować się z okulistą i po rozszerzeniu źrenicy dokładnie oceni stan Twoich siatkówek i ryzyko ich odklejenia - jeśli takie isnieje to jest wskazaniem do cc. Sama krótkowzroczność zwłaszcza takiego małego stopnia nie przeszkadza w naturalnym porodzie.

a jaka to duza wada, czy jest jakas granica??

Ja mam wade -8 w obu oczach, od dziecka bylam straszona potwornymi konsekwencjami wysilku przez wszystkich tylko nie przez mojego okuliste... W 7 miesiacu ciazy poszlam na badanie dna oka, bo dopiero wtedy ponoc sie to ocenia, okazalo sie ze siatkowka w porzadku, padlo pytanie - chcesz zeby Ci wypisac? Bo przeciwwskazan so sn nie ma? Powiedzialam ze sprobuje naturalnie, i tak sie skonczylo cesarka ale to inna bajka. A z tego co sie usilnie dopytywalam, przeciwwskazania sa od mniej wiecej -14-15 i to przy zlym stanie siatkowki.