Go艣膰 tort smaczny Napisano Listopad 11, 2009 Najlpeiej zawo艂ac - dajcie przepis!! po to powsta艂 ten topik, 偶eby przeszukac i wybrac co ci pasuje. Tort - piek臋 biszkopt bia艂y i makowy, mas艂o ucieram z mlekiem (szklanka mleka gotowa膰 z p贸艂 szklanki cukru ok 10 min. Ostudzi膰 by by艂o lodowate) podobnie jak majonez. Placki nas膮czam p膮czem, przek艂膮dam mas膮 i polewam polew膮 czekoladow膮. Inny tort - lekki: biszkopt (dwa blaty a pomi臋dzy to masa 艣mietanowa z bia艂膮 czekolad膮 i kokosem. Polac bia艂膮 polew膮. Ewentualnie tort z biszkoptu kakaowego - prze艂o偶ony masa budyniow膮 z dodatkiem kandyzowanych wi艣ni. Polanu i ustrojony na czekoladowo. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 11, 2009 czytalam wszystko na tym topicu.jeden mi wpadl w oko ale potrzeebuje inne jak z orzechami i wiorkami kokosowymi.bo tego nikt nie bedzie jadl oprocz mnie tak ze pytam bo moze ktos ma jakis inny Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 to o szukaniu to do zebry Napisano Listopad 11, 2009 torty: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3558214 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4006976 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1764270 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3949846 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1275135 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 11, 2009 Przygod臋 z Waszymi przepisami zacz臋艂am prawie od pocz膮tku - dzi艣 ciut inny ple艣niak. W realu wygl膮da 艣wietnie, a smakuje... ahhh:-) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac94c70e10487080.html Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 11, 2009 „Ciut inny ple艣niak” wyszed艂 mi bardzo aromatyczny (pachnie w ca艂ym mieszkaniu), a dodatek tego ciasta ciemnego pod d偶emem wi艣niowym to taka niespodzianka dla jedz膮cych (bo tego nie wida膰, a czu膰). Jedyny minus: pianka w niekt贸rych miejscach mi… znikn臋艂a. Ciasto posypa艂am jeszcze cukrem pudrem. Oto przepis na smakowite ciasto, kt贸re piek臋, gdy nie mam pomys艂u na co艣 s艂odkiego. Podaj臋 proporcje na 1 porcj臋 (ja robi臋 z 1.5 porcji sk艂adnik贸w na wielk膮 blach臋, bo ciasto i tak znika b艂yskawicznie). ********BABKA NA KAWIE********* Ciasto: ½ kostki margaryny 3 jajka 2 szklanki cukru 3 szklanki m膮ki 1 艂y偶eczka tartej ga艂ki muszkato艂owej Szczypta imbiru Szczypta cynamonu 4 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia 3 czubate 艂y偶ki kakao 1 szklanka mocnej kawy z fusami Polewa: 5 艂y偶ek mas艂a, 4 艂y偶ki cukru, 2 艂y偶ki kakao Zaparzy膰 kaw臋 (z oko艂o 3 czubatych 艂y偶eczek kawy), zostawi膰 do ostygni臋cia. Margaryn臋 utrze膰 z jajkami i cukrem. Doda膰 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawy. Dola膰 kaw臋 (mo偶na przecedzi膰, ale nie jest to konieczne – wtedy ciasto jest bardziej… b艂onnikowe). Wymiesza膰. Blaszk臋 do pieczenia wyt艂u艣ci膰, obsypa膰 bu艂k膮 tart膮. Wla膰 ciasto (jest g臋ste, ale daje si臋 samo wyla膰). Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza i piec oko艂o 50 minut. Polewa: Zagotowa膰 razem sk艂adniki polewy tak, aby cukier si臋 rozpu艣ci艂. Jeszcze gor膮c膮 polew膮 pola膰 upieczone ciasto i… wcina膰. Z jednej porcji sk艂adnik贸w wychodzi mi blaszka 28x24cm, a ciasto wysokie na 7-8cm (ponad form臋!). Ciasto wyrasta mi na pot臋g臋, jest wilgotne i smaczne (najlepsze z… herbatk膮). Jeszcze co艣 wielokrotnie wypr贸bowanego: ********CZEKOLADOWY KEKS Z JAB艁KAMI********* Ciasto: 2 szklanki m膮ki 15 dag margaryny (3/5, miarka na opakowaniu) 7 czubatych 艂y偶ek cukru 2 jab艂ka – najlepiej kwa艣ne Sok z cytryny do pokropienia jab艂ek, 偶eby nie 艣ciemnia艂y 3 jajka Cukier waniliowy ½ ma艂ej torebki proszku do pieczenia (takiej 16g) Aromat cytrynowy oko艂o 1/3 buteleczki Tabliczka czekolady mlecznej Szczypta soli Dekoracja: cukier puder, lukier lub kupna polewa (smak wg uznania) Obrane jab艂ka pokroi膰 w kostk臋, pokropi膰 sokiem cytrynowym. Czekolad臋 pokroi膰 na ma艂e kosteczki (nie musz膮 by膰 r贸wne). Jak komu艣 wychodzi, mo偶na czekolad臋 zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach, ale mnie wtedy robi膮 si臋 bia艂awe wi贸rki, wi臋c tak nie robi臋. Margaryn臋, cukier, cukier waniliowy i s贸l utrze膰, doda膰 jajka, m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Wymiesza膰. Dosypa膰 jab艂ka i czekolad臋. Masa jest ci臋偶ka i g臋sta. Blaszk臋 keksow膮 (oko艂o 20cm d艂ugo艣ci) nasmarowa膰 t艂uszczem, wysypa膰 bu艂k膮 tart膮, prze艂o偶y膰 艂y偶k膮 ciasto. Wstawi膰 do nagrzanego pieca (200 stopni Celsjusza) na 60 minut. Czekolada si臋 lekko stopi, ale nie rozleje do ciasta. Wystudzone ciasto posypa膰 cukrem pudrem lub polukrowa膰. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 11, 2009 dzieki za linki przydadza sie.juz jeden torcik upolowalam :) jestescie wielkie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 12, 2009 Ale si臋 zrobi艂o gwarno na naszym topiku:) Fajnie,偶e jeste艣cie,WITAM:) )) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 13, 2009 Na weekend zamierzam upiec babk臋 na kisielu. Dam zna膰, co z niej wysz艂o. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ciekawy jest ten shrek Napisano Listopad 13, 2009 Mo偶e si臋 skusz臋 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 13, 2009 ciekawy a jaki dobry :) mniam :D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a ja mam jutro Napisano Listopad 13, 2009 imprez臋 rodzinn膮. Zrobie piank臋 i keksa:-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Listopad 13, 2009 oooo znowu pieczemy:-D Hej Agripko:-)a ju偶 my艣la艂am, 偶e zapad艂a艣 w sen zimowy, ja co prawda od jakiego艣 czasu nie jem s艂odko艣ci, ale cz臋sto piek臋 dla moich domownik贸w, jutro porywam si臋 na eklerki:-) a ja mam jutro...pianka z przepisu zamieszczonego na tym topiku? je艣li nie, to bardzo prosz臋 o przepis, T呕 ma hopla na punkcie sernik贸w na zimno, robi臋 cz臋sto jego wariacje ,ale brakuje mi sprawdzonego przepisu na piank臋 -gdzie艣 mi si臋 zapodzia艂, pami臋tam tylko tyle, 偶e by艂a robiona z mleka skondensowanego pozdrawiam wszystkie 艂asuchy:-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 14, 2009 By艂o o zebrze, wi臋c upiek艂am tak膮 wg przepisu kole偶anki: No i powsta艂a ***********MOJA PIERWSZA ZEBRA************** 3 jajka 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki m膮ki + 2 艂y偶ki m膮ki 1 szklanka oleju 0,75 szklanki wody (kran贸wki lub mineralnej) 2 艂y偶ki