Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magdalak84

mleko modyfikowane

Polecane posty

Witam mamy! Mam pytanie zwiazane z karmieniem mlekiem modyfikowanym.Mam 2 miesieczna coreczke .Karmioe piersia ale oprocz tego niestety musze podawac jej tez sztuczne mleko.Dostaje NAN1.Na opakowaniu jest napisane zeby nie przechowywac mieszanek .Zastanawiam sie czy dotyczy to jakiegos dlugiego trzymania mleka czy np moze ono postac godzine dwie w lodowce albo temperaturze pokojowej i maluch moze ja wypic.Tak samo czy moze wypic reszte za jakis czas jesli wypije tylko polowe porcji ,czy reszte trzeba od razu wylewac:( Bardzo prosze o porade ,jak wy robicie ??

Ja mleko trzymam tak do godziny czasu a potem jak mały nie zje to wylewam i nic mu nie jest. Jak nie zje wszystkiego a np zjadł większość butli to też wylewam bo za godzinę i tak tego nie zje a na siłę nie ma co dawać ;)

Ja robiłam na świeżo, a reszte wylewałam, nawet jak do końca nie wypił. Nie miałam pewności, że będzie dobre jak juz jest w nim ślina...:O wiele nie traciłam, bo z reguły wszystko wypijał, a jak mały miałby sie potem męczyć, to wolałam być ostrożna...:O Pozdrawiam.

Gość nie nie wolno
takie odtale mleko podgrzej i posmakuj! zzygasz sie!co ? pewnie jestes bardzo uboga ze na mleko dla swojego dziecka szkoda ci kaski,co ?😡 na pewno! takiemu malenstwu nie podaje sie zlewek ,resztek i odpadkow! musi miec swiezo zrobione , od razu podane , a jak cie nie stac- rob wszystko by karmic piersia,a jak stac, to rob zawsze nowe , jesteswyrodna matka,wiesz o tym? dawno nie bylo tak pustego pytania 😡

do nie nie wolno Wiesz co nie wiem po co sie wypowiadasz na forum skoro musisz kogos obrazac.Zadalam tylko proste pytnie i nie widze w tym nic dziwnego .Nie zycze sobie nazywania mnie wyrodna matka a sadzac po wypowiedzi to chyba nie masz dziecka skoro tak pochopnie wypisujesz bzdury.Poza tym nie jestem uboga,po prostu spytalam czy takie mleko nadaje sie do podania bo nie chce zeby maluchowi zaszkodzilo ,rozumiesz??pozostalym dziekuje za odpowiedzi:)

u nas na wizycie poloznej ktora zauwazyla butle z mlekiem (po karmieniu, maly nie wypil wszystkiego) kazala wylewac - ja daje psu :-P nie przechowuje nawet godzinki

robię malutkie porcje... młody wypije i widzę, że ma jeszcze chęć- robię więcej... mniej się marnuje... :) niedopite=do zlewu... oj... przy moich dzieciach świnka by się wyżywiła ;)

Gość abcdefghijklmn
do "nie nie wolno" jesteś ordynarna i nie douczona do tego. Mleko można przechowywać w lodówce 24 godziny( inni uważają nawet że 48h ale ja bym nie przesadzała).W zamrażarce nawet do 6 miesięcy. Przecież mleko od razu się nie psuje.na opakowaniach mleka podają informacje żeby nie przechowywać mieszanki bo muszą tak pisać na wszelki wypadek.Żeby jak ktoś przesadzi z trzymaniem mleka i dziecku cos bedzie to zeby do nich się nikt nie przyczepil. Tak samo na opakowaniach np: soczków dla dzieci od 4 miesiąca napisane jest żeby podawać kubkiem a nie butelka.Bo grozi to próchnicą itp.Ale wiadomo że to dużo przesadzone i wiekszosc ludzi uczy pic z kubka ok 8 miesiąca dopiero. Ja ogólnie jak dziecko nie zje to wstawiam do lodówki i daje przy następnym karmieniu.Ale jak przy następnym nie zje to juz wylewam bo w podgrzanym dwa razy mleku to juz moga sie bakterie zaczac mnożyć.

Czasami ajak podgrzejesz po raz drugi mleko to ono skiśnie poprostu. Na dole jest jakby woda a na górze tłuste mleko. Śmierdzi niesamowicie. Ja robie tak, że jak wypije tylko troche to zostawiam i potem patrzę jakie jest to mleko i jak jest dobre to daję do 2 godzin około a jak skiśnięte to wylewam oczywiście.

autorka chyba pytała o mleko modyfikowane. A więc mleko modyfikowane można trzymać najdłużej 2 godziny w tej samej tempreraturze. Można zaopatrzyć się w taki duży termos np na zupę, wlać tam ciepłą wodę i wstawić butelkę. Jeżeli w ciągu dwóch godzin dziecko nie zje , trzeba taką mieszankę wylać.