Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratuuuuuunkuł

psychopatka od polskiego-co mamy z tym zrobić???

Polecane posty

Gość tiririri
no to dowiem się w końcu jak wy to robicie że dostajecie te książki na studiach?

Gość tiririri
łooooooooooooooo a ja durna na polonistykę chce!!!!! co prawda czytać lubie aLE NIE W TAKIM TęPIE

Kły i Pazury- racja. A jak sesja przycisnie to czytasz po trzy albo cztery dramaty Szekspira czy innego Calderona dziennie plus opracowania naukowe. Karma humanisty :P

tiriri- przygotuj sie na mielenie. z przyjemności czytania nici :D no chyba, że olewasz system (jak ja na przykład) , czytasz co chcesz, a potem nadrabiasz np oświecenie w miesiąc.

Szkoła zmieniła się drastycznie. Osobiście, żeby doczytać coś, jeśli nie rozumiałam lekcji, miałam do dyspozycji profesorów Kleinera, Krzyżanowskiego i Wykę; bryka, - przedwojennego - jedynego, jakiego widziałam, ktoś przyniosł na lekcję jako dziwo. Śmialiśmy się jak z kalesonów pradziadka. Biologii uczułam się z podręczników akademickich. I ile bym nie umiała, słyszałam zawsze nieśmiertalne, no, ładnie, ładnie, siadaj... cztery. Na piątkę umiał tylko nauczyciel. Nauczycieli miałam dinozaurów, a na lekcjach dorobiłam się nerwicy żołądka, z którą męczę się do tej pory. Do nauczyciela bałam sie podejść i o coś zapytać, a wejście do pokoju nauczycielskiego było dla mnie niewyobrażalne. Szkoła, oprócz tego, że się unowoczesniła, stała się liberalna do granic. Młodzież obrosła w prawa i przywileje, a nauczyciel może w porywach grzecznie prosić. Na przykład, żeby młodzież uprzejmie odsunęła się nieco, robiąc przejście przez korytarz albu ustępując wejścia do pokoju nauczycielskiego. Żeby przeglądnęła streszczenie przed lekcją. Przyniosła podręcznik. Stosowanie trybu rozkazującego jest ryzykowne, bo można usłyszeć za dużo. Geberalnie lepsze są miękkie strategie negocjacyjne: wy tego wertera jednak przeglądnięcie, a ja w nagrodę nie będę pytać. Pały? Rany, co to się trzeba nachodzić za młodym, albo młodą, żeby może z czegoś odpowiedział, coś przyniósł, sciągnietego z internetu choćby, no żeby tej pały nie dawać i nie szukać kłopotów. Naprawdę, młodzieży, nie macie pojęcia czym jeszcze 10 lat lemy była szkoła.

Gość ratuuuuuunkuł
tak ja jestem nienormalna?? buha ha! dobre ale wy za to sie nawet na temat wypowiedziec nie umiecie.. ch! mnie obchodza co będzie na studiach ja sie o to teraz nie pytam!!!! i skąd wiesz czy ja przypadkiem ze wsi nie jestem?? i nie ma u mnie więcej jak 3 bibliotek??? ha?? wez sie ogarnicj i umyj cycki... czytelnie.. tysiące bibliotek, za duzo filmów widze sie naoglądało :o

Gość ja kur...
rain killer "ebooka sobie ściągnij albo audioboka a tak swoją droga polski trzeba zredukować a za te godziny maty dołożyć bo takie matoły potem nic policzyć nie umią :/ " matoly policzyc nie umia? hahahaha a ty polskiego nie potrafisz czleku... kto cie nauczyl mowic umia?? bo chyba nie w szkole? mistrzu...:D

Gość kotek jak nie dajesz rady
teraz, to jak chcesz dać radę w życiu, bo juz niekoniecznie na studiach?

Mądry nauczyciel najpierw się zorientuje czy przypadkiem tej samej ksiązki nie przerabia jednocześnie pół miasta zanimz ada ją swoim uczniom. Moja nauczycielka tak robiła i dogadywalismy się bez problemu. Poza tym co wy ją straszycie studiami. Ona TREAZ ma problem, nie potrzebuje takiego studyjnego pocieszenia... Ksiązki najelpiej kupowac w antykwariatach. Takie cierpienia dostaneisz za 3-4 zł :)

Gość kotek jak nie dajesz rady
no właśnie, jak biedactwo ma teraz problem, to co ona zrobi później w zyciu?

Gość ratuuuuuunkuł
dobra ale ja jestem z patologicznej rodziny i musze zebrac po sasiadach zeby miec chociaz na 3 pary skarpetek na zmiane... to co? skąd ja wezme po 5 zł na kazda lekture???

