Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 zdesperowany 24

boje sie przyprowadzic dziewczyny do domu bo...

Polecane posty

Go艣膰 zdesperowany 24

.....moj ojciec jest alkoholikiem i caly czas pije a matka jest bezradna, boje sie , ze zrobi mojej dziewczynie jakas przykrosc cos powie w ogole wstydze sie go i zle sie z tym czuje...Ona bardzo chce mnie odwiedzic w domu chce zobaczyc jak mieszkam bo wiekszosc czasu ja u niej siedze i chyba ja to juz denerwuje:( Tylko sie strasznie boje jak zareguje na widok mojego ojca- alkoholika. Jestesmy juz 3 miesiace a nie chce jej stracic tylko dlatego ze mam ojca alkoholika. Boje sie ze zwieje jak sie dowie prawdy...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam podobnie jak Ty
tylko ze ja boje sie przyprowadzic ch艂opaka.....ojciec nie pije ale jest strasznie nerwowy i ciagle sie awanturuje , raz zrobi艂 taka afere jak by艂a u mnie kolezanka ze ta uciek艂a...az talerze lata艂y wyzwiska i o ma艂o sie nie pobili....kazdy facet to chyba wyczuwa i ucieka jak widzi takiegi idiote jak m贸j ojciec a ja jestem ciagle sama i wstydze sie kogos zaprosic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 powiedz prawde o ojcu
na pewno zrozumie jakby sie cos niemilego stalo ze to chory czlowiek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dylemacikkkkkkkkkkkkkkkk
ja tez sieboje, bo moja mama go nie akceptuje... nie akceptowala ZADNEGO z moich facetow:(:(:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 usmiechnieta
je艣li w jakim艣 stopniu przej膮艂e艣 nawyki ojca, to faktycznie masz si臋 czego obawia膰. je艣li nie pijesz alkoholu, to po prostu b膮d藕 z ni膮 szczery i powiedz jak wygl膮da sytuacja... je艣li jest m膮dra, to zrozumie. na pewno ci臋偶ko jest przeprowadzi膰 tak膮 rozmow臋, ale u mnie sytuacja wygl膮da艂a bardzo podobnie i jako艣 da艂am rad臋... kamie艅 z serca..p贸藕niej by艂o mi o wiele l偶ej. powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zdesperowany 24
no gdzie przejalem?:( ja nawet piwa sie nie napije w ogole nic zero nawykow ani piwa ani papierosow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smutkaaa
tez tak mam, ale przyprowadzalam chlopaka i nic sie jakos nie stalo, moj brat tez teraz dziewczyne przyprowadza...mysle, ze warto jej o tym powiedziec napewno to zrozumie, a jesli jej nie bedzie odpowiadalo, albo cos sie wydarzy poprzestaniecie na spotkaniach u niej. w kazdym razie jesli spodziewasz sie, ze moglaby miec jakies nieprzyjemnosci to ja koniecznie uprzedz o tym i zdecydujecie..moze nie bedzie tak zle :) w koncu to nie ty pijesz...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zdesperowany 24
ja sie za niego naprawde wstydze w ogole czuje sie zawsze tak jak ja bym to robil co on wstydze sie jak czasem musze go zbierac z podworka i przyprowadzac pijanego do domu na oczach wszystkich :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smutkaaa
pomysl, ze to nie twoja wina...wiem, ze ludzie czesto oceniaja nas przez czyny naszej rodziny, ale to twoj ojciec pije nie ty. ja tez sie wstydze, kiedys robilam wszystko, zeby ukryc sytuacje wmojej rodzinie teraz zaczelam otwarcie o tym mowic i wiesz...znacznie lepiej sie czuje :) nie spotkalam sie z zadna nieprzychylna uwaga kiedy to wyszlo na jaw...naprawde warto byc z ludzmi szczerym...wazne zebys ty byl w porzadku prawdziwych przyjaciol czy dziewczyny jesli jej na tobie zalezy takie cos nie zniecheci...wierz mi...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 333
Nie MUSISZ go zbiera膰 z podw贸rka.

Udost臋pnij ten post

A Tw贸j ojciec ci膮gle chodzi pijany? Bo ja tez mia艂am z tym problem i zaprasza艂am ch艂opaka tylko wtedy gdy by艂 trze藕wy. Gdy by艂 pijany zachowywa艂 si臋 tak, 偶e naprawd臋 nie chcia艂am nikogo nara偶ac na znoszenie jego zachowania.

