kig 0 Napisano Kwiecień 6, 2009 ooo z nieba mi spadlyscie. Ucze sie piec na razie zrobilam 2 razy babke czekoladowa:-) mam w domu jajka cukier make proszekdo pieczenia cukier waniliowy maslo do pieczenia mleko. na dodatek mam brzoskwinie i budyn. Chcialabym zrobic ciasto z brzoskwiniami i budyniem na wierzchu. Ale co na spod? jak zrobic prosty i smaczny a zarazem niezbyt kruchy spod? Pomozcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość panidomu Napisano Kwiecień 7, 2009 Czekokubki od Nigelli :) pycha Składniki: 125g czekolady deserowej 125g masła 2 jajka 150g (3/4 szklanki) cukru 3 łyżki mąki Przygotowanie: Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej (garnek z gotującą się wodą, na to miska z czekoladą i masłem - nie może dotykać wrzącej wody) i lekko ostudzić. Roztrzepać jajka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Do masy wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wysmarować masłem foremki żaroodporne, przelać do nich masę i piec przez ok. 20min w temperaturze 200st (z góry utworzy się "skorupka" a środek będzie półpłynną czekoladową masą). Mój ulubiony http://poradypanidomu.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Kwiecień 7, 2009 wygląda jak przepis na suflet:-) kiedy będziecie piekły ciasta na święta? bo ja mam obawy, że jak za wcześnie upiekę, to nie dotrwają do świąt:-D kig.....ja zawsze ciacho z budyniem i owocami piekłam na kruchym,bo jakoś inny spód mi do tego nie pasuje pozdrawiam wczesną porą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Kwiecień 7, 2009 to znoowu ja :-D Lili...??? a co z marmoladą i miodem w mazurku makowym? bo nie napisałaś przypuszczam, że miód dodajesz do maku, a marmoladka? gdzie ją posmarować? i jeszcze jedno..chcę pójść na łatwiznę-mam w domu gotową masę makową, jak myślisz ile jej dać do ciacha? 400g? będzie ok? pytanie brzmi ile maku otrzymamy z 30dag po namoczeniu go? nie chcę robić na oko stąd moje pytanie do znawcy tegoż mazurka:-) pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka70 0 Napisano Kwiecień 7, 2009 Ulotna chwilo miód i marmoladę dajemy do maku, co do gotowej puszki nigdy nie robiłam i nie wiem ile tego dać ale jak chcesz możesz spróbować do odważnych świat należy... Masy makowej ze sparzonego maku w połączeniu ze składnikami jest trochę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Grażyna fajna dziewczyna Napisano Kwiecień 12, 2009 Lili ale ten twój mazurek super jest. Wszystkim smakował. Dziękuję i Wesołych Świąt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nowa kuchareczka Napisano Kwiecień 13, 2009 kobietki, moze pomozecie. co robc, by nie pekl podcas pieczenia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patyczak 0 Napisano Kwiecień 13, 2009 ale co? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patyczak 0 Napisano Kwiecień 13, 2009 ale co? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nowa kuchareczka Napisano Kwiecień 14, 2009 kurcze z wrazenia ne napisalam ze oczywiscie o sernik choczi :O Mam swietny przepis, sernik smakuje wysmienicie, ale niestety zawsze mi peka podczas pieczenia... :( co robic??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka70 0 Napisano Kwiecień 14, 2009 Grażyno cieszę się że mazurek wszyskim smakował, pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karrra Napisano Maj 5, 2009 me_36 jak długo ma wypływać ciasto w przepisie na rogaliki drożdżowe??bo ja trzyam ponad h i wyplynelo minimalnie.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto z rabarbarem Napisano Maj 23, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elizabetkaa Napisano Lipiec 8, 2009 Ja znalazłam fajny przepis na ciasto capuccino.Ale dodaje do niego odrobine kawki bezkofeinowej Astry. jak znajde przepis to wrzuce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mokka 1 0 Napisano Lipiec 13, 2009 kupiłam śnieżki na wodzie, czy one sie nadają do zrobienia kremu do rafaello, który jest na bazie śmietanki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fala69 0 Napisano Lipiec 13, 2009 Potrzebujesz wsparcia fionansowego? Sprawdź gdzie dostaniesz najkorzystniejszą aktualnie ofertę http://calineczka2.systempartnerski.pl/ warto sprawdzić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie nadają się Napisano Lipiec 13, 2009 Będą za tłuste i nie ubiją się w śmietanie. Na wodzie to na wodzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tort Napisano Lipiec 21, 2009 dziewczyny może macie jakiś sprawdzony przepis na tort Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Sierpień 13, 2009 Co jest,dziewczyny? Nic nie pieczecie/ Sezon na owoce w pełni. Placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowac kruszonkę. Ja robię biorąc równą ilośc mąki,cukru i masła,szczyptę soli,odrobinę cukru waniliowego.Wyrobic,schłodzic w lodówce. Wydrylowac 30 dkg twardych śliwek. Wsypac je do rondla,dodac 3 łyżki wody i 3 łyżki cukru. 6 dużych twardych gruszek przekroic na pół,usunąc gniazda nasienne,wrzucic do śliwek. Podsmażyc na małym ogniu,tak by puściły soki,ale się nie rozpadły.Odsączyc je potem na sicie. 1/2 kostki masła utrzec z 3/4 szkl cukru i łyżeczką cukru waniliowego. Wbic 2 jajka,dodac 3 łyżki oliwy.Połączyc. Dodac 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wsypac 2 szkanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wyrobic gładkie ciasto. Przełożyc ciasto do formy,wyrównac.Ułozyc na wierzchu równomiernie gruszki,a pomiędzy nie śliwki. Zetrzec schłodzoną kruszonkę. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martha2009 Napisano Sierpień 21, 2009 Nigdy nie moglam zrobic ciasta drozdzowego ale ten z przepisu patyczaka napewno zrobie zobaczymy co z tego mi wyjdzie jezeli sie uda napewno podziele sie ta wiadomoscia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martha2009 Napisano Sierpień 21, 2009 Chce podac przepis na pyszny senik .SERNIK -5 jajek -500 gram sera trzykrotnie mielonego -0,75 gram kaszy mannej -125 gram gestej smietan-125 gram cukru -2 cukry waniliowe -migdaly platki Zoltka z cukrem i cukrem pudrem ubic na puszysta mase,dodac porcjami ser ciagle ubijajac,potem smietana i kasza manna,na koniec ubic z bialek piane i lekko drewniana lyzka wymieszac,wylac do malej tortownicy na wierzch posypac wiorkami z migdalow i dwoma lyzkami cukru piec godzine w temp 170 stopni.Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość za cin-cin Napisano Wrzesień 4, 2009 Na innym forum znalazłam przepis na ciasto ciepane lidqi Proste, łatwe, pyszne, może poleżeć (jak się go dobrze schowa, ponoć najlepsze za 2 dni). Inspiruje do modyfikacji: 5 jajek + szklanka cukru + cukier waniliowy ubic utrzec 20 dag margaryny, dodac te jajka z cukrem i potem poltorej szklanki maki 6 lyzek miodu podgrzac dodac poltorej lyzeczki sody powino sie spienic tak na bialo. I to do ciasta piec 3 placki. Powinno urosnac. PIec w 170 stopniach jakies 15 minut. TO ciasto jest dziwne bo jest w czasie pieczenia biale i biale a potem jest ok w ciagu 2 minut wiec lepiej pilnowac. wyjmujesz placek smarujesz zwykla smietana na goracy placek, potem przywalasz kolejny i to ci sie skleja czyli: trzy placki w keksówkach, albo jeden wielki i podzielić na 3 części, albo posmarować i zwinąć w roladę. Jesli ci nierowno wyrosnie to mozesz sciac gorke a okuszki wsadzic w dolinke to sie potem i tak skleja na amen i nic nie widac. odradzam pieczenie jednego plcka i rozcinanie go bo po pierwsze ciasto sie na goraco zle kroi a po drugie to miod sprawia ze ono jest po wierzchu bardziej brazowe niz w srodku i potem jak sie j poskleja to sa sliczne paski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kawa pytanie Napisano Wrzesień 6, 2009 A ja mam pytanie do tych ciast z kawa.Jakia kawe do nich dodajecie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magda789 Napisano Wrzesień 7, 2009 Hej dajcie przepis na 3 BITA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magda789 Napisano Wrzesień 7, 2009 Dajcie przepis na 3 Bita tylko tak napuisany dla początkujących!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Wrzesień 24, 2009 przepis na 3bita jest gdzieś na tym topiku-wystarczy pogrzebać jak się nie dokopiesz, to jak będę miała chwilkę postaram się go tu skopiować pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Firma budowlana 0 Napisano Wrzesień 24, 2009 Ciasto "styropian". było na imprezie, czy może macie przepis na to ciasto dziwaczne w nazwie a wydaje się niezbyt skomplikowane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matka_mężatka 0 Napisano Wrzesień 24, 2009 Co za pyszny wątek mmmm :) Dorzucę Wam przepis na wuzetkę z kremem jogurtowym, którą już nie raz robiłam i idealnie pasuje do tego tematu - palce lizać:))) Przepis pochodzi stąd http://www.gotujmy.pl/wuzetka-z-kremem-jogurtowym,przepisy,41078.html Składniki * Ciasto: * 250 g margaryny * 3 łyżki kakao * 2 szklanki cukru * 125 ml wody * 2 szklanki mąki * 5 jajek * 1 Proszek do pieczenia 15 g Dr. Oetkera * Krem: * 300 ml jogurtu naturalnego * 500 ml wody * 2 Kremy jogurtowe 3 minuty Dr. Oetkera * Do dekoracji: * 2 szklanki wiśni z kompotu * 1 Ażurki z czekolady deserowej Dr. Oetkera Opis przygotowania Sposób przygotowania: Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę o wym. 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównać. Piec około 50 min. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić poziomo na połowę. Do wysokiego naczynia dodać jogurt i wodę, następnie mieszać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebek. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksować na najwyższych obrotach 3 minuty. Gotowym kremem przełożyć spód ciasta odkładając 1/3 do dekoracji. Równomiernie rozłożyć część wiśni i przykryć drugim blatem ciasta lekko dociskając. Wierzch ciasta przełożyć cienką warstwą kremu i udekorować za pomocą szprycki rozetkami, ozdobić wiśniami i ażurkami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość z mojej pracy Napisano Wrzesień 25, 2009 Ciasto sekretarki z III LO 2 ½ szkl. mąki 2 szkl. cukru pudru ½ szkl. maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 8 jajek 37,5 dag margaryny 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 całe jajka Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku, później mąkę z proszkiem, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części: Do I dodać mak, Do II dodać kakao, Do III dodać 2 łyżki mąki. Do prostokątnej formy wyłożyć ciasto makowe, na to ułożyć biszkopty, posmarować gęstym kwaśnym musem jabłkowym albo morelowym, wyłożyć ciasto kakaowe, warstwa biszkoptów, mus jabłkowy lub morelowy, na wierzch ciasto jasne. Upiec. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach