gosianica 0 Napisano Listopad 20, 2009 AGRIPKO do tego trocika biszkoptowego rozowego dajesz tylko kisiel bez maki?czy zapomnialas wpisac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Listopad 21, 2009 o który przepis chodzi dokładnie? Mnie choróbsko tez dopadło,najgorsza ta gorączka.Także zdrówka życzę ulotna Koleżanko:) )) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 21, 2009 juz sobie poradzilam :) dodalam 2 lyzki maki do niego.dzisiaj zrobilam tort jutro dokoncze dekoracje i wrzuce foto do oceny ;) agripko wracaj szybko do zdrowka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Listopad 22, 2009 możecie wrzucić sprawdzone przepisy na pierniczki? gdzieś mi się zapodziała kartka z przepisem a tak jeszcze a`propos...kojarzycie pierniczki "katarzynki"? takie grubsze i pulchne może macie przepis i na nie? zastanawiam się nad tym ciastem piernikowym dojrzewającym robiła któraś z Was? pozdrowionka! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto bez miksera Napisano Listopad 22, 2009 ucierania i inych takich....znaczy bardzo szybki i smaczne jak pokazalo zycie wrzucamy do miski pokoleji: 2-3jablka pokrojone w kostke orzechy laskowe 150gr 2szkl maki 1szkl cukru pol lyzeczki pr do piecz pol lyzeczki sody torebka cynamonu 3lyzki kakao pol szkl oleju pol szkl mleka przykrywamy odtsawiamy na 30 min bez mieszania ja dodaje tez namoczone rodzynki albo platki czekolady... mozna zamiast cynamonu uzyc mieszanki do piernika-ale najsmaczniejsze wychodzi z jablkami orzechammi i cynamonem po 30 min wymieszac dokladnie przelozyc do naczynia wysmarowanego maslem iposyp bylka tarya piec od 45-60min w 250stopniach. ja ostudzone posupuje cukrem pudrem, lub robie jakas polewe smacznego acja mozna na drugi dzien przeciac i przelozyc np jakas powidla..dzemem.smacznegooo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ciats Napisano Listopad 22, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto bez miksera Napisano Listopad 22, 2009 ach wbijamy jeszcze 2 jajka no i mozna dodac skorke z pomaranczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 23, 2009 gosianica - jak wyszło ciasto? Do przedmówcy - fajny przepis, podobny trochę do Agripowego śmieciarza (a ja śmieciarza już uwielbiam - jest szybki i prosty:-)). Ja na weekend zrobiłam babkę w trzech kolorach, taką podobną do żołądka, tyle tylko że budyniową. Później wrzuce przepis! Pozdrawiam, Dziewczynki! p.s. Pierniczki bedę piekła z przepisu http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3953968,title,Pierniczki-swiateczne,index.html?ticaid=6 91d0 Mam nadzieję, że wyjdą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 23, 2009 Link bez spacji przed przecinkiem, ale jakoś dziwnie się wkleja... http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3953968,title,Pierniczki-swiateczne,index.html?ticaid=6 91d0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 23, 2009 torcik sie udal i byl pycha :) i fotki do oceny http://twojezdjecie.pl/fotka_194540.html http://twojezdjecie.pl/fotka_194541.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 23, 2009 No ładnie - to się napracowałaś! Smakowicie wyglada ta galaretka w środku tortu. A na górze tego napoczętego tortu to pokruszone biszkopty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 23, 2009 nie masa sie odkleila jak sciagalam pietro.bo pietro na podzial dla gosci do domu a duza czesc na przyjecie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 23, 2009 I tak wygląda fajnie! Na pewno smakował. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do gosianica o torcie Napisano Listopad 23, 2009 Gosianica, brawo!! Nie dość, że piękny to wygląda smakowicie. Ślinka cieknie. A co do przepisu powyzej - proszę sie pilnować i wklejać kompletne przepisy, takie dopisywanie później: a jeszcze jajka, a jeszcze maka itp itd wprowadzają chaos i łatwo przegapic te "uzupełnienia" przepisów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 23, 2009 no wszyscy go zachwalali :D szkoda ze nie moglam sie podzielic z wami ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 25, 2009 *******Babka kisielowa/budyniowa****** 5 jajek, 2 szkl. Mąki, 1.5 szkl. Cukru, 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oleju, kostka margaryny, 3 budynie (czekolada, wanilia, malina) lub 3 kisiele (wiśnia, cytryna, pomarańcza), cukier waniliowy (paczuszka) Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy, dokładamy pianę ubitą z cukrem waniliowym. Masę dzielimy na 3 części, do każdej dodajemy torebkę budyniu/kisielu. Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy wkładamy kolejno masy budyniowe (czekolada, wanilia, malina) lub kisielowe (wiśnia, cytryna, pomarańcza). Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut (180-200 stopni Celsjusza). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Listopad 25, 2009 Jabłecznik z budyniem Taki jest oryginalny przepis na ten jabłecznik: • CIASTO: 3 szkl. mąki, 1 margaryna, 2 jaja, cukier waniliowy, • 1 szkl. cukru, mały proszek do pieczenia, • MASA JABłKOWA: 1 kg jabłek, cynamon, 1 szklanka cukru, bułka tarta • + 2 budynie śmietankowe (ugotowane wg przepisu na opakowaniu) Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść. 3/4 wyłożyć na blaszkę (dużą, prostokątną); 1/4 ciasta schłodzić w zamrażarce. 2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć chwilę z cukrem i cynamonem (ilość wg upodobań). Dodać bułkę tartą jeśli jest zbyt dużo soku w jabłkach (masa powinna być gęsta). 3. Ugotować 2 budynie wg przepisu na opakowaniu (warto dać "trochę" mniej mleka). 4. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową; na masę wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć schłodzone ciasto (na tarce o grubych oczkach). Piec godzinę w temp. 180 st. Teraz moje zmiany: Jabłka tylko pokroiłam na grube plasterki,posypałam je już na ciescie cynamonem i cukrem waniliowym. Budynie użyłam trzy-ugotowane w litrze mleka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 27, 2009 ****Ciasto z gruszkami**** 20 dag masła 20 dag cukru 1 mały cukier waniliowy 3 jajka Trochę aromatu rumowego 40 dag mąki Mały proszek do pieczenia 50 dag gruszek (mogą być z kompotu) 2 łyżki kakao + 3 łyżki cukru + 4 łyżki mleka Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 3 jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Do formy wyłożyć połowę ciasta, na to ćwiartki gruszek. Resztę ciasta połączyć z kakao, cukrem i mlekiem, wyłożyć na gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. ---------------------------------------------- ****Mrożone ciasto czekoladowe**** 5 tabliczek czekolady mlecznej lub deserowej 3 jajka 25 dag posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, pistacji, migdałów) Kostka masła (25 dag) 20 dag biszkoptów połamanych na kawałeczki (np. 1x1x1cm) 15 dag suszonych moreli (umytych i posiekanych) Czekoladę podgrzewać z masłem w kąpieli wodnej (na parze), aż do połączenia. Zestawić z ognia, po pięciu minutach dodać orzechy, morele, biszkopty. Jajka roztrzepać w szklance, powoli dodawać do czekoladowej masy, cały czas mieszając, aż wszystko zostanie pokryte czekoladą. Formę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 27, 2009 ciąg dalszy mrożonego ciasta czekoladowego..... Formę wyłożyć folią aluminiową lub zwykłą spożywczą. Przełożyć masę. Nie trzeba wyrównywać. Schować do lodówki na około 8 godzin, a później kroić i zajadać się. ------------------------------------------------------ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 29, 2009 = PTYSIE Z OWOCAMI= ciasto: 1 szkl wody 180 dag masla 20 dag maki 5 jajek szczypta soli nadzienie: 2 szklanki bitej smietany 15 dag mandarynek w syropie cukier puder szklanke wody zagotowac ze szczypta soli.do wrzacej wody dodac maslo,gdy sie rozpusci,dodawac make.mieszac az ciasto stanie sie geste,lsniace i bedzie odchodzic od scianek naczynia.odstawic z ognia i nie przerywajac wbijac po jednym jajku.z ciasta lyzka (szpryca) formowac ptysie na blasze wysmarowanej maslem.piec ok 25min w 22o st celcjusza.gdy ostygna,kazdy przekroic,napelnic bita smietana i mandarynkami.przykryc odcieta czescia.oproszyc pudrem lub polac polewa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 29, 2009 = ŚWIĄTECZNY ZAWIJANIEC ORZECHOWY= (skladniki na 2 zawijance) ciasto: 25 dag margaryny 5 lyzeczek proszku do pieczenia 50 dag maki 13 gad cukru 1 jajko 25 dag serka homogenizowanego farsz orzechowy: 25 dag grubo zmielonych orzechow laskowych 10 dag cukru 1 jajko 5 luz wody przygotuj farsz mieszajac skladniki. margaryne,proszek do pieczenia,make,cukier,jajako i serek wymieszaj mikserem.wyjmij ciasto i zagniec gladka,sprezysta mase.podziel mase na 2 czesci i rozwalkuj na 2 kwadraty podsypujac maka.rozprowadz farsz na ciastach.zwin osobno kazde z nich i p[oloz na wysmarowanej tluszczem blaszcze (lub do 2 keksowek).piecz ok 50 min w 180 st Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 29, 2009 ****Łatwy placek jabłkowo-orzechowy*** 2 szkl. Mąki 1,5 szkl. Cukru 4 jajka 4 duże jabłka 1 szkl. Posiekanych orzechów włoskich ¼ szkl. Oleju 2 czubate łyżki kakao Łyżeczka sody Łyżeczka proszku do pieczenia Obrane jabłka pokroić w grube plastry, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, jabłka (z sokiem, jeśli taki się wytworzył), jajkami, olejem. Wszystko wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i pieć w nagrzanym piekarniku około 40minut (temp. 180-200 stopni Celsjusza). Wystudzone ciasto polukrować lub udekorować gotową polewą czekoladową. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość upiekłam ciasto shrek Napisano Listopad 30, 2009 Rewelacja, kwaskowe, wilgotne, pyszne!!! Dziękuję autorce za przepis. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 30, 2009 ciesze sie ze smakowalo :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 30, 2009 babeczki :) http://twojezdjecie.pl/fotka_200239.html http://twojezdjecie.pl/fotka_200240.html a robi sie je tak: 0,5 kg maki krupczatki 1 kostka margaryny 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 kwasna smietana 18% 2 jajka zagniatamy ciasto.walkujemy,wykladamy foremki wysmarowane maslem i wysypane maka.pieczemy w 200 st celcjusza az sie zrumienia.wyciagamy ostudzone napelniami dowolna masa lub dzemem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 30, 2009 gosianica ==> fajnie wyszły Ci te babeczki z kruchego ciasta! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 30, 2009 no i sa pyszne.mi z 0,5 kg maki wyszlo cos ponad 60 szt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 30, 2009 Ja tu gadu-gadu, a do pieca wstawiłam ciasto z za duzą ilością cukru!! Ulepek wyjdzie, jeśli się upiecze... :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Listopad 30, 2009 Upiekło się:-) I nawet nie jest za słodkie... Ufff... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29 Napisano Grudzień 1, 2009 Czesc, zrobilam ambasadora ale troche innej, uzylam z braku innych owocow tylko ananasa, krem zrobilam z 200g masla, budyn ugotowalam z0,5l mleka (mialam budyn na 0,75l mleka). Reszta jak w przepisie, wyszedl super, dzieki za przepis.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach