Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 dziabn膮艂 skubany babci臋

Bolerioza - kto艣 z Was chorowa艂 ?

Polecane posty

Go艣膰 m贸j
narazie wszystko oki

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 A艣ka31
to dobrze pozytywne nastawienie jest bardzo wa偶ne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
wybieram si臋 do lekarza do warszawy szuka膰 pomocy bo u mnie raczej jej nie dostane

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 m贸j
trzymam za ciebie wszystkie paluszki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
Trzymaj trzymaj i to mocno pozdrawiam emeil superasia@go2.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kajah76
Witam W niedziel臋 znalaz艂am na ciele kleszcza przypuszczam, 偶e bestia siedzia艂a oko艂o 24 godzin. Uda艂am si臋 na pogotowie aby usun臋li go. W miejsu ugryzienia by艂a czerwona obw贸dka 艣rednicy oko艂o 2 cm. Czy tego rodzaju objaw to mo偶e by tzw. "rumie艅" czy raczej zwyczajna reakcja na ugryzienie ? Lekarz dy偶urny profilaktycznie zapisa艂 doxycylinum i tyle. Co dalej? Niestety nie uzyska艂am informacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 m贸j
hej hej jak tam zdr贸wko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
To dobrze, ze lekarz przepisal Ci antybiotyk. Za rumien uwaza sie zmiane o srednic conajmniej 5 cm, ktora blednie od srodka, ale rumien nie zawsze musi tak wygladac. W chwili obecnej pozostaje Ci tylko obserwacja i w razie wystapienia objawow zgloszenie sie do lekarza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
cze艣c lenka_89 masz racj臋 z tym rumieniem ale u mnie by艂o inaczej bo wog贸le nie bled艂 by艂 bardzo zaogniony

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sophija
witajcie moi mili! W艂a艣nie wczoraj to kleszczowe dziadostwo wczepi艂o mi si臋 nad kostk臋 prawej nogi. Widz膮c go podczas k膮pieli wyrwa艂am dziada skutecznie. Zosta艂a czerwona kropka. I co dalej.... no w艂a艣nie co najlepiej z tym zrobi膰? Czy powinnam w panicznym po艣piechu uda膰 si臋 do lekarza i domaga膰 si臋 niezb臋dnych bada艅, czy raczej czeka膰 na jakie艣 objawy. Oby nie by艂 za p贸藕no. Pomocy...!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
no wiesz my艣le 偶e bada艅 to tak od razu Ci nie zrobi膮 ale antybiotyk powinni da膰 i to bez 艂aski

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kajah76
Dzi臋ki za odpowied藕:) b臋d臋 obserwowa膰. Jeszcze jedno pytanko. Czy robi膰 p贸藕niej testy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
A艣ka31 wiesz to czy masz rumien czy nie, czy blednie od srodka czy nie to jest indywidualna sprawa, jednym slowem moze on wygladac roznie u roznych osob. sophija lekarze niechetnie daja skierowania na badania, a do przepisania antybiotyku niektorych nawet rumieniem nie przekonasz :). Z reguly wszyscy badania wykonuja prywatnie. Badaniem ktore mozna zrobic zaraz po ukaszeniu jest PCRrt, ale tu na forum nikt nie napisze Ci, ze masz zrobic badania lub nie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 weronika56
Witam tak test trzeba robic ponownie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 weronika56
Witam witam tak testy trzeba ponownie zrobic po kuracji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
kajah76 przepraszam ze nie odpisalam, ale nie zauwazylam Twojego pytania :) Z tymi testami to jest indywidualna sprawa, ale tak jak napisala weronika56 zrobic nie zaszodzi :). Tylko musisz odczekac kilka tygodni po zakonczeniu antybiotykoterapii. A jaki test masz namysli ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
na mysli mialo byc :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 m贸j
aska ja tam zdr贸wko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
witam CI臉 "m贸j" zdr贸wko tak sobie wczoraj dosta艂am przesy艂ke zi贸艂 od si贸str zakonnych kt贸re lecz膮 borelioze ch臋tnie udost臋pnie adres do nich a co tam u Ciebie ??? pozdrowionka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weronika56
A艣ka 31 ,tak prosz臋 przyslij adres si贸str zakonnych, dzi臋ki hejka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 m贸j
narazie jest po staremu oby tak dalej jak postepuje leczenie a艣ka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marzena28
Witam! mam pytanie czy na bolerioze moga tez chorowac zwierzeta(psy). jezeli tak czy zakazony pies ktory pogryzl czlowieka mogl go zarazic?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
Ja generalnie 2 miesi膮ce antybiotyk贸w mam za sob膮 narazie czekam do listopada i potem robie badania i zobaczymy za tydzie艅 we wtorek jade do warszawy do lekarza zobaczymy co dalej??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka31
marzena 28 zwierz臋ta oczywi艣cie r贸wnie偶 choruja na borelioze g艂贸wnie to od nich kleszcze nas zara偶aj膮 a ztym pogryzieniem to niewiem ale na moje bardzo prawdopodobne 偶e zarazic mo偶e cz艂owieka pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

plis, uspok贸jcie mnie je艣li mo偶ecie, wszystko zacz臋艂o si臋 od infekcji, kt贸ra nie chce min膮膰, temp. 37-37,1 stopni, b贸l gard艂a, wcze艣niej wieczorne kr贸tkotrwa艂e napady os艂abienia. czasem dr臋twiej膮ce r臋ce, ale nie za bardzo. teraz mam ju偶 mie膰 3 antybiotyk na to (jeden by艂 miejscowo), lekarka kaza艂a mi powt贸rzy膰 kontrolne badania w poradni chor贸b zaka藕nych. chorowa艂am 3 lata temu, uk膮szenie prawdopodobnie w 2 po艂. pa藕dziernika, zachorowa艂am pod koniec wrze艣nia, pod koniec listopada w ko艅cu diagnoza i od pocz. grudnia leczenie w sumie 3 tygodnie najpierw w szpitalu do偶ylnie, potem w domu domi臋艣niowo inny antybiotyk. nie mia艂am po tym jaki艣 dolegiwo艣ci, tylko w艂osy wypada艂y, tr膮dzik ropny, bruzdy na paznokciach u n贸g, ale to mog艂o by膰 na skutek faszerowania mnie niepotrzebnymi antybiotykami przez prawie 3 miesi膮ce, a i lekarka m贸wi艂a 偶e tak mo偶e by膰, te antybiotyki na borelioz臋 by艂y silne, w szpitalu czu艂am 偶e w膮troba mnie boli, ju偶 wtedy zacz臋艂y wypada膰 w艂osy. teraz w艂osy mi wypadaj膮 od wakacji, ale ja 偶yj臋 w stresie od kilku miesi臋cy. zrobi艂am na razie podstawowe badania krwi, wszystko ok, OB mam w normie. (a jak borelioza u mnie szala艂a, to OB mia艂am bardzo wysokie) pod artyku艂em o bor. na Zdrowiu i Urodzie strasz膮, 偶e mo偶e nie wyj艣膰 w testach, 偶e mam nawr贸t. nie wiem co mam my艣le膰. do kontroli musz臋 jecha膰 do s膮siedniego miasta, lekarz kt贸ry mnie prowadzi艂 3 lata temu ju偶 nie przyjmuje :( nie wyobra偶am sobie leczenia w innym wojew贸dztwie. a ci ludzie pisz膮 okropne rzeczy, o je偶d偶eniu na w贸zku, bezp艂odno艣ci (!!!!!!!!!!!), stwardnieniu rozsianym, no mnie si臋 wydawa艂o, 偶e dotyczy to os贸b, kt贸re podj臋艂y leczenie dopiero w II etapie choroby, a nie tych, kt贸re leczy艂y si臋 w pierwszym, kiedy mia艂y rumie艅. jedyna osoba, o kt贸rej wiem, 偶e mia艂a neuroborelioz臋, to kobieta, kt贸ra le偶a艂a ze mn膮 w szpitalu i by艂a zaka偶ona 3 lata wcze艣niej i nic o tym nie wiedzia艂a, dop贸ki jej nie wysz艂o 艣wie偶e zaka偶enie i rumie艅. poza tym znam dwie osoby, kt贸re by艂y leczone do艣膰 wcze艣nie tak jak ja i po paru latach nadal normalnie egzystuj膮. mam dosy膰 straszenia w贸zkiem inwalidzkim, moja mama bagatelizuje spraw臋, twierdzi 偶e mam si臋 przebada膰 i lekarz powie co my艣li, a jak ja czytam, 偶e lekarze si臋 \"nie znaj膮\" bo pacjenci s膮 m膮drzejsi, to co o mog臋 zrobi膰. no jak mi wyjd膮 wyniki w normie. lekarz mi m贸wi艂, 偶e te przeciwcia艂a zawsze b臋d膮 we krwi na jakim艣 poziomie, nigdy nikt nie m贸wi艂 o dodatkowych powik艂aniach leczonej boreliozy, a偶 do czasu jak zasugerowa艂 to m贸j lekarz rodzinny :o

