Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratuuuuuunkuł

psychopatka od polskiego-co mamy z tym zrobić???

Polecane posty

Gość tiririri
już drugi raz to wklejam!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość spokojnie to tylko awaria
Kwiat naszego przyszłego społeczeństwa...na forum wejść,naubliżać zamiast poszukać i poczytać!A maturę i tak zda,a jak nie to kochany minister da.Boże,jakich czasów dożyliśmy!Co to znaczy:nie ma?Kiedyś nikt o to nie pytał,miało być.Ludzie,takie nastawione na branie niedouczone istoty będą kiedyś rządzić tym krajem,choć mam wrażenie,że już zaczęli.I jeszcze jakie błędy wali.Zgroza! Cóż,potem przeczytamy,że klasa X w mieście Y wsadziła nauczycielce kosz na głowę,bo ta kazała lekturę przeczytać...

Gość ehhehhehh
Seniorita--->jejku przerażające to jest, ale niestety to prawda! :-( ja kończyłam LO 5 lat temu i pamietam jak to się niemal na baczność stawało na przerwach, żeby nauczycielce powiedzieć "dzień dobry", a teraz......jestem po polonistyce (do autorki---120 książek do przeczytania na 1(!) przedmiot, w czasie 1(!) SEMESTRU i to książki po 500-600 stron) i byłam na praktyce w szkole...MASAKRA to mało powiedziane :-0 dzieciaki mają nauczycieli za nic! Zero autorytetu, zero honoru, wszystko tylko aby się jakoś prześliznąć...bez trudu, wyrzeczeń... nie będę pracować w szkole...to nie na moje nerwy :-(

Gość tiririri
proszę nie generalizować bo tym smym obraża się tych którzy chcą się czegos nauczyc i nie idą zawsze na łatwiznę! no przez takie leniwce mamy opinie debili :(

spokojnie to tylko awaria ---- :-) ale sie usmialam. Chociaz moze nie powinnam, bo to takie tragiczne raczej... haha! Ze mature zda to jeszcze nic. To przyszlosc naszego narodu przeciez... i to jest najwiekszy dramat. Bo on pewnego czasu myslalam, ze gorzej byc nie moze.

ehhehhehh ------ siostra moja jest po filologii polskiej. Tez praktyki w szkole i rezygnacja. Tyle meczarni bez motywacji, pasji za marne grosze. Stad nauczyciele coraz czesciej z przypadku.

A ja z tym kwieciem na co dzień obcuję...:D hm... i własnie przypomniałam sobie ,że na poniedziałek pewna klasa ma przeczytac..."Cierpienia młodego Wertera"... :D:D:D:D

ale po co ma sie uczyc dziewczyna skoro moze nie zdac jednego przedmiotu ;P pewnie za to wielbi giertycha! hheh nie pomagajcie jej,niech sama wkoncu pomysli! nie wszyscy maja internet jak ona i jakos daja rade! gowniara i tyle

Chyba najpierw dostajecie spis lektur na cały rok. Lektury czyta się z wyprzedzeniem, bo w przeciwnym razie to oczywiście, że będą takie sytuacje, że nigdzie w bibliotece nie dostaniecie takiej lektury. Akurat to wasz problem, żebyście sobia ją jakoś załatwili. Bo termin to termin, kobieta ustala termin, przygotowuje materiał do lekcji o lekturze, a jeśli Wy jej nie przecyztaliście, to co ona ma robić?? Omawiać z Wami, jeśli nie macie o treści zielonego pojęcia?? W tym akurat wypadku, moja droga, nie masz racji, bo to nauczycielka ją ma. Ona daje Wam termin na przeczytanie książki i macie się w tym terminie wyrobić... Jeśli teraz przejmujesz się tym, że macie czytać takie \"chude\" dzieła jak Faust czy Werter na raz, to nie wiem, co zrobisz w 3 klasie, kiedy to będziesz musiała czytać 3 lektury równolegle, żeby się wyrobić. i nie będą to żadne 200 stronicowe Fausty, tylko 1200 stronne Potopy, Zbrodnie i kary czy Ludzie bezdomni... Myślisz, ze na studiach którykolwiek z profesorów przyjmie tłumaczenie, ze nie przeczytałaś książki, bo nie było jej w bibliotece?? Jeśli książki nie ma w bibliotekach, to pozostaje jedynie jej zakup. Niestety. Ale dzis lektury są tanie. Lalka z opracowaniem taka przeciętna, bez żadych bajeranckich skórzanych opraw i innych pierdół kosztuje coś koło 10 zł...

Gość tiririri
taaaa tylko że ta lalka badziewna jest bo nie ma 3 tomu wię i tak musiałam ją wypożyczyć z biblioteki i doczytać!

jakim cudem wypozyczyłas 3 tom lalki jak nie ma takiego???? i lalke nie jest badziewna! ta ksiazka jest wyjątkowa tak samo jak przedwiosnie,ale ty nie masz pojecia bo nie czytasz...

:D wertera to w jeden dzien 3 osoby przeczytają! Jak chodziłam do szkoły , to nie było takiego dostepu do lektur , że o necie nie wspomne.Ebooka smotnosci kazdy ma , a lektury zdobycie jest awykonalne? Ustalaliśmy kolejke i nosiliśmy sobie lektury , taklie broszurki , to faktycznie 2 osoby w ciagu dnia przeczytały z palcem w nosie.Przyszła inteligencja :o

idz juz stad dziewczynko,bo robisz z siebie .......,poza tym masz jutro rano do szkoły,idz spac

Akurat to, czy Lalka jest fajna, to kwestia gustu. Bo dla mnie np byłą beznadziejną książką. Jedną z głupszych lektur, które dane mi było czytać w liceum. Wkurwiała mnie Izabela Łęcka... Za to najbardziej podobały mi się Potop, Zbrodnia i kara, i dramaty typu Hamlet, Makbet czy tym podobne.

o zbrodnia i kara super!! naprawde polecam,ale za długa dla naszej kolezanki,ktora nie moze poradzici sobie z werterem...ale lalka i 3 tomy..nie,no tego to ja jeszcze nie slyszałam..

to w takim razie ja sie nie spotkałam ani razu z trzema tomami,ale dziekuje za informacje i przepaszam,za popelnienie bledu

\"Lalka\" jest super ,tylko beznadziejnie ją niektórzy interpretują-czytaj wręcz profanują...Temaciki typu -czy Wokulski to romantyk czy pozytywista są żenujące...Nie wspomne tu o charakterystyce społeczeństwa ...Sama na takich lekcjach zdechłabym z nudów ::D:D

jak moj kochany nie czytył lektur to przedwisnie uwielbiał. naprawde ksiazke rewelacyjna..chyba sobie poczytam jeszcze lektury ;p

Przyznam się,że Trylogii nie przeczytałam...korzystałam ze skryptów.A lubię czytać:)Za to Lalka fajna.Kwestia gustu,namiętnie czytywałam Gombrowicza,Witkacego,Mrożka. Krzyżaków czytam do dziś,nawet nie wiem po raz który...i zawsze płaczę jak Danuśka umiera:(((

No, te interpretacje to wiadomo, że są narzucane przez program nauczania. I oni w tych szkołach oduczają człowieka zdolności własnej interpretacji, a uczą interpretacji pod kątem klucza. Potem człowiek, czytając jakąkolwiek książkę, zastanawia się, czy boheter jest postacią bajroniczną, werteryczną czy może jeszcze hamletyczną i analizuje obraz społeczeństwa, zamiast skupić się na wątkach, które go interesują. Ale akurat w Lalce nic mi się nie podobało, naprawdę. Cóż, tak to już bywa, jednym podoba się to a drugim tamto :)

Mam wydanie Lalki w 3 tomach,słuchajcie,cacko,w niebieskiej skórze,rok 1928...piękna.

A tam tyle mądrych rzeczy o kobietach, malżeństwie ,o odwróconych rolach (alter ego ) ...I ten humor Prusa -czytam po raz kolejny i ryczę ze śmiechu :D:D

Gość rgn er
pani powinna powiedziec, ze pisze się chaos, przez ch

Cóż,lektury trzeba czytać,jedne są fajne,inne nie.A w podstawówce było"porwanie w Tiutiurlistanie"Rany,masakra!Tak jak "Wielka,większa,największa".Za to "Mały Książe"ilekroć czytam,im starsza jestem tym więcej wyciągam wniosków...

Ja ostatnio czytuje ksiazki dla mlodych dziewczyn typu : \" Stowarzyszenie wedrujacych dzinsow\" albo \"pamietnik ksiezniczki\" . Daleka jestem od zostania fanka ale polecam szczerze wszystkim. A w szczegolnosci tym, ktorym nie lubia lektur szkolnych :-) Polecam tez \"koraline\" i wiele innych. Ksiazki sa na tyle tanie... szczegolnie w marketach. :classic_cool: Ludzie powinni wiecej czytac mniej ogladac tv. Obiach co ? :p

A skąd obciach!Ja uwielbiam czytać.Mój mężo śmieje się,że czytam nawet w kibelu instrukcję prania na proszku:)))