Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość margolka66
Podajcie przepis na ten mazurek pomarańczowy - z góry dziękuję!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Podam za to w zamian przepis na babkę cytrynową ciut inną niż ta powyżej: 6jaj 2 szklanki maki pszennej , 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny, 3 cytryny WYKONANIE: Jaja z cukrami ubić na parze, powoli do ubitej masy jajeczno - cukrowej dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, ciągle mieszając,Dodać otarte skórki z 2 cytryn i sok też.Piec 45- 50 minut w temp.170 - 180 st.C Cieple ciasto polać lukrem cytrynowym.Zrobionym z soku 1 cytryny i 3/4 szklanki cukru pudru.Ciasta wychodzi dużo, ja piekę w tortownicy z kominkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masa krówkowa jesli nie mamy takiej w domu gotowej: 500 ml tłustego mleka 250 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 szklanki cukru 4 łyżki masła W garnku umieścić mleko, śmietankę i cukier, podgrzewać je na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do momentu (ok. 2-3 godziny), kiedy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy. Kajmak jest gotowy, jeśli przełożony na talerzyk zastyga. Masło dodać do lekko przestudzonej masy i utrzeć z nią na krem. Do tak przyrządzonego kajmaku można dodać na początku gotowania laskę wanilii, tabliczkę gorzkiej czekolady, 2 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej lub uprażone i posiekane orzechy laskowe. Kajmak przekłada się do słoiczków, zamyka i przetrzymuje w lodówce. Szybsza wersją kajmaku Będzie potrzebne: 250 ml śmietanki 36 % 4-5 łyżek cukru Cukier i śmietankę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie gotować na małym gazie do zgęstnienia masy i nabrania przez nią karmelowego koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia Zosia
świetne przepisy ,ja proponuję może nie tanie ale szybkie do wykonania TIRAMISU -biszkopty długie -serek mascarpone -śmietana 36% -kawa -ajerkoniak -cukier puder -kakao zaparzyć kawę ,jak ostygnie wymieszć z ajerkoniakiem, śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i puder wymieszać, biszkopty maczać w kawie i układać na tacy lub płaskim półmisku rozsmarować wymieszany serek, na to znowu maczane biszkopty i reszta serka ,posypać kakao i odstawić na kilka godzin, latem dodaję truskawki pokrojone, pycha ,moment i znika http://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/2011/03/o-mnie.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie o sekacz
Czy sękacz można zrobić w domu nie posiadając specjalnego rożna? Jeśli tak, to proszę o rady i przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sękacz z audycji siostry Leonilli(nie jest tak atrakcyjny jak prawdziwy -pieczony nad paleniskiem) 6 duzych jaj 1masło 25dkg cukru 15dkg maki pszennej 10dkg maki ziemniaczanej 2-3lyzki rumu 1cukier waniliowy 1 łyzeczka kakao 3 łyzeczki proszku do piecz. Maslo utrzec zcukrem,dodac 4 zoltka i 2 cale jaja.Pozostale skladniki dodac i ubite 4 bialka. Forme wylozyc pergaminem.rozsmarowac łyzke ciasta-upiec ok2min.Znowu rozsmarowac łyzke ciasta -upiec i tak do zakonczenia ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie o sekacz
Ala-lu, dziękuję. Co masz na myśli pisząc o atrakcyjności tego sękacza - smak czy wygląd? Bo będzie chyba w płaskie paski zamiast centralnie rozmieszcone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właśnie bedzie to płaskie ciasto w paski ,a nie ,,kostrobaty walek,,? A jakie ciasto na świeta pieczecie kafeterianki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na chlebek na zakwasie. Dostałam go i jadłam upieczony. Nie kruszy się drugiego dnia, dość długo utrzymuje świeżość. Myślę, że na pierwszy wypiek zrobić samemu zakwas z mąki żytniej albo użyć gęstej części żurku z butelki. Można dać o połowę mniej ziaren na rzecz jeszcze jednej szklanki mąki. Chleb z ziarnami, na zakwasie 1 szkl. ziaren sezamu 1 szkl. ziaren słonecznika 1 szkl. ziaren dyni 1 szkl. siemienia lnianego 1 szkl.płatków owsianych 1 szkl. otrąb (mieszane po 1/3 części owsianych, pszennych i żytnich) 1 szkl. mąki żytniej 1 kilogram i 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki soli 2 łyżki kminku (wg, uznania jak kto lubi) 1 łyżka cukru zaczyn (1 szklanka), 6 szklanek wody i 2 łyżki miodu. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę wymieszaną z miodem i zaczyn. Po wymieszaniu zaczyn odlać do słoiczka (ok. 2/3 słoiczka albo 1 szklanka), zakręcić i odstawić na 2-3 dni, potem wstawić do lodówki na max 2 tyg. Używać do następnych wypieków. Ciasto wymieszać, przełożyć do kek sówek (3 krótkie) albo 2 okrągłe formy, odstawić w cieple na 12 godzin. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st C, piec ok. półtorej godziny. Po upieczeniu wierzch chleba posmarować olejem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 9-ttt-9 a jakie proporcje
