Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość knutsel29
---------->gosxianica Czesc, mam pytanko do tego zawijanca to tel serek homogenizowany to zwykly czy moze byc waniliowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moze byc.to musi byc gesty serek.mozna uzyc np danio jest w sam raz.a jak spotkasz to takie male serki himogenizowane (takie w okraglych pojemniczkach)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hegenaa
zamierzam jutro upiec swoje pierwsze ciasto i wymyslilam ze upieke krowke jak myslicie czy na pierwszy raz wybrac cos latwiejszego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coś łatwiejszego
Z jednej warstwy, jakieś ciasto wymieszane i wlane do formy, np. babka czy ciasto typu łatwego, np ten placek z góry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no cyba ze chodzi o krówkę
z papierka:-) - tzn. w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hegenaa
nie nie chodzi o krowke z papierka:) myslalam tez na tym jablecznikiem z budyniem to chyba nie jest tak trudne jak krowka;) ogolnie to super watek:) duzo przepisow jak czytam to az slinka leci ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiecie co, zrobiłam tego murzynka, który podobno wszystkim się udaje, tylko nie wiem czy to w tym temacie był na niego przepis. Mnie sie on nie udał, tzn. smak był dobry, ale był mało reprezentacyjny - wyszedł mi niski. Ale oczywiście nie zniechęcam się:)) i próbuję dalej pieczenia. Z chęcią upiekłabym na święta jakiś pyszny piernik, ale taki który by mi wyszedł. Ma może któraś z Was jakiś fajny przepis i proszę napiszcie na jaką formę czy dużą czy keksówkę:) Nie wiem czy ktoś słszał o takim ciastku rafaello na biszkopcie, może któraś z was robiła i ma przepis?? Dziękuje z góry za przepis. Ps. zazdroszcze wam tych udanych wypieków:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gizualla poszukaj tutaj gdzies byl przepis ale nie pamietam dokladnie na ktorej stronie.a jak nie to pieczesz biszkop.robisz mase z 0.5l mleka i 2 budyniow waniliowych i5 lyz cukru (gotujesz budyn).studzisz.ucierasz kostke margaryny dodajesz po lyzce budyniu,wsypujesz wiorki kokosowe.przekladasz biszkopt,posypujesz zrumienionymi wiorkami.to taka szybka wersja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo babkę górniczą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tort makowy - super
przepis na super tort makowy na święta który robiłam w tamtym roku i w tym też będę robić :D przepis ze strony http://www.gotujmy.pl/tort-makowy-,przepisy,33779.html zajrzyjcie jak powinien mniej więcej wyglądać ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Składniki * Ciasto: * 150 g (15 łyżek) maku * 70 g migdałów * 100 g masła * 150 g (9 łyżek) cukru * 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera * 6 jajek * 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera * Masa: * 1 Masa śmietanowa o smaku śmietankowym Dr. Oetkera * 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł. * słoik dżemu z kwaśnych owoców Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy. Piec około 60 - 70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 160oC - 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 160oC - 170oC (powinien być podgrzany) Wystudzony tort przekroić na trzy blaty. 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie przykryć go środkowym blatem. Połową gotowej masy śmietanowej przełożyć kolejną warstwę tortu. Na masę nałożyć ostatni blat i udekorować go pozostałą częścią masy. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Dziewczyny ratujcie! Upieklam babeczki w papierowych foremkach, wyszly super ale teraz potrzebuje przepis na bialy lukier, ktory nie stezeje sie za szyko. Obiecalam dzieciakom (8 i 5 lat), ze moga je ozdobic roznymi cukrowymi posypankami i tym podobnym ale moj lukier tezeje prawie od razu, co robic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jaki robisz?ja nie pamietam dokladnie proporcji ale wiem ze robi sie lukier z cukru pudru,1 bialka jaja,i soku z cytryny a drugi po prostucukier puder i sok z cytryny(ewentualnie woda)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Ja robie z goracej wody i cukru pudru. I dodaje rozne barwniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do lukru - wiadomo, że skłądniki w standardowym przepisie są identyczne. Natomiast konsystencja zależy od proporcji cukru pudru i wody. Co pieczecie na weekend?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
****KEKSIK**** 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szkl. cukru mały cukier waniliowy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 buteleczki zapachu arakowego 8 łyżek mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 szkl. bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.) Polewa czekoladowa do dekoracji Margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i powoli dolewać margarynę. Dodać zapach do ciast, mleko i bakalie lekko posypane mąką pszenną. Wymieszać. Przelać do formy keksowej (wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką), piec ok. 60 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Udekorować polewą czekoladową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej Łasuchy:-)! co prawda na weekend już niewiele mi tego ciacha zostało,no, ale to chyba świadczy o ciachu:-D JABŁECZNIK POD KOKOSOWĄ KOŁDERKĄ LUB W SKRÓCIE JABOKOKO:-D biszkopt z 4 jajek zagotować 2 szklanki wody+1/2 szkl cukru, wrzucić do tego 6 średnich jabłek pokrojonych na cząstki, chwilę obgotować(jabłka nie mogą się rozpadać), wyjąć jabłka i na tej wodzie zrobić 2budynie śmietankowe(budyń ma być gęsty, ale nie taki że łyżka kołkiem stoi) roztopić 1/2 kostki margaryny+ 3/4 szklanki cukru, dodać 20dag wiórek kokosowych i dobrze wymieszać(nie rumienić!) teraz na gorąco montujemy całe ciacho z gorącego biszkoptu delikatnie ściągamy zrumienioną skórkę, nasączamy wodą z cytryną i cukrem, wykładamy jabłka, na jabłka kładziemy gorący budyń do wiórek dodajemy jedno rozmącone jajo, mieszamy i wykładamy na budyń tak przygotowane ciacho zapiekamy w 200 stopniach z termoobiegiem kilka minut (do zrumienienia się wiórek) ciacho palce lizać:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ulotnej chwili
Ulotna chwilo, przypomniałaś mi to pyszne ciasto, wydaje mi się, że było troszkę inaczej robione, ale jest pyyyyyszneeeee!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna chwilo, a ja właśnie miałąm wkleić przepis na tę szarlotkę kokosową:-D :-) To prawda, jest pyszna! No to coś innego: *******Tarta bananowa na cieście francuskim******* Płat ciasta francuskiego wystarczający do wyłożenia tortownicy (ja używam 26cm średnicy) 4 średnie banany 50 g masła/margaryny (1/5 kostki) 5 dużych łyżek cukru ½ szkl. mleka 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 3 łyżki wiórków kokosowych Banany pokroić w plasterki grubości 0,5 cm, podsmażyć na maśle, ale tak, żeby się zrumieniły i nie rozpadły. Tortownicę (lub formę do tarty) wyłożyć ciastem robiąc spore brzegi, ponakłuwać gęsto widelcem. Mleko zagotować z dodatkiem kakao (chyba że mamy kakao dla dzieci – rozpuszczalne w zimnym mleku, to nie trzeba gotować), wystudzić. Jajko roztrzepać w misce, dodać cukier, zimne kakao i wiórki kokosowe. Wymieszać. Banany rozłożyć na cieście, zalać mieszanką. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego pieca (200 stopni Celsjusza) i piec około 45 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co do Jabokoko - ja robię ciut inaczej masę wiórkową - bez jajka, z 1/4 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Życzę Mikołąjków pełnych smakowitych wypieków!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) a ja znalazlam przepis na takie wafle przekladane i zamierazam je zrobic dzisiaj ;) =WAFLE PRZEKLADANE= 1 kostka margaryny smietana 18% 2 galaretki w jednym kolorze 3/4 szkl cukru pudru wafle margaryne,smietanke i cukier rozpuscic na ogniu,mieszajac dodac galaretki i zagotowac co chwila mieszajac.ostudzic.przelozyc wafle.przycisnac i odstawic do lodowki na min. 2h.mozna polac polewa.gotowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
annawioletta......jajo sprawia, że wiórki się tak nie sypią gosianica.....często robię tą masę do wafli, tyle, że moja porcja to 1/2 Twoich składników, ale robię w dwóch garnuszkach razy 2 i dodaję galaretki w kontrastowych kolorach-fajniej wygląda, a smakuje zawsze pysznie:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
****Bardzo proste ciasto bananowe**** 2 duże banany 1.5 szkl. mąki Łyżeczka proszku do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki soli 100 gram płatków kukurydzianych 100 gram masła/margaryny 150 gram cukru 2 jajka 50 gram pestek słonecznika Miąższ bananowy zgnieść widelcem, dołożyć pozostałe składniki, wymieszać mikserem na płynne ciasto. Formę keksową natłuścić, wysypać tartą bułką, przelać ciasto. Piec ok. 60 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwiazdka35**
super stronka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwiazdka35**
witajcie słodziutkie dziewczynki:) jestem tu po raz pierwszy uwielbiam piec i czesto pichce w kuchni te stronki wasze są zajefajne ja rowniez mam w swoim zbiorku wiele sprawdzonych przepisów obiecuje ze podziele sie z wami wkrótce nimi a dzisiaj wlasnie zrobilam cosik z waszego przepisu a mianowicie drozdzaka z 3 stronki zobaczymy co z tego wyjdzie bo takiego przepisu to w zyciu nie widzialam ja to zawsze ciasto wyrabialam pół godzinki co najmniej zeby bylo pulchniutkie a to to rach ciach i juz masakra wlasnie wlozylam wszystko do jednej miseczki i czekam az to wyrosnie:) na to wylozemasę makową i kruszonkę bedzie pycha co????:) buziaczki narazie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gwiazdka35* ==> Witaj! Mały BŁĄd: Bardzo proste ciasto bananowe  Ale wymyśliłam: „pestki słonecznika”! Miało być: „50 gram pestek dyni lub ziaren słonecznika”. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. W ramach przeprosin – kolejny przepis: +++TORCIK Z MASĄ SEROWĄ I MANDARYNKAMI+++ 3 czubate łyżki mąki 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru 4 jajka 1 mały cukier waniliowy 40 dag tłustego twarogu 3 pojemniki (po 20 dag) śmietany kremówki 1,5 pojemnika (po 20 dag) śmietany kwaśnej (18%) 2 puszki (po 314ml) mandarynek w syropie 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 cytryna 3 torebki śmietan-fixu lub innego alternatywnego zagęstnika Białka oddzielić od żółtek, ubić białka z 2 łyżkami zimnej wody na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać połowę cukru i cukier waniliowy. Dodać żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jak ciasta się Wam przypalają, posmarujcie papier odrobiną oliwy). Piec płaskie ciasto w nagrzanym piekarniku 10-12 minut w temp. 175 stopni Celsjusza, ostudzić. Mandarynki odsączyć, syrop zostawić. Otrzeć skórkę z umytej cytryny, wycisnąć sok. Twaróg porządnie rozgnieść (lub zmielić), wymieszać z kwaśną śmietaną, resztą cukru (pół szklanki), sokiem i skórką z cytryny. Kremówkę ubić, wsypując stopniowo zagęstnik, połączyć z masą serową. Upieczone ciasto przełożyć na blat, usunąć papier. Ciasto podzielić na dwie części (ale nie w poprzek, bo jest płaskie), nasączyć 4-5 łyżkami syropu mandarynkowego. Jedną połówkę ciasta posmarować 1/3 masy serowej, obłożyć mandarynkami. Nałożyć kolejną 1/3 masy serowej, przykryć kolejnym nasączonym plackiem, całość posmarować resztą masy serowej, wstawić na godzinę do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×