Udost臋pnij ten post

Tw贸j ojciec siedzi w domu 24 h na dob臋?? Mo偶e jest jaka艣 uniwersalna pora, o kt贸rej nigdy nie ma go w domu?? Je艣li tak, przyprowad藕 do domu dziewczyn臋 wtedy kiedy rodziciela nie b臋dzie w domu. Nie musisz przedstawia膰 jej ojca, tym samym unikniesz wstydu i kompromituj膮cej sytuacji. Najlepiej by by艂o gdyby艣 przyzna艂 si臋 dziewczynie do wszystkiego, ale skoro chcesz tego unikn膮膰 zr贸b wszystko, 偶eby unikn膮膰 konfrontacji ojca z dziewczyn膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dobra rada dla Ciebie
U mnie by艂o tak, ze to m贸j ch艂opak ( teraz narzeczony ) ma ojca alkololika i to takiego awanturnego , kt贸ry ca艂y czas gada ... Mama nie mo偶e sobie z nim poradzi膰 , ale jest super :) To ze jak przychodzia艂 i ojciec robi艂 awantury domownikom tylko na poczatku mnie szokowa艂o ( u mnie nikt nie pije ). P贸藕niej ju偶 nie zwraca艂am na to uwagi ... Idiota jest i tyle i sam si臋 do grobu wp臋dzi przez alkohol ... Je偶eli dziewczynie zale偶y na Tobie , to nie powinna isi臋 od Ciebie odwaraca膰 - tylko podtrzymywa膰 na duchu . I nie wstyd藕 si臋 jej tego powiedzie膰 ... bo je偶eli Ci臋 kocha to przyjmie to i si臋 z tym pogodzi ...

Udost臋pnij ten post

A pracuje ten pijak ? ... Jak nie pracuje to jazda wywali膰 go z domu na zbity pysk , albo 偶arcia nie dawa膰 niech z g艂odu zdechnie ... Z takimi lud藕mi , kt贸rzy nie dadz膮 sobie pom贸c trzeba post臋powac brutalnie , bo inaczej do ko艅ca 偶ycia bedzie domownik贸w molestowa艂 psychicznie .. Oni po prostu lubi膮 chla膰 i do tego uwa偶aj膮 , 偶e nie maj膮 problemu alkoholowego :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smutkaaa
bardzo dobra odpowiedz ta powyzej...powinienes posluchac i sie wiecej nie przejmowac...:) powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smutkaaa
chodzilo mi o wypowiedz z 16:21 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zdesperowany 24
tak on pracuje jest portierem tzw. ochroniarzem.. chyba bede ja przyprowadzaj jak nie bedzie go w domu...on jak jest trzezwy to jest bardzo wulgarny i co 2 slowo to k... ch...nie pracuje codziennie tylko co 2-3 dzien :(

Udost臋pnij ten post

No to rzeczywiscie jest jedyne wyjscie - zapraszaj dziewczyn臋 gdy go nie ma i tyle, sam nie bedziesz si臋 stresowa艂 i jej zaoszcz臋dzisz ewentualnego przedstawienia. Poza tym jesli 24 w Twoim nicku oznacza wiek, to mo偶esz nawet pomyslec o wyprowadzce ;).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 usmiechnieta
dobra rada dla ciebie --> pomy艣l 2 razy zanim co艣 napiszesz. Twoja ostatnia wypowied藕 jest 偶enuj膮ca. Je艣li nic nie wiesz na temat tej choroby, to lepiej milcz, ni偶 gadaj takie bzdury.

Udost臋pnij ten post

u艣miechni臋ta ---- nic nie t艂umaczy zachownia takiego bydlaka , nawet je偶eli uwa偶asz 偶e jest chory .. Chory to on jest ale psychicznie !!! On mo偶e tak traktowa膰 domownik贸w ... ? Wyzywa膰 , robi膰 awantury ... ? Nic go nie odr贸偶nia od zwyk艂ego bandyty ... My艣l臋 , ze ojciej zdespreowanego 24 nie pije od wczoraj ... i po艂ow臋 偶ycia mamie zniszczy艂 ... W takim przypadku niestety ale przemoc jest po偶膮dana ... Czy mo偶e lepiej dalej tolerowa膰 chlejusa ? Zdesperowany24 kiedy艣 si臋 wyprowadzi z domu i co .. ? Mama wtedy b臋dzie mia艂a jeszcze gorsze piek艂o ... a z drugiej strony to ja nie rozumiem kobiet , kt贸re dziesi膮tki lat przy takich bydlakach trwaj膮 ... Sorry , ale " nie opuszcz臋 Ci臋 a偶 艣mierci " i " b臋de trwac w chorobie " sa troch臋 nieaktulane w takich sytacjach ... Wywali膰 z domu , niech mieszka u kole偶k贸w od kielicha ...

Udost臋pnij ten post

u艣miechni臋ta --- akurat pomysla艂am i 10 razy zanim si臋 wypowiedzia艂am , bo wiem jak trudno 偶y膰 z alkoholikiem pod jednym dachem ... Co to za cz艂owiek , kt贸ry nawet nie chce spr贸bowa膰 si臋 leczy膰 ? Czy w takim wypadku trzeba przytakiwac i znosi膰 bydl臋ce zachowanie i wieczne poni偶anie ... ? nie wydaje mi si臋 ... Nie wiem jakie Ty mia艂a艣 do艣wiadczaenia ... ale Ty 2 razy pomy艣l zanim bedziesz broni膰 takich ludzi ....

Udost臋pnij ten post

Zdesperowany -------> to bardzo przykre o czym piszesz, niestety tak wlasnie najczesciej ma sie sprawa DDA, czyli tzw. Doroslych Dzieci Alkoholikow. Wiem, ze musi Ci byc niesamowicie ci臋偶ko, jednak chce, zebys wiedzial kilka rzeczy: Proces uczenia sie jak zyc z pietnem alkoholizmu rodzica jest bardzo powolny i monotonny, trudny i czesto wyczerpujacy, ale takze skuteczny. Niesamowicie Ci wspolczuje, jednak chcialabym Cie zachecic do kiku dzialan na rzecz wlasnego dobra i szczescia. Przede wszystkim - nie odmawiaj sobie prawa do niego. Jestes czlowiekiem, jak kazdy inny, zaslugujesz na szacunek ze strony innych, zaslugujesz na milosc i radosc dnia codziennego. Wiem, powiesz \'tak, ale...to nie takie proste\' - a ja doskonale wiem, ze proste nie jest. To, z czym sie borykasz (nie mowie nawet o chorobie Twojego Taty, ale o Tym, co Ty przezywasz), moze byc trudne do zmiany samodzielnie, a smiem zaryzykowac twierdzenie, ze wrecz niemozliwe. Dlatego z calego serca namawialabym Cie na terapie prowadzona dla Doroslych Dzieci Alkoholikow, w kazdym nieco wiekszym miescie (jesli chcesz, powiedz, gdzie mieszkasz, a postaram Ci sie znalezc tam wlasciwy osrodek). Spotkania odbywaja sie tam w grupie, a tak偶e indywidulanie. Poznasz ludzi o podobnych problemach do twoich, poznasz sposob ich odczuwania tego problemu, poznasz, jak sobie z tym radz膮. O tym, ze tego rodzaju terapie sa calkowicie bezplatne (i anonimowe!), chyba nie musze wspominac. Spotkasz si臋 tam z jednej storny z 偶yczliwoscia, z drugiej z profesjonalnym podejsciem to trudnego tematu. Naprawde gor膮co polecam, bys w ten wlasnie sposob zadbal o wlasne szczescie, bo wiekszosc ludzi z problemem podobnym do Twojego niestety nie potrafi sobie z tym radzic, a cierpienie jakiego doznali wlecze sie za nimi przez cale zycie, rzucajac swoj cien na wszelkie sfery doroslego zycia, pozostawiajac zgliszcza na wlasnym poczuciu wartosci i czyniac spustoszenie w relacjach z otoczeniem (przyklad ze wstydem wobec dziewczyny, ktory opisujesz, to wlasnie tego przejaw). Dlatego zachecam serdecznie, bo to jedyna droga do poprawy swojego zycia. A co odnosnie samego problemu? Po pierwsze - nie czuj sie odpowiedzialny za to, co robi Twoj Tata, a b膮dz ambasadorem swojego szczescia. Nie jestes winny temu, 偶e Twoj tata pije. Nie jestes winny temu, ze nie mogles (ani Twoja mama) mu pomoc. Nie jestes tez winny temu, co teraz przezywasz, ale mozesz probowac (i masz do tego prawo) korzystac z wlasnych wewnetrznych zasobow, a takze (moze przede wszystkim) otoczenia (osrodek terapeutyczny, przyjaciele, dziewczyna) by to zmienic. Po drugie - jesli naprawde kochasz ta dziewczyne, powiedz jej o tym, co czujesz. Ukrywaniem tylko pogarszasz sprawe, a z drugiej strony nic to konstruktywnego do Twojego zycia (ani Waszej relacji) nie wnosi. Powiedz jej spokojnie, jak wyglada sytuacja u Ciebie w domu. Przyszykuj na to, czego moze sie spodziewac. Powiedz, ze zalezy Ci na niej, dlatego zalezy Ci, by to wiedziala. Uswiadom, ze Twoj Tata jest odrebnym od Ciebie bytem, a jego problem nie jest Twoim (zeby byla jasnosc- dobrze, jesli sie o Niego martwisz, niemniej wazne jest, zebys rozumial roznice pomiedzy troska a utozsamieniem sie z problemem Taty, zlaniem w jedno, obwinianiem sie za to, co robi). Zapewnij, ze zrobisz wszystko, by to, czego do艣wiadczyles nie wplynelo negatywnie na Wasze relacje, a malo tego - jeszcze je wzmocnilo (bo czujac jej milosc i wsparcie kochac ja bedziesz bardziej...) Po trzecie wreszcie - sprobuj jej nadzwyczajnie zaufac. Skoro wybrala Ciebie, skoro to z Toba chce sie spotykac, pewnie postara sie tez przy Tobie trwac. W zyciu bywaja rozne sytuacje i czesto w zwiazku musimy zmagac sie tez z problemami partnera, takze tymi sprzed lat. Jesli nie bedzie w stanie tego dzwignac, nie udzwignie tez zapewne Waszych wspolnych. Mozesz tez poprosic, by to ona zdecydowala, kiedy bedzie chciala odwiedzic Twoj rodzinny dom. Choc problem jest zlozony, na koniec powiem Ci, ze zazwyczaj Dorosle Dzieci Alkoholikow radza sobie z nim duzo gorzej, niz ich partnerzy, czyli jest szansa na to, ze ona tego, co ew. moze doswiadczyc bedac z Toba, b臋dzie sie obawiala duzo mniej niz Ty. G艂owa do g贸ry, stan w obronie siebie i zawalcz o wlasne szczescie!!! :):) p.s. Koniecznie zglos sie na terapie - a za jakis (byc moze dlugi) czas b臋dziesz czul si臋 duzo lepiej i duzo lepiej funkcjonowal. A wraz z Twoim lepszym samopoczuciem, polepszy si臋 takze samopoczucie najblizszej Ci osoby, z ktora b臋dziesz budowac wlasna droge, na swoich zasadach, ze swoim, ciezko przez Ciebie wtpracowanym, szczesciem. Tego Ci zycze i serdecznie pozdrawiam. Trzymam mocno kciuki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 usmiechnieta
dobra rada dla ciebie - wybacz, ale nie b臋d臋 si臋 wdawa艂a w 偶adne pysk贸wki... nie do艣wiadczy艂a艣 problemu na w艂asnej sk贸rze, jedynie po艣rednio, przez swojego ch艂opaka i nie s膮dz臋, 偶eby艣 przeczyta艂a chocia偶 jedn膮 ksi膮偶k臋 na temat tego typu uzale偶nienia - gdybym nie mia艂a racji, nie nazwa艂aby艣 jego ojca "pijakiem", bo r贸偶nica mi臋dzy pijakiem, a alkoholikiem jest bardzo du偶a. wyobra藕 sobie, 偶e kiedy alkoholikiem jest tw贸j ojciec, sprawa wygl膮da zupe艂nie inaczej chocia偶by dlatego, 偶e to jest ci膮gle tw贸j ojciec, a nie obcy cz艂owiek. dlatego w miar臋 mo偶liwo艣ci nie rzucaj mi臋sem i nie obra偶aj alkoholik贸w, bo to s膮 chorzy ludzie, kt贸rzy potrzebuj膮 pomocy i kt贸rzy w pewnym momencie po prostu si臋 pogubili. inna sprawa, 偶e cz臋sto nie widz膮 problemu i twierdz膮, 偶e nic im nie jest - tutaj odsy艂am do literatury - dowiesz si臋 dlaczego tak jest. :) i jeszcze jedno - zastan贸w si臋 2 razy zanim co艣 napiszesz... tak zupe艂nie spokojnie i bez po艣piechu, po prostu si臋 namy艣l.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 C贸rka_alkoholika
Czy takie terapie s膮 prowadzone we Wroc艂awiu?

Udost臋pnij ten post

C贸rka alkoholika -------> tak, w ka偶dym wiekszym miescie. Jesli chcesz, moge sprobowac poszukac takiej placowki poprzez internet i dac Ci namiar, albo zrobisz to sama. Wlasnie znalazlam dla Ciebie taka strone: http://dda.bhd.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=68 (ale to zapewne jedno stowarzyszenie z wielu, w kazdej poradni psychologicznej uzyskasz adresy do takich, na to akurat jako piewsze natknelam sie szukajac) polecam serdecznie i sie spiesz, bo zapisy juz od 1-go sierpnia. Wspaniala okazja, by zaczac ukladac sobie zycie od poczatku. Pomozcie sobie sami i pozwolcie, by pomogli Wam inni! Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieje, ze skorzystasz. Zycze powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

usmiechnieta-> moja mama jest corka alkoholika i nie moze do tej pory wybaczyc swojej matce tego ze od ojca-pijaka nie odeszla, nie ma do niego ani do niej szacunku, kocha ich bo to rodzice, kontakty tez sa bardzo dobre, ale wspomnien milych nie ma, sorry ale zeby 10-letnie dziecko widzialo jak ojciec dusi wlasna matke? sorry, jak tu mozna miec szacunek i do jednego i do drugiego, jedno to psychol i alkoholik adrugie to kretynka, ktora zrobila z siebie popychadlo \"dopoki smierc nas nie rozlaczy\" i \"co ludzie powiedza bo to nie po bozemu\"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AA..
Ka偶dy alkoholik wie, 偶e Dobra Rada ma racj臋. Cz艂owieka uzaleznionego trzeba odci膮膰 od pomocy. Albo si臋 odbije od dna, albo na nim zostanie, ale przynajmniej nie poi膮gnie tam ze sob膮 rodziny. Brutalna prawda. Kiedy ma komfortowe warunki do piel臋gnowania swojego alkoholizmu (tak jak w opisywanej sytuacji) to b臋dzie na pewno pi艂. Zmaga艂am si臋 z podobnym problemem i na spotkaniu AA udzielono mi w艂asnie takiej rady. Co jednak z tego, 偶e ja odci臋艂am si臋 od cz艂owieka z problemem alkoholowym odmawiaj膮c mu pomocy, gdy przychodzi schlany, skoro jego rodzice piel臋gnuj膮 w nim 贸w na艂贸g nie pozwalaj膮c mu odczu膰 co on robi z w艂asnym (i innych) 偶yciem...

Udost臋pnij ten post

My艣l臋, 偶e naljepiej bedzie jak powiesz dziewczynie o swojej sytuacji w domu i zaprosisz ja do siebie po tej rozmowie. Nie wiem , jakie relacje s膮 pomiedzy Tob膮 aTwoim ojcem...jesli rozmawiacie, jego te偶 uprzedz o wizycie i popro艣, 偶eby najzwyczajniej nie narobi艂 Ci \"kwasu\". Je艣li Twojej dziewczynie zalezy na Tobie, ojciec-alkoholik nie bedzie stannowi艂 bariery w Waszym zwi膮zku

Udost臋pnij ten post

...a wiesz, wpad艂o mi cos takiego do g艂owy..Je艣li trudno bedzie Ci opowiedzie膰 wprost swojej dziewczynie o tym co Cie dr臋czy, mozesz jej o tym \"opowiedzie膰\" mailem, je艣li masz taka mo偶liwo艣膰. Mia艂am kiedy艣 problem i za艂atwia艂am go w taki spos贸b, potem rozmowa by艂a o wiele prostsza

Udost臋pnij ten post