Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sashka

pierwsza ciąża po 30tce

Polecane posty

Blondas - wszędzie piszą, że w ciąży powinno się przytyć o ok. 20% wagi wyjściowej. Nie wiem ile ważyłaś przed ciążą, ale 6 kg na ponad połowę coąży to chyba nie jest dużo. Z reguły wychodzi 10- 12 kg. Mieścisz się więc w normie. Ja mam już 12 kg na koncie :( więc jestem podwójnie w normie :P. Najgorsze jest to, że w drugiej połowie tyje się chyba więcej, nie?

Gość Interkasia
Blondas normy przybierania na wadze to w końcu tylko normy- każda kobieta jest inna i nie powinnaś się tym wcale przejmować, naprawdę. Moja mama ważyła zawsze 55 kg , a w ciąży dopięła wagi 95 kg :-) Urodziła zdrowego synka (mojego brata) i niedługo po porodzie ważyła znowu tyle co zawsze. Dlatego najważniejsze, żebyś była zadowolona i szczęśliwa, a wagą się nie przejmuj! Ależ ładnie musi być dzisiaj w Twoim mieście patrząc w kierunku Śnieżki :-)

Dzięki Dziewczynki za informację. Jak już wcześniej pisałam jestem dużą dziewczynką i w związku z tym opowinnam uważać na swoją wagę. Niektórzy (czytaj niektóre) mnie zakrzyczały, że przy dużej wadze powinnam przytyć mniej niż kobieta o prawidłowej wadze. Co do pogody w moim mieście, pewnie masz rację Kasiu, ale niestey siedzę w pracy a w dodatku tak nie dziś kadry w...y, że się popłakałam. Wykasowały mi s..i wejście w sobotę do pracy, bo jako ciężarna nie mogę mieć nadgodzin. Dlatego postanowiłam, że idę na urlop od listopada, jeszczev 22 dni robocze...

Gość kamapema
Czes Dziewczyny ja mam teraz 29 lat, satarania o ciążę będę mogła podjąć dopiero w przyszłym roku. Czekam i strasznie się niecierpliwię. Pozdrawiam

A ja się obijam na zwolnieniu od drugiego tygodnia ciąży (byłam na urlopie wypoczynkowym) i wcale nie narzekam. Tak kiepsko się u nas porobiło, że chyba po wychowawczym poszukam czegoś innego.

Po drodze musze jeszcze zrobic licencjat z pielegniarstwa, bo od 2009 r. pielegniarki musza miec wyzsze wyksztalcenie. Tak wiec nudzic sie nie bede. Cos mi sie namieszalo z klawiatura. Z jest tam gdzie Y, nie ma polskich znakow.

No to się rozgadało towarzystwo :) Szczerze to ja przezornie od ostatniej wizyty 3 tyg temu się nie ważyłam :) Ale po ciuchach czuję, i ogólnie tez czuję. Myslę że 6 kg to będzie spokojnie, ale boję się wejśc na wagę. Sapię jak wchodze do wanny, ciezko mi wstać z łożka, do butów się nie mogę schylić i najlepiej nic ode mnie nie chcieć :) Do końca ciązy zrobi się ze mnie klasyczna foka. Póki co mąż zachwycony brzuszkiem i pierwszy się schyla do moich bucików. Musze powiedzieć że bardzo to słodkie. No ale z wanny mnie nie wyjmie żadną siłą! :) W przyszłym tyg mam usg. Nie mogłam się doczekać a teraz strasznie się boję. Nie czuję dzidzi, może coś jest nie tak. Brzuch rosnie więc dzidziuś też, ale... może coś się nieprawidłowo rozwija (TFU!!!!)... Zaczynam się czuć jak przed dentystą

Gość Interkasia
Sashka- zobaczysz- lekarz powie, że jest wszystko w porządku! A Ty odetchniesz z ulgą i nie będziesz się zamartwiać - i tego Ci z całego serca życzę :-) Dziewczyny doradźcie mi, czy lekarz internista może wystawić zwolnienie w ciąży, czy musi ginekolog. I co można napisać. Ja tet już muszę iść na zwolnienie, bo prowadzę swoją działalność a z braku zleceń i przy tym makabrycznym miesięcznym ZUS-ie nie jesteśmy w stanie cokolwiek odłożyć. A wydatki same wiecie jakie są przy dzieciaczku :-) Miłego weekendu:-)