kakao 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia Ca艂e jajka utrze膰 z cukrem, doda膰 m膮k臋, proszek do pieczenia, olej z wod膮 i wymiesza膰 porz膮dnie. Mas臋 podzieli膰 na 2 cz臋艣ci. Do jednej doda膰 kakao, do drugiej 2 艂y偶ki m膮ki. Ka偶d膮 mas臋 wymiesza膰 osobno. Do nat艂uszczonej i wysypanej bu艂k膮 tart膮 formy keksowej wlewa膰 po trochu (np. za pomoc膮 艂y偶ki zupowej) jednej i po trochu drugiej masy. Piec w nagrzanym piekarniku oko艂o 70 minut (temp. 180-200 stopni Celsjusza). Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 14, 2009 Powy偶ej nie chodzi艂o o ciasto:-) ale i tak zrobi艂am u偶ytek z pomys艂u: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efc3561e16a90d2e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4170a495d70fb27.html Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 15, 2009 MIODOWNIK 0,5kg m膮ki 0,20dg cukru o,25dg miodu 6 jajek 0,15 dg przyprawy do piernika p艂aska 艂y偶eczka sody oczyszczonej 30 ml rumu sk贸rka starta z cytryny Przygotowac karmel:2 艂y偶ki cukru zrumieni膰 na patelni,zala膰 100 ml wody ,gotowa膰 a偶 si臋 rozpu艣ci i ponownie zg臋stnieje,ci膮gle mieszaj膮c. 呕贸艂tka utrze膰 z cukrem,doda膰 gor膮cy mi贸d.karmel przyprawy,sk贸rk臋 cytrynow膮,rum i m膮k臋 wymieszan膮 z sod膮.Dok艂adnie wyrobi膰 ciasto i wymiesza膰 je z ubit膮 na sztywno pian膮. Ciasto wy艂o偶y膰 do wysmarowanej i wysypanej m膮k膮 formy keksowej.Piec 1h w temp.190C Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 15, 2009 Hej ulotna:) w por臋 si臋 przebudzi艂am. U mnie nie ma dnia bez s艂odkiego,a na weekend ciacho to ju偶 mus:D Trzeba sobie 偶ycie os艂adza膰:)) a cooo;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 16, 2009 Agripa_ a te 偶贸艂tka w miodowniku nie zetn膮 si臋, jak dodam do nich GOR膭CY mi贸d? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 16, 2009 s膮 utarte z cukrem,wi臋c nie zetn膮 si臋:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 haloo Napisano Listopad 16, 2009 mam zepsuty piekarnik sa jakies PROSTE przepisy na ciasta bez pierczenia bo ja kobieta nieumiejaca pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 16, 2009 do Agripa_ Dzi臋ki za odpowied藕. Mam tylko jeszcze jedno pytanie do tego miodownika: 0.15dg przyprawy - czyli szczypta? Bo ja bym chyba da艂a 1,5 dag, czyli 15gram (torebeczka ma艂a jak od proszku do pieczenia)... Nie wiem, czy dobrze kombinuj臋... Do przedm贸wczyni - zerknij na strony od trzydziestej do dalej - co艣 fajnego znajdziesz. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 haloooo Napisano Listopad 16, 2009 znalazlam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 16, 2009 annawioletta dobrze piszesz:) to ja waln臋艂am byka. Pozdrawiam:) )) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 18, 2009 ***WYPASIONE CIASTECZKA 艢WI膭TECZNE - na Bo偶e Narodzenie*** {tanie nie s膮, ale pyszne - bardzo} 2 jajka 1 kg daktyli ½ kg orzech贸w 20 dag wi艣ni ze s艂oika, ods膮czonych ¼ kg ananasa kandyzowanego 2,5 szkl. M膮ki 1.5 szkl. Cukru 25dag mas艂a/margaryny 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 1 艂y偶eczka soli 1 艂y偶eczka cynamonu Piec nagrza膰 do 200 stopni. Owoce i orzechy rozdrobni膰, wymiesza膰. M膮k臋, s贸l, proszek do pieczenia i cynamon po艂膮czy膰. Utrze膰 mas艂o z cukrem, doda膰 jajka, wymiesza膰 z m膮k膮, doda膰 owoce, wszystko po艂膮czy膰 (b臋dzie g臋ste). Blach臋 wy艂o偶y膰 foli膮 aluminiow膮, k艂a艣膰 porcje ciasteczek ma艂膮 艂y偶eczk膮. Piec oko艂o 10 minut. Z takich proporcji wychodzi oko艂o 150 sztuk ciasteczek. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 19, 2009 Dziewczyny, zrobi艂am wczoraj 艣mieciarza z przepisu Agripy_ (strona 1 topicu) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d911d3b3499fda91.html Nie wiedzia艂am, 偶e to ciasto jest proste, szybkie, tanie i... smaczne:-) Nie wiem tylko, dlaczego ciasto zrobi艂o mi sie takie ciemne? - jab艂ka s膮 jasne, a ciasto (bez dodatku kakao i cynamonu) wysz艂o ciemniejsze... Czy co艣 skopa艂am? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 19, 2009 annawioletta ==>艣mieciarz taki jest,tak偶e wszystko ok:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ale fajny temat Napisano Listopad 20, 2009 Kopiuj臋, kopiuj臋, ale kiedy zd膮偶臋 to wszystko upiec? :-D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 20, 2009 hehe :) zdarzysz przepisow na caly rok :D ja dzis pieke biszkopty z przepisu agripy i jutro dokanczam tort dla dziadka jak skoncze wrzuce foto ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 20, 2009 dziewczyny ida swieta wiec piernik :D 1 szkl miodu szklanka cukru 5 szkl maki (pol na pol pszennej i zytniej) 1/2 szkl jasnego piwa kostka masla 6 jajek przyprawa do piernika garsc platow migdalowych, 2 garscie orzechow 8 fig i daktyli lyzka skorki pomaranczowej 1,5 lyz amoniaku do ciast ( moze byc sodka) orzechy,figi,daktyle i skorke pomaranczowa drobno posiekaj.bakalie wymieszaj ze szklanka maki pszennej.pozostala make przesiej do miski,dodoaj goracy miod z cukrem,stopione maslo i piwo.dodaj przyprawe.wszystkie skladniki ucieraj co najmniej pol godz.kiedy w ciescie pojawia sie pecherzyki powietrza wbijaj po kolei jajka i dalej ucieraj.po zakonczeniu ciasto powinno byc juz chlodne.wsyp bakalie,wlej amoniak(rozcienczony z kilkoma lyzkami wody).z przygotowanego ciasta mozna od razu piec piernik lub wstawic na noc do lodowki i upiec naa nastepny dzien (lepszy).siato przeloz do foremek do 3/4 wyskosci.piec opk 1 h w 120 st celcjusza.po upieczeniu wysudz i udekoruj polewa Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Listopad 20, 2009 Hej 艁asuchy:-) u mnie w planach pieczenie 艣wi膮tecznych pierniczk贸w, ale to dopiero jak si臋 z chorubska wykaraskam:-) troch臋 przera偶a mnie ilo艣膰 jak膮 b臋d臋 musia艂a upiec, bo ka偶dy si臋 domaga pud艂a piernik贸w(niekt贸rzy nawet chc膮 p艂aci膰 byle by tylko je mie膰:-D ) Agripa, a ja na diecie.....ale jak dobrze p贸jdzie to na 艣wi臋ta zaserwuj臋 sobie dyspens臋:-D annawiloeta......to soda sprawia, 偶e ciacho ciemnieje:-) zmykam i pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 20, 2009 Dziewczyny, ja od tych ciast to na pewno nie schudn臋... ale moim bliskim sprawia frajd臋 jedzenie, a mnie - pieczenie. A do pierniczk贸w te偶 si臋 przymierzam... Troch臋 ze strachem, ale spr贸buj臋! czekam na fotki biszkoptu! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach