Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratuuuuuunkuł

psychopatka od polskiego-co mamy z tym zrobić???

Polecane posty

ja nie uwazam,zeby to był obciach,kiedys przeczytałam 42 tomy sagi o ludziach lodu ;)) w 3 miesiace..eh super ksiazka

UWAGA UWAGA Konkurs z nagrodami! Cytat ze stopki. Jaki tytul ? Jedna z moich ulubionych ksiazek. Pamietam, jak czytalam za pierwszym razem... niesamowicie mnie wciagnela!

Gość 1984 G.O.
powinnam być poza konkurencją, bo jestem filologiem.;)

Gość spokojnie to tylko awaria
Nie wiem:)Ale Saga o ludzich,fajna.Ja teraz to nawet z OOliwią kupuję romansidła:)Czasem trzeba się zagłębić w lekturę łatwą i przyjemną.

Od lat namiętnie czytuję i kupuję Chmielewską.

Gość Jak jesten leniuch
to zawsze jest wina .........nauczyciela

ja polecam literature iberoamerykańską (ale, na Boga, nie Colehio, tylko nie Colehio...) : Marquez, Borges, Cortazar, Llosa. Chmielewska- genialna na podłe popołudnie i jeszcze gorszy wieczór. w listopadzie przywraca ludzi do życia. To samo robi ze mna Mrożek. Neil Gaiman \"Amerykańscy Bogowie\" -dla ludzi, którzy interesuja sie nieco mitoznawstwem, albo tym, jacy bogowie błakaja sie po amerykańskich bezdrozach. Świetnie napisana powieść. 600 stron czyta się nie wiadomo kiedy. Rushdie- kolejna pozycja dla ludzi z zacięciem religioznawczo-mitoznawczym. \"Dzieci Północy\"- świetne. Teraz jestem w trakcie \"Szatańskich wersetów\". Niestety Salman Rushdie równiez nie mieści sie w formie zawierającej mniej niż 500 stron :P Za to zbiory opowiadań Mrożka, Marqueza czy Bułhakowa mozna czytac zawsze i wszędzie i bez zachowania kolejności ;)

Gość tiririri
tej z 2 tomami nie przeczytałam ale tą z 3 przeczytałam i nie chodziło mi o to że książka jest badziewna tylko wydanie!!!!!!!!!!! a wy się rzuciłyście jak sępy na padline!!!!!!!!!!!!!!!

errata: Colehio (jesli takiego znajdziecie) czytać mozna. Mnie chodziło oczywiście o Paulo Coelho. Bo to jest kuchenna filozofia aspirująca do rangi ambitnej liteartury dla debili. Albo jedno, albo drugie. Ja cenię sobie książki, które świetnie bawią i nie udaja, że są powaznym traktatem filozoficznym. Albo "Bridget jones" albo "Myśli" Pascala. Ale, na Boga, nie Coelho.

Na fali "Kodu" fajnie się czytało"Bractwo Świętego całunu"jakiejś hiszpańskiej autorki/a.

Julia Navarro:)

Wiesz co ? Nigdy nie czytałam Alchemika. Zreszta zadnej ksiazki Coelho. Czym wywoluje oburzenie wsrod wiekszosci ludzi, bo jak mozna nie kochac Coelho?!?! haha :-) Ale nie o tym chcialam.. Zanim napisalas znalazlam na allegro - niedrogo, kilka jego ksiazek. Chyba jednak zakupie \"alchemika\" i \" \"demon i panna\" Musze je znac zeby sie wypowiedziec. \"kod leonarda\" czytal moj chlop :-) strescil mi calosc. \'Jakos ten caly szum mnie przytlaczal wokol tej ksiazki.

ja czytałam \"Weronika postanawia umrzeć\" i \"Alchemika\". Nie kupuj, pożycz od kogoś albo wypożycz. No chyba, że po okazyjnej cenie, a później puścisz dalej \'w świat\' (czego światu, jako dobra mieszkanka, nie życzę) jest popularny, bo pisze filozoficzne banały, a ludzie czują sie dowartościowani, że rozumieją \'ambitną\' literaturę. oto próbki z \"Alchemika\" i nie tylko: \"Człowiek żyje dla swojej przyszłości.\" \"Każdy człowiek na kuli ziemskiej ma skarb, który gdzieś na niego czeka.\" A to kilka z \"Weroniki...\": \"Im szczęśliwsi mogą być ludzie, tym bardziej nieszczęśliwi się stają.\" \"Ludzie nie są w stanie pojąć, co to jest szczęście.\" Ja podziękowałam. Naprawde polecam Borgesa. :)

Gość 1984 G.O.
zacznij od: milosc w czasach zarazy sto lat samotności

\"Kronika..\" jest świetna (zwłaszcza pod względem konstrukcji fabuły). Ale na początek rzeczywiście osławione \"Sto lat samotności\". By poczuć \'marquezowy\' klimat. :) acha- i nie chciej sie wieszać z powodu wszystkich Jose Arcadio, Arcadio Aureliano, Aureliano Jose etc :] oczywiście wszyscy \"Buendio\" na nazwisko mieli. a co.

Gość 1984 G.O.
żeby się połapać musiałam sobie drzewo genealogiczne rozrysować w trakcie czytania:D

:-) Dawno nie czytalam... czuje, ze znow wpadne w ciag :-) Mowi sie, o ksiazkach w samych superlatywach. A ja wam powiem, ze szkodza. - Jak zaczne czytac wieczorem w lozku to koncze nad ranem. Nie moge przestac. A to juz nalog. Dzieki wielkie!

Gość ratunkuuuuuuu
tak sie składa ze POTOP juz przerabiałam :] i jakos nie było problemu z wypozyczeniem, i mam na tyle nieogarnieta babke ze zadnego spisu nie dostalismy :] aha no i zeby nie było na przyszłosc juz zaopatrzyłam sie w dziady i konrada waler... no.. i będzie spoko, ja sie tylko zapytałam na kafe jakie jest wyjscie z tej sytuacji?? pisze w imienu klasy.. co maja zrobic 24 osoby, jezeli nigdzie nie mozna dostac ksiązki??? jak mamy napisać wyproacowanie na srode bez przeczytania tejze lektury :o

Gość ratunkuuuuuuu
a Wy odrazu.. ze o ho ho.. nie zdam matury i w ogole :o litości....

wertera w xiegarni kupilam za 3.50zeta :) na tyle chyba cie stac??:D

Seniorita- ja mam gorzej. Odzywaja sie we mnie cechy ojca. Czytam, czytam, czytam i nie wiadomo kiedy zasypiam. :D Od niedawna tak mam. No i śpie w łózku, ze światłem włączonym, często nieprzebrana w pizamę jeszcze, budze sie po 3h i czytam dalej. Chyba sie muszę leczyć :P