Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziabnął skubany babcię

Bolerioza - ktoś z Was chorował ?

Polecane posty

Gość roseee
..się...

Gość lenkaa_89
ram_ola66, a w jakiej dawce masz przepisany ten Unidox ?

Gość lenkaa_89
No jasne, jesli tylko napiszesz o co chodzi :)

Wkleje to jeszcze raz: Ja też mam to gownienko Koszmar... jest to wredna,podstępna i skubana choroba, ktorej diagnoza trwała prawie rok Zaczeło sie od okropnego bolu w kosci przebadano mnie pod kątem guzów od stóp do głów rezonanse, tomografie, rtg, scyntygrafie, chirurgia naczyniowa, neurologia, onkologia. Ciągle mialam stany podgorączkowe, ktore trwały nawet po 2-3 tygodnie, OB i CRP zawsze było w normie! IDEALNE... lekarze brali mnie juz pewnie za idiotke, ktora udaje jak teraz sięgam pamiecią wstecz.. nie raz wylądowałam na pogotowiu z atakiem serca, TEŻ brali mnie za debila.. nie raz lezalam w szpitalu bo rzygałam, krecilo mi sie w glowie, mialam goraczke i tez przez NIBY NIC..? (choc tutaj wyszlo, ze mam skoki cisnienia) ale to tez pewnie mi ta borelka zasponsorowała.. ostatnie 5 miesiecy popoludniami przespałam! wszyscy mówili... to pewnie ZESPOL PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA..., bo przeciez co z tego, ze zle sie czulam skoro morfologia była książkowa.. lekarze mieli mnie w dupie.. głęboko nie wiem jakiego spustoszenia dokonało to chorobsko... ale juz wiem, ze mam niezle ubytki w kosciach.. A teraz? Dostalam skierowanie do szpitala chorob zakaznych... tam lekarz powiedzial, ze mam isc z tym do rodzinnego, ktory mi wypisze antybiotyk i jak pomoze to pomoze, a jak nie to mam se szukać innej choroby :| :O normalnie zszokowało mnie to... w momencie przyjecia na izbie przyjec mialam 37,5 a on nawet nie spytał (term. dała mi pielegniarka) jak sie czuje!!!!! Dodam, ze rodzinny nie chcial mi przepisać lekarstwa bo biorac pod uwage te wszystkie objawy m.in neurologiczne powiedzial, ze to wymaga kompleksowego leczenia już.. i on sie na czyms takim nie zna... CO ZROBIĆ? Do poradni są ogromne kolejki dlatego dostalam skierowanie do szpitala :O nie wiem gdzie mam sie z tym udać... :O czy kazdy lekarz chorob zakaznych mnie tak potraktuje?

Gość lenkaa_89
Pierwsza czesc Twojego posta czytalam, ale nie zadalas w niej zadnego pytania, wiec trudno bylo na niego odpowiedziec. Z tego co rozumiem, to do tej pory nie bylas leczona ?. W sumie ciezko Ci co kolwiek doradzic. Przykro mi, ze zostalas tak potraktowana przez lekarza, no ale tacy lekarze tez sie zdarzaja. Moim zdaniem jesli masz objawy powinnas jak najszybciej rozpoczac leczenie. W tej sytuacji chyba najlepszym wyjsiem bedzie wizyta u ktoregos z lekarzy o ktorych pisalam wczesniej, zaden z nich na pewno nie zbagatelizuje Twojego problemu. Jesli bede mogla Ci jeszcze w jakikolwiek sposob pomoc to napisz na mojego maila. Pozdrawiam lena

Gość geasrht
Po jakim czasie od ugryzienia kleszcza robi sie badania przeciwciał na boreliozę?

Nie, nie byłam w ogóle leczona.. czy to, tzn. te obajwy sie w ogóle leczy? czy kiedykolwiek znikna? bo ile mozna to wytrzymać.. dzieki za pomoc;)

Gość lenkaa_89
"geasrht" a jakie badanie chcesz zrobic ? Tylko prosze nie napisz, ze Elise :(. Wytworzenie takiej ilosci przeciwcial, aby wykryc je testem zajmuje okolo 6 tygodni, wiec badanie nalezy zrobic nie wczesniej niz 6 tyg po ugryzieniu. "lilly rose" Jesli to borelioza to po odpowiednim leczeniu objawy powinny sie cofnac, bez leczenia niestety nie znikna, a z czasem moze byc coraz gorzej. Pozdrawiam lena

Gość geasrht
a 3 miesiące albo dłużej to nie będzie za póżno, żeby wykryć te przeciwciała?

Gość lenkaa_89
No wiesz, sugeruje sie zrobienie badan nie wczesnniej niz 6 tyg, od ukaszenia, po trzech miesiacach tez mozna je zrobic. Bierzesz antybiotyki ? Pozdrawiam lena

Gość geasrht
brałam antybiotyk juz jakis czas temu, kiedy zrobil mi sie rumien. Mam zrobic to badanie ale nie wiedzialam kiedy

Gość lenkaa_89
A jak dlugo bralas ten antybiotyk i w jakiej dawce ? Co do badania to zrob zamiast ELISY Western Blota, bo ELISA jest najgorszym testem na rynku. Obecnie najdokladniejszy jest PCRrt, jednak jego cena jest dosc wysoka :(. PCRrt mozna wykonac w dowolnym momencie, jednak sugeruje sie odczekanie kilku tygodni po przerwaniu antybiotykoterapii. Pozdrawiam lena

Gość geasrht
Brałam Sumamed 500 przez 5 dni

Gość cora78
Cześć Wam. Moja córeczka jak miała 3 miesiące złapała 2 kleszcze naraz. Poszłam z nią zaraz do lekarza, który jej jednego wyciagnął po wielu trudach, urwywajac go, a wieczorem znalazłam drugiego. Tego całego wyciągnął już maż. Pani doktor dała jej antybiotyk, który podawałam chyba przez 3 dni bo inny lekarz doradził mi że szkoda malutkie dziecko faszerować antybiotykami, więc już jej więcej nie podawałam. Teraz skończyła 6 mies. czy powinnam była wykonać jej jakieś badania?

Gość rennee
witam.jestem z Rzeszowa i ciesze sie ze znalazłam to forum.też nie wiem co robić i do jakiego lekarza się udac. końcem czerwca DZABNĄŁ MNIE. usunęłam go sama.raczej nie urwałm go-nie ważne. za 3dni zaczęło mnie narywać kośćmi.po upale stwierdziłam ze nadchodzi zmiana pogody-czasem gdzieś mnie tak "szarpało"na zmianę pogody.z godz na godzinę bóle te były mocniejsze.w 4dniu nie szło już wytrzymać.5dzien był okropny-ból głowy taki,ze żadne prochy nie pomagały,pojawiła się tp. 38,2.-moja diagnoza UMIERAM. w 6 dniu udałm się do lekarza rodzinnego zgodził się ze to boler. ale dodał ze troche za wcześnie mnie złamała.podał antybiotyk 5dni po 1tabl(podobno o 3tygodn działaniu).pomagało głowa z dnia na dzień mniej bolała czułam się coraz lepiej ,w końcvu dolegliwości ustąpily.cieszyłam sie bo wtedy myślalam ze to leczy sie jak kaszel. antybiotyk -pomogło-pozamiatane.pojechałam nad morze 9lipca(nikt mi nie powiedziwł ze na słońcu nie można przebywać)w sumie lek skończyłam tuż przed wyjazdem.było super.pod koniec 2tygodnia pobytu na wczasach zaczęło mnie znowu narywać konczynami-piąty tydz od ukąszenia.w 6tyg poszłam do lekarza skierowanie na jakieś badania i zgłosiłam tebóle kości,które trwaj do dzisiaj.pani doktor stwierdziła ze przyczyna rwania kośćmi sa pewnie dolegliwości kobiece i kazała udać się do ginekologa,a co do boleriozy to;PRZECIEŻ PRZELECZYŁAM PANIĄ ANTYBIOTYKIEM, NIE WIEM DO JAKIEGO SPECJALISTY DAĆ PANI SKIEROWANIE,A BADANIA NAJLEPIEJ JAK PANI ZROBI SOBIE PRYWATNIE... szok.ale zdrowie ważniejsze. chorować nie mam kiedy czasem samo cokolwiek przechodzi bo mam syna niepełnosprawnego i to jemu najwięcwj czasu poświęcam.zrobiłam testy elisa bo te mi doradzili w laboratorium-cene zniosłam 53zl.zapytałam o wynik w lab:NIE MA PANI BORELIOZY. zle się czuję do dziś:nadal rwania mocne,częste uderzenia gorąca i zawroty głowy.poprosiłam prywatnie o W.BLOTTA-177zl-zniosłam również.mam wynik ale nie znam się za bardzo.pisze :wynik graniczny.pani mgr. z laboratorium powiedziwła ze był skurczybyk. w tabeli z nazwą masa cząsteczkowa p25, OspC(p25) jest + i krecha dodatnia na 4.5cm.to jest IgG a IgM ujemny. sama to wszystko analizowałam i doszlam do wniosku ze jest to cholerstwo. kości bolą,zawroty głowy,ginekologicznie ok-byłam dla świętego spokoju. wykrzyczałam na lekarzu skierowanie do neurologa bo stwierdził ze boler była by gdybym obydwa miała dodatnie IgG i IgM.dodał:gdzie pani takie drogie badania znalazła przecież kosztują 30 zl-NO SZLAK MNIE BIERZE NA TYCH NASZYCH MEDYKÓW.stwierdzam ze nie maja pojęcia o boreliozie.przepraszam ze się tak rozpisałam ale chciałam w miare dokładnie opisać.podpowiedzcie moi DRODZY co dalej robic ,gdzie sięudać,kto wiarygodnie te wyniki odczyta(może ktoś z Was wie co ten wynik oznacza),mam to skierowanie (zucone mi złaską) do neurologa ale mam obawy czy leczyłkieyś borel.

Gość lenkaa_89
cora78 Rzeczywiscie, w przypadku tak malych dzieci lekarze potrzebuja silnych dowodow, aby przepisac antybiotyk. Trzy dni antybiotyku to bardzo niewiele :( No i tu pojawia sie nastepny problem, problem objawow u tak malych dzieci, ktore nie potrafia jeszcze mowic i moga liczyc tylko na czujnosc rodzicow. Moim zdaniem warto wykonac PCRrt (bo objawy moga pojawic sie nawet po kilkunastu latach) rennee Niestety Twoje objawy sugeruja borelioze (goraczka i bole stawow to najszestsze objawy zakazenia) To teraz o WB :) Wynik graniczny stwierdza sie gdy na bloku zelowym pojawi sie tylko jeden prazek, do tego trzeba wziac pod uwage objawy kliniczne (ktore posiadasz). W tej sytuacji wynik powinien zostac uznany za dodatni, wiec to nastepny dowod przemawiajacy za borelioza. Pozdrawiam lena

Gość kocieoczy
Witam wszystkich ja wczoraj byłam u lekarza,kleszcza natomiast miałam jakieś 2.5 miesiący temu, po jakims miesiacu pojawil sie rumien,bardzo zaogniony,okrąglutki,średnicy jakos 4 cm a w miejsce gdzie dokladnie byl kleszcz(ktorego nie wyciagnelam-sam odpadl)kolor skóry był granatowy. Pozniej rumien zaczal sie powiekszac i zmieniac kolor na bardziej intensywny-wygladal jak granatowy siniak. Teraz natomiast po 2.5 miesiacach po ukąszeniu kleszcza mam rumien o średnicy 13 cm,lekko czerwony. Teraz przy dłuzszym spacerze czy bieganiu odczuwam ból w stawie kolanowym,kleszcze zaś mialam pod kolanem...i boli mnie głowa dosc czesto,co mi sie wczesniej nie zdarzalo. lekarz rodzinny dał mi skierowanie do poradni specjalistycznej,i na badanie krwi na obecnośc boleriozy.

Gość kocieoczy
Witam wszystkich ja wczoraj byłam u lekarza,kleszcza natomiast miałam jakieś 2.5 miesiący temu, po jakims miesiacu pojawil sie rumien,bardzo zaogniony,okrąglutki,średnicy jakos 4 cm a w miejsce gdzie dokladnie byl kleszcz(ktorego nie wyciagnelam-sam odpadl)kolor skóry był granatowy. Pozniej rumien zaczal sie powiekszac i zmieniac kolor na bardziej intensywny-wygladal jak granatowy siniak. Teraz natomiast po 2.5 miesiacach po ukąszeniu kleszcza mam rumien o średnicy 13 cm,lekko czerwony. Teraz przy dłuzszym spacerze czy bieganiu odczuwam ból w stawie kolanowym,kleszcze zaś mialam pod kolanem... lekarz rodzinny dał mi skierowanie do poradni specjalistycznej,i na badanie krwi na obecnośc boleriozy.

Gość kocieoczy
Witam wszystkich ja wczoraj byłam u lekarza,kleszcza natomiast miałam jakieś 2.5 miesiący temu, po jakims miesiacu pojawil sie rumien,bardzo zaogniony,okrąglutki,średnicy jakos 4 cm a w miejsce gdzie dokladnie byl kleszcz(ktorego nie wyciagnelam-sam odpadl)kolor skóry był granatowy. Pozniej rumien zaczal sie powiekszac i zmieniac kolor na bardziej intensywny-wygladal jak granatowy siniak. Teraz natomiast po 2.5 miesiacach po ukąszeniu kleszcza mam rumien o średnicy 13 cm,lekko czerwony. Teraz przy dłuzszym spacerze czy bieganiu odczuwam ból w stawie kolanowym,kleszcze zaś mialam pod kolanem... lekarz rodzinny dał mi skierowanie do poradni specjalistycznej,i na badanie krwi na obecnośc boleriozy.

