Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może ktoś coś wie

gruczolakowłókniaki - leczenie

Polecane posty

Gość może ktoś coś wie

że znajdzie sie ktos kto wie cos na ten temat , byłabym ucieszona ;)

Gość może ktoś coś wie
ach jo mogłam sie spodziewac ze nikt :( chlip chlip ;)

Gość a co mi tam....
a może coś bliżej o tym napiszesz gdzie on jest umiejscowiony....

Gość może ktoś coś wie
hmm.. no byłam pewna że są tylko w piersiach, ale jesli nie to właśnie w piersiach

Gość chyba za pomoca leków

Gość może ktoś coś wie
...bravo bravo gratuluję!! zdobywa pani nagrodę główna :( może ktos naprawde cos wie dokładniej, nie można tego znależć na necie- najwyżej jak sie jest studentem medycyny , lekarzem itp. :(

Gość może ktoś coś wie
no właśnie, 5 lat temu wycieli mi jednego - tego najwiekszego, a teraz tylko kontrole a jak zmiany sie powiekszają dostaję matanabol- sterydy na miesiąc i narazie do zobaczenia za kwartał, tak już 5 lat, to jedyna terapia?? wycinanie przebolałam - taki system, ale to leczenie...

mi nawet nikt nie proponowal leczenia :O Jeden miał 2,5 cm srednicy, drugi 1 cm, po wycięciu okazało się, że są dwa razy więkesze. Może dlatego nie kwalifikowałam się do leczenia farmakologicznego? A może trafiłam na rzeźnika?

Gość rybka...
Ja miałam wycinanych włókniaków już 6 ...5 razy znieczulenie ogólne raz miejscowe...w tym samym miejscu.Chodzę regularnie do Poradni chorób sutka co pół roku,robię USG,ewentualnie robię biopsję,póki co wszystko jest w porządku...Jestem rekordzistką w ilości guzków w moich piersiach tak twierdzi moja lekarka po zrobieniu biopsji te guzki znikają ale po jakimś czasie pojawiają się kolejne okazało się w końcu że jest to pewny rodzaj choroby na którą nie ma lekarstwa nazwy nie napiszę bo nie pamiętam dosyć długa i trudna do wymówienia.Jeżeli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem w miarę mojej wiedzy:D

Gość może ktoś coś wie
na rzeżnika trafiła chyba każda.. ja od razu po wejściu do gabinetu zwykłym badaniu przez dotyk dostałam karteczke z terminem zabiegu, przy czym mój był jeszcze wiekszy(onkolog się cieszły że sliczności że takiego jeszcze nie wiedział... :/) ale nie leczą Cię bo nie chodzisz na badania, czy po prostu były te dwa? bo ja mam w postaci mnogiej :( w obu piersiach ghrr

nie, miałam tylko te dwa, a potem podejrzenie jeszcze jednego w przysaadce ale na szczęscie okazało się, że to tylko podejrzenie. Na kontrole chodze raz w roku. A blizny masz duże?

Gość może ktoś coś wie
no żarciki ci lekarze maja.. ;) czytałam coś o terapii hormonalnej, ale niczego poza stwierdzeniem terapia hormonalna nie znalazłam, byc może to własnie te sterydy, lekarz nie jest zbyt rozmowny jak sie o coś spytałam to tam niby wytłumaczyłi i powiedziała że mi rachunek poczta wysśle za wykłady... esy.. no to rybka spytaj swojej babki o metanabol-lepsze niz cięcie, najwyżej kilka kilo do przodu i wątroba zniszczona ale zmiany mi sie zmniejszają po nim, miałam nadzieję że ktoś leczony jest "nowoczesniej"

Gość może ktoś coś wie
no ja mam taką na 9 szwów, powiedzmy 8cm

Gość rybka...
Nigdy nie proponowano mi żadnych leków,wiem ze nie powinnam brać tabletek antykoncepcyjnych o tym powiedział mi lekarz ginekolog.Na dzień dzisiejszy ustaliliśmy z lekarzem który mnie prowadzi że jeżeli coś będzie wzbudzało niepokój to bedziemy się zastanawiać dopiero nad usunięciem,bo jak już pisałam po biopsji guzek zanika,użeram się z tym od 17 lat.Od 6 lat jestem pod stałą kontrolą.Na początku chodziłam z guzkami bezpośrednio do chirurga a oni mieli na to tylko jedno wyjście usunąć i tyle.Przez trzy lata co roku miałam usuwany guzek.

ja miałam byc poddana leczeniu hormonalnemu z tytułu tego podejrzewanego guza przysadki ale jak się dowedziałam, ze to nieaktualne to nie grzebałam dalej co i jak. W kazdym bądź razie przez jakiś czas brałam zwykły olej z wieiołka, z przepisu onkolga. Ale cos podejrzeam, ze miał jakiś zysk z jedeynej apteki homeopatycznej w mojej miejscowości :P

ja niestety mam chyba wększe. Pisze \"chyba\" bo wierzch miałam klejony i nie widać szwów tylko taką ciągłą linię ale strasznie mi sie rozeszla :(😭

Gość może ktoś coś wie
no ładnie 17lat- tyle miałam przy pierwszej wizycie :) obiecywali że po10 latach się uspokoi, pytanie mam jeszce tekie czy może mówili jakie jest prawdopodobieństwo wyrodnienia tych zmian- nie czarujmy się są to nowotwory wprawdze niezłośliwe ale zawsze , czasem piszą że nie wyrodnieją czasem że tak..

ostatnio jak byłam na USg to pani doktor mówiła, że dość żadko zdarza się żeby włokniaki się zezłośliwiły. Mówiłam, że przychodziły do niej starsze pacjentki, ktore miały juz zwapnione zmiany i nic im nie było.

Gość rybka...
Dziękuję za zniszczoną wątrobę i te kilogramy nie chcę .Guzki mi nie przeszkadzają nic się z nimi nie dzieje a jeżeli nawet bedzie coś niepokojącego to i tak trzeba będzie to usunąć.Bliznę mam mało widoczną mimo cięcia tego miejsca wielokrotnie.

Gość może ktoś coś wie
kilogramy zrzuca się po tym szybko,u mnie blizna także mało widoczna, nie przeszkadza mi zupełnie

Ale maci fart :) ja mam takie blizny, że jak kupuje kostium kapielowy to musze zwrócić uwagę czy ich nie widać 😭 Ida przez cała \"szerokość\" piersi, od pachy aż do środka, do mostku. Rozumiecie jak?

Gość rybka...
Dlatego robię biopsję jeżeli na USG wychodzi coś nie tak, bo niby to niezłośliwe ale nikt nie wie co może się zrobić po jakimś dłuższym czasie tak mi zawsze tłumaczą.U onkologa też miałam kilka wizyt ale w końcu odesłali mnie do tej poradni w której obecnie jestem. A co do blizny ...jeżeli guzki miałam do wycięcia ciągle w tym samym miejscu to u mnie cięli po starej bliżnie blisko otoczki na piersi i mam tam tylko cieniutką kreseczkę nawet ta blizna nie jest nawet jakoś pogrubiona więc widocznie można tak ciąć.

Gość rybka...
Taki sobie ktoś dlaczego masz takie duże te blizny???

Gość może ktoś coś wie
no to rzeczywiście rzeźnik Ci się trafił :( może trzeba było, mi robił to chirurg-onkolog koło 55lat więc doswiadczenie w operacjach/szyciu duże ale aż dziw że dobrze widzi ;) i własnie przez to że pan juz po 50 myslałam że może taki trochę powiedzmy nie aktulany, nie zaznajomiomy z jakimiś metodami nowymi, co do usg i biobsji niegdy nie było nawet takiego tematu u mnie

Gość rybka...
Teraz jestem w poradni chorób sutka

Nie mam zielonego pojecia :O Myślałam, że każda takie ma :O Ten mój lekarz do początku wydawał mi się podejrzany, ale wszyscy mówili, ze to super specjalista O