Chromka, sorry, że nie odpowiedziałam, ale juz się zwinęłam do domu - co to było? : tzw palcówka - też to często \"sobie robię\". :-) Kasia - gdzieś na internecie wyczytałam, że zwolnienie nie musi być od gina - ja zresztą za chwilę będę miała ten sam problem, bo nie wiem czy mój Mr Uprzejmość doktorek mi wystawi od listopada. W razie co, to mam zarypistego ogólnego - on mi na pewno wypisze. Sashka, mój Maciuś też się jakiś mało ruchliwy przez weekend zrobił i też siętrochę martwię - ja na usg idę w piątek. Ale ten gin z Wrocka mówił, że generalnie Maciuś jest spokojny i nie będę raczej miała problemów wychowaczych. Napisz po usg jak u Ciebie. A oglądacie na TVN Supernianię? Booooooooooożeeeeeeeeeee! Takie dzieci mieć to dopiero porażka. Ja to oglądam w celach edukacyjnych a przy okazji z moim facetem wytykamy się palcami i mówimy : \"będziesz tak miał\", \"nie, to ty będziesz tak miała\". Jeśli jeszcze nie oglądałyście to polecam.

Gość malooshek
Zwolnienie jak najbardziej moze byc od internisty. Nie robią problemu, mnie się wręcz sami pytają czy nie chcę zwolnienia :) Superniania - oglądam, ale za bardzo przeżywam :( Jak malutka córcia przytula tatusia i szepce mu "pszeplaszam" to ja mam całe oczy mokre :) Może i warto oglądac, ale myslę że to i tak jest wyreżyserowane. Nie mniej warto wiedzieć pewne rzeczy

hej dziewczyny troche mnie nie było tutaj widze ze głównie o kg rozmawiałyście;) ja może nei wspomne o swojej wadze bo jestem załamana:( za bardzo pofolgowałam sobie ze słodyczami chyba:((( najgorzej ze ciężko mi sie ograniczać w jedzeniu...wczoraj właśnie czytałam co powinno sie jeść serek biały chudy, żadne lody, żadne jogurty nie musli tylko płatki owsiane, żadne frytki, chipsy, pizze..to co jem najchetniej:( porażka...musze sie za siebie wziaść:)

hej domka, ja nie jem słodyczy i nie folguję sobie a i tak wg. niekórych przytyłm strasznie dużo.

A ja dużo przytyłam :( ale nie powiem ile :) HELP!!! Dziewczyny pochorowała mi sie doktorka od usg a mialam miec w tym tyg. Czy teraz sie robi jakies wazne badania ktore musza byc w konkretnym terminie zrobione (jak np przezierność), czy moge zrobic za tydzien??? Bo ja juz slyszlam ze usg powinno byc miedzy 18 a 20 tyg, gdzieindziej wyczytalam ze miedzy 20 a 24, teraz na jakiejs stronce widzialam ze po 25. BUUUUU! zalamka! RADZCIE!!! Co teraz sie bada w usg i kiedy!!! Troche sie przejelam ze moja ginka chora i nie zrobi mi usg na czas a chyba i tak pozno robie co?

Hmm... mój Mr Uprzejmość to zmierzył w 20 tc obwód główki i długość kości udowej. Natomiast we Wrocku byłam też w 20 tc i tam miałam full service (usg 3d): serce, mózg, przepływy, tętno,płeć.

Ale to chyba mozna zbadac w 23 tyg co? Kurcze, ale sie boje. Np badanie przezirnosci musi byc w danym terminie bo potem nie da sie zbadac, wiec ciekawa jestem czy teraz trzeba lapac dobry czas na badanie czy nie ma znaczenia. Moze jeszcze ktoras cos wie co???? Ale mam stresa!

