Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

straszeni armagedonem? Wiedz jedno,dla SJ Armagedon,to radosc a nie strach. Armagedon to nic innego moja droga jak przyjscie Jezusa Chrystusa w chwale. Ty na to jako chrzescijanka nie czekasz?

Gość alez madralko
a ja mysle pewnie ze nie zostane wyrzucoan jezeli niewierzysz to zasiegniej inforacji z kilku zrodel. Uwazane jest to za grzech ale kosciol nie moze wyrzucic nie ma takiego prawa.

\"ale wiesz ja za dokonanie aborcji nie zostana wyrzucona z kosciala. SJ za lamanie zasad sa wykluczani i straszeni armagedonem\" Może i nie zostaniesz wyrzucona - ale mniej skrajny przykład - po rozwodzie niekościelnym nie możesz przyjąć komunii - czyli czegoś co jest chyba istotą całego obrządku katolickiego.

alez mysle,powiedz co chcesz uslyszec,ja ci odpowiem :Tak. bedziesz miala satysfakcje? bo o nia chodzi-prawda?

Gość hohohopa
Nazywasz cos grzechem,czy Ty w ogole wiesz czym jest grzech? Grzech to inaczej chybianie celu! Jesli nawet jakis SJ zabilby w obronie wlasnej czy tez obronie kogos,czy tym samym zgrzeszylby?czyli chybil celu w przestrzeganiu prawa Bozego? Poczytaj biblie to dowiesz sie z niej,ze nie! W prawie Bozym bylo zapisane,ze jesli ktos nieummyslnie zabil,winny byl cudzej krwi,jednak poniwaz byl to wypadek wiec osoba taka mogla sie schronic w miescie ucieczki 50lata tak by nie dopadla go kara.CZyli byl winny bo przel al ludzka krew,ale Mial takze mimo to prawo laski. A wiec kumasz teraz dlaczego jest to sprawa sumienia? SJ moga wziac bron do reki(sa wolnym ludem)ale wiedza tym samym ze narazaja sie na niechcace zabicie czlowieka,a to najczesciej jest Niezgodne z ich przekonaniami,(suminiem). Kumasz?

Gość alez madralko
hmmm . czekam na zycie w niebie ale czy zasluzylam nie mnie oceniac.. Prosze nie mow mi ze nie strasza armagedonem. slyyszalam ze jak nie bede Sj to zgine w armagedonie to to nie jest straszenie?

Gość alez madralko
hahaha . to ciekawe co piszesz musze poinformaowac o tym te osoby ktore do mnie przychodza ale nadla nie uzyskalam odpowiedzi na temat cobylobu gdyby na siwecie byli sami sj. widze ze jestes bardziej "wyszkolona" wiec moze mi to objasnisz bo jeszcze zaden sj nie odpowiedzial, moze powsiadzasz wieksza iwedze. Bo wszyscy Sj mowia ze to grzech i tylko grzeszni ludzie ze swiata sa w policji sa politykami, studiuja politologie itd.

\"Prosze nie mow mi ze nie strasza armagedonem. slyyszalam ze jak nie bede Sj to zgine w armagedonie to to nie jest straszenie?\" A przeraża Cię to? Bo mnie jakoś nie, więc gdzie problem? No i nawet jeśli jest tak jak cały czas mówisz z tym policjantem - to co z tego wynika? Czegoś to dowodzi, jakoś istotnie wpływa na Ciebie?

Sluchaj kazdy czlowiek,ktory decyduje sie na bycie SJ,jest swiadomy swego wyboru. Jesli sie z czyms nie zgadza,moze byc\"sympatykiem\" i tyle. Wiec wszystko to co piszesz,to swiadomy,bez przymusu wybor kazdego Swiadka z osobna. Do niczego nie sa zmuszeni,ani nie sa wykluczani za takie rzeczy. Jesli sa za cos wykluczani,to doskonale wiedzieli,przed staniem sie SJ,ze za takie przewinienie,spotka ich wlasnieusuniecie ze Zboru.Zazwyczaj dzieje sie to,za niemoralne prowadzenie sie. Zawsze moga wrocic,jesli tylko beda pewni,ze popelnili grzech . Jesli nie widza w tym grzechu,to po coz im byc SJ? Jest wybor religii,wiec wolna wola.

Gość alez madralko
czy wtedy gdyby jedyna wiara na siwecie byli sj ich przekonanai (sumienia) to tez fenomen ze wszyscy Sj maja identyczne przekonania by sie zmienily. mozxesz po rozwodzie cywilnym (nie koscielnym) przystepowac do komuni pod warunkiem ze nie zyjesz (SEX) z druga osoba.

\"Bo wszyscy Sj mowia ze to grzech i tylko grzeszni ludzie ze swiata sa w policji sa politykami, studiuja politologie itd.\" No a czy wg Twojej wiary są jacyś ludzie bezgrzeszni? Skoro nie, więc u Ciebie jest tak samo ;)

Gość alez madralko
a ja mysle nadal nie odpowiedzialas na pytanie. Sytuacja hipotetyczna caly swiat to wyznawcy SJ , co dzieje sie z policja, rzadem itd. Bo od tego zaczelismy. Unikasz prostej odpowedzi.

Gość alez madralko
ale ja nie uwazam zeby bylo grzech bycie politykiem, by bylo grzech bycie policjantem to wolny wybor ktorego wiara mi nie narzuca, jezeli by mi narzucla to bym niezgodzila sie z taka wiara gdyzbylaby utopijna.

\"Zawsze moga wrocic,jesli tylko beda pewni,ze popelnili grzech .:\" Jesli beda zalowac i okaza przed Bogiem skruche. Dziwi mnie,ze w kosciele mozna lamac zakazy i nakazy. Po co w takim razie Prawo Boze,skoro mozna go nie przestrzegac? Sj nie lamia ich,a jesli tak to ponosza za to konsekwencje.

Gość hohohopa
Jesli chodzi o wykluczenie kogos ze zboru to wierz mi,ze nie jest to taka prosta sprawa jak Ci sie wydaje.Jesli jakis chrzescijanin lamie prawo Boze np.dopuszcza sie niemoralnosci,jesli zrobi to raz nie jest odrazu wydalany ze zboru,ma natomiast rozmowe ze starszymi,staraja sie nawrocic dana osobe na droge prawosci,takich wizyt pasterskich moze miec nawet kilka,glownym wodem tych wizyt jest pomoc tej osobie! Jednak jesli ta osoba uparcie trwa w grzechu, a tym samym obiera postawe buntownicza i za ia zgorszenie w zborze dla dobra wszystkich jest wykluczana ze spolecznosci(umotywowane zapisem w prawie Bozym)

\"mozxesz po rozwodzie cywilnym (nie koscielnym) przystepowac do komuni pod warunkiem ze nie zyjesz (SEX) z druga osoba.\" A jak weźmiesz ślub z inną osobą to nie możesz. A skoro się tak zagłębiamy - no to uważasz za naturalne i normalne, że ktoś młody (i nie tylko młody) po rozstaniu się z ewidentną \"pomyłką życiową\" nie może uprawiać seksu - jednego z naturalnych elementów ludzkiego życia. To tak jakby można było po rozwodzie przyjmować komunię, tylko gdy się nie je. Nonsens? To tak apropo tego grzechu i policjanta.

Gość alez madralko
dreamer ajlez ja jestem grzeszna nie dla tego ze mam tate policjana nie dlatego ze interesuje sie polityko (notabene nie mam takich pogladow jak obecna nasza wladza). Jestem grzezna bo czasami jestem zlosliwa, boczasami sie zzloszcze, itd. wydaje mi sie ze najwazneijsze by nad soba pracowac i nie nazywacinnych grzesznikam gdy sie samemu nie jest idealnym A ja mysle masz wone wole i jestes doroslym czlowiekiem iwiesz co dobr a co zle . koscil niezaleznie jaki niemaprafa nikogo potepiac i osadzac. Nie nam osoadzac.

\"Jednak jesli ta osoba uparcie trwa w grzechu, a tym samym obiera postawe buntownicza i za ia zgorszenie w zborze dla dobra wszystkich jest wykluczana ze spolecznosci(umotywowane zapisem w prawie Bozym)\" Też brzmi niebezpiecznie.

Gość alez madralko
no wiesz to juz Twoja wola. nieprzyjmujesz komuni ale nadal jestes katolikiem nikt nie moze cie wyrzucic.

Gość alez madralko
zreszta dreamae tez w kk z tym sie nie zgadzam. Jezli ktos tworzy udany zwiazek z druga osoba nawet po rozwiadzie powinien miec takie sama prawa.

\"a ja mysle nadal nie odpowiedzialas na pytanie. Sytuacja hipotetyczna caly swiat to wyznawcy SJ , co dzieje sie z policja, rzadem itd. Bo od tego zaczelismy. Unikasz prostej odpowedzi.\" No nie bawisz mnie. Ja caly czas ci odpowiadam,a ty mi mowisz ze unikam odpowiedzi. Powiedzialam,cofnij sie kilkadziesiat stro,tam juz na takie pytanie odpowiadalam. Sj sa dobrze zorganizowani zauwaz,jak swietnie sobie ze wszystkim radza,kongresy,wyjazdy,obozy,budowy,pomoc,architekci, lekarze,prawnicy,pielegniarki itd Kazdy w zborze ma swoje zadanie,sa bracia porzadkowi,pomocniczy itp Przejdz sie kiedys na kongres,zobacz jak sobie daja rade,tak tez daliby sobie rade,nie martw sie. Co do leczenia: Uzywaja srodkow krwiozastepczych,a wiec i ratowaliby zycie,jesli nie szlo by w taki sposob,pozostawalabny nadzieja. Tak jak pozostaje nadzieja ludziom,gdy nie ma mozliwosci medycznych w przeroznych chorobach.

\"koscil niezaleznie jaki niemaprafa nikogo potepiac i osadzac.\" No właśnie - to też powinno dotrzeć wreszcie do główek wyznawców i hierarchów KK - że nie powinni pchać łap do prawa, żeby chronić sumienie także tych, którzy mają zupełnie inne poglądy. Pomijam aborcję - ale np. świadoma eutanazja. Dlaczego jakiś biskup czy inny ma mi \"mówić\", że nie mogę się jej poddać?

Gość alez madralko
zreszta nigdy nie powedzialam ze zgadzam sie ze wszystkim regulami panujacymi w kk. Prowadze dyskusje z ksiedzem dosc czesto i dosc czesto sie nie zgadzamy np. w tym. ale mam prawo sie z tm niezgadzac.

Dobra uciekam. Ide troszke z mezem na spacerek przed snem. :-P Apropo u was tez taka mgla caly dzien? Papapaa buzka.

\"Ależ\" - ale w tym się z Tobą zgadzam, że taki świat w którym byli by sami ŚJ też nie był by wcale taki idealny. Było by dokładnie tak samo jak teraz. Ludzie są po prostu ludźmi.

Gość alez madralko
Tak? czyli SJ gdybybyli sami na siwecie mogliby byc politykami, policjantami (zbrona) i lekarzami ktorzyuzywajakrwi. Tak mniemam z twojej odpowiedzi

Gość alez madralko
powiedz mi jeszcze a ja mysle czy sj mogo powedziec otwarcie ze z jakaimis zasadami w Sj sie niezgadzaja. Ja roziam ze swoim pastrerzem o tym otwarce. Mowie swoje zdanie i nie boje sie ze moge podpasc

Gość hohohopa
wiem tak! Nawet w obecnym stanie jakim sie znajdujemy tzn (grzesznym) gdyby na ziemi byli tylko wyznaWcy SJ policja bylaby raczej zbedna,polityka w takim ukladzie jaki istnieje obecnie takze,gdyz SJ sa bardzo!dobrze zorganizowana spolecznoscia,mamy nadzorcow, ,braci starszych,ktorzy troszcza sie o swoich wspolbraci,sluza pomoca,gdy tylko takiej ktos potrzebuje.Sa wyznaczane o oby do roznych zadan,kompetentne osoby!bracia sa szkoleni do pelnienia roznorakich przywilejow zborowych,ach duzo by mowic,jw sa dobrze zorganizowani i to wystarcza by juz w takim ukladzie jak jest dzis zyc bezpiecznie i szczesliwie! Jednak SJ w dzisiejszym swiecie ucza sie zyc w prawosci,gdyz glownym celem ich jest zycie w pokojowych warunkach pod panowaniem Bozym PO ARMAGEDONIE! tego z utesknieniem oczekuja!

Gość alez madralko
dreamae a tak namarginesie znampewne malzenstwo bardzo udane zreszta gdzie facet jest po rozwodzie (pierwsza zona odeszla od niego ) i poraz drugi wzial slub z panna i we dwoje nie moga przystepowac do komuni i tez sie z tym niezgadzam i zadne do mnie argumenty nie dotra. Maja dziecko wychowuja je w iwerze katolickiej sami sa katolikami i bardzo dobrymi ludzmi. nikt mnie nie przekona ze takie zakzay sa sluszne. Uwazam ze do wyznanai (ktore tworza ludzie) trzeba miec zdrowe podejscie

\"gdyby na ziemi byli tylko wyznaWcy SJ policja bylaby raczej zbedna,polityka w takim ukladzie jaki istnieje obecnie takze\" Nonsens. Ludzie są tylko ludźmi, także SJ