Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ababababab

pomożcie mi bo juz zglupialam!!!!!!

Polecane posty

Gość ababababab

jestem w ciązy teraz to bedzie 5 tydzien, bylam dzisiaj u lekarza ale mam przyjsc za miesiac powiedzialam mu ze zaczelam brac kwas foliwowy a moja gin stwierdzila ze mam go nie brac ze go sie bierze przed zajsciem w ciaze i ze teraz nie ma sensu , ze pozniej po padanioach sie okarze czego mam niedobor wiec nie wiem czy odstawic czy lykac ten kwas bo z tego co tu czytalam to jak dziewczyna wie ze juz jest w ciazy to ma brac , no i jeszcze spytalam sie jej czy mam czego nie jesc itp. to mi powiedziala ze mam jesc to na co mam ochote , juz sama nie wiem a jak dziewczyny jest z wami co wasz gin mowil bo moja sie za duzo nie wyslilila

Nie chce podwazac opinii Twojego lekarza, ale ja bym brala ten kwas foliowy, ja tez sobie go kupilam jak tylko dowiedzialam sie o ciazy i biore wraz z innymi witaminami dla ciezarnych. Jesli chodzi o jedzonko to jedz to na co masz ochote, zreszta Twoj orgaizm sam Ci podpowie czego mu brakuje. Moj maluszek w brzuszku domaga sie slodyczy ;). Pozdrawiam i nie stresuj sie!! ;)

Mi lekarz kazał brac kwas foliowy do konca 3 miesiaca. A co do jedzenia to podobno nie mozna serow plesniowych i feta. A ja na poczatku ciazy nie wiedziałąm o tym i miałam własnie na te sery smaki, na szczescie nie zjadłam za duzo. Pozdrawiam.

popieram Wycinankę, folik możesz brać spokojnie bodajże do 3 miesiaca ciąży :)

Gość abababab
no a za to kazala mi brac nospe 3 razy dziennie to takie normalne??? wy tez bierzecie??

Nospa? ej, coś nie tak - to lek rozkurczowy i stosowany tylko w razie bólu, lekarzem nie jestem ale folik powinnaś brać pierwszy trymestr, a z nospą - dałabym spokój skoro nic nie boli.

Gość przyszła szczęścliwa mamusia
nie chcę kwestionować opinii twojego lekarza ale ja tak jak poprzedniczki też brałam kwas foliowy. teraz jestem w 8 miesiącu i też biorę z tym, że on zawarty w witaminach , które biorę dla kobiet ciężarnych. z tym jedzeniem to też zrobisz jak uważasz ale nie powinno się jeść rzeczywiście serów pleśniowych i feta, surowego mięsa, surowych owoców morza, wędzonych ryb. ja fetkę trochę podjadałam bo ją uwielbiam ale z pozostałych rzeczy zrezygnowałam - tak na wszelki wypadek. jeśli chodzi o mnie to chyba na twoim miejscu zmieniłabym lekarza ale to twoja decyzja. pozdrawiam

Gość abababab
no a co z tą nospą ???

nospę bierz tylko wtedy jeśli będzie Cię bolało a nie 3 x dziennie. Wiesz co, dobra rada, koniecznie zmień lekarza. Co to za lekarka która bez powodu karze Ci brać nospę a odstawić kwas foliowy. Nie chodż do niej więcej, napewno dobrze na tym wyjdziesz. Pozdrowionka :)

ja takze musialam brac kwas do ukonczenia 3 miesiaca, moze zmien lekarza?

Gość abababab
bo powiedzialam jej ze boli mnie czasami brzech tak jak przed okresem i nawet przepisala mi 2 opakowania i mowila zebym odrazu sobie wykupila i brala

Gość abababab
*brzuch

dziewczyny mają racje - zastanów się nas zmianą lekarza

ja bralam 3x no-spe od poczatku ciazy do samego konca :( niesety ale tak bylo, w 20 tygo zaczely sie lekkie skorcze wtedy to bralalm nieraz do 5xdziennie, urodzilam w 37

Gość abababab
do niej mam pojsc we wrzesniu w przyszlym tygodniu lece do angliiwiec juz do zadnego lekarza sie nie dostane, no i nie wiem czy przestac brac te tabletki czy brac dalej? to co lekarz by mi zle doradził??

Gość abababab
evi_20 a w jakim celu bralas tą nospe

Gość przyszła szczęśliwa mamusia
ja bym na twoim miejscu brała nospę jak by mnie brzuszek bolał a kwas foliowy typu folik bierz on ci na pewno nie zaszkodzi a pomorze. przychylam się do pozostałych dziewczyn i jeszcze raz powiem zmień lekarkę! powodzenia

Gość ababababab
no mnie brzuch bolal i to troche przez 3 dni to co mam brac nospe wtedy kiedy bedzie bolal czy 3 razy dziennie jak kazala mi moja gin?

Ababab ja też brałam Nos-pę, właśnie ze względu na bóle brzucha, więc nic dziwnego, że lekarka Ci przepisała. Jeśli chodzi o kwas foliowy to nie rozumiem, uważam, że jak najbardziej trzeba brać, chyba, że bierzesz jakeś witaminy dla ciężarnych to wtedy jest on w nich zawarty i może dlatego kazała już nie brać. Sery pleśniowe można jeść ale takie kupowane w sklepie, nie żadne oscypki od górali i jakieś niewiadomego pochodzenia. Niw wolno jeść serów z niepasteryzowanego mleka ze względu na to, że mogą zawierać listerię, bardzo groźną dla płodu ale wszystkie sery sprzedawane w sklepach muszą być pasteryzowane, inaczej nie byłyby dopuszczone do sprzedaży.

ja bralam no-spe dlatego ze miala bole podobne do @, a potem mimo brania nie przehcodzily ,wiec dalej bralam tak cala cieze, no z malymi przerwami radze brac, ale np kiedy boli, one nic nie zaszkodza, ja bralam od 6 tygodnia (pierwsza wizyta) lepiej zapobiegac...

Ach jeśli chodzi o to czego nie wolno, to surowe mięso, ryby i owoce morza, ryby wędzone na zimno i to chyba wszystko, jak sobie przypomnę coś jeszcze to napiszę. Jak leżałam w szpitalu położna zakazała głaskać brzuch, pytałam też o to ginekologa i potwierdził, że głaskanie brzucha może wywołać skurcze ale to było już w późniejszej ciąży, gdzieś ok.18 tygodnia.

Gość ababababab
dzieki wam dziewczyny za rady, no ale dalej mam dylemat czy brac codziennie tą nospe czy tylko jak zaboliiiiiiiiiiiiiiiiiiii

buierz codziennie np jedna no-spe ona CI NIE ZASZKODZI ANI DZIECKU!!!! jak nie bedzie poprawy to bierz 2 albo 3xdziennie

Abababa może zrób tak, weź jak zaboli, połóż się, odpocznij i odstaw, jeżeli będzie się powtarzać sporadycznie to bierz tylko wtedy, ale jak będzie boleć częściej, bierz tak jak lekarka kazała. Nos-pa jest naprawdę bezpieczna, ja też brałam calutką ciążę nosp-pę forte, a więc w podwójnej dawce, 3x dziennie a Mała jest zdrowiutka.

Gość abababab
no to pocieszylyscie mnie dziewczyny , bo juz sie balam ze ta nospa zaszkodzi mojemu malenstwo , ja tez biore tą forte

Jeżeli chodzi o kwas foliowy to być może po zrobieniu badań lekarz dobierze ci witaminy dla ciężarnych i wtedy kwas foliowy nie trzeba brać.

Gość abababab
no wlasnie ona mi powiedziala ze za miesiac jak bedzie robic mi badania to sie okaze czy mam niedobor no a jak teraz bede brac to minie sie to z celem , wiec nie wiem czy jej zaufac czy mimo tego brac ten kwas foliowy

Zrób jak uważasz, kwas foliowy na pewno ci nie zaszkodzi.Ja jak zaszłam w ciąże dostałam witaminy dla ciężarnych i kwasu foliowego nie brałam.