Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Turcja-kto był

Turcja-kto był

Polecane posty

wróciłam z basenu i sauny. jak ja kocham chodzić tam na wiosnę i lato. tak cudownie puściutko :) Pariss u mnie moja mama piecze. robi tylko 1 ciasto tym razem bo mamy się odchudzać :) będzie czekoladowe ( z paczki takie, mama z wiekiem idzie na łatwiznę ) przełożone bitą śmietaną z galaretką albo jakimś fixem dla utwardzenia. ja za to kombinuję nad sałatką bo nam się chce jakiejś dobrej

Dzieńdoberek ! Zdrowych,spokojnych Świąt Wielkanocnych dla Was i Waszych rodzin życzy zapracowana Szazza. Mam dużo zaległośći,poczytam w święta.

Hello! Shazza dzięki za zyczenia. Ja składam Wam też wszystkiego dobrego, dużo słoneczka wiosennego i smacznego jajka oraz mokrego dyngusa :) Miłego dnia! Chyba dzisiaj nas puszczą wcześniej do domu, tylko nie wiem ile wcześniej? ;)

Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy, obfitości na świątecznym stole, smacznego jajka, mokrego śmigusa-dyngusa oraz wiosennego nastroju w gronie rodziny i przyjaciół

I ja dołączam się do zyczeń : ) Zdrowych, wesołych i rodzinnych Swiąt Smacznego jajka i moookrego Dyngusa : )

*******@--@--@ ******@------------@ ****@-----------------@ ***@--------------------@ **@-----------------------@ **@-(\\(\\-----------/)/)----@ **@-(=\':\')-------(\':\'=)----@ **@(..(\")(\")..(\")(\")..)----@ ***@---------------------@ *****@----------------@ ********@--@--@ ♥ّۣۜ(¯`v´¯)ّۣۜ●••●ّۣۜ●• •●¤ّۣۜ(¯`v´¯)¤ّۣۜ●••●¤ّۣۜ(¯`v´¯)¤ّۣۜ●• ¤*¨¨*¤.¸¤* Niech Wam jajeczko dobrze smakuje, bogaty zajączek uśmiechem czaruje. Mały kurczaczek spełni marzenia, wiary, radości, miłości, spełnienia. ..Pozdrawiam składając świąteczne życzenia :)

Pariss mam ogromną prośbę :) O ile dobrze pamiętam byłaś z Triadą na Turcja + Syria : ) Mogłabyś mi powiedzieć, kiedy to było? Bo jestem tą ofertą zainteresowana : ) Próbowałam szukać informacji, wpisów tutaj na forum, ale tyle tych stron, że to szukanie igły w stogu siana... Pozdrawiam

ja tez wam zycze duzo jajek i strasznie mokrego dyngusa i wylwwam wam wam na głowe po jednym wiadrze ;-)

Ale się zrobiło świątecznie i pisankowo na wątku :) 🌼 Ja dopiero usiadłam. Z pracy puścili nas o 12.30 wiec szybko zakupy i do domu. Jak przyszłam to zdążyłam wypić szybko kawę i pozniej juz tylko kuchnia i gary. Od teraz się nie ruszam. Herbatę to c hyba zaraz wypiję jednym łykiem. Angelica byłam na Syrii w maju 2007r. Powiem tak: duże odległości, bardzo długo w autokarze, ale nawet z niego są takie widoki tureckie na wschodzie ze chetnie pojechałabym jeszcze raz. Wschód to piekna Turcja. Ta \"inna\" zupełnie nie-turystyczna. A plaże tam dziewicze. Z piekna turkusowa wodą - Anamur. Swietne ceny na wolnocłówce. Przeżyłam szok i chciałam wszystko :D ...tak długo sie zastanawiałam z kumpelą nad zegarkiem ze w końcu pilotka po nas wróciła i się darła bo miało byc 15 minut na zakupy a juz drugie 15 na nas czekają hi hi....no ale jak mozna tak szybko sie zdecydowac jaki kolor czarny czy czerwony? Syria natomiast warta zobaczenia. Ja bardzo chciałam zobaczyć Damaszek bo kojarzył mi się jakoś tak \"bajkowo\" i orientalnie. Nieco jednak mnie zawiódł. Za to Aleppo bardzo mi się podobało. Na ulicach bardzo bezpiecznie, ale pierwsze wrażenie nieco dziwne. Mężczyźni bardzo sie na nas patrzyli. Mimo zakrytych ramoin i kolan, duzych okularów. Pierwszy raz jak wysiadłyśmy z autokaru i miałyśmy iśc robić jakieś zdjęcia to po 10 krokach wróciłyśmy do autokaru całe w szoku z pytaniem: co my tu robimy?! to przez te spojrzenia. Ale pozniej po prostu nie patrzyłyśmy sie na nikogo i było OK. W sklepach nie ma tam nic ciekawego, a z cenami oszukują jak sie da bo podane są po arabsku. Nam pilotka podała jak sie pisze i czyta cyfry i miałyśmy sciage a i tak nas chcieli oszukac i moiwl ze to nie cena a jakies sztuki czy cos . Jaja normalnie. Kupilam tam jedne fajne buty i kumpela super sandałki szpileczki zamszowe z kamieniami. Hotele nam sie trafiły tez oczywiscie swietne bo zawsze cholerka mamy jakies szczescie. Cała grupa do rudery a Kasia z B. do super hoteliku z pilotką i kierowcami. Hotel w Aleppo po prostu cudo. W DAmaszku za to tragedia. A w Antakii w Turcji mieli naprawdę fajny hotel z duzymi pokojami i dobrym jedzeniem. Moim zdaniem jedynym mankamentem w tym programie jest Kapadocja bo tu moznaby ja zamienic na Adanę i meczet Sabanci np. Z mojej grupy do muzeum w Goreme w Kapadocji weszło tylko chyba z 15 osób. Reszta juz tam była. Mało ludzi jeździ na tą objazdówkę jako po raz pierwszy do Turcji. Wiem, ze Rainbow ma teraz swietną nową objazdówkę i na pewno na nią kiedyś pojadę. Prowadzi az do Trabzonu, Urfy i jest pobyt nad Morzem Czarnym, ale cholernie drogo to wychodziło. Drugą super objazdówkę ma Itaka. Jadą własnie do Antakii pod samą granicę z Syrią, przez Gaziantep, wejście na górę Nemrut gdzie są posągi bogów, pozniej Adana wlasnie. Te miejsca muszą byc piekne. Itaka ma lepsze lasty i moze moznaby cos upolowac taniej.

Pariss, dziekuje za odpowiedź: ) Właśnie bardzo się \"napaliłam \" na tą propozycję i chyba się na nia zdecyduję. Tylko mam na myśli ofertę Triady i w niej nie ma Kapadocji . Trasa jest taka: Antalya - Konya - Tars - Adana – Bab Al Hawa - Maaloula - Damaszek - Palmyra - Aleppo - Antakya (Hatay) - Mersin - Antalya Bardzo odpowiada mi to , że jest to 7+7 , czyli pozwiedzam trochę i poleżę na plaży. Bo tak myslalam i stwierdzilam ze 2 tyg w jednym miejscu to zdecydowanie nie dla mnie... Z tymi hotelami Traf troszke mnie niepokoi sytuacja, ale nie na hotelach najbardziej mi zależy, więc jakoś to przełknę , mam nadzieje, że nie trafię na jakies karaluchy bynajmniej...

Gość wiatuszek
Pariss tak tak Adana i Gazantep to cuda miasta ;-)

Pariss tak tak Adana i Gazantep to cuda miasta to wyzej to ja bo zjadłam K hehe niby na diecie ale nie głodna tylko czemu zjadam literki?

Angelica, własnie spojrzałam na ten program i jest nieco zmian. Wiem, ze dawali nam do wypełnienia ankietę i tam były pytania co było najciekawsze co mniej ciekawe co moznaby zmienić. Moze duzo ludzi to sugerowało i zmienili nieco. Ja nie byłam w zamku Krak de Chevalier i żałuję bo nie bylo go w programie. Nie było też opcji czy zwiedzamy kościół św. Pawła czy muzeum mozaiki. Wiem ze muzeum mozaiki jest bardzo ładne bo pilotka też o nim mowila i niestety załowała, ze nie ma go w programie. Masz też Silifike - super jaskinia Piekło i Niebo. Przygotuj się na niezły wysiłek. Trzeba zejść do czeluści po małych schodkach a pozniej po nich wejść. Oj, nie jest łatwo....ale na górze czeka dobry zimny ubity ajran :) Na jaki termin sie szykujesz mniej wiecej? Ja też byłam na trafie.

wklejam swoja wypowiedz z gazety.pl . Ostatnio pisałam o trafie. Z moich obserwacji i doświadczenia z Triadą to jest różnie. CZasem hotel jest z poza katalogu, ale rzadko. Oczywiście w sezonie jest rożnie i może to być naprawdę byle jaki hotel jesli chodzi o 3. Natomiast jesli jedziesz juz w maju to daję Tobie nawet 99% szans, ze bedziesz w Alanii a nie w Side, moze nawet sie Tobie trafić, ze masz opcję 3 a dadzą Tobie 4. Moze byc tak, ze zadzwonią do Ciebie pod koniec kwietnia i zaproponują wspaniałomyślnie dopłatę za ok. 100 zł do 5*. Wtedy raczej bym jej nie brała bo tzn ze i tak mają miejsca w 5* a nie gdzie indziej ale chcą trochę zarobić ;) A jak bys nie dopłacił to i tak by Ciebie w nim zakwaterowali. Wiadomo, ze 5* to raczej wylądujesz w Konakli. Jak 3* to moze byc np. Kleopatra Golden Sun albo Ada Apart - obydwa bardzo fajne jak na 3*. Kiedys we wrzesniu wylądowałam też w Blue Fishu - też super hotel. Takie jest moje sobie gdybanie nt Trafu. Najgorzej jechać w sezonie bo jesli komuś zależy na Alanii to całkiem mozliwe, ze wyląduje niestety w Side. Jeszcze w Konakli to super, ale Side jakoś mniej mi się podobało.

Lubie się trochę pomęczyć, na pewno będzie warto : ) Co do terminu to upatrzyłam sobie 15 lipca na 2 tyg. Własnie chcialam rezerwować, ale jakieś problemy z otwieraniem stron mam... Jeszcze jest opcja na tydzien, ale to tylko zwiedzanie... A chcialabym jednak sobie tez na tej plaży polezeć i okolicę zwiedzić : ) Kupowałaś może jakiś przewodnik po Syrii? :)

Gość witja
Pariss kiedyś pisałas że dobrze jest zabrać wodę termalną.Napisz prosze jak ją używać przed czy po plaży jakie ma działanie?

A co do trafów... chyba pozostaje mi liczyc na to, że jednak będę miala odrobinkę szczęscia... wierzyć trzeba ! :):)

Angelica a jedziesz sama? Moze wtedy dadzą Ciebie do Alanii zebyś sie ne nudziła. Duza jest ta dopłata do hotelu? Moze jest jakis tani w Alanii albo Konakli na ten termin. Triada ma czesto problem ze swoją stroną. Lepiej idz do biura moze. Przewodnika po Syrii nie kupowałam bo takowych nie ma! No, chyba ze coś sie zmieniło przez ten czas. ja znalazłam wtedy chyba jakiś po angielsku ale był cholernie drogi i zrezygnowałam. Kupiłam sobie za to dwie książki: Aram znaczy Syria - Barbara Anna Hajjar Dzieje Syrii - Janusz Żebrowski czytałam też dużo w necie http://www.damascus-online.com/ http://www.syriatourism.org/modules.php?op=modload&name=Touristic_Info&file=index&req=virtualtour http://tramp.travel.pl/publikacja.php?p=id98strona2 http://looklex.com/e.o/palmyra.htm http://www.geozeta.pl/artykuly,Azja,131 http://www.geozeta.pl/artykuly,Azja,130 http://www.geozeta.pl/artykuly,Azja,216 http://www.oldamascus.com/home.htm tyle jeszcze miałam zapisane w ulubionych :) jesli akurat jestes anglojęzyczna to sie moze przydać. Witja wodę termalną używam na plaży jak tylko mi gorąco w twarz :D albo jak chodzę po mieście to się psikam bo noszę go w torebce. Jak w pokoju jest lodówka to mozna na jakis czas włożyc i wprzed wyjsciem wziąść zimną. Woda ma działanie nawilżające i kojące.

Jadę z mamą. Zawsze lepiej niż nie jechać w ogóle :D:D I po cichutku licze, że wyląduję w Alanyi ,a nie w Side.. Daleko jest Side od Alanyi ? Znalazlam przewodnik jedynie Pascala Bliski Wschód: Jordania, Liban i Syria . Dlatego zapytalam Ciebie:) No i Lonely Planet : Syria + Liban Któryś na pewno wybiorę, bo nie lubię tak bez niczego jechać...

Trzymam kciuki za tą Alanię. Do Side jest jakieś 40-50 km chyba. Ok. godzinkę samochodem o ile pamiętam. Tylko, ze w Side są nieco gorsze hotele. Ja nocowałam raz wlasnie przed tym objazdem w takim dziwnym hotelu, ze gdzyby mi przyszło w nim byc 7 dni to bym sie załamala, a naprawdę naprawdę nie jestem wymagająca. Ciekawe jakich bedziesz miec pilotów. moze trafisz na moich ulubionych Wiolę Potęgę i Alego.

Pariss, nie strasz proszę:( Jest chociaż co robić w tym Side? Muszę się zorientować... Zaczynam mieć watpliwosci, czy warto tak ryzykowac...

W sumie jest jescze propozycja z ceną minimalnie wyższą z zakwaterowaniem w hotelu Arsi w Alanyi. Więc moze lepiej zdecydować się na cos pewnego...? Zaraz poszukam informacji na temat tego hotelu...

Bum ja nie pamiętam jak sie nazywa, ale Niemcy na pewno nie byli tam nigdy kwaterowani :) Oni by się załamali. Angelica nie bede Tobie mowic nic innego co mowie zawsze. Side jest małe, to jeden deptak, trzy ulice i koniec. Mało zieleni, duzo piachu. No nic ciekawego, ale ja jak jechałam do Turcji pierwszy raz to tez wzięłam trafa bo stwierdziłam, ze skoro i tak nie byłam w Alanii to jak wyląduje tu czy tu to i tak nie mam porównania i nie bede żałować. Arsi ma dobre opinie, leży przy plazy Keykubat po wschodniej stronie, ale to i tak lepiej niz Side bo tam 3 są byle jakie. Moj kolega tez był na trafie na objezdzie w Side i nie był zadowolony. Tam hotele te tańsze są naprawdę kawał drogi do plaży. nie to co w Alanii góra 5 min spacerkiem. Lecę juz Dobranoc

Bliziutko do plaży, do centrum też... nic, przemysle to jeszcze.. choc juz powoli zaczynam miec dosc, bo caly czas zmieniam zdanie ahhhh.. Dobranoc Pariss i dziekuje:)

🖐️ dzięki za życzenia i wzajemnie, życzę wam spokojnych i zdrowych świąt i żeby zajączek coś wam podrzucił :) B. jak i gdzie żyjesz?? :)

Z świątecznego korzystam zwyczaju, By przesłać życzeń tyle, ile kwiecia w maju I życzyć wam naprawdę z całą serdecznością By święta napełniły wam duszę radością Czegóż jeszcze Wam życzę? Zdrowia i dostatku! Szóstki w Totka, a także ogromnego spadku! Siedmiomilowych butów i czapki niewidki, Spełniającej życzenia małej złotej rybki Kury ze złotym jajem, Lampy Aladyna, Sezamu Ali Baby i szczodrego dżina, Niebieskich koralików, zwierciadeł magicznych, Dywanów latających i talentów licznych. Samych miłych perspektyw, uwag błyskotliwych, Wielu ludzi przyjaznych, niewielu życzliwych. Masy sukcesów małych, wielkich, gigantycznych, Poklasku i uznania i awansów licznych. Mieszkania w Nowym Jorku, willi w Kopenhadze, Przytulnej garsoniery gdzieś tam w Czeskiej Pradze, Rezydencji we Włoszech, w Alpach małej chatki, A w południowych Indiach plantacji herbatki. Super rancho w Meksyku, pałacu w Pekinie I innego schronienia w wybranej krainie. Rejsu dookoła świata, gdzieś w nieznane wypraw, Ekscytujących doznań, smaku nowych przypraw. Może nagrody Nobla w jakiejś kategorii, I życia w stanie choćby lekkiej euforii. Do tego wiele zdrowia, kondycji, miłości, Dużo radości z życia i wiecznej młodości :D :D :D