Gość magdagotuje Napisano Styczeń 9, 2012 proste i niesamowicie smaczne http://magdagotuje.blogspot.com/2012/01/kruche-ciasto-z-wisniami.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andzia0505 0 Napisano Luty 5, 2012 Witam dziewczyny. Mam takie pytanie otóż chciałabym zrobić tort na walentynki jestem jednak bardzo ograniczona ponieważ nie jestem w Polsce tylko za granicą i nie wiem jak tu wygląda proszek do pieczenia mąka itp... Jednak mam gotowe ciasto dr etkera kopiec kreta i tak pomyślałam że może dodam jakąś masę orzechy i zrobię mini tort. Jak sądzicie wyjdzie coś z tego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość musjablkowy Napisano Luty 5, 2012 Jak najbardziej wyjdzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Luty 6, 2012 jak nie masz innej opcji to probuj zrobic z tego co masz, przeciez wcale nie musisz usypywac kopca, pokombinuj, a na pewno Ci cos wyjdzie:-) powodzenia! ja za to wczoraj upieklam no wlasnie mialy byc mufinki marchewkowe, ale sie rozmyslilam i przelalam ciasto do malej tortownicy , po upieczeniu stwierdzilam, ze przydaloby sie je podrasowac:-D, przekroilam na trzy czesci, przelozylam serkiem mascarpone utartym z cukrem pudrem, na wierzch zrobilam glazure na bazie kisielu i galaretki i ozdobilam kandyzowanymi wisniami. wyszedl mi piekny maly torcik do kawy jak znalazl za tydzien bede piekla tort dla Mamuni, ale jeszcze nie mam koncepcji ani na smak, ani na dekoracje, choc wiem, ze standardowo bedzie ona w stylu angielskim, ale co dalej;-)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 6, 2012 Podam przepis na ciasto bardzo proste w wykonaniu i super czekoladowe . RUNO LEŚNE 100g masła 200g ciemnej czekolady 3 jajka 125g maki z pestek dyni 100g cukru Potrzebna jest mała blaszka 22x18cm i papier do pieczenia. Masło i 100g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić,dodać żółtka i mąkę z dyni.Białka ubić z cukrem i połączyć z masą czekoladową.Wsypać pokruszoną resztę czekolady.Piec 25 min. w temp 200C. Po upieczeniu posypać wierzch tą sama mąką. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ce2b996c21d9a43.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 11, 2012 Teraz kolejny przepis na istne wariactwo czekoladowe z nutką kokosową.Jak dla mnie rewelacja!:) ) CZEKOLADOWE Z MALIBU Ciasto: 55g gorzkiej czekolady(połamać na kawłeczki) 85g kakao 150g mąki tortowej 200ml wrzącej wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90g margaryny 200g cukru 2 jajka 250 ml mleczka kokosowego Czekoladę i kakao zalać wrząca wodą i wymieszać,aż do roztopienia się czekolady.Wystudzić. Masło roztopic,wystudzić i zmiksowac z cukrem.Dodać jajka i dalej miksować.Do masy powoli wlać mleczko kokosowe i dodać masę czekoladową cały czas miksując.Przesiać mąkę z proszkiem i sodą,połączyć z masą i delikatnie zmiksować.Tak powstałą masę czekoaldową przelać do blaszki wyłożonej papierem.Blaszka nie większa niż 23cm.Piec przez 45min w 180C. Masa kokosowa: 1/3 szkl.śmietany 30% opakowanie serka mascarpone 250g 1/3 szkl.c.pudru 1/2 szkl.wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (malibu lub canari) Śmietanę ubić,dodać serek,c.puder i zmiksować,wsypać wiórki,wlać likier i wymieszać. Przekroić ciasto i przełożyć masą.Wierzch polać czekoladą.Schłodzić. Polecam!!!:) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08dd7302e77d5ec1.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c Napisano Luty 11, 2012 Ciastka imbirowe Ciasteczka smaczne,kruche,łatwo i szybko wyrabia się ciasto,nie czuje się imbiru,bez proszku do pieczenia.W smaku są delikatne i maślane. 25 dag mąki,1 jajko,szczypta soli,12 dag masła,10 dag cukru pudru,cukier waniliowy lub laska wanilii,1 łyżeczka imbiru, 1 jajko do smarowania ciastek,ewentualnie masło do blachy. Mąkę wymieszać z imbirem,posiekać z masłem,dodać sól,cukier puder,jajko,cukier waniliowy.Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Rozwałkować na grubość 3 mm.Wycinać wzory foremką. Blachę posmarować lekko masłem lub wyłożyć pergaminem. Ułożyć ciastka i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec mniej więcej 10 min. Smacznego Wszystko do pieczenia i dekoracji ciast http://aledobre.pl Największy wybór ziół http://krainaziol.pl/?a=005157 więcej dobrych przepisów na http://przepisyewy.blogspot.com Polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c Napisano Luty 11, 2012 Dziś zrobiłam rogaliki które robi się szybko i są niedrogie,a do tego jeszcze pyszne,dodałam do nich trochę cukru,ale bez też są dobre. ROGALIKI BEZ CUKRU 2 szkl. mąki,200 g masła,6 łyżek wody Mąkę z tłuszczem posiekać nożem dodając wodę.Umieścić w chłodnym miejscu na 30 min.Rozwałkować,wyciąć trójkąty, robić małe rogaliki z nadzieniem lub bez. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andzia0505 0 Napisano Luty 12, 2012 Ewa1 a w jakiej temperaturze piec i jak długo? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do ewy1c Napisano Luty 12, 2012 Brzmi jak połowa składników do cista francuskiego - to jakis wymysł na prędce sklecony. Tłuszcz i mąka? Bez śmietany albo jajek? To jakas prowizorka - będzie smakowac jak kruszonka z chałki :) Na pewno trzeba piec w bardzo wysokiej temperaturze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c Napisano Luty 12, 2012 Rogaliki wstawiam do nagrzanego piekarnika elektrycznego, piekę w temp.180 stopni,na złoty kolor ok 10 min.Przepis znalazłam w książce ,,Przepisy siostry Leonilii,,pyszny jest tam sernik z brzoskwiniami,robię go już parę lat,fajne są masy do wafli,bardzo smaczne,przepyszne makowce ,godne polecenia i wiele innych ciast. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Szybkie i tanie Napisano Luty 16, 2012 PĄCZKI 1kg maki 4jajka 10dkg drożdży 1/2roztopionej margaryny aromat rumowy 1kieliszek spirytusu 4łyzki cukru 2szkl mleka drożdże rozpuscić w pół szkl mleka z łyżką cukru,kiedy podrosną-razem wszystko wyrobić (wszystkie składniki).Wstawić na 1godzinę do lodówki .Wyrabiać pączki -np z marmoladą różaną z ,,Biedronki,,Takie wielkości szklanki to wychodzi ok 38szt. Posypać cukrem waniliowym zmieszanym z cukrem pudrem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gklmhj Napisano Luty 16, 2012 ciasto drożdżowe do lodówki ???? :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c Napisano Luty 16, 2012 Ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest świeże . Po wystygnięciu, aby nie wysychało ,można je zawinąć w folię . Upieczone ciasto drożdżowe można również zamrozić. Najlepiej zamrażać je zaraz po tym ,jak ciasto wystygnie ,dokładnie zawinięte w folię ,aby nie przesiąknęło zapachami zamrażalnika. Rozmraża się je w piekarniku (wkładamy ciasto do zimnego piekarnika-ciasto nagrzewa się wraz z piekarnikiem). ,,odgrzane ciasto" smakuje jak świeże ale trzeba je szybko spożyć, ponieważ szybko się starzeje (utraciło wilgoć podczas rozmrażania ). Podobnie można przechowywać pieczywo.Rezultat naprawdę jest znakomity-chrupiący chleb lub bułka np. w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. fragment ,,Kuchnia Polska" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bryzzzzzzzzz Napisano Luty 17, 2012 prosze polećcie mi przepis na muffinki wilgotne z drżemem z czarnej porzeczki please :) kwiatek] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45 Napisano Luty 24, 2012 Kawowo-karmelowo-marcepanowe 4jajka 1/2szkl maki tortowej 1/2szkl kakao 2/3szkl cukru 2łyzeczki cukru waniliowego szczypta soli,1łyżka octu Z białek i cukru ubic piane dodawać żółtka ,mieszając delikatnie dodać reszte skladnikow.Upiec biszkopt 25min/180st Po ostudzeniu nasaczy kawą(1łyżeczka zaparzona w 1/3 szkl wody) KREM 1/2kg dobrego sera śmietankowego(jak na sernik) 200g masla 90g capuccino marcepanowe 175g batona marcepanowego 2paczki herbatnikow 400g masy krowkowej 500g Smietanki36% 2fixy do smietanki 2łyzki cukru pudru 20gcapuccino do posypania ciasta Maslo utrzeć dobrze ,dodac ser,capuccino,pokrojony baton-wylozyc na biszkopt.Na ta mase herbatniki ,nastepnie mase krowkowa -znowu herbatniki,bita smietane,herbatniki i calosc posypac capuccino Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Farafela Napisano Marzec 1, 2012 kucharz 3 gwiazdek ************** Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.414 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 Polewa kakaowa z żelatyną: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi ) 6 dkg masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karaibska powie kujawski Napisano Marzec 1, 2012 olej rzepakowy najzdrowszy czemu więc nie spróbować?pieczecie ciasta z olejem kujawskim? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WANILJA 45 0 Napisano Marzec 18, 2012 DROŻDŻOWKA SYPANA 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka szczypta soli kruszonka : szklanka mąki pół kostki masła pół szklanki cukru owoce: śliwki (mogą być inne) Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, a jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże wkruszamy do miski, a na nie sypiemy kolejno : cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę, sól. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Kruszonka: masło (zimne) siekamy z mąką i cukrem. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki. Ciasto po upływie 3 godzin dokładnie mieszamy, następnie przekładamy na blachę prostokątną (24x35 około) nasmarowaną masłem, na nie kładziemy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w 200 stopniach C. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wanilja45 Napisano Marzec 24, 2012 Sernik kajmakowy 200g herbatników w czekoladzie lub kakaowych 60g miękkiego masła 750g półtłustego twarogu 2/3 szklanki drobnego cukru( nie dałam cukru sernik jest słodki dzięki masie kajmakowej) 3 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 400g masy kajmakowej Ciastka i masło zmiksować tak, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Okrągłą formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać. Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlać kremówkę, dodać mąkę ziemniaczaną, dokłdnie zmiksować. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Jedną część zmiksować z 200g kajmaku. Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z kajmakiem, następnie wylać resztę masy kajmakowej. na wierzch wylać białą masę serową. Widelcem zrobić esy-floresy do głębokości kajmaku, by powstał marmurkowy wzorek. Piec ok 60 min w temp 170 stopni. Wystudzić, przed podaniem schłodzić przez 3 godziny w lodówce, albo zostawić na noc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wanilja45 Napisano Marzec 24, 2012 Sero-makowiec pod pierzynką CIASTO: 5 żółtek 1 całe jajko 30 dag margaryny ''Kasia'' 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 1/2 szkl. cukru pudru 80 dag mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MAK DO ROLAD: 2 1/2 szkl maku 1 1/2 szkl cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao troszkę cynamonu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy MASA SEROWA: 1 kg sera 1 1/2 szkl cukru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1/4 szkl mleka Ciasto: Ze składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na 5 części. Z dwóch części upiec 2 placki. Z trzech części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. Rolady ułożyć na blasze, wyrównać, tak by stanowiły jednolity placek. Piec w temp. 180 stp .przez 30 min. MAK DO ROLADY : Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. Ubić białka na sztywną pianę. Do maku dodaćresztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać . Przełożyć rolady. MASA SEROWA: Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy. Smażyć 5 minut. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować. Dodać do masy serowej i wymieszać. Ciepłą masą serową przełożyć placki. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Placek I - ser - placek z rolad - ser- placek II Polać polewą czekoladową Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wanilja45 Napisano Marzec 24, 2012 SERNIK Z CZEKOLADĄ NA BISZKOPCIE Składniki Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 7 łyżek margaryny (ok. 12 dag) 7 łyżek cukru 7 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki kakao do ciast Masa serowa: 1 kg sera mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Kasia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 st. C. Gdy ostygnie przekroić na dwie części. Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, śmietanę i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na połowę. Jedną część biszkoptu włożyć do formy, polać 1/3 polewy (lejąc cieniutkim strumieniem w tzw. esy-floresy), wyłożyć połowę masy serowej, na to drugą część biszkoptu, polać go 1/3 polewy, a następnie wyłożyć pozostałą masę serową. Tak przygotowany sernik należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 170-180 st. C. Następnie sernik ostudzić i polać pozostałą polewą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Marzec 25, 2012 vanilia.....robilam kiedys taka drozdzowke sypana, ciasto wyroslo pieknie, ale strasznie sie kruszylo w przeciwienstwie do tradycyjnego ciasta drozdzowego tez tak mialas? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wanilja45 Napisano Marzec 25, 2012 Drożdzowka wyszła bardzo dobra,wcale sie nie sypała. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c Napisano Marzec 25, 2012 BABKA WIELKANOCNA 15 dag cukru,5 dag drożdży,50 dag mąki,1/2 szkl mleka,8 żółtek,szczypta soli,10 dag masła,rodzynki Na polewę 25 dag cukru pudru,3-4 łyżki gorącej wody Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,dodać letnie mleko i 3 łyżki mąki.Kiedy rozczyn podwoi objętość dodać resztę mąki,utarte z cukrem żółtka i sól.Dokładnie wyrobić,dodać rozpuszczone masło i rodzynki,odstawić do wyrośnięcia.Formę wysmarować masłem,napełnić do połowy,piec 40 min w temp.180 stopni.Puder wsypać do miseczki,mieszając wlewać wodę.Gęstą masą posmarować babkę i ozdobić owocami kandyzowanymi. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c Napisano Marzec 25, 2012 OZDOBY Z CZEKOLADY Przybranie sprawia,że ciasto lub deser stają się bardziej apetyczne.Ozdoby najlepiej przekładać pergaminem i przechowywać w szczelnych pojemnikach.Czekoladę deserowa można przechowywać przez 4 tygodnie,a czekoladę mleczną albo białą przez 2. Rurki Rozprowadzić stopioną czekoladę na czystej akrylowej desce i zostawić do zastygnięcia.Kiedy czekolada zastygnie,przytrzymać mocno deskę,wsunąć pod czekoladę ostrze dużego,szerokiego noża i pociągnąć do siebie pod kątem 45 stopni,ściągając czekoladę z deski tak,aby tworzyła rurki.W ten sposób powstaną nieregularne,długie rurki.Ostrzem noża zdjąć rurki z deski.a Gdy rurki ułożone są na torcie można ewentualnie jeszcze pociąć paski z pergaminu ułożyć według uznania na torcie i delikatnie posypać cukrem pudrem i zdjąć paski. Szybkie figlaski Gruba tabliczka czekolady świetnie nadaje się na szybkie figlaski, które można przechowywać w temp pokojowej.Ostrą skrobaczką do warzyw lekko przesuwać wzdłuż tabliczki,aby uzyskać cienkie figlaski.Przy mocniejszym skrobaniu powstaną grubsze kawałki. Listki Wykorzystać świeżo zerwane liście o wyrażnych żyłkach,powinny być czyste,suche i giętkie. Trzymając liścia za łodyżkę,nałożyć gładką warstwę stopionej czekolady na spodnią stronę małym pędzlem do malowania albo do ciasta.Następnie umieścić liście czekoladą do góry na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.Odstawić liście na co najmniej 1 godzinę do zastygnięcia.Następnie oderwać liść od warstwy czekolady. Trójkąty marmurkowe Aby wykonać trójkąty trzeba na pergamin wylewać na zmianę po łyżce ciemnej i jasnej czekolady.Następnie rozsmarować,tworząc grubą marmurkową warstwę.Kiedy stężeje,pokroić na kwadraty,a te podzielić na trójkąty. Esy-floresy Esy-floresy można rysować od razu,albo naszkicować ołówkiem na pergaminie.Wówczas należy obrócić pergamin na drugą stronę i wyciskać czekoladę z woreczka wzdłuż linii. Można wyciskać kwiatki lub gwiazdki.Aby wykonać ozdoby przestrzenne,należy wyciskać wzorki na długim wąskim pasku pergaminu,następnie ostrożnie nawinąć na pergamin na wałek i przykleić taśmą.Pozostawić czekoladę do zastygnięcia,następnie ostrożnie zdjąć wzorki z pergaminu. Miseczki z czekolady Przewrócić formę do pieczenia mufinków i przykryć folią foremki.Roztopić czekoladę,nalać do jednorazowego woreczka do dekorowania i ściąć czubek.Wokół brzegu foremki wycisnąć kółko z czekolady,następnie prowadzić czekoladowe linie po przekątnej,tworząc misterną siateczkę.Zakończyć kolejnym kółkiem wokół brzegu.Schłodzić,aż czekolada stężeje.Gotową miseczkę zdjąć z foremki i usunąć folię.Można wykorzystać do włożenia w nie lodów,przykrywając drugą czekoladową miseczką. zdjęcia ozdób z czekolady na http://przepisyewy.blogspot.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pieke chleby w domu Napisano Marzec 26, 2012 Upiekłam sernik z kajmakiem. Może coś nie tak zrobiłam, powiem tak - biała warstwa sera pięknie się upiekła ale trochę odstała od reszty, część kajmakowa mocno wilgotna, ciężka i rozmoczyła mi całkiem herbatnikowy spód. Smak, owszem, owszem ale nie jest to jednolity sernik tylko mokry dół z odstającym wierzchem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kawowo-karmelowo-marcepanowe Napisano Marzec 28, 2012 upiekłabym te ciasto. Brzmi nieźle. wailija45 a jak smakuje? robiłaś je kiedyś. Jest dosyć drogi ale może na święta bym się skusiła i upiekła. Dobre jest? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wanilja45 Napisano Marzec 28, 2012 Sernik jest drogi tak jak inne ciasta.Ale mozna sobie troszke zmniejszyc koszty np, dac zwykle herbatniki i margaryne -na spod .Caly ser zmiksowac z 200g masy krowkowej tez bedzie pyszny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bia Napisano Marzec 29, 2012 Witam wszystkich macie moze jakies przepisy na ciastko z ananasem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach