Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kajka14

ser plesniowy w ciazy

Polecane posty

Gość kajka14

jestem w ciazy i wczoraj kupilam sobie ser plesniowy bo bardzo lubie a dzis wyczytalam ze nie mozna ale dlaczego? jestem w 22tc.czy ktoras z was jadla ser plesniowy w ciazy?????

Gość podobno matka Romana G. jadla

spokojnie, sprawdź tylko czy jest z mleka pasteryzowanego, będzie napisane na opakowaniu. Ja zajadałam się serami pleśniowymi a wcześniej upewniłam się u lekarza czy można. Nie wolno tylko tych z mleka niepasteryzowanego ale wszystkie dopuszczone do normalnej sprzedaży u nas są z pasteryzowanego, natomiast nie radziłabym kupować od górali czy rolników serów własnej roboty.

Gość i jeszcze jedno
sery, pleśniowe i twarde też, nalezy zjadać (zwłaszcza wciązy do dwóch dni od otwarcia opakowania. Później moga się wytwarzać szkodliwe substancje. Nie pamiętqam tyloko jakie

nie chce straszyc ale wczoraj wyczytalam ze w serach plesniowych czesto zdarzaja sie bakteria(nie pamietam nazwy lisz...... ), ktore nie sa grozne dla osob nie w ciazy ale u ciezarnych wlasnie te bakterie czesto odpowiedzialne sa za poronienia i wady w rozwoju. Ja tez lubie sery plesniowe ale nawet jak widze jakas pania z promocja sera to omijam z daleka byle nie sprobowac;(

znalazlam ta notke w gazecie - zacytuje jest tabelka a obok niej wielkie -NIE e czerwonej obwudce i tak pisza: \"Sery pleśniowe(brie,camembert): moga one być zakazone listerią, bakterią, którą specjaliści zaliczają do grupy największego ryzyka, odpowiedzialana za poronienia. co zamiast: wybierz serek wiejski,mozzarellę, fetę i żółte niepleśniowe- są bezpieczne i dostarczaja wapnia potrzebnego mamie oraz dziecku\" nic wiecej nie dodam ;)

Gość onaioni
wg październikowego numeru Dziecka-unikaj w ciąży: - surowego lub niedogotowanego mięsa (toksoplazmoza) - serów plesniowych i miękkich typu fetaczy camembert (listeria) - surowych owocóm morza i ryb ( groźne bakterie lub pasożyty) - surowych jaj, niepasteryzowanego mleka (salmonella),

ze stronki pinezki.pl, czyli gazetki walczącej z absurdem Czy w ciąży można jeść sery?\" Wydawać by się mogło, że pytanie bzdurne, bo przecież już każde dziecko wie, że ser to nabiał i samo zdrowie. Nie w ciąży jednak. Na forum pojawiła się informacja, że we Francji sery pleśniowe są na długiej liście produktów zakazanych w stanie błogosławionym. Większość przyjęła tę informację od razu, stwierdzając, że \"co za kraj, ta Polska – żadnych rzetelnych ostrzeżeń” i na wszelki wypadek też sobie serków odmówiły. Jednak jakaś bardziej poinformowana wyjaśniła, że w serach czai się bakteria listeria, która wyrządza makabryczne rzeczy kobietom w ciąży. Jako że mój lekarz powiedział mi, że mam jeść co chcę i o serach nawet się nie zająknął, zaintrygował mnie ten problem. Można nawet śmiało powiedzieć, że uległam panice. Skonsultowałam się więc przy okazji z moją ciotką – lekarką z 30-letnim stażem – i zapytałam, co to jest ta cała listerioza. Ciocia powiedziała, że to taka choroba, o której czytała w podręczniku na II roku medycyny i nigdy w życiu nie spotkała się z takim przypadkiem. Bakteria owa tkwi w mleku niepasteryzowanym, z którego robi się serki tylko za granicą, bo w Polsce nie jest ono dopuszczone do obrotu. Oświeciło mnie światło jasniejsze od słonecznego i wyjaśniłam koleżankom na forum, że nic dziwnego, że we Francji się o tym mówi, u nas nie ma po prostu powodu, bo mamy inne zasady żywieniowe. Moje słowa zostały przyjęte z dużą nieufnością, a informacja na opakowaniach serów (skład: mleko pasteryzowane) poddane wątpliwościom. Zrezygnowałam ze śledzenia wątku w momencie, gdy do dyskusji dołączyła się córka właściciela mleczarni. Ach jeszcze jak w ciąży byłam to jakaś mądrala z taką samą rewelacją wyskoczyła tylko na temat jedzenia malin i picia z nich soku, bo oczywiście poronić od nich można. Mój ginekolog śmiał się do łez, a ja dzięki niemu zajadałam się malinami i piłam calutką zimę herbatkę z sokiem malinowym....

oj dziewczynki dziewczynki serow takich nie powinno sie jesc ze wzgledu na zarazenie listerioza a o tym poczytajcie na necie

Gość gangster_ka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Listerioza tak więc ja też potwierdzam wypowiedz słonka i właśnie zajadam serek mniam... to tyczy wyłącznie produktów z mleka nie pasteryzowanego oraz jego samego:)))))))))))))))))))))

Gość jesli są z mleka pasteryzowane
to można!

Gość MAGDAR
Zanim zaczniecie się tak zajdać serami pleśniowym, sprawdźcie poprostu skład na opakowaniu...ja na 13 serów pleśnowych ( w polkim sklepie oczywisie w lodówce z serami) znalazłam tylko 1 (zwykły camembert) wprodukowany z mleka pasteryzowanego.

Gość a gongonzole mozna

moze nie o serach ale o "zabronionych" produktach w ciazy: dobra wiadomosc dla wielbicielek sushi- mozna!!!! ale oczywiscie nie wszystkie. ja sushi kocham i w pierwszym trymestrze był to jedyny pokarm po którym nie leciałam od razu na pawia. nie mozna jesc surowych ryb i innych surowych owoców morza. ale sushi wegetarianskie jak najbardziej, w koncu to tylko ryz, algi ( bardzo zdrowe) i co kto lubi- ogórek, awokado, papryka- srodek dowolny byle nie surowizna morska. a w kwestii serów i malin racje ma słonko. dokładnie to samo usłyszałam od kilku ginekologów.