Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w glowie sie nie miesci

MYSLENIE 18-19 letnich mamus!!!

Polecane posty

Co do mamuś fryzjerek, to tutaj zgadzam sie z kają, ponieważ nierzadko jest tak, ze fryzjerka, mechanik czy piekarz zarabiają więcej niż osoby z wykształceniem wyższym... Ale jeśli już ktoś chce mieć dziecko, to niech decyduje się na nie, gdy już ma to wykształcenie chociażby zawodode i gdy ma już pracę. A nie, panna ma 18 lat, technikum jeszcze nie skończone, a ona już dzidziusia bawi. W takich wypadkach z reguły kończy się na tym, że taka dziewczyna nie kończy już szkoły i potem jedyna praca, jaka ją czeka, to kasjerka w markecie, czy sezonowe prace za granicą... A przecież ktoś musi być z dzieckiem...

ponioslo mnie troszeczke... Ale dla mnie to zdumiewajace, jak niektóre osoby sa nieodpowiedzialne... Jestem zdania tego samego co Angelaa. Najpierw trzeba mieć w miarę ustabilizowaną sytuację i wiedzieć, czy finansowo się podoła. I wykształcenie nie ma tu nic do rzeczy...

Gość malaaaaaaa
witam was dziewczyny! chcialabym tez wypowiedziec sie na ten temat, bo mnie on na prawde denerwuje juz i to bardzo. Nikt mi w zyciu nie powie, ze mloda dziewczyna, czyli ok.20 lat, moze zapewnic dla dziecka wszystko. Jasne milosc jest najwazniejsza, ale rowniez sa wazne pieniadze. Ja sobie nie wyobrazam zebym mogla miec dziecko teraz (wiek 22 lata), nie mam nawet podstaw na to, a od rodzicow czy tesciow nie chce pomocy. Teraz dorabiamy sie z mezem wlasnego mieszkania, koncze studia i wtedy jak juz to wszyskto bede miala i w mojej pracy dostane staly kontrakt to wtedy moge o tym pomysle, ale nie wczesniej. Sluchajcie moja siostra urodzila dziecko majac 21 lat. Mieli z mezem wszystko mieszkanie, super umeblowane, nowiutki samochod. Ale co z tego jak oni oboje nie dojrzeli do bycia rodzicami!!!mezus ciagle przed komputerkiem, dziecmi sie nic nie zajmuje (bo juz teraz maja dwojke dziecie), chodzi z kolegami na piwo, no bo co mu tam. A dzieci mojej siostry jeden 5 lat ciagle siedzi przy komputerze i gra w gry, a drugi jest jeszcze maly tzn. 2 latka, ale juz tez go ciagnie do komputera, Jak sie pytam mojej siostry czemu ten dzieciak caly dzien przy kompie siedzi i gra to ona na to "niech gra wtedy ja mam spokoj" i nie powiecie mi, ze to jest dojrzala matka. Najwazniejsze zeby miec swoj spokoj, bo sie nie wyszalala!!!Oczywisice jak ktos juz wpadnie to jest inna sytuacja, ale nie wyobrazam sobie zeby z wlasnej woli tak szybko zajsc w ciazy!!!!do tego trzeba na prawde dojrzec !!!!

Gość Paint
ja bym przytakiwala mlodym mamom gdyby nie jedna rzecz.. bo wiadomo pieniadze rzecz nabyta, ok pojdzie do pracy, na poczatku rodzice pomoga, to sie da zalatwic. chodzi o inna rzecz - o ojca dziecka. niestety przykro to mowic ale jeden na pieciu okazuje sie byc OJCEM. dziewczyna stajaca sie matka dojrzewa w pewnym sensie i czuje sie odpowiedzialna za to malenstwo, ale facet to facet, on go nie rodzil, on je jedynie zrobil. i co potem, dziecko bez ojca? przeciez zwiazki sie rozpadaja, jakie ma szanse zwiazek 20 latkow na przetrwanie calego zycia? minimalne.