do zaczynu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaczyn robię od zera następująco. Do sloika albo garnka kamionkowego wspypuję kilka łyżek mąki żytniej i dodaję ciepłej przegotowanej wody tak, by miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni, zamieszać chociaż raz dziennie, mieszanka powinna trochę urosnąć. Na 3 dzień (albo 2 - zależy jak ciepło zaczyn kisił się) dodaję 2 łyżki mąki źytniej, znów ciepłej wody (do takiej samej konsystencji) i odstawiam na dobę, powtórzyć jeszcze 2 - 3 razy. Zakwas gotowy po tygodniu, można więcej wody i wtedy na żurek, można potrzymać kilka dni to lepiej ukiśnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poprawka do przepisu - wstawiamy blaszki z chlebem do zimnego piekarnika! A jeśli kuchnia z termoobiegiem to krótszy czas pieczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robiłam kukułkę,ale nie wiem,czy moja opinia się liczy,bo to ja podałam przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość she71 - podaj to zdjecie
kukułki np. na fotosik.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wśród kolorowych pisanek Siedzi bielutki baranek I pięknie sie wszystkim kłania W dniu Bożego Zmartwychwstania. Wesołego Alleluja:)i udanego wypoczynku przy małym slodkim co nieco:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielono miii
NAPOLEONKA Ciasto; mąka, 0,5 kg margaryna, 1 śmietana, 0,5 szklanki Budyń:, żółtka, 5 mleko, 6 szklanek cukier, 1 szklanka Mąka pszenna, 1,5 szklanki cukier waniliowy 1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni. 2. Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje. 3. Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szpinak na słodko
Ciasto ze szpinakiem, hmmm, na słodko????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gosianiczka=stara gosianica/wcielonezlo (zapomnialam hasla :P) czesc slodkie kobitki,jak mnie tu daaaaaawno nie bylo :P czasu brak a i wypiekow mniej robie w ostatnim czasie.no ale chce wrocic do formy :D ostatnio mam ochotke na ciasto marchewkowe i juz tu znalazlam przepis ;) ale jeszcze go prownam z przepisem na ciasto ktore juz jadlam i zobaczymy co wyjdzie z tego :) a poza tym znowu mam torty do pzygotowania.na ta sobote tort slubny a na nastepna komunijny :) bede informowac o moich postepach i foto oczywiscie bedzie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Forum - strona główna.
No babeczki :p podawać sprawdzone przez Was przepisy na ciasta z truskawkami :D Nie ociągać się , nie ociągać :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuzlandia
moje ulubione - zwykły biszkopt krem budyniowy truskawki biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć dowolnym ponczem, ja robię z pomarańczy i cukru z odrobiną mocniejszego alkoholu, przekładać kremem i świeżymi truskawkami pokrojonymi w plasterki, wierzch udekorować dużą ilością truskawek wbrew pozorom wcale nie ma z nim tyle roboty, zwłaszcza gdy biszkopt zrobi się poprzedniego dnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bedę robić tartę cytrynową - orzeźwiającą i pyszną. w zeszłym tyg. robiłam ciasto marchewkowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masa truskawkowa do biszkoptu: truskawki zmiksować na w miarę gładką masę (z dodatkiem cukru). Masło utrzec z odrobiną cukru pudru, dodawać małymi porcjami zmiksowane truskawki - ucierać, zrobi się puszysta masa truskawkowa. Rozsmarowac na nasączonym biszkopcie (ja robię to na takim niby biszkopcie puszystym miodowym) i zalac cienką warstwa galaretki 9 (może byc z kawałkami truskawek). Schłodzić. Przepis na ten biszkopt miodowy musze poszukać, jak znajdę to wrzucę tu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×