Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moonia

ponownie L-4 W ciąży

Polecane posty

Witam!!! Przegłądałam juz archiwum ale nie moge sie doszukać. Wiem że na zwolnieniu w czasie ciąży mozna byś 182 dni. Obecnie jestem od 15 tyg jestem na zwolnieniu lekarskim i zostane na nim do końca ciąży (są ku temu powody). Gdybym miala tylko to zwolnienie do konca ciązy nie byłoby problemu, bo nie przekroczyłabym tych 182 dni. Ale problem polega na tym że juz wczesniej byłam 3 tyg. na zwolnieniu po czy wróciłam na ten sam okres do pracy. Więć doliczając do obecnego zwolnienia tamte 3 tyg. wyjdzie wiecej niż 182 dni. Ale mam jedno pytanie czy te poprzednie 3 tyg. również liczą sie do tych 182 dni? Czy to ma być ciągłość w zwolnieniu (a mialam przerwę) i w liczeniu tych 182 dni? Nie chaciałabym aby 2 tyg. przed porodem zaczeli liczyc mi macierzyński i tak jest go mało więc wolę spedzic go na opiece nad dzidzią? Może troche namieszałam..... gdyby ktoś mi mógł odpowiedzieć byłabym wdzięczna:) Pozdrawiam

Gość kto cii naopowiadal
ze mona tylko byc 182dni. pa 182dniu dostaniesz zasilek rehabilitacyjny tylko pracodAWCA musi wysłac odpowiednie dokumenty do ZUsu

No tak To świadczenie rehabilitacyjne zaczynają płaćić po upływie 182 dni. Ale z tego co mi wiadomo chyba nie zawsze to wypłacają. Bo gdy jest tak jak w moim przypadku ok. 2 tyg. przed rozwiązaniem mogą mi kazać przejść na macierzyński. I tego sie obawiam:(

Liczy się ciągłość zwolnienia, więc jeżeli wróciłaś do pracy po pierwszym zwolnieniu to liczymy od nowa. Pozdrawiam

tak no to super.... dziekuje bardzo za odpowiedz a moze masz jakies podstawy prawne do tego.... jak nie to nic nie szkodzi... Myslalam ze liczy sie wszystkie dni przebyte na zolnieniu bez znaczenia czy byla przerwa czy nie, ale jak musi byc ciaglosc to super.. pozdrawiam

aby sie nie liczylo do ciągłości musisz mieć chyba przerwę 30 dniową. a wcześniejsze zwolnienie też było związane z ciążą? na każdą bowiem chorobę te 182 dni liczy sie osobno. jeśli zasiłek rehabilitacyjny rzeczywiście wypadłby ci przed samym terminem porodu to będziesz miała macierzyński - lepiej coś wymyśleć niż tracić 2 tygodnie. a może zamiast chorobowego możesz wziąść np. dłuższy urlop wypoczynkowy żeby nadrobić te kilka dni, których ci braknie

Mooniu nie liczy się ciągłoś zwolnienia. Od początku liczy się tylko wtedy jeśli pomiędzy zwolnieniami przez 30 dni byłaś w pracy, w przeciwnym razie się sumują tak mi kadrowa powiedziała.

nowy okres rozliczeniowy zaczyna się nie po 30, a po 60 dniach nieoprzerwanej pracy po poprzednim zwolnieniu. Jak nie ma 60 dni to liczy się nadal ten sam okres zasiłkowy.

Dobrze mówisz Agunia chyba coś się zmieniło bo mi o tych 30 dniach w tamtym roku kadrowa mówiła jak ja byłam na zwolnieniu, chyba, że ona jakaś niedoinformowana. A ja znowu się nie wgłębiałam póxniej bo i tak okazało się, że całą ciążę na zwolnieniu spędziłam i na świadczeniu rehabilitacyjnym