Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marcin baszczyński

pytanie do POLAKÓW na EMIGRACJI

Polecane posty

ciekawi mnie czy pracujecie nad tym, żeby zasymilować się z narodem, u którego mieszkacie, czy wręcz przeciwnie wolicie pozostać odszepieńcami :) zapraszam do wypowiedzi.

Ja sie czuje w pelni zasymilowana, ale to nie znaczy, ze rezygnuje z siebie i polskosci. NIe zamykam sie w zadnej polskiej grupie (spotykam sie jedynie z moja siostra, ktora tez tu mieszka)- mam samych niemieckich przyjaciol i znajomych. Studiuje, zeby pracowac tak jak kazdy Niemiec- na odpowiednim stanowisku. Moj maz jest Niemcem. Ale z drugiej strony zachowuje polskie zwyczaje swiateczne, nie wstydze sie rozmawiac po polsku, nie ukrywam, ze jestem z Polski. Nawet na SDM sprowadzilam do naszej wioski grupe 50 Polakow, ktorzy zamieszkali w niemieckich rodzinach. Moja recepta jest zdrowa rownowaga miedzy dopasowaniem sie do spoleczenstwa, w ktorym mieszkam, a zachowaniem swoich korzeni. Jak dotad recepta ta sie swietnie sprawdza.

Gość muchaaaaa
Strasznie nie lubie polaków ktorzy wstydzą sie ze sa polakami. Moja kuzynka była w niemczech kiedys i opowiadała jak kolezanka do ktorej pojechała kazała jej na ulicy mowic po niemicku zeby nie było widac ze sa polakami....to jest to własnie cyt."Ja sie czuje w pelni zasymilowana (...) mam samych niemieckich przyjaciol i znajomych" PORAZKA

Droga mucho, nie porownuj mnie do swojej kuzynki, ktora sie wstydzi tego, ze jest z Polski. Moze jeszcze raz przeczytaj mojego posta z uwaga- moze wtedy doczytasz, ze ja sie swojej polskosci nie wstydze, wrecz przeciwnie. Kazdy znajomy i sasiad wie, ze jestem z Polski i kazdy wie to ode mnie. Nie wstydze sie tez mowic po polsku. A to ze nie mam przyjaciol polskich, to akurat los tak chcial. Przyjaznie sie z tym, kto odpowiada mi pod wzgledem charakteru, a nie narodowosci. Ale widze, ze wiesz lepiej ode mnie, czy wstydze sie swoich korzeni czy nie. I to jest wlasnie porazka- takie powierzchowne ocenianie ludzi. Pozdrawiam.

muchaaaaa---> \"w pelni zasymilowana\" znaczy, ze sie nie alienuje od tubylcow... Przeciez napisala, ze sie nie wstydzi Polskosci... A co? MIala sobie wyluskac samych Polakow w Niemczech i tylko z nimi utrzymywac kontakty? aga---> 🖐️