ja tez jestem zdania, ze do decyzji o posiadaniu dziecka trzeba naprawde dojrzeć. Jesli nawet dwoje ludzi sie kocha i zdecyduja sie razem być, to jeszcze i tak długa droga przed nimi. Młodzi ludzie musza sie wyszumieć. Nawet jesli sie pobiorą, to potrzeba czasu, żeby sie \"dotarli\". decyzja o posiadaniu dziecka musi być dobrze przemyslana. Rozumiem, że są mlodzi ludzie, ktorzy są odpowiedzialni i że jesli nawet zdecydują się na dziecko, to sobie poradzą. Ale najpierw trzeba dojrzeć aby potem miec dziecko, a nie mieć dziecko zeby sie poczuc dorosłym. :-)

Gość w glowie sie nie miesci
i to samo sie dotyczy zwiazkow,dla tych 18 latek swiat sie konczy na jednym mezczyznie,oby im sie poszczescilo czemu nie,ale w wiekszosci przypadkow niestety mlodzi ludzie kiedy stana przed problemami milosc nagle zamiera,szkola srednia swietny czas na romanse,ale pozniej??? co dalej?? sa obowiazki, i nici ze zwiazku

Gość hjakndj
mamusie w tym wieku????? popieram głosy,ze to czysta niedojrzałośc,egoizm, brak wyobraźni, nasrane w głowie, niech lepiej sobie kupia tamagoczi :P i sie opiekują :(

Mój kuzyn ożenił się młodo, bo panna była w ciąży. Na delikatne sugestie swoich rodziców, że żenić się nie musi, odpowiadał, że oni się bardzo kochają i chcą ze soba być, a jej rodzice im będa pomagać. Kuzyn miał 20 lat, panna 18. Oboje pracowali. W tej chwili są w trakcie rozwodu, bo panna po urodzeniu dziecka o rezygnacji z imprez nie myslałą, skoro i tak jej matka się nim zajmowała... A \"pomoc\" teściów oznaczała dyktaturę. Kuzyn twierdzi, że przez dobre 10 lat jeszcze nie będzie się pchał do małżeństwa... ;-)

Gość taka jedna duuużo mądrzejsza
Wykształcone, świadome, stare panny. Tak Was w przyszłości widzę. I głupie jak stołowa noga. Koło czterdziestki obudzicie się z ręką w nocniku. Na starość , zostanie Wam gapienie się w telewizor w pustym apartamencie. :D :D :D

Gość malaaaaaaa
no wlasnie tak juz neistety jest......u mnie w rodzinie tez kuzyn ozenial sie majac 19 lat oczywiscie z milosci :) co sie okazalo dziewczyny w ciazy jest. Zyli na utrzymaniu rodzicow, oddawali ciagle dziecko pod opieke dla matki i teraz juz po 3 latach sa tez przed rozwodem, bo dziewczyna znalzla innego :)

Gość malaaaaaaa
do taka jedna duzo madrzejsza------bardzo ciekawa i kulturalna odpowiedz na prawde :) obudzimy sie z reka w nocniku przy 40tce, chociaz nas bedzie stac na ten nocnik wiesz i nie bedziemy musieli prosic o pomoc rodzicow. Ja nie wiem czemu odrazu taka krytyka, bo prawde mowimy?? bo to wlasnie jest rzeczywistosc o czym my mowimy i podajemy przyklady z zycia wziete?? prawda w oczy kole co ?? :)

A ja mysle ze najbardziej przykre i zalosne sa kobiety ktore wtracaja sie wlasnie w zycie innych ...bo swojego nie maja. Satysfakcje daje im krytykowanie i szkalowanie mlodych matek.Wypowiadaja sie na temat o ktorym nie maja pojecia. Oceniaja innych nie znajac ich..szufladkuja..a co najgorsze uwazaja sie za lepsze i sie wywyzszaja. to jest zalosne i smutne.i zal mi takich ludzi. Jestescie naprawde smutni i zmeczeni swoim nudnym zyciem. Wypominacie mlodym matkom non stop ze udawaja ze sie ciesza albo ze sa z tego powodu glupie... powiem jedno..nie ma nic piekniejszego jak radosc plynaca z malych rzeczy.Wiec zastanowcie sie .. nad soba i tym co piszecie...masakra poprostu...wstydzcie sie. chociazby nad samym nazywaniem dzieci \"bachorami\" a mlodych matek \"dziwkami\"... i wy jestescie tymi madrymi lepszymi od nas wyksztalconymi kobietami heheheh :classic_cool: pozdrawiam

Gość malaaaaaaaa
sunny kazdy ma swoje zdanie na ten temat i chyba kazdy przyzna, ze zeby miec dzieci trzeba miec tez troche pieniedzy prawda??chyba miloscia dzieci nie wykarmisz???jasne w zyciu moze wszystko sie stac, ale uwazam, ze kobiety w wieku 20 lat nie sa dojrzale do roli matki, przepraszam cie bardzo, ale dziecko to nie jest rzecz, ze jak ci sie znudzi to wyrzucisz, dziecko to jest bardzo duza odpowiedzialnosc. Ja widze co sie dzieje u mojej siostry, ona zostala matka jak byla mloda i co??i nie ma tak na prawde zycia praca, dom , gotowanie, sprzatanie, a w zyciu ni nie widziala. Wiesz ile razy mowi, ze zaluje, ze nie robila wycieczek??mowi tez , ze zaluje, ze tak szybko podjela ta decyzje z dziecmi, ze mogla troche pozniej!!!niestety dzieci kosztuja i to bardzo duzo, ubrania, buty, lekarstwa itd. i na to trzeba byc przygotowanym do takiej decyzji na prawde trzeba dorosnac. Ja juz pisalam jak ktoras dziewczyna wpadla w tym wieku to ok nie potepiam, ale jezeli ktoras swiadomie sie decyduje na ten krok to mi sie to nie podoba niestety i mowcie co chcecie

tak ale jesli zaistnieje taka sytuacja to nie wolno sie poddawac i rozpaczac bo jest juz na to za pozno nie sadzisz? i na co wtedy wyzwiska i krytykanctwo? jesli to jest oznaka dojrzalosci to ja wole zeby wiekszosc nie byla dojrzala naprawde... i nie wmowisz mi ze to jest w porzadku. ja tez mam swoje zdanie i bede sie go trzymac.

malaaaa-podpisuje sie pod Toba drogie mamy,niech wam NAS(te najbardziej zalosne : D)my damy sobie rade,uczymy sie na waszych bledach i sunny nie doczytalas ze nie gonimy za wpadki,bo juz na to nie ma wytlumaczenia...nie gonimy ze mlode sa mamy!!!nie rozumiemy,ze mozna na siebie przyjac odpowiedzialnosc tak ogromna a takie glupoty wygadywac!!

Mi poprostu brak słow.No co moga dac te młode mamuski swoim dzieciom,oprócz miłości????Coooo...odpowiedz nic......dziecko rosnie,jest wiecej zapotrzebowania a to ciuszki,pieluszki,kaszki... itd znam taką,która zaszla w ciąze po zawodowce i zaczela LO,ale ak poznała faceta czyt:sponsora to rzucial szkole.Teraz się utrzymuje zapomogi:alimenty,zasilek rodziny :/ To jest dojrzalosc,nie m co :/

a tak zreszta na kazdym topiku jest Za i Przeciw...to samo i tu,mamy do tego prawo,ja nie jestem odpowiedzialna ze ktos kogos wyzywa od dziwek,ja tego nie zrobilam,odpowiadam sama za siebie a nie za innych

