Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeprowadzam

nauczcie mnie gotować zupę POMIDOROWĄ z ryżem

Polecane posty

Faszerowany indyk 1 duża pierś z indyka 8 dag suszonych moreli 3 dag orzechów ziemnych 10 dag sera koziego 10 dag chleba tostowego 1 jajko 2 szklanki bulionu Ząbek czosnku Oliwa Sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Morele pokroić w kostkę, orzeszki uprażyć na suchej patelni. Z chleba odciąć skórkę, miąższ zmiksować z jajem, serem, pieprzem, papryką i ziołami. Na koniec dodać orzeszki i morele. Pierś indyka umyć, osuszyć i naciąć tak, aby powstała kieszeń. Dokładnie natrzeć solą oraz roztartym czosnkiem. Mięso nafaszerować przygotowaną masą, kieszeń zaszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Następnie podlać bulionem w naczyniu żaroodpornym, piec w piekarniku 1900 ok. 80 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spagetti ½ kg pieczarek ½ kg schabu 3 cebule Podsmażyć mięso – przełożyć do garnka i dusić Podsmażyć pieczarki – przełożyć do garnka z mięsem i dalej dusić Podsmażyć cebulę – przełożyć do ww. garnka i dusić Sos: ½ kostki masła 2 łyżki oleju Mleko „na oko” Przyprawa do spaghetti CAMIS Zrobić zasmażkę, wlewać mleko aby sos był w miarę rzadki, dodać przyprawę do spaghetti. Sos połączyć z mięsem, podawać z makaronem rurki, całość posypać startym żółtym serem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WITAM!!!!!!!!!!!! :):) Ale sie za Wami stesknilem:( Nie mam w domu dostepu do netu:(:( A tak chcialbym czasem z Wami popisac:( U mnie po staremu, wynajmuje kawalerke z 2 kumplami i sporo sie dzieje:) Imprezujemy, spimy, jemy i czasem sie uczymy ;) Musze Wam powiedziec ze kiedy tylko mam czas to zawsze siedze w kuchni i cos tam pichce:) Zazwyczaj robie jakies takie rozne smieciowki, takie na szybko i ze wszystkiego co znajde w lodowce:) Ale w weekendy gotuje raczej takie konkretne jedzonko i wiekszosc wg Waszych przepisow:):) Niedawno zrobilem Chili Con C. PYCHA!! Wcinalismy az nam sie uszy trzesly:) nagotowalem go tyle ze przez caly tydzien mielismy wyzerke. Widze ze levi czasem tu zaglada:) I dobrze bo na tyle babek musi byc chociaz jeden facet co by od czsu do czasu poczuly meska dlon;)...na klawiaturze:):) No nic, koncze:( Moze w przyszly weekend do Was zajrze. Buziaki, papa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jarek, widzisz, ze topik podupada, musisz coś wydeliberowac z tym netem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledzie w oleju 6 płatów śledziowych 1 l. wody ¾ szkl. cukru 5 łyżek cukru 2 ziarna ziela angielskiego pieprz, liście laurowe cebula olej Śledzie wypłukać i wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Cebulę pokroić w piórka. Z wody z przyprawami ugotować zalewę, ostudzić. Zalać zalewą śledzie, moczyć w zalewie 1 godzinę. Odcedzić, pokroić śledzie na małe kawałki, wkładać do słoików, przekładać cebulą. Zalać olejem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledzie w oleju 6 płatów śledziowych 1 l. wody ¾ szkl. cukru 5 łyżek cukru 2 ziarna ziela angielskiego pieprz, liście laurowe cebula olej Śledzie wypłukać i wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Cebulę pokroić w piórka. Z wody z przyprawami ugotować zalewę, ostudzić. Zalać zalewą śledzie, moczyć w zalewie 1 godzinę. Odcedzić, pokroić śledzie na małe kawałki, wkładać do słoików, przekładać cebulą. Zalać olejem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Potrawka z indyka 1 kg piersi z kurczaka lub indyka 1 kg boczniaków lub pieczarek 2 cebule 30 dag korniszonów 4 łyżki masła sól, pieprz, tymianek 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu z kostki 2 szklanki śmietany kremówki Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, następnie przełożyć do garnka. Podsmażyć cebulę, przełożyć do garnka, podsmażyć grzyby, przełożyć do garnka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać musztardę i koncentrat, wszystko dokładnie wymieszać, posypać mąką, podlać bulionem, śmietaną kremówką, trzema szklankami wody, zagotować, dodać 2 łyżeczki tymianku. Gotować jeszcze ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu. 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone korniszony i jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka z kurczakiem i winogronem ½ kg filetów z kurczaka winogrona zielone i czerwone sałata lodowa 25 dkg sera żółtego Sos: majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, można dodać orzechy włoski Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki porwać kawałki sałaty, polać sosem, następnie kurczak i znowu sos, pokrojony w kostkę żółty ser, sos, połówki winogron bez pestek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryba w zalewie octowej 1 kg ryby – filety 1 litr wody 5 łyżek cukru ½ łyżki soli ziele angielskie listek laurowy pieprz 2-3 cebule ¾ szklanki octu Rybę panierować i usmażyć. Cebulę pokroić w talarki. Ugotować zalewę, zalać rybę z cebulą w słoikach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Schab w ananasach 1 kg schabu 1 puszka ananasów w plastrach 400 gram sosu Uncje Ben’s słodko-kwaśnego 2 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Schab pokroić w plastry o gr. ok. 1 cm, spłaszczyć dłonią, oprószyć lekko mąką i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na dno formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego nalać nieco soku z ananasów. Ułożyć usmażone mięso, wylać resztę soku ananasowego, piec w piekarniku ok. 200 st. przez 30 minut. Wyjęte z piekarnika mięso zalać sosem słodko-kwaśnym, udekorować ananasem i powtórnie włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Podawać z ryżem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka „GYROS” Przyprawa „gros-kebab” (najlepsza firmy Prymat) ½ kg piersi z kurczaka Ketchup 3 czerwone cebule lub 2 pory 8 ogórków konserwowych Sos: 5 łyżek majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy ½ kapusty pekińskiej vegeta Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i usmażyć. Pod koniec smażenia wlać rozmieszanej pół szklanki wody z 5 łyżeczkami przyprawy gros. Gotować do odparowania wody, odstawić do wystygnięcia. W salaterce układać warstwowo: - kurczak - ketchup - cebula lub por pokr. w kostkę - ogórki konserwowe pokr. w kostkę - sos - kukurydza - poszatkowana kapusta pekińska Całość oprószyć vegetą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polędwiczki wieprzowe w miodzie pitnym 1 kg polędwiczek ½ szklanki miodu pitnego 1 łyżka musztardy DIJON 1 szklanka słodkiej śmietanki szczypta suszonego estragonu sól, pieprz Z polędwiczek wyciąć kotleciki grubości palca, każdy delikatnie nagnieść dłonią, posolić i popieprzyć. Na patelni obsmażyć kotleciki z obu stron, wlać miód, dodać estragon. Dusić bez przykrywki na dużym ogniu dopóki prawie cały płyn nie zniknie z patelni. Wlać śmietankę wymieszaną z musztardą i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alutka_K.... dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pizza 3 szklanki mąki 2 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli i cukru Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto. Wyłożyć na blachę, posmarować ketchupem, posypać oregano. Na wierzch ułożyć: 30 dkg pieczarek usmażonych z cebulką pokrojona w kosteczkę papryka szynka, kiełbasa wg uznania Na wierzch zetrzeć 30 dkg żółtego sera. Piec w piekarniku ok. ½ godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A dziękuję za pozdrowienia. To prawda rozszalałam się, ale juz prawie kres moich szaleństw. Przepisuję swój stary zeszycik z przepisami i przy okazji wklejam Wam swoje przepisy. A co tam dzielę się, czemu talko ja mam robić te dania. Dodam, że wszystkie te przepisy są przeze mnie sprawdzone, w ten zeszycik wpisywałam tylko udane i smaczne potrawy. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alutka... super
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam fanów pomidorowej:) dawno mnie tu nie było.... pozdrawiam życząc spokojnych aromatycznych Świąt i uciekam (ale nie do garów :D)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc Wszystkim:) Mam juz internet w domu, tzn w domu u mamy bo w swojej kawalerce chyba nie szybko bede mogl sie podlaczyc:( Przez te kilka dni bede w domciu wiec bede pisal:) .... tylko czy Wy bedziecie tu zagladac? Musze poczytac o czym ostatnio pisaliscie. pozdrawiam Aha i gdybysmy mieli sie nie zgadac to juz tera ŻYCZĘ WAM WSYSTKIM DUŻO ZDRÓWKA I DUŻOO PREZENTÓW Z OKAZJI ŚWIĄT!!!! ... I nie przesiedzcie calego jutrzejszego dnia w kuchni;) Pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jarek witam w Nowym Roku!! Jakbyś chciał dobić do nas na forum, na któym teraz siedzimy, pisz do mnie na maila :) Pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudka
dam wam przepis na skrzydełka ,8 skrzydełek z kurczaka odciąc lotke.i z kolei przeciąc w zgjeciu skrzydło ,następnie w jednym kawałku są 2 kostki usunąc jedną a cienką ,dalej..mieso ze skrzydła zsunąc... wszystkio na dół skrzydła ...w jednej i w drugiej częsci skrzydełka....pospac wegeta ..obtoczyc panierką lub bułką tartą .. piec na głebokim oleju jak mezowi podałamna obiad pytał sie skąd mam takie małe udka .z 8 skrzydełek wychodzi 16 takich porcyjek ,i fajnie sie to je

