Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w glowie sie nie miesci

MYSLENIE 18-19 letnich mamus!!!

Polecane posty

Gość mam 3 dzieci
Pierwsze urodziłam wieku 19 lat a teraz mam 30 lat i jest fajnie

Gość Na poczatku jest ciezko
Nie potepiam mlodych matek ktorym zdarzyla sie wpadka.Trzeba brac zycie takim, jakim jest i isc do przodu. Natomiast nie jestem za planowaniem powiekszenia rodziny w tak mlodym wieku. Za bardzo czlowiek sie zmienia z biegiem lat zeby podejmowac decyzje na cale, swoje, przyszle zycie majac tak malo doswiadczenia. Najpierw wyksztalcenie, satysfakcjonujaca praca ( nie mowie o wielkiej karierze) i jezeli jest ten wymarzony mezczyzna to mozna spokojnie myslec urodzeniu dzidziusia. Mysle, ze mozna wyrobic sie z tym przed trzydziestka... To jest moje subiektywne zdanie. Swiat jest roznorodny i nie mozemy postrzegac innych ludzi poprzez pryzmat swoich wlasnych planow czy pragnien. Tak jak fizycznie roznimy sie, tak i zycie kazdy ma swoje. Na szczescie nie ma wzoru wedlug ktorego odlewa sie charaktery ludzkie:) Bo swiat i zycie bylby nudne... Dziewczyny więcej tolerancji i KULTURY :O

Gość szkoda tylko
że często przez tą tolerancje to robimy za sponsorów "dojrzałych młodych matek". Niech sobei robią i setkę dzieci byleby tylko miały na to kase, a nie "kochanie mam 18 lat jestem dojrzała, zróbmy sobie dziecko- będziemy je kochać, ty znajdziesz prace, ja znajdę prace, będzie pięknie -a jak nie, to po zapomogę pójdziemy-- po prostu bomba!"

Gość zla22
Dziewczyny widac ze wszystkie mieszkacie w Polsce i patrzycie z takim pesymizmem i odraza na mlode matki!Ja tez mam dzieci (2)i jestem mloda.(22)Od 4 lat mieszkam w Niemczech i mam meza Niemca.Sytuacji finansowej moglby nam pozazroscic nie jeden magister z Polski! Moje dzieci maja markowe ciuchy,najnowsze zabawki.A zaznaczam ,ze tylko moj maz pracuje! wiec prosze was nie przekreslajcie od razu WSZYSTKICH mlodych matek! A ile z was studiuje,bo nie wie co ma z swoim zyciem zrobic i siedzi na garnuszku u rodzicow?Az wstyd!Niemcy by wysmiali osobe ,ktora skonczyla 20 lat ,a mieszka jeszcze u mamusi!To tez nie jest mile co?

Gość szkoda tylko
Ja Ciebie nie potępiam że masz dzieci, siedzisz w domu wychowując je, (nie wiem jak jest na rynku pracy w Niemczech gdyby okazało się nagle że jesteś sama), z tego co piszesz to masz za co wychowywać dzieci, żyjesz na jakimś poziomie, nie pasożytujesz na obcych, twój mężczyzna ma bardzo dobrą pracę, jesteś młoda- nic tylko zazdrościć. I niech w takich warunkach i pol. małode matki mają i po 100 dzieci- a niech mają jak chcą! Życzę szczęścia. Powiedz mi co może zaoferować prócz miłości matka po jakiejś marnej szkole, bez pracy?(swego czasu sama szukałam pracy po LO choćby sprzątaczki- i wiesz co- nie znalazłam, dopiero mi znajomi załatwili robotę) Jej facet ma prace zarabia aż 1000zł-hmmm na pampersy wystarczy i jedzenie też, ale opłaty za mieszkanie (nie wiem skąd je wezmą) i ubrania- ni cholery nie wystarczy. To może przejdą się po dofinansowanie- bo przecież oni są dojrzali i założyli taką piękną kochającą się rodzinę- i nic tylko pozazdrościć biedy i życia na czyjś koszt. A potem tylko pretensje że teście to świnie i czegoś wymagają od nich, że oni jeszcze młodzi i wyszaleć się przecież jeszcze powinni itp. To wg. mnie nie nazywa się dorosłością. Ale pewnie się mylę i im czegoś zazdroszczę.

Gość szkoda tylko
a i jeszcze piszesz że w niem. studiować i mieszkać u rodziców to wstyd? - a zakładać świadomie (nie mówie tu o wpadkach) rodzinę i być na garnuszku rodziny - to u was nie jest wstyd? Po za tym - gdyby w Pol. studiujący 20sto latkowie mieli wybór - praca , wynajęte mieszkanie, i studia- to wybrali by mieszkanie u rodziców i studia? Hmmmmm większość moich znajomych wybierałaby wariant nr1 (ja chwilowo tak mam- ale miałam więcej szczęścia niż rozumu).