Gość malaaaaaaaa
sunny jak juz powiedzialam nikogo nie krytykujemy jezeli to byla wpadka czy ty to rozumiesz'??nie mozemy tylko zrozumiec tego jak w takim wieku dziewczyny nmoga chciec miec dziecko, bo to na prawde powazna decyzja

to ja mam taki przyklad,dziewczyna zaszla w wieku 17 lat,oczywiscie chlopak milosc jej zycia,mama jej nie byla zachwycona faktem ze corka jest w ciazy,doszlo do ogromniej klotni,dziewczyna stwierdzila ze pojdzie na mieszkanie do chlopaqka i bedzie on ja utrzymywal(czyt,jego tata)...nagle milosc sie rozes...dziewczya wrocila z pochylona glowa do mamusi,nic to ja nie nauczylo pokory,nadal kosmetyki i ubiorki w glowie,nigdy z niej prawdziwa matka nie byla,oby kiedys,minelo 5 lat,chlopiec juz jest duzy a ona nadal lata po dyskach kolejny przypadek 19 lat,mieszkamy dom w dom,tez wielka milosc,zaszla w ciaze i tragedia,dla rodzicow!!! z jednej i z drugiej strony...oczywiscie spadlo na jednych i drugich utrzymanie tego dziecka,a mlodzi??? malo kiedy chodza z ta dziewczynka na spacer,dziadkowie tak a oni nie,straszne :(

Tak to mój rocznik.A czemu pytasz?? Tak myslałam,że wpadnie tu obrończyni młodych mamuś,bo sama zaliczyła wpade.A ja wybaczcie wpadły nie toleruje,bo zachciało się panience pieperzyć za przeproszeniem,a po drugie nie toleruje również tego że młodej małolatce zachciało się mieć żywego bobasa :/ Trzymam się tego,że seks i posiadanie dziecka jest dla ludzi,ale ODPOWIEDZIALNYCH!!!!!!!!!

No tylko o rok jestes młodsza ode mnie :) Śmieszy mnie tekst Sunny,która napisała,że mamy nudne życie.Ahhhhhhhhhhh dziewczynko bredzisz,tylko tyle ci powiem. Przez tą ciąze ci na łeb padło,bo tylko powtarzasz ciągle że ci zazdrościmy albo jakie to mamy nudne zycie..Oh bo dzieciaka sobie nie zrobilismy w młodym wieku???Nie masz czym się szczycić,bo takim jak ty gratuluje,ale głupoty.I wiesz co wcale ci NIE ZAZDROSZCZE I NIE MAM NUDNEGO ZYCIA.... :) I WCAEL SIĘ GORSZA OD CIEBIE NIE CZUJE,A WRECZ PRZECIWNIE :)

Gość mary sueee
nie tolerujesz pieprzenia a sama sie pieprzysz hahahah acia ty dziwko sledze twoje wypowiedzi i smieszna jestes..hahahahha twoj "narzeczony" chyba jesdnak odpowiedzialny nie jest ze sie z toba zareczyl.bedzie mial powazne problemy z tymj zeby cie wychowac bo matka niestety jednak nie umialaa:D:D:D:Dbuahaha

ooo pewnie mloda mateczka się zbulerwsowała,ale nie potrafi się podpisac.Oh prawda w oczy kole??????? :)

Gość mary sueee
no wlasnie kurwo wywyzszasz sie a za kilka lat po smietnikach bedziesz wyjadac i wiesz co tego ci zycze ..przyjaciol nigdy nie prawdziwych nie bedziesz zdzirko miala zapamietaj lumpie to sobie.. czym sie szczycisz ? ze zareczona jestes? tym lepsza o innych? hahahha gratuluje pojecia !!:D

Gość mary sueee
urodzilam dziecko w wieku 25 lat i nie uwazam sie za naparwde mloda mamusie.zycie mam na poziomie wiec jak czytam takie bzury ktore takie cwaniary wypisuja jak ty to mi sie smiac chce. gowno wiesz o narzeczenstwie i dzieciach.GOWNO WIESZ a sie szczycisz :D hahaahahha