Udost臋pnij ten post

plis, uspok贸jcie mnie je艣li mo偶ecie, wszystko zacz臋艂o si臋 od infekcji, kt贸ra nie chce min膮膰, temp. 37-37,1 stopni, b贸l gard艂a, wcze艣niej wieczorne kr贸tkotrwa艂e napady os艂abienia. czasem dr臋twiej膮ce r臋ce, ale nie za bardzo. teraz mam ju偶 mie膰 3 antybiotyk na to (jeden by艂 miejscowo), lekarka kaza艂a mi powt贸rzy膰 kontrolne badania w poradni chor贸b zaka藕nych. chorowa艂am 3 lata temu, uk膮szenie prawdopodobnie w 2 po艂. pa藕dziernika, zachorowa艂am pod koniec wrze艣nia, pod koniec listopada w ko艅cu diagnoza i od pocz. grudnia leczenie w sumie 3 tygodnie najpierw w szpitalu do偶ylnie, potem w domu domi臋艣niowo inny antybiotyk. nie mia艂am po tym jaki艣 dolegiwo艣ci, tylko w艂osy wypada艂y, tr膮dzik ropny, bruzdy na paznokciach u n贸g, ale to mog艂o by膰 na skutek faszerowania mnie niepotrzebnymi antybiotykami przez prawie 3 miesi膮ce, a i lekarka m贸wi艂a 偶e tak mo偶e by膰, te antybiotyki na borelioz臋 by艂y silne, w szpitalu czu艂am 偶e w膮troba mnie boli, ju偶 wtedy zacz臋艂y wypada膰 w艂osy. teraz w艂osy mi wypadaj膮 od wakacji, ale ja 偶yj臋 w stresie od kilku miesi臋cy. zrobi艂am na razie podstawowe badania krwi, wszystko ok, OB mam w normie. (a jak borelioza u mnie szala艂a, to OB mia艂am bardzo wysokie) pod artyku艂em o bor. na Zdrowiu i Urodzie strasz膮, 偶e mo偶e nie wyj艣膰 w testach, 偶e mam nawr贸t. nie wiem co mam my艣le膰. do kontroli musz臋 jecha膰 do s膮siedniego miasta, lekarz kt贸ry mnie prowadzi艂 3 lata temu ju偶 nie przyjmuje :( nie wyobra偶am sobie leczenia w innym wojew贸dztwie. a ci ludzie pisz膮 okropne rzeczy, o je偶d偶eniu na w贸zku, bezp艂odno艣ci (!!!!!!!!!!!), stwardnieniu rozsianym, no mnie si臋 wydawa艂o, 偶e dotyczy to os贸b, kt贸re podj臋艂y leczenie dopiero w II etapie choroby, a nie tych, kt贸re leczy艂y si臋 w pierwszym, kiedy mia艂y rumie艅. jedyna osoba, o kt贸rej wiem, 偶e mia艂a neuroborelioz臋, to kobieta, kt贸ra le偶a艂a ze mn膮 w szpitalu i by艂a zaka偶ona 3 lata wcze艣niej i nic o tym nie wiedzia艂a, dop贸ki jej nie wysz艂o 艣wie偶e zaka偶enie i rumie艅. poza tym znam dwie osoby, kt贸re by艂y leczone do艣膰 wcze艣nie tak jak ja i po paru latach nadal normalnie egzystuj膮. mam dosy膰 straszenia w贸zkiem inwalidzkim, moja mama bagatelizuje spraw臋, twierdzi 偶e mam si臋 przebada膰 i lekarz powie co my艣li, a jak ja czytam, 偶e lekarze si臋 \"nie znaj膮\" bo pacjenci s膮 m膮drzejsi, to co o mog臋 zrobi膰. no jak mi wyjd膮 wyniki w normie. lekarz mi m贸wi艂, 偶e te przeciwcia艂a zawsze b臋d膮 we krwi na jakim艣 poziomie, nigdy nikt nie m贸wi艂 o dodatkowych powik艂aniach leczonej boreliozy, a偶 do czasu jak zasugerowa艂 to m贸j lekarz rodzinny :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
Hmmm...ja Cie tez nie chce straszyc, ale teoretycznie nawrot jest mozliwy, bo przy boreliozie nidy nie ma 100% pewosci wyleczenia. Z ta obecnascia jakiejs tam ilosci przeciwcial to lekarz mial racje :) Tylko z testami wymagajacymi obecnosci przeciwcial, jest pewien problem, jesli te przeciwciala zlacza sie z antygenami to zaden test ich nie wykryje. Alternatywa dla tych testow jest PCR jest to badanie poszukujace DNA bakterii, dlatego jest wieksza szansa na wynik pozytywny w razie choroby. Pozdrawiam lena

Udost臋pnij ten post

planuj臋 zrobi膰 PCR nawet je艣li test wyjdzie negatywnie, ale czyta艂am, 偶e nale偶y PCR te偶 powtarza膰 po jaki艣 antybiotykach, jak wychodzi negatywny. ja by艂am leczona tylko antybiotykiem z grupy cefalosporyn. teraz poprosz臋 o lekarza o skierowanie na Western Blot. nie wiem jednak co robi膰, jak wyjdzie pozytywny, pewnie mnie skieruj膮 do szpitala i b臋d膮 leczy膰 tym samym co wcze艣niej :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
"czyta艂am, 偶e nale偶y PCR te偶 powtarza膰 po jaki艣 antybiotykach, jak wychodzi negatywny" To nie do konca o to chodzi :) PCR generalnie zawsze powinno sie robic na Metronidazolu z Amoxycylina bo wtedy zwieksza sie szanse na pozytywny wynik. Podobno Metronidazol uwalnia bakterie do krwi, a Amoxycylina ja zabija.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakw
prosze o pomoc POdejrzewam 偶e choroba jest przedawniona nawet ponad 20 lat ale do rzeczy mia艂a intensywne b贸le g艂owy potyliczne. 11 lat temu by艂 ostry atak na uk艂ad nerwowy nie robiono jeszcze wynik贸w na boleriozie ale ppo punkcji wykluczone by艂o zapalenie opon rezonans wyszed艂 bez 偶adnych zmian tylko EEG wysz艂o ze zmianami i nikt nie m贸g艂 odpowiedzie膰 dlaczego ( t艂umaczenie zapad艂a w spi膮czk臋 spowodowan膮 lekami-pewnie i poumiera艂y komurki w m贸zgu i dlatego jest taki wyniki wyleczyli pod kontem psychicznym teoretycznie przez te 11 lat powstawa艂y inne objawy a dalej nie by艂o odpowiedzi . Teraz nawr贸t utrata przytomnoo艣ci (wyst臋powa艂y ca艂y czas ale my艣la艂em 偶e z nerw贸w) i na oddzia艂 wynik punkcji (wkuwali si臋 7 razy ma艂e ci艣nienie uda艂osie ale w p艂ynie by艂o troch臋 krwi t艂umaczenie 偶e nie czysto si臋 wbili) i wynik pozytywny wska偶nik 11 w mi臋dz czasie EEG ju偶 wiemy ze zmianami tomografia oki rezonans oki wi臋c na zaka偶niak i zaczo艂em czyta膰 i sk艂ada艣膰 do kupy to sta艂o si臋 w czwartek wieczorem dzisiaj jest wtorek wiadomo艣c od lekarza wynik z krwi dobry jeszcze raz punkcja ale przed tym zdj臋cie kr臋gos艂upa ( pytanie robi膮crezonan艣 nie zbada膰 ca艂o艣ci tylko g艂ow臋- kasa 偶ebym wiedzia艂 to zap艂ci艂 bym jak 11 lat temu) podejrzewam 偶e chc膮 zobaczy膰 u艂o偶enie kr臋gos艂upa przed punkcj膮 poratujcie podajcie nmi namiary do specjalist贸w na te forum trafi艂em przypadkowo dzi臋ki

Udost臋pnij ten post