She71 0 Napisano Listopad 4, 2006 Mm nadzieję,że będzie smakowało :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak Napisano Listopad 5, 2006 MARMUREK Z KOKOSEM 5 jaj 1 szkl. cukru 1 szkl. maki krupczatki 3 lyżki wody 1 margaryna 2 lyżki kakao 1 łyzeczka proszku d pieczenia Margaryne,kakao,cukier,wode zagotowac i ostudzic,dodac żoltka make z proszkiem i piane z bialek.Wszystko dokladnie wymieszac KOKOS 4 bialka ubic i dodac 20 dag cukru pudru dalej ubijac i dodac 20 dag kokosu Polowe ciasta ciemnego wylac klasc lyzka kokosowe i zalac reszta ciemnego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak Napisano Listopad 5, 2006 TURECKIE KSIEZYCE-CIASTKA MOJEGO DZIECINSTWA 15 dag cukru 4 jaja ubic,dodac 15 dag maki 1 lyzeczka proszku d pieczenia 3 lyzki kakao 15 dag margarynt roztopic i przestudzona dodac do ciasta Upiec Wykrawac szklanka ksiezyce,koniecznie potem polukrowac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak Napisano Listopad 5, 2006 PROSTE CIASTO Z MASA GRYSIKOWA 1,5 szkl cukru 6 jaj ubic do bialosci,dodac 2 szkl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia upiec biszkopt MASA 0,5 litra mleka 4 czubate lyzki grysiku(moze byc odrobine wiecej) 4 czubate lyzki cukru cukier waniliowy mleko i cukier zagotowac dodac grysik musi to byc geste margaryne ucierac dodajac wystudzony grysik,masa przelozyc biszkopt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak Napisano Listopad 5, 2006 Moze na dzis wystarczy,reszta moich suuuuuuuuuper przepisow innym razem. Zycze smacznego! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Listopad 6, 2006 Drożdzowy zawijaniec ciasto 5 dkg drożdzy 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy (8 g) 3 jajka 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 15 dkg margaryny 3 szklanki mąki przełożenie łyżka oleju 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 1 puszka gruszek w syropie 1 łyżeczka cynamonu (zapomniałam o nim!!) margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia gruszki pokroić w kostkę, osączyć droższe utrzeć z cukrem i śmietaną następnie, cały czas ucierając, dodać 2 całe jajka, 1 żółtko i rozpuszczony tłuszcz stopniowo - cały czas ucierając wsypywać 2 szklanki mąki do tak przygotowanego ciasta dosypać ostatnią szklankę mąki i wyrobić ciasto (tak aby odchodziło od rąk) gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na spory prostokąt - 30 x 50 cm posmarowac olejem, na to cienką warstwą dżem - na to gruszki, posypać cynamonem całość zrolować i przełożyć formując rogal na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, a następnie piec ok 40-50 minut w tem. ok 180-200 stopni (piecyk z termoobiegiem ok. 160-180 stopni) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Listopad 6, 2006 placek z jabłkami i żurawinami kostka masła lub margaryny 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 1 łyżka kakao porcja proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki 7-8 średnich jabłek słoiczek żurawin 1 cytryna orzechy, rodzynki jabłka obrac i pokroić w kostkę, dodać żurawiny, sok z połowy cytryny + ew. orzechy i rodzynki - wymieszać, odstawić i zabrać się za przygotowanie ciasta miękkie masło utrzeć na puch dodać cukier puder i kakao - utrzeć cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać sok z połówki cytryny na końcu dodać pianę z białek przełożyć do przygotowanej formy - na wierzch wyłożyć owoce piec ok. 1 godziny w temp. 180-190 stopni (ok 175 piecyk z termoobiegiem) po upieczeniu i podstudzeniu można posypać cukrem pudrem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pyanko o krem Napisano Listopad 6, 2006 z śmietany kremowki i bitej smietany , bita smietane w proszku dodac do kremowki i zmiksowac czy najpierw zrobic bita smietane wg przepisu na opakowaniu a potem ddac do kremowki i zmiksowc (chodzi mi o ciastu 3 bit lub rafaello) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Listopad 6, 2006 Ja,gdy robiłam np 3bita,ubijałam samą kremówkę,potem dodawałam Śmietan-fix Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Listopad 6, 2006 + cukier puder Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pyanko o krem Napisano Listopad 6, 2006 no to chyba na to samow wychodzi..dzieki za odp :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Listopad 6, 2006 Ciasto gruszkowe ;) a jakże 30 dkg herbatników 7-8 dkg różnych orzechów 3 gruszki 50 ml brandy lub rumu 500 g gorzkiej czekolady 10 dkg masła 2 łyżki kakao Syrop-łyżka cukru,3 łyżki wody Obrać gruszki,usunąć środki,każdą pokroić na 8 części.Przełożyć do miseczki,zalać brandy i dopełnić wodą,tak żeby owoce były całkowicie zakryte.Przygotować syrop:cukier rozpuścić w wodzie i zagotować.30 dkg czekolady rozpuścić w garnku ustawionym na większym naczyniu z delikatnie gotującą sie wodą.Dodać masło i 3 łyżki syropu.Orzechy zmielić,a ciastka pokruszyć na drobne kawałeczki,po czym oba składniki wymieszać z czekoladą i gruszkami.Powstałą masę przełożyć do formy wyścielonej pergaminem,rozsmarować równą warstwą po dnie formy,wyrównać powierzchnię.Pozostałą czekoladę rozpuścić i polać nią wierzch ciasta.Dobrze wystudzić.Przed podaniem posypać ciasto kakao. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa- Napisano Listopad 8, 2006 Z MIGDAŁOWĄ PIANKĄ 30dag maki 10 dag cukru pudru 4 jajka cukier waniliowy 20 dag margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag cukru 1 kg jabłek 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej 5 dag platków migdałowych Schlodzoną margaryne posiekać z mąką.Dodać cukier puder i waniliowy,żółtka i proszek.Zagnieśc ciasto,wlożyć do lodówki na 30 min.Łyżkę cukru kryształu odlożyć.Jabłka obrać,pokroić,udusic z reszta cukru i skórka pomarańczową.Ciasto rozwalkować,ułożyć w natluszczonej formie.Na ciasto wylozyc jabłka.Z bialek i łyzki cukru ubic pianę,ulozyć na wierzchu ciasta,posypac platkami migdalowymi .Piec okolo 1h w temp.200C Gdzie się wszystkie podziałyście,ejjjj dziewczynyyyy??????????????????pusto tu bez Was... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pistacja* Napisano Listopad 9, 2006 23.08] 23:45 agripa A teraz przepisik na RAFAELLO -pieczemy biszkopcik,ktory zawsze swietnie wyrośnie i jest bardzo puszysty.6 jaj ubijamy z 1.5 szkl. cukru na mase-puch,dodajemy tyle samo maki najlepiej tortowej ,delikatne mieszamy i wsypujemy łużeczkę czubata proszku do pieczenia.Pieczemy 40 minut w temp.180C.Ostudzony przekroic nalezy na pół.A teraz masa:0.5 litra smietany kremówki zagotować,zestawic z ognia rozpuscic w niej tabliczke białej czekolady,ostudzic w lodówce.2 smietany snieżki ubic na sztywną masę.Wsypac 20 dag wiorek kokosowych i wymieszać.Przełożyć biszkopcik masą,i posmarowac wierzch ciasta,na gore zetrzec odrobine gorzkiej czekolady.Pychota mam pytanko co do tego przepisu a konkretnie co do masy, bo jakoś niezrozumialm o co chodzilo dokaldnie autorce....ta masa z kremowki i czekolady ma być połączona z ubita smietana wraz z wiórkami....? prosze o pomoc bo chce na sobote zrobi c te ciasto i tak sie zastanwaim czy to dobry pomysl robic je w piatek wieczorem czy lepiej w sobote rano, bo gosci mam w sobote o 15 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pistacja* Napisano Listopad 9, 2006 podnosze...... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pistacja* Napisano Listopad 9, 2006 bosze czy naprwde nikt niewie jak to zrobić????????////////// Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość troche nie na temat ale..... Napisano Listopad 9, 2006 przeczytałam cały topik jest super ale ja mam problem mam zepsuty piekarnik a chciałabym zrobic na sobote ciasto moze ma ktoś jakiś pomysł dziekuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Listopad 9, 2006 To na pewno coś bez pieczenia.... Przejrzyj jeszcze raz,bo tu też są takie przepisy (3bit,sernik na zimno,gruszkowe...) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sephi Napisano Listopad 9, 2006 a czy ktos kiedys jadl psia bude? pycha moge wrzucic przepis :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa- Napisano Listopad 9, 2006 Witaski:) )) ...do pistacji* Jesli chodzi o ciasto RAFAELLO to musze sprostować,nie napisalam,ze te śniezki ubijamy z tą kremówką,jak juz wystygnie,jeszcze raz przepraszam,wybaczcie zakręconej kolezance:D.Ciasto najlepiej upiecz sobie w sobote rano,jesli zrobisz to wczesniej moze szybko zniknąc z blaszki takie jest dobre;) )) ...pozdrawiam ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa - Napisano Listopad 9, 2006 sephi zapodaj przepis na ta psią budę,wypróbujemy go :) )) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sephi Napisano Listopad 9, 2006 ciasto jest bez pieczenia :) skladniki: 6 paczek herbatnikow tych wiekszych 1 kostka masla 1/2 szkl cukru pudru 3 zoltka 2 serki homogenizowane waniliowe 2-3 lyzki kakao ciemne lub kawy rozpuszczalnej maslo ucieramy z cukrem pudrem i zoltkami dodajemy po lyzce serki homo ucieramy na mase dzielimy na 2 czesci do jednej dodajemy kakao lub kawe ( i z tym i ztym smakuje bosko) wykladamy na blaszke sredniej wielkosci 5 szt na dlugosc 4 szt na szerokosc dajemy warstwe kremu na przemian lub zygzakami obie warstwy lub np jedna polowa z kakao a druga bez lub jak chcecie obie warstwy lub stwarzacie wlasne kompozycje :) na gore znowu porcja herbatnikow na herbatniki dajemy polewe czekoladowa lub jaka wolicie ja uzywam tej z tytki jesli nie chce mi sie robic :) ciasto wkladamy i przechowujemy w lodowce musi odstac jakies 4 godz conajmniej, ja zawsze robie wieczorem i jemy na drugi dzien wtedy herbatniki robia sie miekkie :) ciasto szybkie mam nadzieje ze wam bedzie smakowac :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sephi Napisano Listopad 9, 2006 drugie ciasto nazywa sie DOMEK jest podobne do wczesniejszej PSIEJ BUDY przepis mojej cioci mistrzyni kuchni :) skladniki 5 paczek herbatnikow 1/2 kg sera bialego (twarog) 1 kostka margaryny lub masla 1 szkl cukru pudru 2 zoltka 1 p cukru waniliowego 2 lyzki kakao utrzec zoltka z cukrem i margaryna do tego dodac zmielony ser o dobrze wymieszac na puszysta mase dodac kako o 1/3 czesci masy ulozyc herbatnikach w gore na 3 warstwy: 1 herbatniki + masa biala 2 herbatniki + masa z kakaem 3 herbatniki + masa biala polewa na "dach" 1/2 paczki margaryny 3 lyzki wody 3 lyzki cukru pudru 3 lyzki kakao zagotowac i polac ciasto ciasto trzymamy w lodowce i rowniez jemy po paru godzinach jak przejdzie :) jest rownie pycha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jupijupidu Napisano Listopad 10, 2006 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a jakie herbatniki kupujecie Napisano Listopad 10, 2006 ma to jakies znaczenie bo niektóre sa bardzo twarde Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Listopad 10, 2006 Ja kupowałam w Plusie zwykłe-takie sobie.Ale są tam też takie większe paczki-maślanych ok 4 zł-mięciuteńkie.... Jutro biorę się za \"pijaka\" ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sephi Napisano Listopad 10, 2006 ja kupuje zwykle petti beri czy jak one sie nazwyaja kupuje w albercie bo do moich ciast maja byc te wieksze od tych be be Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość blima Napisano Listopad 10, 2006 TORT SEROWY PALCE LIZAć :) (bez pieczenia) 7 całych jaj 2 litry mleka 1 litr śmietany zapach kakao szklanka cukru pudru owoce, np. kiwi, banan, truskawka galaretka masło. Gotujemy mleko. Jak tylko się zagotuje wlewamy śmietanę wcześniej ubitą z jajami, gotujemy wszystko przez ok. 1 godzinę. Po wystygnięciu przecadzamy przez pieluchę (powstanie twaróg). Cukier ubijamy z masłem, dodajemy twaróg i rozbijamy. Mniejszą połowę oddzielić i dodać kakao. Na tortownicy układamy masę ciemną, na nią masę jasną, owoce i zalewamy galaretką. Do masy można dodać np. rodzynki - jak kto lubi. COś WSPANIAłEGO!!! JESZCZE NIE SPOTKAłAM OSOBY KTóREJ BY NIE ZASMAKOWAł :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość blima Napisano Listopad 10, 2006 A JESZCZE ZAPACH - MOżNA DODAć DO CIASTA ALBO I NIE. JAK KTO WOLI :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość BARDZO JESTEM WDZIECZNA Napisano Listopad 10, 2006 za przepisy bez pieczenia piekarnik mi wysiadł Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach