Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość ANULETTA
Tutaj są przepisy na pyszne naleśniki www.mojewypieki.blox.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JA PROSZE o sernik ale taki z polewa kajmakowa lub inny troche taki ekstra. Pączki ,które zawsze sie udaja: 1kg maki 4jaja 4łyżki cukru pudru 1/2 margaryny(roztopionej) 2szkl mleka zimnego 10dkg drożdży Wyrobić.Odstawić na godzine do lodówki. Po tym czsie walkować ciasto na 1cm grubosci.Wycinac szklanka,wkladac konfiture rózaną lub inną.Zlepiać.Smażyć w głebokim tłuszczu. Obsypac cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kukułka (ostatnio piekłam) UPIEC CIEMNY BISZKOPT Z 7 JAJEK UPIEC JASNY BISZKOPT Z 4 JAJEK MASA CZEKOLADOWA: 3 łyki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru 2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka) 3-4 kieliszki wódki (znajoma robiła ze spirytusem) Kawę zaparzyc w szklance wody,przelac do garnka,dodac czekolady i cukier.Podgrzac do rozpuszczenia,na koniec wlac wódkę. MASA ŚMIETANKOWA: 800 ml śmietany kremówki 4 opakowania śmietan-fix (ja zamiast tego dodałam żelatynę) 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubic,podczas ubijania dodac puder i śmietan-fix (bądź żelatynę) Ciemny biszkopt przekroic wzdłuż na pół.Na jeden wyłozyc połowę masy śmietankowej.Na nią pkruszyc jasny biszkopt i wylac masę czekoladową.Wyłożyc resztę śmietany i przykryc ciemnym biszkoptem. Polac polewą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam,podaję przepis na oponki serowe: Oponki serowe: 20dag twarogu chudego 25dag mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia pół torebki cukru waniliowego 7łyżek cukru 4łyzki masła 1jajko cukier puder do posypania olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Twaróg zemleć.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać posiekane masło(można je wcześniej wyciągnąć z lodówki )Dodać cukier,cukier waniliowy,jajka,ser i wszystko razem dobrze wymieszać.Rozwałkować,nie za cienko.Szklanką wykrawać kółka,a środek wykroić np.zakrętką od butelki!Smażyć i posypać cukrem pudrem!Są pycha.To jest przepis na pół porcji,wychodzi ich ok 30szt! SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANN555
Nie mogę znależć W-Z może ktoś wie na której stronie jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cycki murzynki już były
są smaczne i efektowne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAM PROSBE wklejajac przepisy piszczie wymiary blaszek bo tak to ciezko okreslic w czym to piec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
interesuje mnie wlasnie na jakiej blaszcze te cycki murzynki piekłyscie? mam zamiar zrobic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyska567
hej ma ktoś z was przepis na placek z orzeszkami ziemnymi i masą korówkową??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do pyska...
takich placków jest wiele... biszkopt, masa krówkowa, orzechy biszkopt, masa krówkowa, bita śm. czekolada, orzechy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do jagódka........
cycki murzynki ze strony wcześniej są na małą tortownicę - mniej niz 20 cm średnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyska567
placek z bezami pyszny Składniki: Bezy luzem około 30 dag 1 słoiczek smażonych wiśni lub innych konfitur Ciasto ciemne: 8 jaj 35 dag cukru 3/4 szklanki oleju 30 dag mąki 4 dag kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając. Do ubitych jajek wsypać przez sito mąkę z proszkiem i kakao, przelewając olejem. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem pergaminem, a boki obsypać bułką tartą. Wylać ciasto i wstawić do rozgrzewającego się piekarnika. Piec w temperaturze 170 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto podzielić na dwa równe placki. Ciasto orzechowe: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 10 dag mielonych orzechów 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystko robimy identycznie jak przy cieście ciemnym. Masa z chałwy: 1,5 kostki masła 30 dag chałwy 4 jajka 1/2 szklanki cukru 20 30 ml alkoholu dla zaostrzenia smaku Wykonanie: Masło utrzeć na pulchną masę, jaja ubić na parze z cukrem, aż zgęstnieją, przestudzić. Do utartego masła dodać chałwę i wąskim strumieniem wlać ubite jaja (3/4 z całości resztę zostawić do masy orzechowej), cały czas ucierając. Pod koniec dolać alkohol. Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru alkohol Wykonanie: Masło utrzeć tak jak na masę chałwową. Mleko zagotować z cukrem, a następnie wsypać orzechy, przestudzić. Przestudzone mleko z orzechami dodać do utartego masła, wlać ubite jaja i nieco alkoholu. Wykonanie całości: Na spód kładziemy ciasto ciemne, smarując go częścią masy chałwowej. Na wierzchu układamy gęsto bezy i znów smarujemy masą (zostawiając nieco na posmarowanie wierzchu placka). Kładziemy ciasto orzechowe, smarujemy je masą orzechową i na wierzch wykładamy smażone wiśnie, przykrywając wszystko plackiem ciemnym. Całość smarujemy cieniutko masą chałwową, dekorując ciasto bezikami. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyska567
Princessa Składniki na biszkopt: 8 dużych jaj 25 dag cukru 25 dag mąki (w tym 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno w wysokiej misce, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać żółtka, cały czas ubijając. Do ubitych jaj przesiać przez sito mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 40 45 minut, podnosząc temperaturę do 170 175 stopni C. Pozostałe składniki: 1 słoiczek nutelli puszka ananasów 3 duże wafelki kokosowe princessa 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 3/4 szklanki mleka wódka lub spirytus Wykonanie całości: Przygotować poncz z niewielkiej ilości soku z ananasa, wody i wódki. Przekrojony biszkopt naponczować i posmarować nutellą. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, a pod koniec ubijania rozpuszczoną w mleku przestudzoną żelatynę, pokrojone ananasy i pokruszone wafelki. Wszystko wymieszać i wyłożyć na nutellę. Przykryć drugą połową biszkopta. Wierzch polać polewą. Polewa: 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki masła Wykonanie: Śmietanę i cukier podgrzać w rondelku, dodać kakao i dokładnie wymieszać, pod koniec dodając masło. Nie dopuścić do wrzenia. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saamanta - eeee.... te ciasta były:-) Polecam zajrzeć kilka stron wcześniej. Dziewczyny, jakie macie plany na święta? Serniki, mazurki czy coś mniej tradycyjnego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saamanta - ciasta nie będę piekła, natomiast wysukałam pod tym adresem pasztet z cukini :) dziś będę piekła. Myślę, ze jest smaczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Uwielbiam piec!!!Na Święta planuję miodownik, sernik i spróbuję też chętnie to ciasto "styropian", na tej samej stronce co styropian jest też przepis na ciasto "cycki murzynki" wygląda na smaczne, oraz roladę waflową i starczy!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kobieta ... też myślałam o mazurku pomarańczowym :-D pewnie też jakieś baby, a do tego obowiązkowo sernik i w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zrobić paschę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napewno bedzie babka cytynowa,a nad innymi ciastami jeszcze sie nie zastanawialam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I moje myśli zaprząta mazurek pomarańczowy :D Nigdy takiego jeszcze nie robiłam... Oprócz tego sernik w kruchym kakaowym cieście. No i jeszcze jakaś babka,ale nie wiem czy drożdżowa...Ostatnio mi nie wyszła :( A gdzie przepis na cytrynową babkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Babka cytrynowa 4jajka 3/4szkl cukru 1,5szkl maki 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia 1/2szkl gestej smietany 6lyzek topionego masla skorka otarta z 2 cytryn 3lyzki soku cytrynowego Bialka ubic z cukrem dodawac po1 zołtku,delikatnie wmieszac pozostale skladniki. Babka pomaranczowa 6jajek 1szkl cukru 1margaryna roztopiona 1szkl maki pszennej 1szkl maki ziemniaczanej1lyzka skorki pomaranczowej 10kropel aromatu pomarancz 1,5lyzeczki proszku do piecz Wykonanie jw.Piec ok.50min w 180*C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×