Hej sashka, znalazłam coś takiego: Drugie badanie (20–24. tydzień) jest najważniejsze. Lekarz ocenia objętość płynu owodniowego, lokalizację łożyska, a także wielkość płodu oraz budowę jego czaszki i mózgu, kręgosłupa, serca, żołądka, pęcherza moczowego, nerek, płuc i kończyn.

sashka spokojnie teraz połowinkowe usg jest ważne ale moze mniej niż przezierność karkowa, ale przecież możesz iść do jakiegoś inszego gina, idź do innego a potem jeszcze raz do swojej gin i tyle... będziesz spokojniejsza:) Moje połowinkowe to takie standardy : czy serduszko małego wykształcone odpowiednio(znaczy sie czy dwie komory) , pomierzonu głowke małemu, kończyny itd...ja akurat miałam chyba w 22 tygodniu o ile pamiętam:)no i płeć poznałam:)))to było najciekawsze...a ostatnio jak byłam to właściwie bez usg tylko badała mi częstotliwość ruchów dziecka, a usg dopiero mam za 3 tyg.

Jeja dzieki dziewczyny! To chyba moge za tydzien zrobic usg, to bedzie 23 tc. A chce isc koniecznie do tej bo ona jest dobra ponoc. Jakos sie na ta wlasnie nastawilam. Wszystko mi sie popapralo teraz. Mialam miec jutro usg a w czwartek wizyte u mojej gin. Teraz nie mam z czym isc na wizyte a z drugiej strony mija miesiac od ostatniej wizyty. Rane, jak ja nie lubie takich akcji!

Hej! Sashka - Blondas ma rację. W 20 -24 tyg. robi się wszystkie pomiary, ocenia narządy wewnętrzne, mózgowie (jest już rozwinięty układ komorowy). Przezierność wykonuje się do 14. tyg. A zwolnienie od lekarza innego niż ginekolog różni się tym, że płatne jest 80%, a za zwolnienie w ciąży od gina płacą 100%. Nie będę często zaglądać, bo Julek ma anginę i siedzi w domu. Gorączka już mu troche spadła, bo miał nawet 40,2 ,ale strasznie marudzi. Pa.

Skoro te badani miedzy 20 a 24 tc to jak zrobie w 23 to sie zmieszcze nie? A zwolnienie w czasie ciazy KAZDE jest platne 100%, bez wzgledu na to czy od gina czy od internisty. Pewnie i od alergologa moze byc :) Zawsze w ciazy ma sie platne 100% ale chyba tylko do pół roku, jeżli cała ciąża jest na zwolnieniu to po 6 miesiącach jest to traktowane jak zwolnienie płatne 80%.

Spoko sashka, jasne, że się zmieścisz. Po to są te przedziały a nie, ze dokładnie w takim tygodniu trzeba to zrobić.

ja nie - na razie wystarcza mi bieganie po firmie, ale na zwolnieniu trza będzie coś pomysleć.

ja w sobote chciałam poćwiczyć wg tego co pokazują w ksiażkach i nie powiem...takie średnie te ćwiczenia:) moze w szkole rodzenia coś ciekawszego pokaża...już więcej ruchu człowiek wykonuje biegajac na codzień;)

Gość Interkasia
Dzięki Dziewczyny za te informacje związane ze zwolnieniem. Skoro mówicie, że od internisty też płatne 100% to poproszę moją- fajna babka i nie będzie problemu. Urodziła moja koleżanka, która chodziła do tego samego gina co ja. Miał być chłopak, a jest dziewczynka :-) A gin był pewny,że coś mu mignęło na ekranie i wywnioskował, że będzie chłopak :-) Skoro mówicie,że te badania w 20-24 tyg są ważne, to chyba wybiorę się na to 3d. Bolndas jak ten lekarz się nazywa, który Tobie robił to USG 3d? Ile to kosztuje? Wyjeżdżam w dzicz i nie będzie mnie przez tydzień, dlatego pozdrawiam Was baaardzo cieplutko. Niech maluchy rosną w brzusiach jak należy :-)