Gość lenkaa_89
W sumie w Twoim przypadku badanie krwi nie jest potrzebne bo rumien=borelioza.

Gość czarna56
Witam, przeczytałam prawie wszystkie wypowiedzi o tej chorobie, jestem przerażona boje się ,czy to jest bardzo kosztowne proszęmi powiedziec ,jeśli mogę prosić,z tego co wyczytałam to strasznie długo trwałe i drogie leczenie, czy to mozna całkowicie wyleczyc?

Gość lenkaa_89
Leczenie przewaznie nie jest tanie, ale w sumie wszystko zalezy od przepisanego zestawu antybiotykow. Niestety w obecnych realiach to Ty sama musisz zdecydowac o dlugosci leczenia. Bo tak dlugie leczenie o ktorym pisalam przepisuje tylko kilku lekarzy w Polsce, jest to leczenie mozna powiedziec eksperymentalne i w zasadzie na wlasna odpwiedzialnosc. Co do skutecznosci, to istnieja badania dowodzace, ze podawanie antybiotykow przez dluzszy czas i w zwiekszonej dawce daje wieksze szanse na wyleczenie, lecz nigdy nie ma 100% pewnosci.

Gość aśka31
Witam wszystkich ja niestety też jestem jedną z was kleszcz ugryzł mnie w lipcu tego roku wyjęłam go sama ale niestety pech był zarażony po tygodniu poszłam do lekarza dostałam antybiotyk(unidox) brałam go tydzień ale zaczęłam się bardzo zle czuć ból głowy był nie do zniesienia mięśnie nóg bolały niesamowicie nie mogłam już wytrzymać więc poszłam znowu do rodzinnego i dostałam odrazu skierowanie do szpitala zakaznego tam seria badań punkcja z kręgosłupa i wyrok"neuroborelioza" przeleżałam miesiąc leczona byłam biotraxonem (zastrzyki dożylne) samopoczucie wróciło do normy było całkiem niezle ale niestety nie na długo po dwóch tygodniach powróciły wszystkie objawyznowu wróciły bóle nóg wszystkie mięśnie mnie bolały no i znowu lekarz badania i wróciłam do unidoxu biore go tydzień jest nieco lepiej ale zobaczymy na jak długo pozdrawiam wszystkich chorych musimy się trzymać i nie poddawać dużo zdrówka życzę

Gość zroSSpaczona
moj chlopak na nia choruje ma zaledwie 18 lat... problem polega na tym ze i borelioza rzuca sie na wzrok a u niego ostatnio widac te obiawy..:( nie wiem co robic bo stooje z innej strony...a o szpitalu nie chcer nawet mowic bo kiedy chorobe u niego wykryto byl leczony przez dwa miesiace..

Gość Aśka31
wiem że szpital to ostateczność ja też leżałam miesiąc ale leczenie szpitalne jest skuteczniejsze( tak mi się wydaje bynajmiej) może jednak uda CI się go namówić na szpital kurcze jest młodym chłopakiem macie dużo planów nie pozwól na to żeby się męczył i niedaj Boże stracił wzrok nie możesz na to pozwolić postaraj się Go przekonać a może posadz GO na forum i niech poczyta jak ludzie cierpią pozdrawiam i dużo siły życzę Tobie daj znać jak dalej się potoczyło jeszcze raz pozdrawiam

Witam, Mam pytanie... Bolerioza pozostaje \"we krwi\" przez całe życie? Bo miałam kiedyś podejrzenie, byłam hospitalizowana i jakiś czas potem zrobiłam sobie badania na to czy ją mam i wyszło, że nie.

Gość Aśka31
ja leczę się drugi miesiąc na neuroborelioze i rozmawiając z lekarzem też zadałam to pytanie więc jest różnie czasami udaje się ją wyleczyć ale to są rzadkie przypadki często jest tak że wyniki są dobre a po jakimś czasie znowu zaczyna atakować one potrafią przetrwać w takich kokonach tyle mi powiedziano ale życzę ToBIE jak najlepiej

Gość lenkaa_89
Jest duze prawdopodobienstwo, ze osoba, ktora wyleczyla sie z boreliozy, testy wymagajace obecnosci przeciwcial bedzie miala dodatnie przez cale zycie, nawet po wyleczeniu. Jednak "druga strona medalu" jest wynik ujemny. W borelozie glownym kryterium diagnostycznym sa objawy. Jesli nie masz objawow, to w tym momencie nie zaprzataj sobie glowy borelioza, jesli natomiast masz to nie sugeruj sie ujemnym wynikiem. Nie napisalas jakie badanie zrobilas po tym pobycie w szpitalu, gdzie jak rozumiem bylas leczona na borelioze ?