Gość ehh24
zla22 a czym ty się różnisz od studenta, który siedzi na garnuszku rodziców ?? Ty jesteś utrzymanką mężą, bo akurat dobrze sytuowanego sobie znalazłaś. Ja tam od 1 roku studiuów dziennych pracowałam i pracuję nadal, a gdy mój chłopak zapytał mnie czy zamieszkamy razem, odmówiłam i grzecznie wyjaśniłam, żę teraz zarabiam tylko tyle by zapłacić za szkołę a jego utzrymanką nie będę... A co by było gdyby Twój mąż okazał się dupkiem, gdzie odeszłabyś, a gdy zachoruje co się wtedy stanie ?? Nie życzę Ci źle, ale proszę nie chwal się swoją sytuacją materialną, na którą sama nie zapracowałaś (może tylko d...)

Gość zla22
tutaj dostaje sie rodzinne po 154 euro na dziecko!Dopoki sie uczy.Oprocz tego co miesiac przez pierwsze 2 lata zycia dziecka po 300 euro(to zalezy od zarobkow meza)czyli masz troche,a nie jak w Polsce43zlote: Jakbym nagle zostala sama to chcac nie chcac jestes na socjalu;ale panstwo placi ci zy mieszkanie ;chyba z 400 euro.no i dostajesz wszystkie srzety jakich ci brakuje np.pralke.ale uzywane.no i maz placi na zone i na dzieci.wiec nie jest zle.po rozwodzie mozesz zyc na takim samym pozimie jak w czasie malzenstwa!

Gość zla22
wiesz ehh bezczelna jestes.Ja sie wcale swoja sytuacja nie chwale!Ale wam nie dogodzi,bo jak nie ma kobieta kase to zle,a jak ma to tez niedobrze.Zastanowcie sie o co wam naprawde chodzi!

Gość zla22
no i nie zapracoalam swoja dupa!ty debilko!obraza za obraze,jak nie potrafisz inaczej

Gość zla22
po drugie jak dostaje co miesiac prawie 1000 euro na 2 dzieci,to tak jakby wyplata!I w Polsce tez powinno tak byc.Ajak dzieci skoncza 3 lata to ida tu do przedszkola,wiec mozna do poludnia pracowac(bo nie jest tak trudno znalezc prace,jak sie zna jezyk)

Gość zla22
A do szkoda tylko!tu jak swiadomie zalozysz rodzine ,to nie jestes na garnuszku u rodzicow,tylko najwyzej u panstwa:)

Gość szkoda tylko
zla22- już pisałam Ci że twojej teraźniejszej sytuacji to tylko pozazdrościć, tyle tylko z tego co napisałaś, gdybyś miała nagle mieszkać sama - to nie zajęłabyś się pracą- tylko socjalnym- smutne to jest. Ale nich Ci się szczęści jak najdłużej - podatnicy zaoszczędzą

Gość zla22
nawet jak bym byla sama to do poludnia moglabym pracowac!ale ja nie zamierzam byc sama:)

Gość ciruzz
18-19 latka to niedojrzała gówniara nie mająca bladego pojęcia o zyciu. dla tekiej panny dziecko to kolejny gadżet dzięki któremu przez chwilę stanie się bardziej popularna.patrząc realnie: dziewczyna ma 18-19 lat, mieszka z rodzicami, matka obiad poda, posprzata itd. ojciec popłaci rachunki, i jeszcze odpali córeczce kase na impreze, zyc nie umierać.o jakiej dojrzałości tu mowimy???? to szczeniacki egoizm i głupota.jak czytam wpisy mlodych matek, to jestem szczerze przerażona, ro snie nam armia bezdennie głupich kobiet.nie mowie, ze kazdy ma studiowac,ksztalcici sie.ale "karmienie miloscia" i inne tego typu bzdety to ciemnogrod.

zla 22-ciesz sie ze mieszkasz w niemczech i dajesz sobie rade,ale my niestety patrzymy na mlode matki z perspektywy posliek NIESTETY,i nasze panstwo ma guzik do zaoferowania... a teraz kolejny przyklad z doroslosci,mlodzi ludzi ledwo co po maturze,lepiej nie mowic jakie to orly :o...ona brala tabletki,przestala chyba ze wzgledu na pieniadze,i wiedzieli ze moze zajsc w ciaze i trzeba sie zabezpieczyc ale NIE!! na fajki byly pieniazki a na guke nie,wiec zaszla w ciaze...efekt???ona bez pracy,on tez,niedlugo bedzie rodzic...a co tam rodzina utrzyma...alez ONI sie kochaja...:o

Gość LUBUDDUBU
up

Gość Cammonnillle
Co za bzdury piszecie, ze tyko w Polsce jest sie "na garnuszku" rodzicow albo mezow/zon???????? Prosze bardzo, odwiedzcie Wlochy albo inne kraje goracokrwistych facetow. W owych krajach panowie do ponad 30 roku zycia mieszkaja z... mamusiami. I bynajmiej nie sa to mamusie ich dzieci, tylko matki tych macho. Moze i pracuja, ale bez mamusi te ponad 30 letnie maminsynki nie sa w stanie uprac sobie gaci... :-O Jeszcze wieksze bzdurne myslenie, ze w Polsce socjal jest do dupy. Czy wy ocipieliscie (albo raczej ocipialyscie???????). Takie podejscie jest czysto egoistyczne i psaozytnicze. Niech inni czyli podatnicy haruja na te pampersy, wozki i cuda wianki dla waszych dzieciakow??????? Ludzie!!!! Jakby kazdy mial takie podejscie niech panstwo da, bo ja panstwu dziecko rodze i nie pracuje, to ja nie wiem, kto by zostal i dalej uczciwie pracowal w takim kraju??????? Nawiasem mowiac rzeczywiscie socjal jest lipny. A dlaczego????????? Bo za duzo leni chce forse za friko!!!!!! Ile to meneli siedzi pod sklepem i dupy nie ruszy do lopaty, bo woli dostac te grosze za nic, z zasilkow i zapomog. To pierdzielniete podejscie "nalezy mi sie". Zarob to bedzie ci sie nalezec... :-O I co to za podejsice: moge miec dziecko, bo narzeczony/chlopak zarabia :-O Wiecej ambicji. O czym z taka mamusia ma rozmawiac facet??????? A z doroslymi dziecmi?????? Ktora z niewyksztalconych mamus doradzi doroslej corce jakie wybrac studia? Czy raczej powie, eeee corus, po co ci szkola, znajdz se chlopa i zrobcie sobie dziecko... :-O Super rada... Nie mam nic przeciwko mlodym, ale rozsadnie myslacym matkom. Czyli takim, ktore trzezwo mysla i nie traktuja dziecka jako chwilowego kaprysu. Takie, ktore sa pomimo mlodego wieku odpowiedzialne. A nie cwaniary... :-O

coraz częściej rozmowy o młodych mamusiach prowadzą do takiego wniosku że jak jest się biednym to nie można być dobrą matką

a komu z małym dzieckiem jest łatwo? oczywiście że z dzieckiem małym jest ciężko czy się ma 18 czy 30 lat trzeba wstawać w nocy i być na każde zawołanie i nosić na rękach kilka godzin chyba, że myślicie że jak się ma 30 lat i dziecko to takie dziecko nie płacze

do zła 22 pozdrawiam ciebie ja też mam dwujkę nie wiem jak tam, ale unas mieszkania można się dorobić w wieku 40 - 50 lat ja tak długo czekać nie zamierzam przecież to jest jakieś 150.000 tys poza miastem a w mieście 250.000 kto tyle zaoszczędzi nie mieszkając u rodziców w wieku np 25 lat przecierz to nie możliwe, nie oszukujmy się

prawda,ceny sa z kosmosu,tylko kredyty ratuja,ale itez trzeba je splacac mlode mamy bez srodkow do zycia nie powinny sie pchac do macierzystwa,kazdy wie ze niewielkim wysilkiem jest zycie na garnuszku rodzicow...nie jest to tez i powodem do dumy,zalozenie rodziny kojarzylo mi sie z dorosloscia \"D i DOJRZALOSCIA

Gość Cammonnillle
Nikt nie twierdzi, ze jak matka jest biedna to jest zla i zle wychowa dziecko. Dziewczyny potepiaja raczej te mamusie, ktore sa nieodpowiedzialne i dziecko traktuja jako chwilowy kaprys.

Gość do złej 22
Wiesz nie wiem jakie ty naprawde masz warunki finansowe, myślenie za to raczej takie prymitywne. Dojrzałości u ciebie nie widac ani trochę, opowiadasz tu o markowych ciuchach i co? Oczywiście standart życia w Niemczech jest wyższy jak w Polsce, tylko twoja pozycja społeczna jest tam niska, to nie ulega wątpliwości. Nie masz wykształcenia, jestes prostą dziewczyną, twój partner tez zapewne nie jest wykształcony, za to bardzo mozliwe, ze sporo starszy. Ale to naturalnie twoja sprawa, ze tam mieszkasz i jestes na jego łasce, zrozum jednak dziewczyny, które lubia same stanowić o sobie, które chca miec kontrole nad własnym życiem. A to moze dac tylko niezaleznosc. Ty tej niezaleznosci nie masz, zakładając nawet, ze twoje dziecko ma markowe ciuchy, (co akurat jest najmniej wazne), jego matka jest cudzoziemką bez wykształcenia z Europy Wschodniej, czyli dla przeciętnego Niemca NIKIM. Ja widze u nas takie związki Polaków z Rosjankami, nie ma czego zazdroscic.

Gość ekhmmmmmmmmmm
do tych ktore nie sa mlodymi mamusiami ------------ a co wy o tym wiecie ze tak pieprzycie :D:D:D:D:D hahahaha smiech na sali poprostu.dojrzalosc..hmm a powiedz mi dziecko drogie co to jest dojrzalosc:)