Gość ratuuuuuunkuł
potem??? hmm.. pewnie tez napisze na kafe.. :P

Gość ja kur...
najezdzacie na nas za to ze rzad jest pojebany?? przepraszam ale w polskim rzadzie nie widzialem nikogo do tej pory kto by mial ponizej 30 lat... hmmm wrecz pokusil bym sie o stwierdzenie ze srednia wieku jest kolo 45 :P wiec nie mowcie ze potem rosna takie glaby itd.. bo szkola jest liberalna, i uczen jest duzo wazniejszy od nauczyciela, tak wcale nie jest widac ze zyjecie w jakims utopijnym swiecie wlasnych wymyslow.. eh...

Gość ja kur...
bo ja zamiast do szkoły chodze na waxy na pole bobki zbierać :classic_cool: pyyszotka..

ciekawe który licealista chodzi do czytelni czytac lekturyO_o? I ciekawe w którejc zytelni są cierpienia młodego wertera... Poza tymd ziewczyna widac stara się sobie radzić. Ale dla Was nie kupienie ksiażki to już bezradnośc i ślamazarstwo. Może po porstu nie każdego stać nawet na 10zł wydatek? Przecież jest wrzesień. Nowe ksiązki już ksoztowały wystarczająco dużo! A gdzie zeszyty i inne przybory?

no ale w czym autorka widzi problem? mówi, że książki nigdzie nie ma- a jak widać jest w co najmniej dwóch miejscach... poza tym- chyba wiecie od początku roku jakie lektury będziecie przerabiać? ja nigdy nie czytałam z wyprzedzeniem, toteż kiedy książki \'już\' w bibliotece szkolnej nie było nie zwalałam winy na nauczyciela... poza tym... żeby nie dostać jedynki wystarczy przeczytać streszczenie- które można kupić, kupić wraz z lekturą albo znaleźć w necie bez większego problemu.

Młoda, ty to masz jakiś problem z opanowywaniem złości. Przysłaś sie tu kłócić czy po radę? Bo jak po radę, to ludzie napisali: weż tego wertera wrzuć w googla i dowiedz się, co on zacz. Łatwiej najwyrażniej się ciskać i kłócić z całym światem niż próbować coś zrobić.

A lektury są po 3,5. Poza tym przerabiał pewnie kolega koleżanki i koleżanka kuzynki i chłopak cóki sąsiadki i dziewczna zajomego znajomej. Może któś kupił, ma i mu już nie potrzebne.

Gość tiririri
to na wsi jest internet a biblioteki nie ma??????????//

Kilka lat temu skonczylam szkole srednia. Spotkalam rok temu mojego profesora od historii i wiecie co mi powiedzial ? Ze odechcialo mu sie uczyc, nie ma juz pasji.... a ostatecznie sie poddal kiedy rodzice zorganizlowali zebranie, na ktorym zgarnal ochrzan za to, ze kaze \"dzieciom po bibliotekach latac\". Rany.... rece mi opadly. Rozumiem male dzieci ale to juz przesada. Na studiach czasem kilka ksiazek sie czyta na raz i nikogo nie obchodzi, ze w bibliotece nie ma. Kserowac trzeba najczesciej. Ludzie dobrze radza,ze od biedy w google streszczenie przeczytasz..... Powodzenia. Pokolenie glabow rosnie.... chociaz sa wyjatki !

Gość tiririri
a po za tym do jasnej choinki dałam wam linka to co piskacie????? ja za ten czs co tu siedzicie przeczytałbym tego wertera

Gość tiririri
seniorita euchenia--.> dobrzeże dodałaś te wyjątki!

Gość tiririri
seniorita euchenia--.> dobrzeże ŻE dodałaś te wyjątki!

no cale szczescie ŻE :-) Siostra mojej serdecznej kolezanki w tym roku pisala dwa komisy z czego jeden oblala. Zostala skreslona z listy uczniow. I wiecie co? Nic sie nie przejmuje. Jak komus opowiada, to rzecz jasna jest to wina nauczycieli \"bo sie uwzieli\". Zawsze myslalam, ze wyrzucenie ze szkoly to wielka porazka i tragedia a jednak... Nie generalizuje. Stwierdzam tylko, ze wspolczesni mlodzi ludzie przewartosciowali wszystko. Moi rodzice kupowali lektury. Maja caly zbior. A teraz ksiazki sa tanie mimo to nikt nie chce kupowac. Lepsza plyta tokio hotel albo najnowsze bravo. hehe :-)

Gość ratuuuuuunkuł
o matko :O pisałam ze sa biblioteki w któych ja byłam! ale nie ma lektury!!! biblioteki są!!!!! są są są!!! ale nie ma w nich tych ksiazek!!!! I PRZEPRASZAM BARDZO.. JAK MAM NA PODSTAWIE STRESZCZENIA NAPISAC WYPRACOWANIE?????????? bo chyba raczej sie nie da :o zastanów sie :o

Gość oj pipkopipko
5 minut mi zajęło wpisanie w google "cierpienia młodego wertera biblioteka internetowa". Drugi link z kolei był ok.