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudkaa
jak poszukasz to znajdziesz na tym topiku fajniejszy przepis na skrzydełka( w miodzie) są miodzio!!! spróbuj:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kVP
Witajcie, sluchajcie jak robicie zeby smietana sie nie zwazyla jak dodaje na koniec do pomidorowej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KVP- odlewasz do talerza, albo miseczki troche zupy, odstawiasz by przestygło , dodajesz śmietanę , jak wymieszasz dobrze wlewasz do reszty zupy:) pozdrawiam:) Alutka super przepisy:) tez cos dodam z czasem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nalezy w kubeczku rozrobić śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, aby ją \"zahartować\" polecam 18% śmietanę do zupy Piątnicy, nie waży się ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kVP
Dzieki dziewczyny, powiem Wam ze dokladnie tak robilam, do kubka wlozylam smietane, dodalam kilka lyzek zupy dokladnie wymiezalam i ... zwazyla sie :-0 Blondi mialam smietane Piatnicy 18%, bo lubie serek wiejski piatnicy :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kVP
Dziewczynki a jak sie robi czerwona kapustke jako surowke? Mam glowke i nie za bardzo wiem jak sie zabrac, a bardzo lubie czerwona kapuste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kvp - to dawaj po łyżeczce - nie ma prawa się zważyc. I staraj się miec jak najmniejszą różnicę temperatur - śmietanę lepiej wyjąc wcześniej z lodówki a zupę nie dolewac wrzącą;) kapusta - poszatkowac, dolac wrzątku i pogotowac chwilę, osączyc, wystudzic, dodac cebulę, majonez, jabłko. mniam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KVP zupa którą odlejesz musi byc schlodzona , nawet jak wlejesz pozniej odrazu całą śmietane do niej na pewno się nie zważy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×